X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
Odpowiedz

Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Koska 88 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrawa nie pomyslałam o tym faktycznie. Chłopczyk faktycznie jest urodzony w terminie. No to macie dziewczyny odpowiedz :)

Dobrawa lubi tę wiadomość

bl9cvcqgs911kctx.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to nawet nie wiedziałam, że istnieje coś takiego jak rekomendacja co do temperatury w dzień - ta faktycznie może i jest wyższa :)
    Ja raczej wychodzę z założenia, że w zależności od temperatury tylko dopasowuję odpowiednie ubranie :)
    W nocy u nas z reguły zimą 20 i nizej się zejść nie da, mimo że co wieczór wietrzymy...
    No i mamy wszystkie grzejniki pozakręcane.

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koska 88 wrote:
    Położna na porodówce- cudowna kobieta. Ale na noworodkowym to rożne bywają. Pierwszego dnia całkiem nas olali i nikt sie nie zainteresował. Nie było nawet kogo poprosić o radę z karmieniem czy cokolwiek. Na wieczornym obchodzie dostałam opiernicz, , ze dziecko wyziębiam bo mam za cienki rożek i kocyk. I mała ma zimne rączki i nóżki ( kark miała ciepły) ale przynajmniej pokazała trochę jak karmić. A teraz to w kratkę rożne sa położne. Doradca laktacyjny był wczoraj na chwile rano prawie nic nie powiedział i tyle go widziałam. Jak chciałam, zeby mi pokazała jak dziecko przystawiać na leżąco to powiedziała, ze to na razie za trudne i mam karmić spod pachy. A dzisiaj jeszcze jej nie było. Wczorajszy pediatra nie zwrócił uwagi, ze mała ma krwiaka dzisiaj od razu jej usg zrobili pomimo,ze łaska od tego juz sobie poszła ale specjalnie dla nas wróciła. Wiec jak wszędzie- jak sie uda i na kogo sie trafi.

Super, a wszędzie trąbią, żeby temperaturę sprawdzać na karku - bo rączki i nóżki często są dużo zimniejsze - więc nie są dobrym wyznacznikiem tego czy dziecko się wyziębia czy nie :)

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • Nita Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dopiero położna poszła. Jezu jaka fajna babka. 2 godziny gadałyśmy. Wypiłyśmy herbatkę, pokazałam jej kącik dla synka, który urządziłam. Założyła mi pas, jaka ulga dla kręgosłupa. Wytłumaczyła wszystko co i jak, mówiła że nie nacinają krocza. W ciągu jej 10 letniej pracy położnej nacięła tylko 3 razy. Kupą w basenie kazała się nie przejmować. Dla nich normalka, wyłowią ją specjalną siatką ;) Opowiadała o stymulacji piersi po porodzie w celu produkcji siary. Witaminę K podają w zastrzyku jednorazowym lub w kropelkach, ale na trzy razy. Po porodzie położna mnie odwiedzi zaraz następnego dnia a potem co 5 dni.

Od razu mi lepiej, mniej się boję, bo z tego co ona opisywała to naprawdę nie jest aż tak straszne (później pewnie odszczekam te słowa :P). Wypisałyśmy plan porodu oraz to, że nie zgadzam się na użycie kleszczy, bo się ich boję.
    Mówiła, że była raz w Polsce, w Krakowie w trakcie zimy i było bardzo zimno - tu nie omieszkałam wspomnieć, że za to mamy piękne i ciepłe lato ;)
    No, to na tyle. A dzisiaj mam jeszcze usg, podglądne synka, ciekawe ile waży. Produktywny dzień. Lecę się szykować. :)

Dotty84, Dobrawa lubią tę wiadomość

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• Nita Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do ubranek do szpitala, ja biorę body na krótkim rękawku i pajacyki do tego, plus kocyk i czapeczki. Rożka nie kupowałam. Może wrzucę jakieś body na długim rękawku, na wszelki wypadek.

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• baranosia Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra przygotowałam już obiad- dziś a'la spaghetti z kiełbasą (tak tak dobrze widzicie z kiełbasą bo nienawidzę z mięsem mielonym) :D

guerretenshi lubi tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Ja do szpitala mam body na krótki + pajac i biorę tylko rożek

Ja także body na krótki i pajac lub śpiochy pełne i body na długi. W szpitalu jest gorąco, można zawsze dołożyć kocyk zamiast warstwę ubrań :) A biorę i rożek i kocyk.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie najwięcej mam body i pajace i tak zamierzam ubierać małego wydaje mi się to najbardziej wygodne

polkosia, Dagn_ lubią tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba nawet dwa kocyki wezmę, bo Tyśkę mi dali na 2h do kangurowania i była przykryta tylko pieluchą i kocykiem i ten kocyk od razu zasrała :P

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do temperatury, to my mamy 18-19 całą dobę, a ja w domu po prostu cieplej ubieram lub otulam kocykiem :) Dla mnie 20 to już pot i dramat :P

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Krakuska Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę, a u nas w szpitalu nie ma na liście ani kocyków ani rożków. I napisali, żeby brać tylko to co napisali. I tak przemycę chyba rożek.

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrawa, moja też tylko na piersi zasypia, ale już sprawdzałam pozycje dla dwójki, więc w krytycznych sytuacjach będę brała obie na cyca i już.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Dobrawa, moja też tylko na piersi zasypia, ale już sprawdzałam pozycje dla dwójki, więc w krytycznych sytuacjach będę brała obie na cyca i już.
    A jaki macie plan ba pobyt w szpitalu? To moze byc szok dla starszaków, chyba ze juz ich zostawialyscie na dłużej bez piersi?

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • Dobrawa Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    na lezaco? coz to za karkolomne pozycje ? :)

Wszyscy w domu :)
  • Dobrawa Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moj experyment kulinarny ;)
    po raz pierwszy zrobiłam cos z sosem teryaki-kupny,ze słoika

niedobre,słodkie strasznie :/

Nita lubi tę wiadomość

• Dobrawa Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotty84 wrote:
    A jaki macie plan ba pobyt w szpitalu? To moze byc szok dla starszaków, chyba ze juz ich zostawialyscie na dłużej bez piersi?
    no własnie,własnie,słuszna uwaga
    tez o tym mysle

• Dobrawa Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fakt ze u nas zaraz po porodzie wypuszczaja,tzn jak wszystko gra zostajesz pare godzin,zjesz posiłek i wychodzisz
    a w domu czeka na ciebie pomoc,przez caly tydzien po 3 godz dziennie jest pielegniarka
    ona robi wszystko co trzeba ,nawet posprzata czy zakupy zrobi

Nita, Iva79 lubią tę wiadomość

• Dobrawa Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w dzien sebek da rade bez piersi ,nie wiem jak z noca
    zawsze bylam pod reka

• polkosia Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Półleżąco, pod nami rogal, a dziewczynki po moich bokach, częściowo na poduszce i ramieniu. Wierzę, że jakoś damy radę ;) To tylko kilka minut do zaśnięcia. Tyśkę "odpinam" od cyca od razu, więc tylko kwestia zdjęcia z ramienia na materac i potem się i ja ułożę ;)

Dotty, tak w sumie to nie zostawiałam Klementynki nigdy na dłużej niż 3h, ale teraz ta pierś to jest bardziej kwestia bliskości niż najedzenia, a i Marcin potrafi uśpić, kiedy mnie nie ma, dlatego staram się nie panikować. W końcu ona wie, że mamy nie ma = cyca nie ma. Jak będzie trzeba, to zaśnie beze mnie, wiadomo. A ja będę próbowała wypisać się na własne żądanie jak najszybciej, najlepiej po 1-2 nocach.

Dobrawa lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2016, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Półleżąco, pod nami rogal, a dziewczynki po moich bokach, częściowo na poduszce i ramieniu. Wierzę, że jakoś damy radę ;) To tylko kilka minut do zaśnięcia. Tyśkę "odpinam" od cyca od razu, więc tylko kwestia zdjęcia z ramienia na materac i potem się i ja ułożę ;)

Dotty, tak w sumie to nie zostawiałam Klementynki nigdy na dłużej niż 3h, ale teraz ta pierś to jest bardziej kwestia bliskości niż najedzenia, a i Marcin potrafi uśpić, kiedy mnie nie ma, dlatego staram się nie panikować. W końcu ona wie, że mamy nie ma = cyca nie ma. Jak będzie trzeba, to zaśnie beze mnie, wiadomo. A ja będę próbowała wypisać się na własne żądanie jak najszybciej, najlepiej po 1-2 nocach.

My co prawda nie na cycu, ale Hanka ma okres mamoza level HARD... z nikim nie chce iść spać, na jedna noc jak mnie nie ma to ok, jakoś daje radę - ale jak bedą mnie trzymali dłużej to nie wiem

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
‹‹ 977 978 979 980 981 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ