Noworoczne mamuśki styczeń 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
paulinabf2 wrote:Kochane proszę Was o wpsracie i opinie jeżeli któraś z Was się spotkala z podobną sytuacją -> moje malenstwo na badaniu prentalanym okazało się wieksze niz z OM (11+4) natomiast wedle USG 12+5 i 6,4 cm szczesci<3 Malenstwo kreciło sie niesamowicie i badanie trwało długo co jeszcze bardziej stresowało jendak do sedna NT mamy 1,85 wiec ok, nosek ok, tetno 163 przyr oznych obrotach i skokach malentwa ale w normie, nozki raczki ok niestety przy serduszku zaczeły sie schody umiejscowione poprawnie ale badanie wykryło niedomykalność zastawki trójdzielnej. Pani doktor stwierdziła ze na razie bez obaw wada sama czesto sie zasklepia i w wiekszosci przypadkow nie wiazało sie to z problemami jednak mimo wszystko taka wada rowniez oznaczac wady genetyczne... az strach pomyslec tyle czekałam na malenstwo mam nadzieje, ze okaze sie wszystko dobrze czekam na wyniki pappa i w sobote wizyta na omownienie wynikó z dodatkowych badan mamy zrobic echo serca malentswa za około 2tyg i wtedy sie okaze co i jak - prosze was o opinie i 3majcie za nas kciuki ! z nowego USG termin przyspiszył na 28/12 ale jeszcze do potwierdzenia przez gin prowadzącą.
Najrozsadniej jest robić to co mówi lekarz.Lekarze nie mają zamiaru okłamywać tj uspokajać dla świętego spokoju.Skoro często się wchłania to nie pozostaje nic jak tylko czekać i robić po drodze takie badania jakie sa konieczne. Poczekaj do soboty jak będziecie omawiać wyniki. Ściskam mocno i trzymam kciuki, wiem że czekają ciebie teraz trudne dni ale nie da się przyspieszyc niestety.paulinabf2 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Hej Dziewczyny.
Melduje po prenatalnych.
Dziewczyny mają 6 cm i 6.4 cm, wszystkie parametry prawidłowe:) Ale co się nastresowalam przed wizytą to moje.
Ulżyło choć na chwilę
Następna wizyta w czwartek u mojej gin, później 3 tygodnie przerwy i po tym juz pewnie bedziemy się widziec co 2 tygodnie.
Gratuluję pozostałym udanych wizyt:)
Paulina wierzę, że teraz się denerwujesz, jednak bądź dobrej myśli, że wszystko się unormuje:*
Powiedzcie, czy któraś z Was też odczuwa co jakis1czas napięcie i twardnienie w podbrzuszu? Taki ciężar? Ja tak mam i obawiam się, że to macica się napina, muszę pogadać o tym z doktorką.ppieguskaa, dana222, Iga66, sasquacz, Klio86, marie_marie22, okularnica91, Madziolinka, ziolko, mmalibu lubią tę wiadomość
Natalka 09.12.'15 ♥️
Klaudusia 20 tc, (*) 08.01.'18
Michaś 18 tc, (*) 09.08.'18
Kornelka i Emilka ~1k2o~ 💕 02.12.'19
..............................................
Hashimoto, trombofilia (białko S- 55%, MTHFR C677T homo, PAI 1 homo); ANA2 1:2560; niewydolność cieśniowo-szyjkowa-> TAC od X.'18 -
Ja krew na pappe mialam pobieraną dzisiaj po usg. Jestem w czwartej ciąży i ten test robię po raz pierwszy- tylko dlatego, że mialam skierowanie na wszystko. Uważam, że jest to tylko statystyka która może niepotrzebnie zestresować i nigdy go nie chciałam.Natalka 09.12.'15 ♥️
Hashimoto, trombofilia (białko S- 55%, MTHFR C677T homo, PAI 1 homo); ANA2 1:2560; niewydolność cieśniowo-szyjkowa-> TAC od X.'18 -
Niby statystyka, bo test jest przesiewowy, ale jest to w stanie wyłapać ryzyko wad, które można leczyć w ciąży (np. Wady serca) dobrać odpowiedni szpital na poród tym samym zwiększając szansę dziecka o wiele.... Wiem że można myśleć że prenatalne itd to zespół downa i inne choroby straszne ale nie tylko, każda kobieta powinna te testy robić bo mogą one przyczynić się do tego że dziecko, mimo np choroby serduszka, urodzi się w odpowiedniej placówce na to przygotowanej a nie byle gdzie i nie będą wiedzieli co robić. Takie jest moje zdanie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2019, 07:19
Madziolinka, mmalibu lubią tę wiadomość
Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
Angelius Provita -
sasquacz wrote:Dziewczyny a powiedzcie mi proszę kiedy do usg genetycznego robicie test z krwi (pappa)? Moja gin zaleciła zrobić 5dni przed usg, nie zaniży to jakoś wyniku??
Ja też po badaniu miałam pobierana krew, wynik za tydzień góra dwa tyg. -
cotton wrote:Ja krew na pappe mialam pobieraną dzisiaj po usg. Jestem w czwartej ciąży i ten test robię po raz pierwszy- tylko dlatego, że mialam skierowanie na wszystko. Uważam, że jest to tylko statystyka która może niepotrzebnie zestresować i nigdy go nie chciałam.
Oprócz określenia ryzyka wad genetycznych badanie określa tez ryzyko wystąpienia niektórych powikłań w późniejszej ciążySusieOne lubi tę wiadomość
-
paulinabf2 wrote:Kochane proszę Was o wpsracie i opinie jeżeli któraś z Was się spotkala z podobną sytuacją -> moje malenstwo na badaniu prentalanym okazało się wieksze niz z OM (11+4) natomiast wedle USG 12+5 i 6,4 cm szczesci<3 Malenstwo kreciło sie niesamowicie i badanie trwało długo co jeszcze bardziej stresowało jendak do sedna NT mamy 1,85 wiec ok, nosek ok, tetno 163 przyr oznych obrotach i skokach malentwa ale w normie, nozki raczki ok niestety przy serduszku zaczeły sie schody umiejscowione poprawnie ale badanie wykryło niedomykalność zastawki trójdzielnej. Pani doktor stwierdziła ze na razie bez obaw wada sama czesto sie zasklepia i w wiekszosci przypadkow nie wiazało sie to z problemami jednak mimo wszystko taka wada rowniez oznaczac wady genetyczne... az strach pomyslec tyle czekałam na malenstwo mam nadzieje, ze okaze sie wszystko dobrze czekam na wyniki pappa i w sobote wizyta na omownienie wynikó z dodatkowych badan mamy zrobic echo serca malentswa za około 2tyg i wtedy sie okaze co i jak - prosze was o opinie i 3majcie za nas kciuki ! z nowego USG termin przyspiszył na 28/12 ale jeszcze do potwierdzenia przez gin prowadzącą.
-
cotton wrote:Hej Dziewczyny.
Melduje po prenatalnych.
Dziewczyny mają 6 cm i 6.4 cm, wszystkie parametry prawidłowe:) Ale co się nastresowalam przed wizytą to moje.
Ulżyło choć na chwilę -
Madziolinka wrote:super,że wszystko dobrze A dziewczynki jakie duże! Który dokładnie tydzień i dzień?
Wczoraj był 12t4dSusieOne lubi tę wiadomość
Natalka 09.12.'15 ♥️
nick nieaktualny
-
Karolika wrote:Jakie dobre wieści:) Ja test pappa miałam pobierany 2 dni przed usg ze by na usg były już wyniki
przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
Angelius Provita -
SusieOne wrote:Ja dziś dzwoniłam się jeszcze upewnić czy na pewno w tym samym dniu mam robić czy nie mogę być wcześniej, powiedziano mi, że w tym samym dniu się robi. Ciekawe od czego zależy taka rozbieżność u lekarzy.
Też pytałam o to na ostaniej wizycie.
Chciałam się wycwanić :p żeby na 09.07 już mieć wyniki i porównać je z usg i uzyskać ryzyko korygowane. Ale Pan doktor powiedział że pobranie krwi robi się w tym samym dniu, nie ma wtedy zaburzeń w wynikach ze względu na rozbierzność w dniach obu badań.❤️Mikuś❤️ 17.01.2020
❤️Michaś❤️ 26.10.2021
❤️Nasz aniołek 🌈 [+] 8tc 02.01.2024❤️
❤️czekamy na nasz 4 cud❤️ -pęcherzyk 6,6mm (5w3d)
💉 Beta-hCG 18.06.2024 - 3157 mlU/ml
🔜 wizyta vol. 3 - 06.08.2024
🔜 badania prenatalne - 05.08.2024 -
Martek&M wrote:Też pytałam o to na ostaniej wizycie.
Chciałam się wycwanić :p żeby na 09.07 już mieć wyniki i porównać je z usg i uzyskać ryzyko korygowane. Ale Pan doktor powiedział że pobranie krwi robi się w tym samym dniu, nie ma wtedy zaburzeń w wynikach ze względu na rozbierzność w dniach obu badań.
Angelius Provita -
nick nieaktualnyMi tłumaczyli to w ten sposob że jeśli wyniki pappy wyjdzie jakiś niejasny to wtedy podczas usg większa uwagę poświęca temu. Ale myślę że co lekarz to inna opinia Ja myślę że 2 dni a nawet 1,5 dnia nie robią tu większej różnicy w porównaniu z tygodniem:)
-
Ja się doczytałam informacji, że test pappa jest jakby najbardziej potrzebny gdy usg jest ok bo usg wszystkiego nie wylapie i dopiero całość daje pełen obraz 95% skutecznosci pod względem wyniku. Bo jeśli są nieprawidłowości na usg to pappa tego nie rozstrzygnie trzeba inwazyjne badać dalej.
Angelius Provita