Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Znalazłam na forum z 2012roku taki wpis. Czy wiecie coś na temat tego czy to nadal w Polsce przysługuje? Czy mogę sobie wybrać położną a ona będzie mogła przychodzić ( na nfz) do nas do domu teraz podczas gdy jestem w ciąży? Gdyby takie coś teraz istniało to na pewno bym skorzystała bo pewnie takie spotkania w domu wyglądają jak pogawędki z dobrą ciocią która zna odpowiedzi na nurtujące pytania których z dnia na dzień przybywa. Może któraś z Was już korzysta z takich wizyt?
Bardzo mi się podoba ta opcja spotkań w domu, ale jeśli już to nie obowiązuje w tym roku to pewnie będę musiała zapisać się na szkołę rodzenia i do niej dojeżdżać więc opcję pierwszą wolę zdecydowanie.
oto wpis:
"30 bezpłatnych wizyt położnej!
Czy wiecie, że każda kobieta w ciąży ma prawo do tzw. wizyt edukacyjnych położnej środowiskowej! Od 21. do 31. tygodnia przysługuje jedna wizyta w tygodniu, a od 31. tygodnia do porodu - dwie, w sumie wychodzi około 30. Dowiedziałam się o tym niedawno, i chyba mało kto o tym wie. Ale zastanawiam się, czy gdybyście wiedziały, to byście z tego skorzystały? Chodzi o wizyty podczas ciąży położnej środowiskowej (a nie takiej, która pracuje w szpitalu). Założenie jest takie, że ona odwiedza ciężarną w domu i rozmawia z nią, udziela informacji na różne tematy związane z ciążą, porodem, połogiem, karmieniem itp. - powinna udzielać wszelkich informacji, które chce znać kobieta w ciąży. Każda ubezpieczona kobieta wybiera taką położną wraz z wyborem lekarza z NFZ, więc każda z nas teoretycznie ma taką swoją położną. Co Wy na to?"Ania_84 lubi tę wiadomość
-
tu też jest wspomniane, forum z 2014r. dlatego nadal poszukuję aktualnego info
"NFZ refunduje takie wizyty od 21 tygodnia ciąży. Spotkania położnej z pacjentką są prowadzone równolegle do wizyt lekarskich, uzupełniają się tworząc kompletny system opieki nad przyszłą mamą. Wizyty odbywają się od 21 tygodnia co tydzień, a od 32 tygodnia nawet dwa razy w tygodniu.
Czym takie spotkania różnią się od wizyt u lekarza i czemu w ogóle służą? Mają zupełnie inny charakter i tematykę niż wizyty u ginekologa. Realizowane są zgodnie z ustalonym wcześniej planem – zależnym od wiedzy i potrzeb przyszłej mamy. Każde spotkanie z położną jest inne, dla każdej przyszłej mamy program jest tworzony indywidualnie. Mogą odbywać się one w gabinecie położnej lub w domu pacjentki i trwają około 60 minut. Tematyka obejmuje zdrowy tryb życia, żywienie, fizjologię ciąży, poród i połóg. Położna promuje karmienie piersią i przygotowuje parę do porodu naturalnego, rodzinnego. Spotkania pomagają także kształtować postawy rodzicielskie. Istnieje możliwość wspólnego stworzenia planu porodu – aktualnie jednego z najważniejszych dokumentów, jaki pacjentka przynosi ze sobą na salę porodową."
-
U mnie w praktyce wygląda to tak, że położna nie przychodzi do mnie , ale przed każdą wizytą lekarską mam z nią spotkanie w przychodni-indywidulane, oprócz mierzenia, ważenia itp omawiamy wyniki badań, moje pytania, ewentualne problemy-niepokoje. Wizyta trwa ok 10 minut. Od 35 tygodnia położna przed wizytą robi również ktg . Wolę taki układ niż miałaby przyjmować ja w domu . No i na pewno położna odwiedza cię po porodzie - nie wiem ile razy powinna, u mnie była 4 razy po pierwszym.
-
U mnie ani razu, bo nie zgłosiłam się do państwowej przychodni. Jest tylko jedna w naszej i strasznie niemiła, dlatego nie chciałam się denerwować.
Wróżka, ja bym pojechała. Mam dwa wesela, we wrześniu i październiku i się wybieramZawsze można zmyć się po 2h i już.
Emilka, to bardzo dobre cukry, a trzeba wziąć pod uwagę, że glukometr zazwyczaj zawyża minimalnie pomiar. Jedyne co, to chyba w ciąży mierzy się 1h po posiłku (przynajmniej ja tak robię), ale trzeba byłoby się upewnić od dziewczyn ze słodkiego wątku.WróżkaZielona, emilkazozz lubią tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Hello, witamy się
Oto ja i dziedzic rodu. Zaraz jedziemy z szanownym małżonkiem do Ikea poszukać szafy dla dziedzica.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3755696fee61.pngWróżkaZielona, Szczęśliwa Mamusia, Werix, Izieth, palma, Dagn_, kalina123, Isia86, cudek2, Martusiazabka, zochna, Olcia..89, Nel@ lubią tę wiadomość
-
Ja mam takie spotkania z moja położna. Ale była dopiero raz. Zostawiła mit reklamowe próbek, ulotek i jakiś gadżetów (butelka, saszetki na laktacji po urodzeniu itd.) z niebieskiego pudelka. A po porodzie przysługuje chyba 8spotkan o ile dobrze pamiętam.
-
Co do twardnienia brzuszka to sprawiały mi dyskomfort... Jak raz wchodziłem po schodach na 3 pietro to myślałam ze się zatrzymam w połowie i się położę na posadzce... Zadzwoniłam do mojego giną i stwierdził żebym na szpital przyjechała. Ale to było w czasie gdy miałam pogrzeb w rodzinie i porostu nie było takiej możliwości, wiec gin zalecił magnez trzy razy dziennie po dwie tabletki. Lykalam i na mój gust mi przeszło. Twardnienie pojawiało się sporadycznie najczęściej kiedy się po coś schylalam... Ale na wizycie lekarz ponaciskal brzuszek i uznał ze jeszcze jest twardy i on radzi szpital i kroplowki. Zgodziłam się dla dobra maluszka ale byłam zdziwiona ze wyczuł ze mam twardy brzuszek bo dla mnie wtedy był ok i nie czułam żadnego twardnienia...
Ktoś pytał czy twardy był cały brzuch. Nie, twardy był dół brzuszka. Sprawiał wrażenie jakby był takim kamykiem. -
Kupilismy dzisiaj w ikei z mezem lozeczko i pare innych rzeczy. Juz zlozylismy:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/0e039349090b.jpgWiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2016, 18:29
Werix, Dagn_, Szczęśliwa Mamusia, cudek2, Izieth, zochna lubią tę wiadomość
-
polkosia wrote:U mnie ani razu, bo nie zgłosiłam się do państwowej przychodni. Jest tylko jedna w naszej i strasznie niemiła, dlatego nie chciałam się denerwować.
Wróżka, ja bym pojechała. Mam dwa wesela, we wrześniu i październiku i się wybieramZawsze można zmyć się po 2h i już.
Emilka, to bardzo dobre cukry, a trzeba wziąć pod uwagę, że glukometr zazwyczaj zawyża minimalnie pomiar. Jedyne co, to chyba w ciąży mierzy się 1h po posiłku (przynajmniej ja tak robię), ale trzeba byłoby się upewnić od dziewczyn ze słodkiego wątku. -
Perl wrote:Miałam wyniki glukozy, ale lekarze jakoś nic nie komentowali... Ale ja mam jakieś inne niż wy bo mój wynik po 2 godzinach to 4,4. W poniedziałek będzie mój gin to go zapytam czy to dobry wynik.
Masz podane w innych jednostkach
ja miałam podane w obu i 84 odpowiada 4.63 czyli masz ok -
Alez cisza tutaj i na fb
Caly dzien mi slabo i kreci sie w glowie. Wyszedl mi siniak po pobraniach a Damian dzis caly dzien mnie asekurowal w razie czego. Mlody dokazuje jak szalony. Okazalo sie ze lepiej reaguje na delikatne zaczepki niz mocniejsze szturchanie
Ogolnie to mimo tego ze mi slabo to jeden z lepszych dni od dawna. Nie pamietam kiedy ostatni raz bylismy razem w sklepie czy tez ugotowalismy wspolnymi silami obiad. I ciesze sie ze jednak do facetow potrafi dotrzec ze najwiecej szczescia nie daja dziwne prezenty a czas ktory potrafia z nami milo spedzic
Milego wieczoru kochane :*Dagn_, Szczęśliwa Mamusia, Izieth, Martusiazabka lubią tę wiadomość
-
Ja mam doła... Leżę sobie obok Klementynki i wyję. Jeszcze nie urodziłam drugiego dziecka, a już mam wyrzuty, że nie będę mogła jej poświęcić tyle czasu, ile bym chciała... Że już tak beztrosko nie poleżymy tylko we dwie... Koszmarne uczucie...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2016, 20:55
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Polkosia a jak to sie stalo ze zaszlas w druga ciaze? Przeciez karmisz piersia. Mimo to dostalas miesiaczke?
Dobrze ze bedzie miala siostrzyczke , na pewno to wiecej pracy dla Ciebie, ale ona na tym wiecej skorzysta niz straci.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2016, 21:32
-
Wiem, wiem, bardzo chciałam rodzeństwo dla Tysi, sama mam bardzo bliską siostrę, ale jednak dopadają mnie takie myśli...
Dostałam okres na skończone 5 miesięcy Klementynki, pomimo regularnego kp. Ale nie sądziłam, że tak szybko zajdę, bo testy owulacyjne były negatywne do 23 czy 24 dc. Okazało się jednak, że owulacja przesunęła się na 30 dc i jakiś wytrwały plemnik przetrwał tydzieńO starszą staraliśmy się prawie 3 lata, dlatego teraz chcieliśmy zacząć jak najszybciej, gdyby znów to miało tyle potrwać, ale jak widać nie można niczego zaplanować
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn