X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
Odpowiedz

Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Kaśka 86 Koleżanka

Wysłany: 23 października 2016, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki , za podpowiedzi ;)z tego co przeglądałyśmy z dziewczynami plany refundacyjne to szczepionka na pneumo ma być obowiązkowa i refundowana od 2017 roku,ale zobaczymy . Jeżeli chodzi o krew pępowinową to podpytam jeszcze swojego lekarza , ale chyba się zdecydujemy...

iv09krhmt6v0g5nu.png[/url]
  • Iva79 Autorytet

Wysłany: 23 października 2016, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Niemczech odradzaja pobierania I przechowywania krwi pepowej, przynajmniej tak doradzala ordynator w szpitalu, bo tak naprawde mozna juz z wlasnych komorek wychodowac dany organ. Nabijanie kasy firma przechowujacym tak twierdzi.

zem3o7es4lhz362l.png
    zem3x1hpn1yi29v5.png
  • Lady Highlander Autorytet

Wysłany: 23 października 2016, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też długo się wahaliśmy i ostatecznie nie pobieramy. Polkosiu, tak odbyły się autoprzeszczepy przy SM ale nie z komórek macierzystych pobranych z krwi pępowinowej, tylko pobranych ze szpiku w późniejszym okresie życia.

Przejrzałam sporo artykułów medycznych - nie takich w google, tylko w bazach medycznych i ostetcznie u mnie przynajmniej stanęło na nie, ale oczywiście każdy podejmuje sam decyzję :)

Co do szczepień - Ja raczej na pewno 6w1, pneumo, rota i myślę nad meningokokami.

Pneumokoki będą refundowane dla dzieci urodzonych w 2017 roku, więc Nasze Kruszynki się raczej nie załapią :) Chyba że którejś się przeciągnie termin :)

Cudek ja też miałam plan zaszczepienia engerixem ale natrafiłam na artykuł o tym że Euvax zmienił skład i nie zawiera już tiomersalu - nawet wczoraj sprawdzałam chpl (charakterystyke produktu leczniczego) dla obu szczepionek i faktycznie wg mnie niezauważalne różnice w składzie - typu sól w jednej sodowa, w drugiej potasowa.

Iva79, cudek2 lubią tę wiadomość

eiktrjjgno5jwujd.png

Beta Hcg 14 dpo - 130,9, 15 dpo - 277 17 dpo - 784
  • Martusiazabka Autorytet

Wysłany: 23 października 2016, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iva, odnośnie tego twardnienia brzucha i plamień pisałam niedawno. Mam to samo. Z tym ze u mnie nie po wysiłku, a w nocy. Byłam na usg. Byłam z tym u lekarza prowadzącego. Tez na początku miałam tylko różowy śluz. Około tydzień, codziennie w nocy. Potem już czystą, czerwoną krwią zaczęłam plamić. Lekarz mówi ze to szyjka. W momencie kiedy brzuch twardnieje, szyjka na moment się rozwiera. Wtedy dochodzi do lekkiego krwawienia. Potem to ustaje, bo brzuch mięknie i szyjka wraca do normy. U mnie w dzień jest dobrze. Ile razy mnie badają to szyjka długa i zamknięta. Dzieje się to tylko w nocy, jak brzuch twardnieje. Zalecenie lekarza: nospa 3x1 i LEŻEĆ. Rzeczywiście, jak leżałam cały boży dzień (wstając jedynie do toalety na siku) to przespałam całą noc bez krwawień. Wiec to co mówił lekarz - pomaga. Z szyjką nie ma żartów. Jeśli częściej lub na dłużej zacznie się rozwierać to może dojść do przedwczesnego porodu. Obserwuj się. Patrz czy krwawienie się nasila czy ustaje. Jeśli się nasila to leć na IP, jeśli ustaje to może być to co u mnie. Idź na spokojnie do lekarza i z nim to skonsultuj

oar8skjo4squlk4t.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2016, 16:40

Iva79 lubi tę wiadomość

h84f3e5e51n59t97.png

f2wli09kez578bel.png
  • Martusiazabka Autorytet

Wysłany: 23 października 2016, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.z tym.oddawaniem krwi pępowinowej do.banku tez.nie.jest tak.kolorowo. Pytałam o to na ostatnich warsztatach. Była tam specjalistka od krwi pępowinowej. Tez chciałam.oddać do banku. A nóż się komuś przyda... Może komuś pomogę... Ale niestety. Za darmo, do publicznej bazy można oddać krew jedynie w warszawie. 3 szpitale, nie pamiętam jakie, pobierają bezpłatnie do publicznego banku. Ja jestem z Łodzi. I napewno nie będę jechać rodzić w warszawie żeby oddać komuś swoją pępowinę. Szkoda. Bo to straszne marnotrawstwo. Podejrzewam że wiele kobiet mogłoby się na to zdecydować. Jeśli same nie chcą skorzystać, to mogłyby oddać do badań. Ale musieliby otworzyć więcej.oddziałów, w całej Polsce. Nie tylko w Warszawie :-/

oar8skjo4squlk4t.png

Iva79 lubi tę wiadomość

h84f3e5e51n59t97.png

f2wli09kez578bel.png
  • Iva79 Autorytet

Wysłany: 23 października 2016, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martus dziekuje, uspokilas mnie tym postem :) sprawdzam gatki caly czas :)

Martusiazabka lubi tę wiadomość

zem3o7es4lhz362l.png
    zem3x1hpn1yi29v5.png
  • kalina123 Autorytet

Wysłany: 23 października 2016, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady o to cenna info o euvaxie bo ja chciałam właśnie zamienić w szpitalu na engerix ale skoro tak to nie będę sobie głowy zawracać, muszę doczytać :)

82doroeqdnooy9dr.png
  • Lady Highlander Autorytet

Wysłany: 23 października 2016, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wpiszcie sobie w googlach "euvax chpl" i "engerix chpl" i tam chyba w pkt 6.1 jest dokładny skład :)

eiktrjjgno5jwujd.png

Beta Hcg 14 dpo - 130,9, 15 dpo - 277 17 dpo - 784
  • Werix Autorytet

Wysłany: 23 października 2016, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak to jest z L4 pod koniec ciąży? Powiedzmy, że lekarz wystawi mi zwolnienie do terminu porodu, ale ja w tym czaise nie urodzę. Co dalej się dzieje? Lekarz może wystawić kolejne L4 np. na 7 dni? A jeśli urodzę dwa dni po wizycie, to od kiedy liczy się macierzyński, jak traktuje się owo L4?

17u9ha00otchcgqb.png
  • anna123 Autorytet

Wysłany: 23 października 2016, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Werix wlasnie dzisiaj sie tez nad tym zastanawialam bo wiadomo ze ciaza moze byc przenoszona zwlaszcza tak jak w moim przypadku pierwszego dziecka.

j36regz209hdv9cb.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 23 października 2016, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niech wypowie się ktoś kompetentny ale wg mnie l4 może być tylko do dnia porodu nie dłużej

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 23 października 2016, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niby lekarz wystawiać może L4 tylko do terminu porodu, potem zaczynasz macierzyński, nawet jeśli jeszcze nie urodziłaś :(
    Chyba, że masz spoko lekarza i zechce Ci wystawić dalej, ale nie jazdy chce ryzykować niestety (choc moim zdaniem to jest nie do sprawdzenia przez ZUS)
    Można ewentualnie iść do internisty i spróbować na coś innego wziąć L4

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2016, 20:08

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • cudek2 Autorytet

Wysłany: 23 października 2016, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady dzięki
    Poczytam i pogadamy z naszym pediatra dziękuje

L4 np do 20 listopada, poród np 16 listopada, to z automatu niby się przerywa l4 i liczy macierzyński od 16stego.
    Tak przynajmniej było jeszcze w styczniu 2015 ;)

860iwn15jj88tkvr.png
    860i73sb9uiq88aj.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 23 października 2016, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeśli np L4 masz do 10 grudnia a urodzić 1 grudnia, to z chwila narodzin konczy się L4 i automatycznie rozpoczyna macierzyński :)

polkosia lubi tę wiadomość

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • Fuksja90 Autorytet

Wysłany: 23 października 2016, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Według mnie jest tak jak pisze Cudek a jeżeli ma się L4 do dnia porodu np 20 grudzień i nie urodzi się do tego dnia to ginekolog wystawia następne do kolejnej wizyty.
    Piszę tak na chłopski rozum bo wydaje mi się to jedyne logiczne rozwiązanie.

• Dotty84 Autorytet

Wysłany: 23 października 2016, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Włoszka wrote:
    Dziewczyn na Facebook pod jakim hasłem można szukać?

Ja wykończona, dwa dni jako kierowca wszystkim robiłam na zawołanie po całej Wawie i dzisiaj wymiękam. Ostatni kurs i do łóżka.
    Ja będę szczepić tradycyjnymi szczepionkami, tak samo jak mnie szczepiono.

Napisz Priv do Gurretenshi z linkiem do swojego profilu FB, to Cię zaprosi bo to tajna grupa wiec jest niewidoczna

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 23 października 2016, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fuksja90 wrote:
    Według mnie jest tak jak pisze Cudek a jeżeli ma się L4 do dnia porodu np 20 grudzień i nie urodzi się do tego dnia to ginekolog wystawia następne do kolejnej wizyty.
    Piszę tak na chłopski rozum bo wydaje mi się to jedyne logiczne rozwiązanie.

Tak niestety nie jest :) A w tym kraju nic nie działa na "chłopski rozum" :)
    Zgodnie z przepisami lekarz moze wystawić L4 TYLKO do terminu porodu, a nie do faktycznego porodu... wiec jak przenosisz to tracisz dni z macierzyńskiego... chyba, ze masz wyluzowanego gina, albo sobie jakoś załatwisz z innym lekarzem. Mój np wystawia tylko do terminu :/

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • Fuksja90 Autorytet

Wysłany: 23 października 2016, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotty a to mnie zaciekawiłaś aż zapytam we wtorek na wizycie jak to działa ale w tym chorym kraju nic mnie nie zdziwi ;)

• Dotty84 Autorytet

Wysłany: 23 października 2016, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fuksja90 wrote:
    Dotty a to mnie zaciekawiłaś aż zapytam we wtorek na wizycie jak to działa ale w tym chorym kraju nic mnie nie zdziwi ;)
    Niestety tak jest :) ja miałam szczęście, bo urodziłam przed terminem, ale juz kombinowałem co zrobię, bo wszyscy mi mówili, że przenoszę...

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2016, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaśka 86 wrote:
    Dzięki , za podpowiedzi ;)z tego co przeglądałyśmy z dziewczynami plany refundacyjne to szczepionka na pneumo ma być obowiązkowa i refundowana od 2017 roku,ale zobaczymy . Jeżeli chodzi o krew pępowinową to podpytam jeszcze swojego lekarza , ale chyba się zdecydujemy...

My bankujemy krew pępowinową, oczywiście, oby się nigdy nie przytrafiła sytuacja, że trzeba z niej skorzystać, ale żeby też nie żałować, że się tego nie zrobiło... Obecnie remontujemy się, urządzamy dom, więc zamiast np. czegoś porządniejszego do domu, zapłacimy za krew.

A szkoda, że do publicznego banku pobierają tylko w W-wie, myślę że można by pomóc wielu potrzebującym, gdyby kobiety mogły oddawać wszędzie, ale kto za to zapłaci.

Martusiazabka, polkosia lubią tę wiadomość

‹‹ 851 852 853 854 855 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ