Noworoczne mamuśki styczeń 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Vella83 wrote:hej, jestem po pappie i nie jest najlepiej. Jutro mam konsultacje z genetykiem co dalej, czy w ogóle cos dalej mamy robić. Zespół Downa prawdopodobienstwo niskie ale trisomia 13 i 18 ryzyko podwyższone 1:200 / 1:450 .Ten mój wiek niestety wpływa na wszystkie wyniki. Usg było idealne ale niskie białko i wolne hcg. Jestem w ciezkim stanie obecnie..
Mysle ze nie powinnas sie martwic na zapas, to sa tylko statystyki, nawet w przypadku 1:1 sa szanse ze dziecko rodzi sie zupelnie zdrowe a i nawet sie zdaza ze przy idealnych wynikach dzieci rodza sie chore. Ja mieszkam w Norwegii i tutaj takich badan prenatalnych nie robia i chyba sie ciesze bo widze ze to ogromny stres. Pamietajcie dziewczyny to tylko statystyki trzymaj sie tego ze poki co usg wyszlo dobrze. Musimy wierzyc ze wszystko bedzie ok z naszymi bąblami.Madziolinka lubi tę wiadomość
Paulinakrk -
Vella83 nie jest to jakieś duże ryzyko, to tylko znaczy że jedna na 200 z takim wynikiem urodziła chore dziecko naprawdę to statystyki są jedynie, trzymam kciuki żeby genetyk rozwial twoje lęki
Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
Angelius Provita -
wiem dziewczyny..dzieki za wsparcie.nie jestem typem panikary tylko raczej podchodze do faktow tak jak sa i działam jak trzeba działac..natomiast jest to ciezkie przezycie. Przy wczesniejszych ciazach mialam tylko usg - zadnych pobran z krwi..jest to mega stres zastanawiam sie czy słuszny.Te statystyki obecnie odebrały mi radosc z mojego stanu..
-
Vella83 wrote:wiem dziewczyny..dzieki za wsparcie.nie jestem typem panikary tylko raczej podchodze do faktow tak jak sa i działam jak trzeba działac..natomiast jest to ciezkie przezycie. Przy wczesniejszych ciazach mialam tylko usg - zadnych pobran z krwi..jest to mega stres zastanawiam sie czy słuszny.Te statystyki obecnie odebrały mi radosc z mojego stanu..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2019, 09:25
-
Cześć dziewczyny pisałam do was jako ola_lala ale zgubiłam haslo. Za to odzyskałam hasło do starego konta więc jeśli nie macie nic przeciwko wrócę do Was pod tą postacią
Vella bardzo mi przykro że to teraz przechodzisz. Znam bardzo wiele historii że wynik pappy był zły a potem było wszystko dobrze. Właściwie to nie wiem po co robią to badanie skoro jest tak niemiarodajne ... Decydujesz się na nifty ?
Ja jeszcze przed prenaralnymi. Mam dopiero 15:(https://www.maluchy.pl/ci-69827.png -
nick nieaktualnyVella83 ja mam 26 lat a moje ryzyko trisomia 21 to 1:110 gdyby liczyć tylko przezierność karkową i wyniki pappa. Moja wolna beta jest 6 razy większa, tak naprawdę mało kto ma taki wynik. Ja zrobiłam nifty pro, mimo że mam skierowanie na amniopunkcje. Trudno młody będzie jeździł używanym wózkiem . Jak odebrałam wyniki przepłakałam 2 dni. Teraz też mi się zdarza, wyniki będę miała pewnie dopiero ok 16 lipca. Ale staram się trzymać bo to jaki ja mam humor i stan wpływa na dziecko. Wiadomo przychodzą i czarne scenariusze ale tak to już z nami będzie. Trzymam mocno kciuki aby wszystko było dobrze!
Ja witam się w 2 trymestrze, chociaż nie tak wyobrażałam sobie jego nadejście -
Iga66 wrote:Kochana jesli masz sie denerwowac to zrob badania z krwi będziesz miała konkretną informację. Te testy to statystyka i tak jak dziewczyny piszą w twoim przypadku to wcale nie są bardzo słabe wyniki. Mój doktor twierdzi że 1:300 jest granica przy której powinno się robić dodatkową diagnostykę a nie wyrocznia że są wady. Trzymam kciuki i zobaczysz że wszystko będzie w porządku. A co do wieku kochana ja mam 40 lat i mnóstwo koleżanek które w moim wieku właśnie rodzą lub urodziły i wszystkie dzieciaki są zdrowe. Pamiętaj że to choroby genetyczne więc ważny jest też wywiad rodzinny.
przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
Angelius Provita -
Wszystko co mówicie to prawda. Wczoraj zadzwoniłam do mamy i zrobiłam wywiad po całej rodzinie w sprawie chorób genetycznych. Nie było zadnych. Nie tak sobie takze wyobrażałam wejscie w drugi trymestr (Karolika ). Nic. Czekam na dzisiejsza wizyte, jutrzejszą i pewnie zdecyduje sie na jakies badania dodatkowe. Wózki używane tez sa ok:-) na wypisie z badania mam : brak bezwzględnych wskazań do przeprowadzenia badan inwazyjnych. Cięzkie dni teraz przede mną... ale widzę dziewczyny tez to co wy.. 400 to jednak niemała liczba - może nie trafię. Boli ogólnie takie myślenie, zastanawianie...
-
Pogoda wrote:Hej! Oficjalnie się witam termin wyznaczony na 28.01.2020
❤️Mikuś❤️ 17.01.2020
❤️Michaś❤️ 26.10.2021
❤️Nasz aniołek 🌈 [+] 8tc 02.01.2024❤️
❤️czekamy na nasz 4 cud❤️ -pęcherzyk 6,6mm (5w3d)
💉 Beta-hCG 18.06.2024 - 3157 mlU/ml
🔜 wizyta vol. 3 - 06.08.2024
🔜 badania prenatalne - 05.08.2024 -
hej, u mnie pappa wyszla b dobra. usg dobre, ryzyko trisomii bardzo niskie. dalej jestem w grupie ryzyka (38 lat zaraz skoncze...) i dlatego robie Nipt (u nas to badanie to prendia). koszt jest ogromny (szczegolnie dla nas teraz) ale przy Zosi robilismy, a teraz jestem starsza to tym bardziej.
Vella83 przykro mi! powodzenia na wizycie u genetyka. mam nadzieje, ze sam nipt wystarczy i nie beda zalecac inwazyjnych badan. to stres ogromny...jesli w usg bylo wszystko ok (przeziernosc karkowa) to chyba to jest najbardziej miarodajne badanie...mi wtdy przy pierwszym dziecku gin powiedziala "ja tam widze zdrowe dziecko" ale zalecala dalsza diagnostyke bo bylam w grupie ryzyka (skonczone 35 lat)
Sophie 10.05.2017
Marie 20.12.2019 -
nick nieaktualny
-
gonia13 wrote:hej, u mnie pappa wyszla b dobra. usg dobre, ryzyko trisomii bardzo niskie. dalej jestem w grupie ryzyka (38 lat zaraz skoncze...) i dlatego robie Nipt (u nas to badanie to prendia). koszt jest ogromny (szczegolnie dla nas teraz) ale przy Zosi robilismy, a teraz jestem starsza to tym bardziej.
Vella83 przykro mi! powodzenia na wizycie u genetyka. mam nadzieje, ze sam nipt wystarczy i nie beda zalecac inwazyjnych badan. to stres ogromny...jesli w usg bylo wszystko ok (przeziernosc karkowa) to chyba to jest najbardziej miarodajne badanie...mi wtdy przy pierwszym dziecku gin powiedziala "ja tam widze zdrowe dziecko" ale zalecala dalsza diagnostyke bo bylam w grupie ryzyka (skonczone 35 lat)
przeziernośc była 1,1 czyli bardzo nisko. Szkoda gadac - stres i jeszcze raz stres. Dam Wam znać co i jak bo z tego co widze czeste jest usg idealne pappa słaba -i zastanawianie się co jest grane. -
Vella83 wrote:przeziernośc była 1,1 czyli bardzo nisko. Szkoda gadac - stres i jeszcze raz stres. Dam Wam znać co i jak bo z tego co widze czeste jest usg idealne pappa słaba -i zastanawianie się co jest grane.
Angelius Provita -
Vella w Twoim przypadku dobre usg uspokaja trochę. W T18 i T13 najczęściej pokazują się już jakieś nieprawidłowosci na usg. Jakby było ryzyko zespołu downa to co innego, bo tutaj usg często jest idealne i wad nie widać. Cokolwiek zdecydujesz będę trzymać kciuki ❤️ ja miałam niską pappe tylko i mniejsze ryzyko, a panikowalam.. Będzie dobrze 😉