X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Noworoczne mamuśki styczeń 2020
Odpowiedz

Noworoczne mamuśki styczeń 2020

Oceń ten wątek:
1 2 3 4 5
  • dana222 Autorytet

Wysłany: 22 października 2019, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj umieram od zgagi. Zjadlam zupę cebulowa a potem przeczytałam ze przy problemem ze zgaga nie wolno cebuli.
    Ja jak na razie nie mam specjalnej diety cukrzycowej, wiadomo unikam slodyczy, slodkich napoi i dbam o ruch. I raz na tydzień kupie sobie biala bułkę, bo mozna by oszalec jakby na każdym kroku czlowiek sie pilnowal. Moze bedzie inaczej jakbum musiala byc na insulinie. Jak na razie mialam 2 skoki, raz chyba ze stresu bo mialam w jednym dniu 3 lekarzy a raz od 4 klusek z miesem w srodku od mamy, czyli wiem ze ich na 100% nie mogę, a najlepsze ze same kluski i osobno mieso to juz mi tak nie skacze i badz tu mądry

zem33e5e6q3eb1ur.png
    zem32n0aejiedvpj.png
  • Justi2019 Autorytet

Wysłany: 22 października 2019, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny u mnie słabe ostatnio dni , jakoś na nic nie mam siły a tu trzeba latać za małą Adą. Mam pytanie do mam które mają swoje pociechy w żłobku na te parę godzin czy dzieci macie już odpieluchowane czy nie musi być żeby dostało się do żłobka?
    Kropeczka pochwal się zdobyczami dla dzidziusia :)
    Jeśli chodzi o Facebooka to nie mam i nie wiem co tam inni piszą i jestem jakaś spokojniejsza hehe :)
    U mnie też mała najbardziej dokazuje jak odpoczywam , faluje ostro brzuch a dziś nawet moja Adusia głaskała brzuszek , wiem że nie rozumie jeszcze co jest grane ale ostatnio zrobiła się bardzo przytulasna i to tylko do mnie by chciala

preg.png
  • Lula90 Ekspertka

Wysłany: 22 października 2019, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klio86 wrote:
    Tak. Śledziłam mamy mamom, powinno się nazywać „matka matce wilkiem”, i byłam w „rodzę w 2020”. Jakaś dziewczyna kiedyś pisała ze zle się czuje ze sobą w ciazy bo zawsze przesadnie dbała o figurę a dziewczyny ja wręcz zakrzyczaly ze trzeba było w ciąże nie zachodzić🤦‍♀️ Zamiast wsparcia dostaje się po twarzy. Najlepsze są pierworódki niestety.

Zreszta ja mam tak fajna szwagierkę ze nie muszę forów czytać 😂

Najpierw szczula wszystkie które karmiły piersia bo pierwsza córeczka Piła z butli. Drugie dziecko karmi piersią i jest już znawca w tym temacie 😉
    Aż mi się przypomniała moja cudowna teściowa, znawczyni karmienia piersią, mimo że 2kę dzieci karmiła tylko mm... Ja miałam problemy z karmieniem córki, to raz jak trzymała małą na rękach to nagle podeszła do mnie i wyciągnęła se mojego cycka ze stanika i do mojej Córki teksty typu "to jest wszystko twoje, nie bój się". Mnie zamurowało.. Następnego dnia zadzwoniła do mnie, że mała nie chce piersi bo pewnie nie podoba jej się mój zapach :D

Klio86 lubi tę wiadomość

eh4cm4u.png
  • lipa Autorytet

Wysłany: 22 października 2019, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też się wyleczylam z takich grup od czasu, gdy starałam się karmić piersią córeczkę, a przez te idiotki wpadłam.prawie w depresję. Jakos udało mi się karmić bez ich mądrości.

age.png
  • lipa Autorytet

Wysłany: 22 października 2019, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lula90 wrote:
    Aż mi się przypomniała moja cudowna teściowa, znawczyni karmienia piersią, mimo że 2kę dzieci karmiła tylko mm... Ja miałam problemy z karmieniem córki, to raz jak trzymała małą na rękach to nagle podeszła do mnie i wyciągnęła se mojego cycka ze stanika i do mojej Córki teksty typu "to jest wszystko twoje, nie bój się". Mnie zamurowało.. Następnego dnia zadzwoniła do mnie, że mała nie chce piersi bo pewnie nie podoba jej się mój zapach :D
    No to pojechała 😂😂😂

age.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 22 października 2019, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lula90 wrote:
    To coś nie halo z nią

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
    5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • Klio86 Autorytet

Wysłany: 22 października 2019, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha masakra 🙈

Ja karmiłam piersią, dużo bólu mnie to kosztowało bo mam cyste w lewej piersi i schowany sutek wiec płakałam z bólu (zreszta chyba o tym pisałam 🤔) ale bardzo sobie chwale. Mimo wszystko jestem w stanie zrozumieć matkę która nie karmiła piersią. osobiście podoba mi się to w butli ze dzielisz się obowiązkiem z mężem, bo na cycu dziecko praktycznie mogłoby ojca nie mieć 😅

Justi dziecko mam pieluszkowe, ale od kad chodzi do żłobka Sama ściąga gacie i siada na nocnik. Ogółem sprząta po sobie zabawki, je więcej nowych posiłków, jest szczesliwa i chodzi spać na codzienne drzemki. A to tylko opieka od 7-12 😉 choruje tyle co zwykle. Głównie była przeziębiona przeze mnie pomijając wirusa który gdzieś tam faktycznie między dziećmi krążył i Michalina miała 4 dni gorączki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2019, 21:21

• dana222 Autorytet

Wysłany: 22 października 2019, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lula to mnie Twoja tesciowa rozbroiła
    Chyba najgorzej jest jak jest pierwsze dziecko w rodzinie, moi rodzicem ktorymi mieszkam na sczescie byli przeszkoleni przez mojego brata, ktory im mówił wprost jak chce wychować syna i co jest najlepsze, wiec miałam łatwiej

Klio86 lubi tę wiadomość

zem33e5e6q3eb1ur.png
    zem32n0aejiedvpj.png
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 22 października 2019, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dana222 wrote:
    Ja dzisiaj umieram od zgagi. Zjadlam zupę cebulowa a potem przeczytałam ze przy problemem ze zgaga nie wolno cebuli.
    Ja jak na razie nie mam specjalnej diety cukrzycowej, wiadomo unikam slodyczy, slodkich napoi i dbam o ruch. I raz na tydzień kupie sobie biala bułkę, bo mozna by oszalec jakby na każdym kroku czlowiek sie pilnowal. Moze bedzie inaczej jakbum musiala byc na insulinie. Jak na razie mialam 2 skoki, raz chyba ze stresu bo mialam w jednym dniu 3 lekarzy a raz od 4 klusek z miesem w srodku od mamy, czyli wiem ze ich na 100% nie mogę, a najlepsze ze same kluski i osobno mieso to juz mi tak nie skacze i badz tu mądry
    Do takich kluchów dodaj surówkę np z kiszonej kapusty może pomoże :)

dana222 lubi tę wiadomość

Pola jest już z nami:*

Emilka :*
    km5sio4p4vcbay7l.png
  • Justi2019 Autorytet

Wysłany: 22 października 2019, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klio86 ile ma Twoja córeczka? Też się zastanawiałam nad żłobkiem ale u nas jest tak chora sytuacja ze żłobkami że kobietki muszą zapisywać dzieci do żłobka jeszcze będąc w ciąży bo miejsc nie ma , dwa żłobki tylko są u mnie i na ten moment nie ma miejsc i jest kilkanaście dzieciaków na liście oczekujących także lipa straszna ze żłobkami u mnie. Ja od 3 tygodni odpieluchowuje moją Adę , sama jeszcze spodni nie ściąga ale woła na nocnik lub pokazuje lub go przynosi żeby ją posadzić także jestem dumna bardzo z mojej Adusi mimo że wpadki też się zdarzają , ale teraz już coraz mniej

Klio86 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Klio86 Autorytet

Wysłany: 22 października 2019, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justi nasza Michalina chodzi do prywatnego żłobka, nie ukrywam ze jest to dla mnie wydatek ale nie miałaby szans na publiczny bo sprowadziliśmy się do polski w styczniu a o żłobku zdecydowałam w maju/czerwcu kiedy potwierdziłam ciąże. Głównym czynnikiem był dla mnie fakt ze nie podołałabym z brzuchem się Michalina zajmować od 8-19 godziny, codziennie pn-pt czasem z sobota samodzielnie, bo niestety nie mam pomocy mamy ani teściowej i nikogo innego. W dodatku mam męża który niestety pyszałkowato uważa ze on jest od zarabiania a ja od reszty 🤦‍♀️ Nasłuchałam się swoje najpierw, teraz mąż jest wniebowzięty jakie nasze dziecko robi postępy. Nie to żeby nie robiła w domu wcześniej ale zdecydowanie żłobek jest dużo bardziej rozwojowym osrodkiem wychowawczym niż pusty dom, choćby dlatego ze dziecko w grupie uczy się chętniej Wielu rzeczy.
    Michalina ma 22 miesiące 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2019, 22:10

SusieOne lubi tę wiadomość

• Vella83 Autorytet

Wysłany: 23 października 2019, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj mój mąż jak dowiedział się że przez dwa tygodnie dzidziuś z 1 kg dobił do 1,5 kg to zaniemówił..uswiadomilam mu że dzieci zazwyczaj masę urodzeniowa mają plus minus 3,5 kg i tyle jeszcze przybieze maluch.. Jak sie tak zastanawiam to też w to uwierzyć trudno. Z niczego w tak krótkim czasie powstaje człowiek @@..

relgx1hpi2zbw8vm.png
  • malwa88 Autorytet

Wysłany: 23 października 2019, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieci do żłobka nie muszą być odpueluchowanie. Nawet niektóre przedszkola (głównie prywatne) tego nie wymagają.
    Mój syn poszedl teraz od października. Ma rowno 2 lata. Też się naczytalam że opieka 1 na 1 do 3 rz jest najlepsza itp i przez to prawie popadlam w depresję. Ale chodzi tam raptem 3 tygodnie-adaptacja nie poszła gładko A ja naprawdę widzę zmiany na plus w jego zachowaniu i rozwoju.

Klio86 lubi tę wiadomość

Październik 2017 synek <3
  • Vella83 Autorytet

Wysłany: 23 października 2019, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie kolejna noc z wędrówka do toalety, w miarę jednak wyspałam się. W miarę.. W sumie to już chyba nie pamiętam co to znaczy spać jak zabita i wyspać sie:-)

relgx1hpi2zbw8vm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2019, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie noc koszmarna :( nic mi nie pasowało ciągle było mi nie dobrze i nawet ten mój leniucha się ruszał (teraz śpi 😂) no nic tłumaczę sobie że tak już jest i będzie, tylko ma z biedny chciał się przytulić a ja że ma mnie nie dotykać 😂 U mnie te noce nie wyspana to nagle z 30tc przyszły tak to nie miałam problemu że spaniem toaleta też była tylko raz w nocy. Dziś wstałam jak po imprezie czuje jakbym miała kaca 😂

• Klio86 Autorytet

Wysłany: 23 października 2019, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kac 😂

Nie miałam ze 3 lata, od początku starań i pierwszej nieudanej ciazy.
    Czasem jednak ból głowy fundował mi takie przeświadczenie niestety..

• SusieOne Autorytet

Wysłany: 23 października 2019, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie koło pępka ciśnie coś tam mi się rozstępy porobiły i chyba to bo jak nie mam napiętego brzucha tj leżę to nic nie boli nie ciśnie a teraz patrzę a tam rozstępy są może od tego bo jakby to skurcze były jakieś to chyba bym wiedziała nie? I bolała by cała macica?

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 23 października 2019, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vella83 wrote:
    Wczoraj mój mąż jak dowiedział się że przez dwa tygodnie dzidziuś z 1 kg dobił do 1,5 kg to zaniemówił..uswiadomilam mu że dzieci zazwyczaj masę urodzeniowa mają plus minus 3,5 kg i tyle jeszcze przybieze maluch.. Jak sie tak zastanawiam to też w to uwierzyć trudno. Z niczego w tak krótkim czasie powstaje człowiek @@..
    Vella to dużo przybrał hehe no u nas była 930 g w 26t4 dni a teraz w przyszły wtorek mamy 28t4 i się zastanawiam nad waga :)
    Moja dziś grzeczniejsza w nocy tylko pare kuskancow o 5 rano.
    U nas jest mgła że świata nie widać mleko i to na 8 piętrze widzę ciekawe co jest na dole zaczęło się koło 5-6 tak

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Angelius Provita
  • Mini89 Autorytet

Wysłany: 23 października 2019, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja idę pod prysznic i się zbieram. Chciałabym żeby nie było nic nowego i waga była znosna.

I my 29tydz
    6358f51e9b2a.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2019, 10:23

lipa, ppieguskaa, I_1985, Klio86, abbigal lubią tę wiadomość

ex2buay3h02dl23a.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 23 października 2019, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mini89 wrote:
    Ja idę pod prysznic i się zbieram. Chciałabym żeby nie było nic nowego i waga była znosna.

I my 29tydz
    6358f51e9b2a.jpg
    Trzymam kciuki 🍀
    Już pokaźny brzuszek

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Angelius Provita
‹‹ 342 343 344 345 346 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ