Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
no i to nie jest tak, że cukrzyca w ciąży to nie jest zagrożenie
do poczytania dla "słodkich"
http://ciaza.siostraania.pl/konsekwencje-cukrzycy-ciazowej/
a jakby ktoś chciał poczytać jeszcze więcej, to jest praca doktorska na ten temat
http://pbc.gda.pl/Content/35237/doktorat%20KOPACZ%20Katarzyna.pdfIva79 lubi tę wiadomość
-
Basiu na pewno są plusy tak jak piszesz, że możesz nie przytyć ale pamiętaj, że najważniejszy jest przyrost wagi dziecka. Moja siostra miała cukrzycę, była na diecie i dziecko nic nie przybierało na wadze więc lekarz kazał kategorycznie odstawić dietę jeść wszystko i robić zastrzyki. Mały zaczął momentalnie przybierać na wadze.
-
i własnie dlatego trzeba być pod stałą kontrolą i ginekologa i diabetologa - u mnie waga moja spadała, więc od razu lekka modyfikacja diety i idziemy w dobrą stronę, mam nadzieję, że Hania rośnie- zawsze pozostaje insulina, ale dużo osób i bez niej i jest wszystko ok, zobaczymy, ja jestem gotowa na wszystko
-
Siemka
Ja po wizycie. Pola ok, choć nie bardzo chciała pozować. Szyjka długa. Moje drętwienie w żołądku i ból wątroby to sprawa ucisku.
Tabletki na tarczycę brałam po badaniu.
Tak wszystko ok. Cukry dobre, mocze dobre, wszystko póki co git.
Matka przytyla od ostaniej wizyty nie cały kg. Czyli od początku ciąży 4 kg.
A od wczoraj pieruńsko mnie nosi na pączka. A nogdzie nie mogę kupić. Jutro pójdę do cukierni.
Co do sesji ciążowej poproszę chyba koleżankę jeśli jeszcze będzie w kraju. Chcę mieć jeszcze większy brzuch. A jak nie to narzeczony mi zrobi. Mamy dobry apart w miarę więc coś pokombinujemy. Jeszcze nie mam koncepcji, a na planerową chyba się nie zalapię bo to będzie już listopad.Dagn_, Szczęśliwa Mamusia, Werix, baranosia, Nulka lubią tę wiadomość
-
Doberek
dzis o 10 mam usg i w koncu dostane wszystkie wyniki. Prosze o kciukasy zeby wciaz byl siusiak :p
Wgl snilo mi sie ze urodzilam wg terminu om 6.11 :o to bylby 36+6. A ja ubrankowo nie jestem przygotowana na taka kruszynke. Dalej sie martwie o to ubezpieczenie po ciazy. Spytam dzis gin czy ma jakis pomysl, jak nie to przejde sie do przychodni. Ale pewnie mnie odesla w inne miejsce. Trza bylo robic slub w tym roku a nie zostawiac na przyszly. Ale bedzie motywacja zeby wrocic do formy po ciazy :pSzczęśliwa Mamusia, Werix, emilkazozz, Kokardka44, baranosia, Nulka lubią tę wiadomość
-
Ja się obawiam nawet niedocukrzenia które również może wyjść podczas badania z glukozą
https://pl.wikipedia.org/wiki/Hipoglikemia
Kurczę, ciało w ciąży wariuje niesamowicie... ja już chcę dzidzię mieć przy sobie aby ciało wróciło do swojej formy czyli funkcjonowało bez zaparć, zgagi, bolących piersi i reszty. Największy plus obecnego stanu to brak okresu uff, jeszcze go by brakowało do kompletu objawów ciążowychIzieth, Werix, Iva79 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyHejo
Dziś wyjątkowo od 6 z hakiem na nogach. Śnił mi się film thriller i nie to, że się wystraszyłam, tylko teraz się zastanawiam, czy faktycznie coś takiego oglądałam
Miłośniczki horrorów - czy któraś z Was ogląda serial American Horror Story?
Guerretenshi, powodzenia dziś na usgCiekawa jestem, ile maluch waży. 6 listopada to by bardzo się pospieszył, ale nigdy nie wiadomo, co te nasze dzieci wymyślą.
Pogoda dziś u nas tragiczna, więc się zapowiada siedzenie w domku. Nie żebym nad tym płakała -
Trzymam kciuki za wizyty. Ja jadę jutro na 9:00
Oj, Sea, faktycznie plusem ciąży jest brak okresuChociaż czasami czuję się bardzo dobrze i wtedy aż zapominam, że jestem w ciąży. Zazwyczaj mam tak rano, gdy jeszcze nie mam pełnego żołądka po całym dniu, nie zdążyłam zmęczyć krocza chodzeniem i nic nie nosiłam. Obecnie doskwiera mi tylko ból prawego żebra: ukochanej piłki mojego maluszka.
Dzisiaj miałam durny sen. Śniło mi się, że wypiłam dwa kieliszki wódki na jakiejś imprezie. Wszyscy patrzeli na mnie z niesmakiem i wtedy sobie przypomniałam, że przecież jestem w ciąży! Poszłam do toalety i wymusiłam wymioty. Ale bzdura...MoBo lubi tę wiadomość
-
Nita wrote:Dzięki Polkosia, trochę mnie uspokoiłaś
bo naprawdę za granicą glukozy nie badają, a gdzieś czytałam, że to może być niebezpieczne dla dziecka w brzuchu.
Ja mam studniówkę jutroMartwi mnie to, że nadal imienia nie mamy. Mówiłam mamie, że Leona mamy na oku, to krzyknęła, że absolutnie nie, okropne imię a ona ma w pracy kolegę Leona, który jest wrednym skur... I sama mi to imię obrzydziła.
Nasze dziecko chyba będzie bezimienne
Ja mam tate Leona i jest ZAJe...sTY!
No tak powiem!
Imie wybieracie wy, a nie rodzice, czasem trza pamietac -
Z ta cukrzyca to ciekawe bo ja mialam zrobione tylko jedno badanie krwi, jak to jest w normie to sie z obciazeniem nie wykonuje tu w szwajcarii
nie wiem co o tym myslec. Wyszlo mi w normie i na tym sie skonczyl temat. Mam nadzieje, ze krzywdy se tym nie zrobie -
A ja swoją studniówkę przegapiłam
No, ale co tamW końcu dwie cyferki do porodu. Czas jakoś przyspieszył chyba. Tak niedawno budziłam się codziennie z myślą, aby przetrwać pierwsze 100 dni, a tu już 96 do wymarzonego świątecznego prezentu.
Iva79 lubi tę wiadomość
-
Witam się niewyspana i z bólem brzucha. Chyba źle spałam bo jak wstałam to troche przeszło. U nas słaba pogodą szaro buro
jesień coraz bliżej ale to dobrze bo coraz bliżej do spotkania z księżniczka
Ja np cały czas sie zastanawiam co BD jak się okaże ze to chlopak hahaa my wszystko różowe kupimy bo takie słodkie te ubranka
U nas zostało 87dni do poroduhuraa juz mogłoby te 7 zostać
guerretenshi, Werix, Szczęśliwa Mamusia, Izieth lubią tę wiadomość
aniołek 9tc (2015rok)
aniołek 6tc (2018rok)
-
w sprawie glukozy- też będę robiła w tym tygodniu jeszcze albo następnym. Bo wcześniej mi wyszło na czczo 100 , musze powtórzyć.
Mierzyłam sobie od 17 sierpnia glukometrem cukier na czczo i godzinę po posiłku- zawsze było dobrze- na czczo 88-93 po posiłku do 98-112 max a dziś na czczo 103- kurde- mam nadzieje, że to przez zjedzenie wczoraj wieczorem kawałka pizzy i gruszki.
-
Gdyby cukrzyca ciążowa była zagrożeniem życia, to wszędzie byłoby to badanie obowiązkowe, a mnóstwo krajów w ogóle tego nie zleca. Także ja bym nie panikowała. Sama bym wcale nie robiła tego badania, ale u nas raczej trzeba i nie chcę mieć problemów z wejściem do szpitala, bo niektóre proszą o wynik tego badania. Lekarz mi kiedyś powiedział, że główny problem przy cukrzycy ciążowej jest taki, że dziecko może urodzić się 5-6 kg i to jest już kłopotliwe z różnych powodów i tyle. Że organizm matki sobie z tym zazwyczaj radzi. Samo to, że niektórzy lekarze zlecają to badanie w tc z dupy (sorry)
Ale w 20 tc jak zrobimy, to może wcale nie wyjść, a potem dostaniemy i nawet nie wiemy o tym i wszystko jest OK
emilkazozz, Nita, MoBo lubią tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
polkosia, jesteś moją wyrocznią w tym temacie:)
staram się nie zaprzątać tym sobie głowy, ale wiadomo- gdyby chodziło tylko o mnie, to pewnie bym olała jak większość kwestii zdrowotnych. Nie przywiązuje zbyt dużej wagi do tego. Jednak chodzi o tego małego człowieczka w brzuszku- i tu niestety człowiek nie umie odpuścić