X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Noworoczne mamuśki styczeń 2020
Odpowiedz

Noworoczne mamuśki styczeń 2020

Oceń ten wątek:
  • abbigal Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę, Dziewczyny, przejrzałam forum i zaczynam się zastanawiać czy u mnie wszystko ok. bo nie mam większości Waszych objawów :|
    - piersi bolały mnie tylko 3-6 tc, później już nic, a urosły może o jakieś 10%, czyli miseczka B bez zmian :( O jakichś wyciekach w ogóle nie ma mowy.
    - brzuszek mały tak, że w pracy nikt komu nie powiedziałam o ciąży to jeszcze się nie zorientował
    - ruchów Małej też nie czuję w ogóle i to mnie najbardziej martwi :( chociaż ze względów medycznych mam usg kontrolne (tylko przepływy) co tydzień, więc nasza Dziewczynka jest pod kontrolą.

To moja pierwsza i wyczekana ciąża, więc pewnie jestem przewrażliwiona, ale tak się zastanawiam, czy mieszczę się jeszcze w normie, czy jakaś dziwna jestem ogólnie? ;)

age.png

age.png
  • Emisia Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vella83 wrote:
    Hej, jestem po wizycie i chyba będzie powtórka jak w poprzednich ciążach.. Jutro jadę na założenie krążka, szyjka 23 mm, skrócona, póki co zamknięta. Na dwa tyg mam L4 leżące, dobrze że w domu.. No i jak tu prowadzić życie rodzinne na lezaco, obiad zrobić, etc..

A z jakiej długości się skróciła i w jakim czasie?
    Vella z tymi obiadami i ogólnie z domem nie ma kto Ci pomoc? To fakt, że dobrze że nie szpital.

2 Aniołki (*)(*) - zawsze w naszych sercach ♥️
    Dziewczynka 🌷🌷🌷
    3jvzvcqgwpeazvhq.png
  • Emisia Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abbigal wrote:
    Kurczę, Dziewczyny, przejrzałam forum i zaczynam się zastanawiać czy u mnie wszystko ok. bo nie mam większości Waszych objawów :|
    - piersi bolały mnie tylko 3-6 tc, później już nic, a urosły może o jakieś 10%, czyli miseczka B bez zmian :( O jakichś wyciekach w ogóle nie ma mowy.
    - brzuszek mały tak, że w pracy nikt komu nie powiedziałam o ciąży to jeszcze się nie zorientował
    - ruchów Małej też nie czuję w ogóle i to mnie najbardziej martwi :( chociaż ze względów medycznych mam usg kontrolne (tylko przepływy) co tydzień, więc nasza Dziewczynka jest pod kontrolą.

To moja pierwsza i wyczekana ciąża, więc pewnie jestem przewrażliwiona, ale tak się zastanawiam, czy mieszczę się jeszcze w normie, czy jakaś dziwna jestem ogólnie? ;)

Witaj Abbigal,
    Mnie ogólnie tez piersi jakoś strasznie nie bolały i tak jak pisałam rozmiar tez sie jakoś drastycznie nie zmienił. Fakt że jest ten wyciek, ale nie musi to być norma. Niektóre z nas to maja niektóre nie - chyba sprawa indywidualna kiedy siara się pojawia.
    Co do brzuszka to ja tez nie mam dużego i jak nosze luźne rzeczy to nikt nie zauważa.
    Jeśli na usg z Malitką wszystko w porządku to najważniejsze. A gdzie jest umiejscowione łożysko? Może na przedniej ściance i dlatego jeszcze nie czujesz ruchów? A co mówi lekarza?

Dziewczynka 🌷🌷🌷
    3jvzvcqgwpeazvhq.png
  • Vella83 Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emisia: było 43 mm 3 tyg temu.

relgx1hpi2zbw8vm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2019, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my mamy dziś nieplanowana wizytę:( idziemy na 15:40, brzuch od 4 dni się spina często (wcsesniej to bylo jakeis 2 razy na dzien) teraz już zaczyna to boleć:( nie mogę zbytnio chodzić bo zaczyn boleć mnie wszystko i dołu, ruchy czuje regularnie ale na dole brzucha :( ogólnie to jak wcześniej nikt nie patrzył na to że jestem w ciąży i wyglądała dobrze tak teraz podobno mizernie nawet w sklepie 2 razy zwrócono mi uwagę że nie musiałam stać w kolejce. Mam nadzieję że będzie dobrze bo i magnez w większej ilości i nospa średnio pomaga.
    A co do objawów to u mnie brzuch nagle wyskoczył z jakieś 2 tygodnie temu 😂 piersi w prawdzie z B zrobiły się d ale nic nie leci.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2019, 13:25

• Emisia Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vella83 wrote:
    I na założenie masz skierowanie od lekarza i będą to zakładać w szpitalu? Czy prywatnie?

Dziewczynka 🌷🌷🌷
    3jvzvcqgwpeazvhq.png
  • Emisia Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka to trzymamy kciuki żeby wizyta pomogła i żeby dr coś sensownego zalecił 👍🏼
    Mnie brzuch boli, ale tylko kiedy trochę się ponachylam i ponapinam mięśnie brzucha. A ruchy tez głównie na samym dole czuje, ale to chyba nie powód do zmartwienia.

Dziewczynka 🌷🌷🌷
    3jvzvcqgwpeazvhq.png
  • abbigal Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emisia wrote:
    Witaj Abbigal,
    Mnie ogólnie tez piersi jakoś strasznie nie bolały i tak jak pisałam rozmiar tez sie jakoś drastycznie nie zmienił. Fakt że jest ten wyciek, ale nie musi to być norma. Niektóre z nas to maja niektóre nie - chyba sprawa indywidualna kiedy siara się pojawia.
    Co do brzuszka to ja tez nie mam dużego i jak nosze luźne rzeczy to nikt nie zauważa.
    Jeśli na usg z Malitką wszystko w porządku to najważniejsze. A gdzie jest umiejscowione łożysko? Może na przedniej ściance i dlatego jeszcze nie czujesz ruchów? A co mówi lekarza?

Dzięki za odp :) Lekarz mi powiedział, że ruchy mogę czuć od 20 tc, ale generalnie to on raczej bagatelizuje moje tego typu obawy (może dlatego, że mnie zna i wie, że wszystko chciałabym na "już"), a łożysko faktycznie mam z przodu jakoś, to może dlatego jeszcze nic nie czuję... chyba powinnam być bardziej cierpliwa :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2019, 13:36

age.png

age.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vella83 wrote:
    No to bardzo dużo poszła....
    Hm a czemu pessar nie szew?

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
    5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abbigal wrote:
    Dzięki za odp :) Lekarz mi powiedział, że ruchy mogę czuć od 20 tc, ale generalnie to on raczej bagatelizuje moje tego typu obawy (może dlatego, że mnie zna i wie, że wszystko chciałabym na "już"), a łożysko faktycznie mam z przodu jakoś, to może dlatego jeszcze nic nie czuję... chyba powinnam być bardziej cierpliwa :)
    Od 24 tyg ponoć już muszą być a jak jest to sama się zastanawiam ja mam również łożysko z przodu dodatkowo dużą nadwagę a czuje np wczoraj mocno a dziś nic i tak mamy że 2 dni nic jeden tak :)

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • Vella83 Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka dec lekarki, dużo poszlo:(przy drugim też niestety tak miałam. Oczywiście nic nie czuje, prywatnie idę założyć do mojej lekarki. No nic szkoda gadać.. Trochę nas to teraz postawiło do pionu. W sumie to też się tego spodziewałam tak Wam powiem.

relgx1hpi2zbw8vm.png
  • Vella83 Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sprawdzilam raz jeszcze:było 39 teraz 23..ibtak jest roznica:(

relgx1hpi2zbw8vm.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vella83 wrote:
    Taka dec lekarki, dużo poszlo:(przy drugim też niestety tak miałam. Oczywiście nic nie czuje, prywatnie idę założyć do mojej lekarki. No nic szkoda gadać.. Trochę nas to teraz postawiło do pionu. W sumie to też się tego spodziewałam tak Wam powiem.
    No może dlatego że szew do 24 tygodnia i lepiej nie ryzykować już na tym etapie mimo że wcześniej założony jest super, pessar pomoże ale musisz się konkretnie wziąć do leżenia....
    Nie czuje się tego jest bezobjawowe skracanie szyjki

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Angelius Provita
  • Emisia Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusieOne wrote:
    Od 24 tyg ponoć już muszą być a jak jest to sama się zastanawiam ja mam również łożysko z przodu dodatkowo dużą nadwagę a czuje np wczoraj mocno a dziś nic i tak mamy że 2 dni nic jeden tak :)

Ale tez głównie nisko czujesz?

Dziewczynka 🌷🌷🌷
    3jvzvcqgwpeazvhq.png
  • Vella83 Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusieOne wrote:
    No może dlatego że szew do 24 tygodnia i lepiej nie ryzykować już na tym etapie mimo że wcześniej założony jest super, pessar pomoże ale musisz się konkretnie wziąć do leżenia....
    Nie czuje się tego jest bezobjawowe skracanie szyjki

Wszystko się zgadza. Będzie leżenie, odpoczynek i tyle. Będę dużo czytać..

relgx1hpi2zbw8vm.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emisia wrote:
    Ale tez głównie nisko czujesz?
    Głównie wysoko nad pępkiem nóżki :)

Vella nooo a masz kogoś do pomocy?

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Angelius Provita
  • abbigal Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusieOne wrote:

SusieOne, też gdzieś doczytałam, że może być cisza nawet do 24/26 tc., ale wiadomo, w Internecie wszystkie teorie się znajdą :) mam nadzieję, że wkrótce otrzymam solidne kopniaki :D

A tak przy okazji - to łożysko z przodu to chyba nic złego? Mi żaden lekarz o tym nic nie mówił, ale jak mojej mamie powiedziałam, że z przodu, to z jej reakcji wynikało, jakby to był jakiś wręcz dramat i niebezpieczeństwo... ale to chyba nie to samo co przodujące łożysko?

age.png

age.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abbigal wrote:
    SusieOne, też gdzieś doczytałam, że może być cisza nawet do 24/26 tc., ale wiadomo, w Internecie wszystkie teorie się znajdą :) mam nadzieję, że wkrótce otrzymam solidne kopniaki :D

A tak przy okazji - to łożysko z przodu to chyba nic złego? Mi żaden lekarz o tym nic nie mówił, ale jak mojej mamie powiedziałam, że z przodu, to z jej reakcji wynikało, jakby to był jakiś wręcz dramat i niebezpieczeństwo... ale to chyba nie to samo co przodujące łożysko?
    Jezusie twoja mama to jak większość ludzi reaguje. Z przodu znaczy na przedniej ścianie, z tyłu na tylnej a przodujace to takie które zasłania dolna część macicy i szyjke i to jest już wymagające troski i częstego usg i wskazaniem do cc

lipa lubi tę wiadomość

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Angelius Provita
  • lipa Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abbigal wrote:

Nie, to nic złego. Ludzie często mylą łożysko na przedniej scianie z łożyskiem przodującym, które.rseczywiwcienjest groźne, ale to dwie zupełnie różne rzeczy. W pierwszej ciąży miałam łożysko z przodu, pierwsze porzadne ruchy poczułam gdzieś dopiero w okolicy 22-23 tc chyba.

age.png
  • Emisia Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusieOne wrote:
    Głównie wysoko nad pępkiem nóżki :)

Vella nooo a masz kogoś do pomocy?

O to Twoja Malutka jest główką w dół - moja cały czas kopie nóżkami i czuje ją w dole 😉

Dziewczynka 🌷🌷🌷
    3jvzvcqgwpeazvhq.png
‹‹ 241 242 243 244 245 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ