X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Noworoczne mamuśki styczeń 2020
Odpowiedz

Noworoczne mamuśki styczeń 2020

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusieOne wrote:
    Zależy jakich, pisz
    Edit. Widzę. Heparyna na pewno, masz dawana?? Acard mogą zlecić jeśli nie masz i koniecznie metylowane foliany, poziom homocysteiny zbadać

Bardzo źle nie jest :)
    Nie mam właśnie heparyny, zapisałam się na jutro do hematologa, mam nadzieje że mi przepisze. Właśnie wysłałam męża po inny kwas foliowy mam nadzieje że mu dobry dadzą w aptece. Powiem wam że ciągle pod górkę ;( Mam nadzieje że nie jest za późno :( Idę jutro zbadać poziom homocysteiny. Co sobie popłakałam to moje, jak nie jedno zmartwienie to drugie.

• SusieOne Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolika wrote:
    Nie mam właśnie heparyny, zapisałam się na jutro do hematologa, mam nadzieje że mi przepisze. Właśnie wysłałam męża po inny kwas foliowy mam nadzieje że mu dobry dadzą w aptece. Powiem wam że ciągle pod górkę ;( Mam nadzieje że nie jest za późno :( Idę jutro zbadać poziom homocysteiny. Co sobie popłakałam to moje, jak nie jedno zmartwienie to drugie.
    Nie denerwuj się, wiele kobiet ma te mutacje szczególnie mthfr. Na nią właśnie foliany koniecznie ale to ogólnie jest układ heterzygotyczny więc lżejszy, nie jest powiedziane, że w ogóle tego zwykłego kwasu nie przyswajasz, może tylko 70 czy 80 procent? Tego zbadać się nie da. Co do reszty jest raczej tak że dają heparyne ale każą jeszcze krzepnięcie sprawdzić, hematolog na pewno coś więcej zleci z badań.
    A jak z acardem, masz?

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
    5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusieOne wrote:
    Nie denerwuj się, wiele kobiet ma te mutacje szczególnie mthfr. Na nią właśnie foliany koniecznie ale to ogólnie jest układ heterzygotyczny więc lżejszy, nie jest powiedziane, że w ogóle tego zwykłego kwasu nie przyswajasz, może tylko 70 czy 80 procent? Tego zbadać się nie da. Co do reszty jest raczej tak że dają heparyne ale każą jeszcze krzepnięcie sprawdzić, hematolog na pewno coś więcej zleci z badań.
    A jak z acardem, masz?
    Biorę acard 75 ale powiedziałam mężowi żeby kupił mi acard 150, chociaż myślę że mogę brać po prostu 2 tabletki. Aptt robiłam na początku ciąży 2 razy i wychodziło w dolnej granicy dlatego zaczęłam brać acard 75. Zabiorę te wyniki ze sobą na badania. Moja ginekolog teraz na l4 wiec dopiero 27 sierpnia się z nią zobaczę, mam nadzieje że wtedy mi powie co dalej robimy. A na tą chwile muszę liczyć na hematologa.

• SusieOne Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolika, jak Ci kupi to bierz 1 tabletke 150 bo dwie to mogą podrażniac żołądek, chyba że ci braknie to sobie wtedy zjesz tamto :) Hematolog na pewno wszystko Ci wyjaśni nie martw się na zapas :)

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • abbigal Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusieOne wrote:
    Ja cały czas jestem na +0kg. Jem w zasadzie mało nie pije coli tylko wodę, mleko, soki. Jem chleb, nie powiem, ale dużo owoców bardzo, nie jem mięsa bo nie mam ochoty i siły na mięso, słodycze nie, miałam etap słodyczy 8-9 tydzień teraz tylko na owoce mnie ciągnie.

O, ja podobnie. Unikam słodyczy i gazowanych napojów. Jem niedużo, ale często, no i mogłabym się żywić samymi owocami :)
    A waga w miejscu :)

age.png

age.png
  • abbigal Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolika wrote:
    Hej znacie się może trochę na mutacjach ? Nie wiem jak bardzo jest źle;(
    643157250201.png

Wiele kobiet w ciąży nawet tych badań nie ma robionych. Ja spotkałam kilku gin. którzy mówili, że te mutacje mają nie takie wielkie znaczenie jak im się przypisuje i tylko straszą pacjentki. Ja mam mutację hetero i usłyszałam, żeby się nie martwić bo to jest jakby łagodniejsze niż homo. Nie zalecono mi Acardu, a teraz mam heparynę, ale nie z tego powodu. Jeśli hematolog uzna, to może zaleci Ci heparynę/Acard, ale i to niekoniecznie. Nie martw się na zapas.

age.png

age.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abbigal wrote:
    Wiele kobiet w ciąży nawet tych badań nie ma robionych. Ja spotkałam kilku gin. którzy mówili, że te mutacje mają nie takie wielkie znaczenie jak im się przypisuje i tylko straszą pacjentki. Ja mam mutację hetero i usłyszałam, żeby się nie martwić bo to jest jakby łagodniejsze niż homo. Nie zalecono mi Acardu, a teraz mam heparynę, ale nie z tego powodu. Jeśli hematolog uzna, to może zaleci Ci heparynę/Acard, ale i to niekoniecznie. Nie martw się na zapas.
    Przy czynniku vr troszkę inaczej, więc uważam, że heparyna będzie dana. Co do Pai-1 są już nadania o wpływie na implantacje (w tym okresie ciąży już to nie ma wpływu) a mthfr to taka trochę miejska legenda, ale nawet PTG zaleca 0.4 kwasu foliowego + 0.4 metylowanego, ale nie w związku z mutacja a po prostu :) mthfr bym się nie przejmowała, sama mam biorę foliany i tyle. A homocysteine zbadać powinno się bo tu już problemy mogą być przy za wysokiej

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Angelius Provita
  • Emisia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam czynnik V, pai-1 i mthfr A1298N wszystko układ hetero. No u mnie homocysteina była bardzo wysoka przed ciąża, bo aż 27 i to wynikało właśnie z mutacji. Teraz mam na poziomie 10 po suplementacji preparatem. Karolka a badalas kiedyś przy suplementacji zwykłym kwasem foliowym jego poziom? U mnie przekraczał normy i w ogóle się nie wchłaniał. A tak po za tym to podobnie jak dziewczyny biorę acard i heparynę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2019, 15:54

2 Aniołki (*)(*) - zawsze w naszych sercach ♥️
    Dziewczynka 🌷🌷🌷
    3jvzvcqgwpeazvhq.png
  • Emisia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niecałe 3 kg na plusie☺️ Co do diety to od stycznie nie jedliśmy mięsa i nabiału. Zdecydowanie lepiej się przy takim odżywianiu czułam. Teraz wprowadziłam trochę więcej nabiału, mięso sporadycznie. Staram się dużo owoców zamiast słodyczy, ale czasami i pizza wpadnie 😅

Dziewczynka 🌷🌷🌷
    3jvzvcqgwpeazvhq.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emisia wrote:
    Ja niecałe 3 kg na plusie☺️ Co do diety to od stycznie nie jedliśmy mięsa i nabiału. Zdecydowanie lepiej się przy takim odżywianiu czułam. Teraz wprowadziłam trochę więcej nabiału, mięso sporadycznie. Staram się dużo owoców zamiast słodyczy, ale czasami i pizza wpadnie 😅
    Ja też właśnie nie jadłam mięsa za dużo i teraz też bo w ogóle mnie nie ciągnie :)

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Angelius Provita
  • Robak Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolika wrote:
    Hej znacie się może trochę na mutacjach ? Nie wiem jak bardzo jest źle;(
    643157250201.png
    Daj znać jak po wizycie i czy te mutacje zlecał lekarz czy sama robiłaś? Ja się nad tym zastanawiałam.
    Tu jest wpis mamy ginekolog i link do opinii PTG https://m.facebook.com/mamaginekolog/posts/977377502421510

za85tzc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emisia wrote:
    Ja mam czynnik V, pai-1 i mthfr A1298N wszystko układ hetero. No u mnie homocysteina była bardzo wysoka przed ciąża, bo aż 27 i to wynikało właśnie z mutacji. Teraz mam na poziomie 10 po suplementacji preparatem. Karolka a badałaś kiedyś przy suplementacji zwykłym kwasem foliowym jego poziom? U mnie przekraczał normy i w ogóle się nie wchłaniał. A tak po za tym to podobnie jak dziewczyny biorę acard i heparynę.
    Właśnie nic nie badałam, jutro idę zrobić. Witaminy jakie brałam maja w sobie taki i taki kwas foliowy chociaż tyle dobrze. Mam nadzieje że jeśli zalecą mi heparynę to nie jest na to za późno. I cieszę się że chociaż ten acard brałam. Wogole test pappa skłonił mnie do zrobienia mutacji. I cieszę się że jednak zrobiłam je, teraz została mi wiara że będzie dobrze. A powiedzcie mi jak pójdę do swojej ginekolog niestety dopiero 27.08 wraca z urlopu, to jak hematolog zaleci mi branie heparyny to ona będzie mogła mi ją przepisywać ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2019, 17:18

• Robak Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolika wrote:
    A powiedzcie mi jak pójdę do swojej ginekolog niestety dopiero 27.08 wraca z urlopu, to jak hematolog zaleci mi branie heparyny to ona będzie mogła mi ją przepisywać ?
    Jak dostaniesz karteczkę z zaleceniami, to nawet do lekarza rodzinnego możesz iść po receptę.

za85tzc.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zadbaj o zaleceniami od Hematolog i wtedy każdy przepisze heparyne :)

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Angelius Provita
  • Emisia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolika wrote:
    Właśnie nic nie badałam, jutro idę zrobić. Witaminy jakie brałam maja w sobie taki i taki kwas foliowy chociaż tyle dobrze. Mam nadzieje że jeśli zalecą mi heparynę to nie jest na to za późno. I cieszę się że chociaż ten acard brałam. Wogole test pappa skłonił mnie do zrobienia mutacji. I cieszę się że jednak zrobiłam je, teraz została mi wiara że będzie dobrze. A powiedzcie mi jak pójdę do swojej ginekolog niestety dopiero 27.08 wraca z urlopu, to jak hematolog zaleci mi branie heparyny to ona będzie mogła mi ją przepisywać ?
    U mnie Pani Prof, do której chodziłam ze względu na 2 wczesne poronienia, zdiagnozowała że to zbyt wysoka homocysteina i mutacje związane z układem krzepnięcia mogą być przyczyna tych niepowodzeń. Jednak u Ciebie w 18 tyg nie sądzę żeby było zagrożenie wynikające z braku przyjmowania heparyny, ale jeśli hematolog zaleci to pewnie pomoże i Ciebie uspokoi. Ja tez nie mam 100% pewności że heparyna i acard zdziałały cuda, jednak czuje się spokojniejsza, że robię wszystko co może pomoc Maleństwu.

SusieOne lubi tę wiadomość

Dziewczynka 🌷🌷🌷
    3jvzvcqgwpeazvhq.png
  • Emisia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A po kuracji preparatem na zbicie homocysteiny (konskie dawki wit b12, wit b6 i folianow) biorę po prostu femibion 2.

Klio86 lubi tę wiadomość

Dziewczynka 🌷🌷🌷
    3jvzvcqgwpeazvhq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje za informacje, w prawdzie nie miałam poronień ale dopiero w pierwszym cyklu z acard, udało nam się. Teraz to trochę wyjaśnia czemu. Nie wiem jak wytrzymam do jutra to będzie stresująca doba.

• I_1985 Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam Was i milo sie Was czytam:)ciesze sie z Waszych dobrych wynikow:)
    Ja mam 2 Kg na plusie, mocno się pilnuje...i zobaczymy co wyjdzie:)
    Dziś jestem po nifty pro...10 dni meczarni%/ jedna z lekarek to sie zpaytala pd razu czy amniopunkcji nie biore pod uwage?...zycie...
    A moj czlowiek to ma prawie 10cm:)

Klio86, dana222 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I_1985 wrote:
    Dziś jestem po nifty pro...10 dni meczarni%/ jedna z lekarek to sie zpaytala pd razu czy amniopunkcji nie biore pod uwage?...zycie...
    Trzymam kciuki :) Mam nadzeje że wynik będzie szybciej :) Ja swój dostałam szybciej ;)

I_1985 lubi tę wiadomość

• SusieOne Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I_1985 wrote:
    A czemu robiłaś te badania? Przepraszam jeśli nie pamiętam a pisałaś

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Angelius Provita
‹‹ 195 196 197 198 199 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ