Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Noworoczne mamuśki styczeń 2020
Odpowiedz

Noworoczne mamuśki styczeń 2020

Oceń ten wątek:
  • Vella83 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2019, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaleciły Wam wasze ginki jakieś dodatkowe leki?
    Mi moja zaleciła luteinę na rano i wieczór - szyjka mi sie skracała przy pierwszym i drugim więc tak na zaś bo jestem w grupie ryzyka i acard na noc - tez w razie W - gdyby moje wyniki miały oznaczac nadciśnienie i inne - zeby juz działać. Normalnie - jak emeryt - mam swoja półeczke z lekami i odmierzam rano i wieczorem dawki:p

relgx1hpi2zbw8vm.png
  • Mini89 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2019, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja Miniaturka. Oczywiście zapomniałam hasło do tamtego konta xD
    U mnie z leków tylko luteina jeszcze ze względu na tego krwiaka co był i pewnie zaraz będziemy schodzić. No i witaminy
    A sikac w nocy nie chodzę i jakoś też nie zauważyłam żebym sikala więcej niż zwykle

ex2buay3h02dl23a.png
  • Rodzynka Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2019, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W nocy nie wstaje żeby zrobić siku, zawsze przed samym spaniem idę jeszcze do toalety, noc przesypiam. Za to rano jak otwieram oczy to muszę lecieć bo pęcherz mam pełny.

A budzi was głód.? Od jakiegoś czasu potrafię się budzić koło 7-ej i jestem tak głodna że mogłabym zjeść już cały obiad 😅😂 mimo zjedzonej kolacji.

19.12.2019 ♥️ 3600g 54cm
  • Vella83 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2019, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rodzynka wrote:
    W nocy nie wstaje żeby zrobić siku, zawsze przed samym spaniem idę jeszcze do toalety, noc przesypiam. Za to rano jak otwieram oczy to muszę lecieć bo pęcherz mam pełny.

A budzi was głód.? Od jakiegoś czasu potrafię się budzić koło 7-ej i jestem tak głodna że mogłabym zjeść już cały obiad 😅😂 mimo zjedzonej kolacji.

nie, głód nie budzi ale rano często mam ochotę na dobre śniadanie i nigdy nie zczynam dnia bez bułeczki z czymś smakowitym.

A jak tam wasza waga? ja po 3 miesiącach mam 3,5 kg więcej.

relgx1hpi2zbw8vm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2019, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rodzynka wrote:

Mnie budzi głód w nocy ale nie mam zamiaru mu się poddawać.
    Jem wieczorem kolacje a rano potrm jakieś śniadanie
    Ale ogólnie czuje się głodna cały czas od jakiś kilku dni, nie wiem czemu...

U mnie z waga narazie bez zmian, ale widzę różnice w talii i w wyglądzie brzucha

• Rodzynka Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2019, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja schudłam 5kg przez wymioty 😔 ale całe szczęście już nie wymiotuję i mam z dnia na dzień większy apetyt. Jak narazie powoli waga wraca do normy. Talie mam taką jaka była, jest bez zmian ale brzuszek się zaokrągla i już troszkę jest go widać spod ubrania. Jak zakładam bardziej przylegająca sukienkę to już widać że to brzuszek ciążowy.

Z tym głodem to już właśnie taki moment też cały czas chodzę i szukam co mogę zjeść aż wstyd się przyznawać mój jak wraca po pracy do domu to pierwsze pytanie czy już opróżnilam lodówkę czy jeszcze nie 😅🤷😂

19.12.2019 ♥️ 3600g 54cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2019, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam -2kg na wadze mimo że nie wymiotowałam, ale ja zawsze w lato chudne więc jak patrzeć na wagę która powinna osiągnąć latem to jestem 1 kg na plusie, co do jedzenia to ja też ostatnio jestem ciągle głodna tylko myślę o jedzeniu 😂 co do leków to ostatnio mąż się śmiał że powinnam sobie pudełko na leki kupić:p

• Klio86 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2019, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w nocy wstaje raz, najczęściej jak mnie dziec wybudzi. Co do wagi +/- 2kg, podobnie jak w ciąży z córeczką.

• SusieOne Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2019, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja mam od początku mnóstwa leków, więc emerytem jestem od dłuższego czasu nawet zastrzyki sobie robię grzecznie. Co do wagi - 3 kg od wymiotów, ale kilka dni temu co miałam przestoj w wymiotowaniu to tak mi się chciało jeść że to już chore było 😂😂😂 teraz znowu brak apetytu mdłości i bóle cyckow... A co do nich to niestety rozmiar już w górę muszę kupić miseczkę e co najmniej już bo mi wszystko wypada z 85D i ciśnie i się odznacza na ubraniu a z 1.5 tygodnia temu pasował potem chodziłam w sportowym bo bolały mnie piersi a w niedziele chciałam założyć normalny stanik i masakra także zakupy trzeba zrobić, co do brzucha to masakra ja mam 152 cm wzrostu u mnie widać zasługa wzdęc to jedno.

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
    5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • ziolko Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2019, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!
    Ja mam teraz wielki problem z pojemnością pęcherza 😅 chodzę do toalety średnio 3-4 razy w nocy i juz o 5 nad ranem mam tak pełny pęcherz, że aż mnie brzuch boli. Mam nadzieję, że za moment te dolegliwości trochę odpuszcza, ale to fakt, że w końcówce poprzedniej ciąży biegałam do toalety co chwila 😱
    Czy któraś z Was ma dziś wizytę? Za kogo trzymać kciuki?
    Ja jutro USG genetyczne, już teraz mam mdłości stresowe na samą myśl 😭

Aniołek 07.05.2014r.- 10tc.
    Synek 19.04.2015r.
    3i49vcqg486cyhk3.png
  • Rodzynka Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2019, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie stresuj się tym. Wszystko będzie dobrze. Też się denerwowałam i było to niepotrzebne. Ja teraz wizytę mam 19-go i mam nadzieję że w końcu dowiem się kto tam mieszka bo poprzednio maluch czkawki dostał i nie byliśmy w stanie go podglądnąć.

ziolko lubi tę wiadomość

19.12.2019 ♥️ 3600g 54cm
  • Rodzynka Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2019, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusieOne wrote:
    No ja mam od początku mnóstwa leków, więc emerytem jestem od dłuższego czasu nawet zastrzyki sobie robię grzecznie. Co do wagi - 3 kg od wymiotów, ale kilka dni temu co miałam przestoj w wymiotowaniu to tak mi się chciało jeść że to już chore było 😂😂😂 teraz znowu brak apetytu mdłości i bóle cyckow... A co do nich to niestety rozmiar już w górę muszę kupić miseczkę e co najmniej już bo mi wszystko wypada z 85D i ciśnie i się odznacza na ubraniu a z 1.5 tygodnia temu pasował potem chodziłam w sportowym bo bolały mnie piersi a w niedziele chciałam założyć normalny stanik i masakra także zakupy trzeba zrobić, co do brzucha to masakra ja mam 152 cm wzrostu u mnie widać zasługa wzdęc to jedno.

Ja się narazie zaopatrzyłam w przedłużkę do stanika bo w obwodzie było mi ciasno no i wtedy siła rzeczy miseczka też była zamała ale jak powiększyłam obwód i wyregulowalam ramiączka to jeszcze jest okey. Ja się będę musiała wybrać na zakupy i poszukać ciążowych spodni bo jak chłodniej się zrobi to w legginsach będzie mi za zimno.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2019, 12:45

19.12.2019 ♥️ 3600g 54cm
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2019, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W obwodzie ok mam ale z miseczki wszystko wypada

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2019, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusieOne wrote:
    W obwodzie ok mam ale z miseczki wszystko wypada
    Mam tak samo, musiałam sobie kupić nowy kostium kąpielowy bo wstyd był ;p Ja z mojego a/b mam teraz z d ;p i piersi też bolą najlepiej w sportowym staniku się czuje ;p

• Rodzynka Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2019, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to rzeczywiście bez zakupu się nie obejdzie.

19.12.2019 ♥️ 3600g 54cm
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2019, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolika wrote:
    Mam tak samo, musiałam sobie kupić nowy kostium kąpielowy bo wstyd był ;p Ja z mojego a/b mam teraz z d ;p i piersi też bolą najlepiej w sportowym staniku się czuje ;p
    No dokładnie, ale nie spodziewałam się, że tak szybko się powiększa u mnie 😲

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Angelius Provita
  • ppieguskaa Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2019, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aa to ja w tej ciąży póki co stoję w miejscu z cyckami.. Ii się cieszę.. W poprzedniej jak mi zaczęły rosnąć.. To balam się, że nigdy nee przestaną Haha

. Raga . lubi tę wiadomość

4018d16ae9.png
  • Rodzynka Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2019, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam do was takie pytanie.

Dbacie w jakiś sposób o skórę twarzy? Jakieś peelingi czy kremy? Myślicie że można czy lepiej nie.?

Zawsze regularnie robiłam sobie peeling enzymatyczny i maseczki bo mam dość problematyczna skórę i nie wiem w sumie czy mogę używać kosmetyków tego typu na twarz czy nie bo ilekroć jestem u lekarza na wizycie zapominam o to zapytać. 🤦

19.12.2019 ♥️ 3600g 54cm
  • Vella83 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2019, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kilka słów o mojej wizycie u genetyka:

Najpierw miałam konsultacje z prof dr hab ... Cóż mogę Wam powiedzieć - kobieta obaliła dość sporo teorii, które ogólnie dają nam poczucie bezpieczeństwa. Była rzeczowa, konkretna i niestety mówiła jak bywa. Nie mówiła to bzdura to co mówią ginekolodzy, tak nie jest.. tylko wytłumaczyla, że taki ma zawód, że raczej ma kontakt z dziećmi chorymi (tydzien temu na 4 dzieci zdjagnozowała 3 z ZD) i oglada setki wyników/usg/parametrów i np: idealne usg nie jest gwarancją, że wszystko jest ok. Najcześciej tak ale..Porażka - dla mnie załamka. Zapytałam : a w moim USG czy jest jakiś parametr, który Panią niepokoi i może wskazywać na COKOLWIEK? Przecież jest wszystko ok. a ona na to: nie ma nic ale niestety nie musi być od razu widać coś niepokojącego. Super nie..?
    Nie odczytujcie, tego że nie dała nadziei - jestem zadowolona z tej wizyty bo nie interesują mnie lekarze, którzy dla świętego spokoju mówią, to co pacjentka chce usłyszeć. Powiedziała mi jakie są możlwości. 1. nie robić nic 2. test NACE/NIFTY etc 3. Amniopunkcja.
    Zrobiłam test NACE (1900 ZŁ). Za około 7 dni wyniki. Krew jedzie do Hiszpanii i tam jest badana. Czujecie?? Powiedziała, że to jest dobra decyzja i dużo kobiet robi ten test i najczęściej wychodzi wszystko ok. Przeszkodą są zawyczaj tutaj niestety finanse. Jest nieinwazyjny. Dalsze kroki po teście są zazwyczaj takie: Gdy wyjdzie ok - dalszej diagnostyki się nie robi tylko dokładne usg i obserwacja - gdy wyjdzie nie ok to: 1. nie robi się nic i czeka się co będzie dalej lub 2. amniopunkcja w celu 100% pewności co to za choroba. Dalsze kroki to prawo do przerwania ciązy do 21 tyg ciąży. Ciężkie są takie rozmowy, ale lekarz musi powiedzieć o wszystkim.

relgx1hpi2zbw8vm.png
  • Vella83 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2019, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie odbierajcie tego co napisałam jako straszenie.
    Dziele się z Wami tym co narazie mnie spotyka - mam nadzieję, że to tylko epizod w mojej historii. Bardzo w to wierzę. Nie jedna czekam na wyniki tych (cholernie drogich !! ) testów...

relgx1hpi2zbw8vm.png
‹‹ 153 154 155 156 157 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ