Noworoczne mamuśki styczeń 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnySusieOne wrote:Zależy jakich, pisz
Edit. Widzę. Heparyna na pewno, masz dawana?? Acard mogą zlecić jeśli nie masz i koniecznie metylowane foliany, poziom homocysteiny zbadać
Bardzo źle nie jest -
Karolika wrote:Nie mam właśnie heparyny, zapisałam się na jutro do hematologa, mam nadzieje że mi przepisze. Właśnie wysłałam męża po inny kwas foliowy mam nadzieje że mu dobry dadzą w aptece. Powiem wam że ciągle pod górkę ;( Mam nadzieje że nie jest za późno Idę jutro zbadać poziom homocysteiny. Co sobie popłakałam to moje, jak nie jedno zmartwienie to drugie.
A jak z acardem, masz?
Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
Angelius Provita -
nick nieaktualnySusieOne wrote:Nie denerwuj się, wiele kobiet ma te mutacje szczególnie mthfr. Na nią właśnie foliany koniecznie ale to ogólnie jest układ heterzygotyczny więc lżejszy, nie jest powiedziane, że w ogóle tego zwykłego kwasu nie przyswajasz, może tylko 70 czy 80 procent? Tego zbadać się nie da. Co do reszty jest raczej tak że dają heparyne ale każą jeszcze krzepnięcie sprawdzić, hematolog na pewno coś więcej zleci z badań.
A jak z acardem, masz? -
Karolika, jak Ci kupi to bierz 1 tabletke 150 bo dwie to mogą podrażniac żołądek, chyba że ci braknie to sobie wtedy zjesz tamto Hematolog na pewno wszystko Ci wyjaśni nie martw się na zapas
przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
Angelius Provita -
SusieOne wrote:Ja cały czas jestem na +0kg. Jem w zasadzie mało nie pije coli tylko wodę, mleko, soki. Jem chleb, nie powiem, ale dużo owoców bardzo, nie jem mięsa bo nie mam ochoty i siły na mięso, słodycze nie, miałam etap słodyczy 8-9 tydzień teraz tylko na owoce mnie ciągnie.
O, ja podobnie. Unikam słodyczy i gazowanych napojów. Jem niedużo, ale często, no i mogłabym się żywić samymi owocami
A waga w miejscu -
Wiele kobiet w ciąży nawet tych badań nie ma robionych. Ja spotkałam kilku gin. którzy mówili, że te mutacje mają nie takie wielkie znaczenie jak im się przypisuje i tylko straszą pacjentki. Ja mam mutację hetero i usłyszałam, żeby się nie martwić bo to jest jakby łagodniejsze niż homo. Nie zalecono mi Acardu, a teraz mam heparynę, ale nie z tego powodu. Jeśli hematolog uzna, to może zaleci Ci heparynę/Acard, ale i to niekoniecznie. Nie martw się na zapas. -
abbigal wrote:Wiele kobiet w ciąży nawet tych badań nie ma robionych. Ja spotkałam kilku gin. którzy mówili, że te mutacje mają nie takie wielkie znaczenie jak im się przypisuje i tylko straszą pacjentki. Ja mam mutację hetero i usłyszałam, żeby się nie martwić bo to jest jakby łagodniejsze niż homo. Nie zalecono mi Acardu, a teraz mam heparynę, ale nie z tego powodu. Jeśli hematolog uzna, to może zaleci Ci heparynę/Acard, ale i to niekoniecznie. Nie martw się na zapas.
Angelius Provita -
Ja mam czynnik V, pai-1 i mthfr A1298N wszystko układ hetero. No u mnie homocysteina była bardzo wysoka przed ciąża, bo aż 27 i to wynikało właśnie z mutacji. Teraz mam na poziomie 10 po suplementacji preparatem. Karolka a badalas kiedyś przy suplementacji zwykłym kwasem foliowym jego poziom? U mnie przekraczał normy i w ogóle się nie wchłaniał. A tak po za tym to podobnie jak dziewczyny biorę acard i heparynę.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2019, 15:54
2 Aniołki (*)(*) - zawsze w naszych sercach ♥️
Dziewczynka 🌷🌷🌷
-
Ja niecałe 3 kg na plusie☺️ Co do diety to od stycznie nie jedliśmy mięsa i nabiału. Zdecydowanie lepiej się przy takim odżywianiu czułam. Teraz wprowadziłam trochę więcej nabiału, mięso sporadycznie. Staram się dużo owoców zamiast słodyczy, ale czasami i pizza wpadnie 😅2 Aniołki (*)(*) - zawsze w naszych sercach ♥️
Dziewczynka 🌷🌷🌷
-
Emisia wrote:Ja niecałe 3 kg na plusie☺️ Co do diety to od stycznie nie jedliśmy mięsa i nabiału. Zdecydowanie lepiej się przy takim odżywianiu czułam. Teraz wprowadziłam trochę więcej nabiału, mięso sporadycznie. Staram się dużo owoców zamiast słodyczy, ale czasami i pizza wpadnie 😅
Angelius Provita -
Daj znać jak po wizycie i czy te mutacje zlecał lekarz czy sama robiłaś? Ja się nad tym zastanawiałam.
Tu jest wpis mamy ginekolog i link do opinii PTG https://m.facebook.com/mamaginekolog/posts/977377502421510 -
nick nieaktualnyEmisia wrote:Ja mam czynnik V, pai-1 i mthfr A1298N wszystko układ hetero. No u mnie homocysteina była bardzo wysoka przed ciąża, bo aż 27 i to wynikało właśnie z mutacji. Teraz mam na poziomie 10 po suplementacji preparatem. Karolka a badałaś kiedyś przy suplementacji zwykłym kwasem foliowym jego poziom? U mnie przekraczał normy i w ogóle się nie wchłaniał. A tak po za tym to podobnie jak dziewczyny biorę acard i heparynę.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2019, 17:18
-
Karolika wrote:A powiedzcie mi jak pójdę do swojej ginekolog niestety dopiero 27.08 wraca z urlopu, to jak hematolog zaleci mi branie heparyny to ona będzie mogła mi ją przepisywać ?
-
Zadbaj o zaleceniami od Hematolog i wtedy każdy przepisze heparyne
Angelius Provita -
Karolika wrote:Właśnie nic nie badałam, jutro idę zrobić. Witaminy jakie brałam maja w sobie taki i taki kwas foliowy chociaż tyle dobrze. Mam nadzieje że jeśli zalecą mi heparynę to nie jest na to za późno. I cieszę się że chociaż ten acard brałam. Wogole test pappa skłonił mnie do zrobienia mutacji. I cieszę się że jednak zrobiłam je, teraz została mi wiara że będzie dobrze. A powiedzcie mi jak pójdę do swojej ginekolog niestety dopiero 27.08 wraca z urlopu, to jak hematolog zaleci mi branie heparyny to ona będzie mogła mi ją przepisywać ?
SusieOne lubi tę wiadomość
2 Aniołki (*)(*) - zawsze w naszych sercach ♥️
Dziewczynka 🌷🌷🌷
-
nick nieaktualny
-
Czytam Was i milo sie Was czytam:)ciesze sie z Waszych dobrych wynikow:)
Ja mam 2 Kg na plusie, mocno się pilnuje...i zobaczymy co wyjdzie:)
Dziś jestem po nifty pro...10 dni meczarni%/ jedna z lekarek to sie zpaytala pd razu czy amniopunkcji nie biore pod uwage?...zycie...
A moj czlowiek to ma prawie 10cm:)
Klio86, dana222 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyI_1985 wrote:Czytam Was i milo sie Was czytam:)ciesze sie z Waszych dobrych wynikow:)
Dziś jestem po nifty pro...10 dni meczarni%/ jedna z lekarek to sie zpaytala pd razu czy amniopunkcji nie biore pod uwage?...zycie...
A moj czlowiek to ma prawie 10cm:)I_1985 lubi tę wiadomość
-
I_1985 wrote:Czytam Was i milo sie Was czytam:)ciesze sie z Waszych dobrych wynikow:)
A moj czlowiek to ma prawie 10cm:)
Angelius Provita