Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja pewnie zrobię prenatalne, ale za jakieś 3-4 tygodnie. Pogadam o tym z gin pojutrze, bo w końcu mam wizytę
Jak ten mały gówniarz mnie kopie w żebra! Normalnie siedzieć już nie mogę. Tylko stać i leżeć.
Co do dłoni, to mi drętwieją bardzo szybko, ale nie puchną. Stopy mi puchły miesiąc temu, jak było bardzo ciepło. Smarowałam aloesem i trzymałam u góry, to przechodziło.
Wczoraj wieczorem twardniał mi brzuch i czułam bóle miesiączkowe przez jakieś pół godziny, bardzo lekkie. Podejrzewam, że to skurcze przepowiadające. Dzisiaj spokój. W środę gin sprawdzi mi szyjkę. -
nick nieaktualnyDoberek! U mnie wszystko dobrze, dziękuję Baranosiu za pamięć :-* Jakoś tak nie miałam czasu na to forum. U nas już po remoncie, pokój małej pomalowany. W środę jedziemy zamówić komodę-przewijak. Wizyta za tydzień, już się nie mogę doczekać aż zobaczę ile mała już urosła.
Z tych równie dobrych wiadomości to dzwoniła do mnie dziś sąsiadka i zapytała czy nie chcę ciuszków po jej wnuczce, która urodziła się w marcuBiorę wszystko we wszystkich ilościach!
baranosia, Izieth, Szczęśliwa Mamusia, cudek2, Martusiazabka, Iva79 lubią tę wiadomość
-
Izieth, współczuję cukrzycy
można wiedzieć jak to się stało, że ci się to w ciąży rozwinęło? Jadłaś dużo słodyczy, dużo przytyłaś do tej pory? I czy miałaś nadwagę przed ciążą?
Wybacz, że tak pytam, ale ciekawi mnie to, bo np.tu gdzie ja mieszkam w ogóle nie robią badania glukozy jeśli w rodzinie ciężarnej nie ma nikogo z cukrzycą lub jeśli ciężarna przed zajściem nie miała problemów z otyłością. Ja chciałam takie badanie, ale nie zrobią mi, bo jestem szczupła i w rodzinie żadnych cukrzyków. Tylko martwię się, bo to dopiero 25 tydzień a przytyłam już 12 kg. Według położnej to norma, z kolei polska aplikacja ciążowa każe mi skonsultować wagę z lekarzem
Co do usg, ja ostatnie miałam 12 sierpnia a następne będę mieć jakoś w 36 tygodniu, w połowie listopada tylko żeby sprawdzić ułożenie dziecka. Więcej usg tu nie robią. -
Cukrzyca ciążowa bierze się znikąd tak naprawdę. Hormony inaczej pracują i może zachorować równie dobrze dziewczyna super fit na zdrowej diecie bez obciążeń. Wiele krajów nie zleca tego badania w ogóle, więc wygląda na to, że nie jest to jakieś ogromne zagrożenie.
Dagn_, Nita, Izieth lubią tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Magduulina juz ci dziewczyny odpisały
ja na wizytę prywatna nawet nie biorę karty ciazy bo idę na usg a nie na wizytę z usg.
Olcia trzymam kciuki
Ja mam 3 usg 19.09 jesli wszystko będzie ok i będę zadowolona z poziomu przeprowadzonego badania to juz sobie daruje wizytę prywatna.Olcia..89 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJa tak samo, do szczupłych nie należę, a krzywa glukozy wyszła mi niemalże idealna. Ale u mnie w rodzinie praktycznie nie ma cukrzycy.
AAA zapomniałam Wam powiedzieć, dziś mamy z Amelką studniówkęWiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2016, 14:41
Werix, polkosia, Szczęśliwa Mamusia, cudek2, Martusiazabka, Iva79, Izieth, Isia86 lubią tę wiadomość
-
Dzięki Polkosia, trochę mnie uspokoiłaś
bo naprawdę za granicą glukozy nie badają, a gdzieś czytałam, że to może być niebezpieczne dla dziecka w brzuchu.
Ja mam studniówkę jutroMartwi mnie to, że nadal imienia nie mamy. Mówiłam mamie, że Leona mamy na oku, to krzyknęła, że absolutnie nie, okropne imię a ona ma w pracy kolegę Leona, który jest wrednym skur... I sama mi to imię obrzydziła.
Nasze dziecko chyba będzie bezimienne -
Nita a nie możesz się zbadać na własną rękę?
No cukrzyca ciążowa niekontrolowana jest niebezpieczna i dla dziecka i dla matki
No i niestety bierze się znikądfakt że statystycznie pewnie grupy osób są obciążone bardziej ale przytrafić może się każdemu i nie da rady jej zapobiec
-
Nita wrote:Izieth, współczuję cukrzycy
można wiedzieć jak to się stało, że ci się to w ciąży rozwinęło? Jadłaś dużo słodyczy, dużo przytyłaś do tej pory? I czy miałaś nadwagę przed ciążą?
Wybacz, że tak pytam, ale ciekawi mnie to, bo np.tu gdzie ja mieszkam w ogóle nie robią badania glukozy jeśli w rodzinie ciężarnej nie ma nikogo z cukrzycą lub jeśli ciężarna przed zajściem nie miała problemów z otyłością. Ja chciałam takie badanie, ale nie zrobią mi, bo jestem szczupła i w rodzinie żadnych cukrzyków. Tylko martwię się, bo to dopiero 25 tydzień a przytyłam już 12 kg. Według położnej to norma, z kolei polska aplikacja ciążowa każe mi skonsultować wagę z lekarzem
Co do usg, ja ostatnie miałam 12 sierpnia a następne będę mieć jakoś w 36 tygodniu, w połowie listopada tylko żeby sprawdzić ułożenie dziecka. Więcej usg tu nie robią.
Tak, jak Polkosia pisała, po prostu się pojawiła. Słodycze jadam od czasu do czasu, ale bez szaleństw, raczej dbam o zdrową dietę, unikam pszenicy i żywności przetworzonej, do tej pory przytyłam ok. 7kg, przed ciążą moje BMI wynosiło ok. 21, więc w normie. Dla mnie ta cukrzyca to też zaskoczenie.
A na imię masz jeszcze czas i jak Ci się Leon podoba, to nie słuchaj mamy, to Twoje dzieckoMojej mamie Martynka też się nie podoba, ale będzie musiała się przyzwyczaić
Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc) -
U nas jest duże obciążenie cukrzycą (kilka osób w rodzinie choruje), a ja (jak już wspominałam) nie miałam. Mam nadzieję, że teraz też obędzie się bez. Na badanie lecę w środę lub czwartek.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
U mnie tylko mąż ma cukrzycę 2 typu. U niego jest przekazywana od babki na matkę i tak dalej. No i ma nadwagę, a to też swoje czyni. Ale położna w ogóle męża cukrzycą się nie interesowała. Pytała tylko czy u mnie w rodzinie jest, a u nas na szczęście same szczuplaki w rodzinie, nikt nigdy nie miał cukrzycy. Prywatnie gdzieś można zrobić takie badanie, Kalina, ale to będzie bardzo, bardzo drogie i zwyczajnie nie mamy pieniędzy na takie rzeczy, niestety. Za 2 tygodnie mam wizytę u położnej, może jej nakłamię co nieco i powiem, żeby wysłała mnie na badanie cukru.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2016, 15:33
-
Apropo cukrzycy , ja dostalam wyniki :
Naczczo :99 norma do 92,
Po 1 godz: 176 n:180
Po 2 godz: 103 n:153
Nie wiem co o tym myslec , na necie mozna kupe roznych info wyczytac, ale nie czytam , nie chce sie dobijac.
Dostalam skierowanie do diabetologa , udalo mi sie na jutro umowic .
W sumie tylko 1 wynik mam zly ,ale nie wiem czy na to ma wplyw to co jem ?
Nie mam nadwagi , uwielbiam slodycze ,ale ciagle je ograniczam. Nie slodze herbaty czy kawy tylko do kawy lubie zjesc ciasteczko. Eh tak jak pisza dziewczyny poprostu nie na chyba reguly.
Jesli macie jakies wskazowki co do cukrzycy to chetnie poczytam
-
cukrzyca ciążowa się bierze stąd, że hormony zaburzają produkcję insuliny.
owszem, mówią że nadwaga to już zwiększenie ryzyka, ale patrząc po tym, ile szczupłych dziewczyn też to dopada, to raczej po prostu losowe
u mnie w rodzinie nikt nie miał cukrzycy, w pierwszej ciąży nie miałam a teraz mam. Mówią też, że wiek też nie pomaga, i z tym się zgodzę po im później tym inaczej z hormonami, więc coś może w tym być. Ale młode i szczupłe też mają problem z hormonami, więc wracamy do punktu wyjścia
Izieth, ja miałam wyższe wyniki o około 20, więc jestem pod opieką poradni diabetologicznej, dostałam glukometr i mierzę i stosuję dietę. W miarę dobrze reaguje cukier na tą dietę, więc chyba insuliny nie dostanę, Chociaż, jak już pisałam, schudłam w pierwszym tygodniu ponad 2 kg i to niedobrze, teraz trochę to opanowałam i w drugim tygodniu już tylko minus 0,5kg, ale z cukrem ju,ż trochę trudniej utrzymać, ale bez tragedii, czasem trochę przekroczę, więc myślę, że jeszcze z tydzień czy dwa i dojdę do perfekcji.
Wiem, że z insuliną ma się większą wygodę z jedzeniem, ale z drugiej strony już mam dość kłucia w paluchy 4 razy dziennie, więc chyba nie chciałabym jeszcze zastrzyków na dokładkę. Poza tym ma to swoje plusy - na diecie odżywiam się super zdrowo więc i dla dziecka to dobrze i ja nie przytyję - trzeba znaleźć plusy w każdej sytuacji he heIva79, Izieth lubią tę wiadomość
-
Iva, wskazówki najprostsze:
jeść co 3 godziny i nie dopuszczać do głodu, bo potem trudniej opanować cukier
oprócz słodyczy, najgorsze jest smażone, tłuszcze zwierzęce i białe pieczywo
no i owoce to też słodycze, jak się okazuje, a sok oowocowy - skreślić wogólenawet ten bez cukru
po nektarynkach mi cukier nie skacze, więc znalazłam coś słodkiego dla siebie
do każdego posiłku należy dodać warzywa (błonnik) i jogurt naturalny (białko) - w takim zestawieniu najlepiej się te cukry przetwarzają
mi kazała zjadać ok 400 g jogurtu naturalnego dziennie (kilka łyżek do prawie wszystkich posiłków) i do tego jakiś twarożek (ale bez tłustej śmietanki)
tego białka nie jemy tylko rano do pierwszego śniadania - po nocy hormony są bardziej rozszalałe i lekarka mówiła, żeby nie jeść jogurtu ani serka - dla mnie to nowość - śniadanie zawsze mi się kojarzyło z nabiałem
makaron można, ale al'dente, o ziemniakach raczej należałoby zapomnieć, chociaż gotowane w małej ilości i bez sosu tragedii nie zrobią
tylko z mięsem mam największy zgryz bo tylko gotowane albo duszone bez tłuszczu - a mi w ciąży wogóle mięsko źle wchodziło, i się krzywię jak jem, no ale jemIva79 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny im więcej czytam co piszecie o tej cukrzycy tym bardziej współczuję i podziwiam
jesteście wielkie że to ogarniacie, trzymam kciuki za dobre cukry
no i tak jak Basia pisze, dużym plusem jest to że zdrowo jecie a te kilkanaście tygodni szybko minie
Iva79, polkosia lubią tę wiadomość