X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Noworoczne mamuśki styczeń 2020
Odpowiedz

Noworoczne mamuśki styczeń 2020

Oceń ten wątek:
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 23 października 2019, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja spanie też dziś miałam masakra. Poszłam spać o 12 obudziłam się o 2. Zasnęłam o 7...i o 9 musiałam wstać jakoś bo do lekarza idę. Masakra. Żadna poza mi nie pasowała. Jak leżę na bokach to zaraz mi noga dretwieje.jak na plecach to ciężko mi się oddycha. Jak żyć ;D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2019, 10:37

Klio86 lubi tę wiadomość

Pola jest już z nami:*

Emilka :*
    km5sio4p4vcbay7l.png
  • gonia13 Autorytet

Wysłany: 23 października 2019, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny, ja tez nie sledze grup na fb...pare mam polubionych ale nie obserwuej co tam pisza.

po porodzie bylam na takiej grupie "od ciazy po macierzynstwo". tez terror...adminki chyba innego zycia nie mialy tylko tam opierdzielaly. jak ktos napisal , ze "nie ma mleka" to jej malo nie zagryzly...teorie, ze mm zostalo wymyslone dla dzieci w sierocincach i tylko w takich sytuacjach powinno byc podawane....albo najlepiej mleko z banku mleka kobiecego. oczywiscie kwestionowanie zdania lekarzy, pielegniarek, poloznych to norma. najlepsze bylo to, ze laska ktora to zalozyla byla podobno CDL i specjalistka w ogole od wszystkiego. tytulowala sie "MZ" czyli Matka Zlozycielka. byly tez tam inne specjalistki, niektore nawet znane polozne czy doradczynie w "normalnym zyciu" . Okazalo sie, ze ta cala zlozycielka wszystkich oklamala. nie byla zadna CDL a kwestionowala zdanie lekarze, ze pojecia nie maja itp. nawet bylo sporo artykulow o tej grupie w necie, bo to zostalo zgloszone na policje i chyba nawet jakis program typu "uwaga" o tym byl.

wiec mnie to skutecznie wyleczylo z grup madkowych ;) tez tej grupy nie sledzilam tak naprawde. raz mialam taki kryzys laktacyjny (w ogole krotko karmilam, bo mialam problemy z laktacja) i na tej grupie sie tylko sfrustrowalam. potem jednak poszlam po rozum do glowy, ze niewazne co ktos pierdzieli to najwazniejsze jest, zeby moje dziecko bylo najedzone i moglo sie rozwijac. czy to mleko jest z cycka czy z butelki to niewazne! a w ogole jesli jest podejscie, ze kazda ciaza jest inna, kazde dziecko inne i kazdy porod inny to nagle kazda ma karmic i miec mleko?! ech...temat rzeka.

zycze kazdej z nas, zebysmy mogly karmic, ale nie jest to takie oczywiste i wiele kobiet ma problemy...

ja pozdrawiam z pracy....w szwajcarii to niestety norma pracowanie do konca ciazy. ja mam nadzieje, ze jeszcze roche i jakies zwolnienie dostane (chociaz na pare dni zeby odpoczac). caly weekend bylam teraz na szkoleniach, wiec tez takie podwojne zmeczenie z tego powodu....

Klio86, Celia89 lubią tę wiadomość

Sophie 10.05.2017
    Marie 20.12.2019
  • Celia89 Autorytet

Wysłany: 23 października 2019, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ło madko,
    Na face to widzę, że sami fanatycy. Zabawne, że tu ludzie anonimowo potrafią się bardziej zachować niż tam podpisani z imienia i nazwiska. Ja nawet nie wchodziłam w grupy madkowe. Wystarczy, że należałam do gr króliczej :D ja pierdziele toż to stan umysłu. Laska miała tak czyste klatki, tak krystaliczną wode w poidełkach i pokroiła krolika marchew w kostke co ja swoim rzucam cala bo hello to zwierz, a tam ja te baby malo co nie zabily, ze w kostke to sie krolik udlawi, ze to sie w plastry tnie XD XD XD.... 100 komentarzy hejtu. Nawet sobie nie wyobrazam co jest na noworodkach i ciazach... :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2019, 12:38

abbigal lubi tę wiadomość

ug378rib3ih251jk.png
  • Klio86 Autorytet

Wysłany: 23 października 2019, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Susie mnie często w ciaży ciągnie od pępka, czasem nawet mocno kłuło ale już to znam i o ile dzidziuś jest aktywny to się nie stresuje. Wiadomo ze jeśli cie coś gnębi to leć podglądać maluszka.

Gonia współczuje ze jeszcze musisz pracować, chyba ze mega dobrze się czujesz. Ja odpoczywam jak mam córeczkę w żłobku 😉 a jak w Szwajcarii z macierzyńskim ? Ile się należy urlopu matce?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2019, 13:00

Celia89 lubi tę wiadomość

• Iga66 Autorytet

Wysłany: 23 października 2019, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lula90 wrote:
    Aż mi się przypomniała moja cudowna teściowa, znawczyni karmienia piersią, mimo że 2kę dzieci karmiła tylko mm... Ja miałam problemy z karmieniem córki, to raz jak trzymała małą na rękach to nagle podeszła do mnie i wyciągnęła se mojego cycka ze stanika i do mojej Córki teksty typu "to jest wszystko twoje, nie bój się". Mnie zamurowało.. Następnego dnia zadzwoniła do mnie, że mała nie chce piersi bo pewnie nie podoba jej się mój zapach :D
    Jesteś bardzo cierpliwa, ja bym chyba nie wytrzymała... dzięki Bogu moja teściowa jest bardzo daleko i wogole się nie wtraca

40 lat - 13cs 🥰
    Czekamy na Zuzię 😍❤ 6.01.2020
    thgf3e3khr8j7bti.png
  • ppieguskaa Autorytet

Wysłany: 23 października 2019, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aa ja muszę zacząć nosić wkładki laktacyjne 🤦
    Bo w dzień czasem już mi zalewa koszulki.. No masakra.

4018d16ae9.png
  • ppieguskaa Autorytet

Wysłany: 23 października 2019, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No moja teściowa jak karmiłam syna.. Odwróciłam się do nich plecami.. Aa ta podeszła do mnie ii wola teścia żeby zobaczył jak maly ssie 🤦
    Na co ja.. Powiedziałam kila soczystych słów w jej stronę ii poszłam do sypialni..

Teraz zamierzam od początku wychodzić.. Ii mieć spokój.. Nee lubię karmić przy kimś.. Aa jeszcze jak ktoś się glapi to mnie zalewa..

Celia89, Klio86 lubią tę wiadomość

4018d16ae9.png
  • Iga66 Autorytet

Wysłany: 23 października 2019, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pamiętam że przy pierwszym dziecku teściowa i mama były oczywiście ekspertami od kp mimo że same karmiła butelkami. I z tego stresu skończyłam karmić piersią w 3 m-cu.

Z synem nikt mi już nie doradzał i miałam mimo cesarski mleka aż nadmiar :)

Jak dla mnie każda z nas ma wybór jak chce karmić, niezależnie od motywów. I to nasza indywidualna sprawa. Nie wierze w teorię że dzieci karmione piersią są zdrowsze od tych butelkowych, bo u mnie się to nie sprawdziło. Każda decyzja ma plusy i minusy, a na forach niestety nasze indywidualne decyzje są generalizowane.
    Dla młodych mam polecam konsultacje laktacyjne a nie dobre rady forum czy naszych mam.

Celia89, ppieguskaa, abbigal, Klio86 lubią tę wiadomość

40 lat - 13cs 🥰
    thgf3e3khr8j7bti.png
  • Celia89 Autorytet

Wysłany: 23 października 2019, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to jak się da to chcę karmić jak najdłużej i najdłużej siedzieć w domu z dzieckiem.

abbigal, Klio86 lubią tę wiadomość

ug378rib3ih251jk.png
  • Iga66 Autorytet

Wysłany: 23 października 2019, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Celia89 wrote:
    Ja to jak się da to chcę karmić jak najdłużej i najdłużej siedzieć w domu z dzieckiem.
    Ja również, nie uwzględniałam nawet w wyprawkę tych wszystkich akcesoriów do karmienia. Ale jak bedzie czas pokażę. Dla mnie wygodnie dać cyca bez tych butelek, podgrzewacz,sterylizacji, testowania mleka itp. No i pamiętam ten gest przytulania do cycucha z oczkami wodzacymi po otoczeniu "żeby przypadkiem nikt jej nie zjadł mleka" 😂

Klio86, Celia89 lubią tę wiadomość

40 lat - 13cs 🥰
    thgf3e3khr8j7bti.png
  • Mini89 Autorytet

Wysłany: 23 października 2019, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas stabilnie. Mała niestety dalej posladkowo, choć zdrowiej by dla niej było już fiknac w dół;) waga 1100 przy czym nóżki 2tyg krótsze i lekarka jest zdania, że mogą zaklamywac wagę o 200/300 gram bo mała już pucata fajnie ;)
    8b8e980fae00.jpg

Klio86, Lula90, Karolika, SusieOne, ppieguskaa, Celia89, LenaAnna, abbigal, Kropeczka1986, dana222, Niqa89 lubią tę wiadomość

ex2buay3h02dl23a.png
  • Klio86 Autorytet

Wysłany: 23 października 2019, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mini przepiękna jest ❤️

Dziewczyny ja tez miałam ubaw jak mi chciał ktoś doradzać podczs karmienia piersią, najlepsze babcie i ciotki były wkasnie :” jeżu ile ty masz mleka ze ci tryska ciurkiem, „ja nie miałam, nie dostałam w ogóle”, „ty możesz to jesc?” Etc, co do oglądania piersi tez nie lubię wystawiać i staram się to robić dyskretnie, zawsze wychodziłam z pomieszczenia, ale moją szwagierka ta sama co pierwszego nie karmiła cycem przy drugim potrafiła ordynarnie przy stole w gości zwyczajnie cyca wywalić, mąż mój a jej brat był bardzo zniesmaczony i mi potem mówił ze nie jest to fajne oglądać cyce siostry. Wiadomo zawsze się znajdzie ktoś ciekawy i przyjdzie popatrzeć ale ja należę do osób które lubią intymność wiec zawsze jak mi było dziwnie mówiłam o tym wprost.

Ja głównie przez bliskość właśnie i wygodę wyciagnięcia piersi bardzo sobie cenie. Nie umiałabym się zmobilizować do rozrabiania mleka w butli, więcej zachodu dla mnie choć inne mamy wprawione powiedzą ze da się to szybciutko ogarnąć.

Trochę sie boje organizacji karmienia przy córeczce ale to taka sama obawa jak i przy karmieniu butelka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2019, 14:29

• Mini89 Autorytet

Wysłany: 23 października 2019, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kp przy małej bez problemu, mimo tych 3.5 latek rozumiała że braciszek je i może siedzieć obok, przytulić się;) A co do karmienia u nas teściowa jest nastawiona tylko pilnować kulinarnie żeby tylko gotowane, na parze jeść ;) ale jak szwagierka nie umiała tego przezwyciężyć,tak ja jadłam wszystko bo dieta matki karmiącej nie istnieje :) ani jednej kolki nie bylo. I ja też z tych że nie wstydzę się karmić, no ale bez przesady żeby mi ktoś macal czy perfidnie patrzył w cycki ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2019, 14:40

SusieOne, Celia89 lubią tę wiadomość

ex2buay3h02dl23a.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 23 października 2019, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klio86 wrote:
    Susie mnie często w ciaży ciągnie od pępka, czasem nawet mocno kłuło ale już to znam i o ile dzidziuś jest aktywny to się nie stresuje. Wiadomo ze jeśli cie coś gnębi to leć podglądać maluszka.

Gonia współczuje ze jeszcze musisz pracować, chyba ze mega dobrze się czujesz. Ja odpoczywam jak mam córeczkę w żłobku 😉 a jak w Szwajcarii z macierzyńskim ? Ile się należy urlopu matce?
    Już 2 sumie przestało, ale mam wizytę we wtorek - usg 3 trymestru :)

Celia89, Klio86 lubią tę wiadomość

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
    5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • Vella83 Autorytet

Wysłany: 23 października 2019, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja karmilam dzieci bardzo długo. Po kilkanaście miesięcy jak nic. Odbieralam to jako przyjemność i jest to super ekonomiczne, mam alergie jak ktoś krytykuje karmienie mlekiem modyfikowanym.a co to kogo obchodzi? To też dobry wybór i kropka!

Celia89, Klio86, Olza lubią tę wiadomość

relgx1hpi2zbw8vm.png
  • lipa Autorytet

Wysłany: 23 października 2019, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja karmiłam 7 miesiecy z własnego wyboru. Karmienie przyszło mi łatwo, było mega wygodne z powodu mleka gotowego na już :-) fajnie przy takim brzdacu nie musiec namkazde wysjcie z domu pakować butelek i tego całego ekwipunku. Ale jak już coreczka zaczęła zaczęła jeść powoli stałe pokarmy, kaszki, warzywa, stwierdziłam, że już po prostu nie chce. Bardzo gładko poszło odstawienie. Mam wśród przyjaciółek dziewczyny, które nie karmiły ani jednego dnia i takie które karmiły 2 lata. I nigdy jedna drugiej nie dała odczuć, że to jej wybór jest lepszy. Tylko nie internetowe wariatki tak szaleją :-)

age.png
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 23 października 2019, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też dziś po usg. Mała ma 1200 g. Przepływy ok wody ok. Szyjka troche się skrocila ale lekarz kazał się tym nie przejmować bo tak skacze mi z tygodnia na tydzień

SusieOne, ppieguskaa, lipa, Celia89, I_1985 lubią tę wiadomość

km5sio4p4vcbay7l.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 23 października 2019, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sovi wrote:
    Ja też dziś po usg. Mała ma 1200 g. Przepływy ok wody ok. Szyjka troche się skrocila ale lekarz kazał się tym nie przejmować bo tak skacze mi z tygodnia na tydzień
    A jaką masz?

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 23 października 2019, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzydzieści parę zależy jak zmierzył. Ona się tak zmienia z tyg na tydzień najmniej miała 30 potem 35 poten 32 potem 38 potem 40 teraz znowu ponad trzydzieści. Więc tak dziwnie mimo że ten sam aparat jakoś tak pracuje sobie tą szyjka.

km5sio4p4vcbay7l.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 23 października 2019, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sovi wrote:
    Trzydzieści parę zależy jak zmierzył. Ona się tak zmienia z tyg na tydzień najmniej miała 30 potem 35 poten 32 potem 38 potem 40 teraz znowu ponad trzydzieści. Więc tak dziwnie mimo że ten sam aparat jakoś tak pracuje sobie tą szyjka.
    Eeee to ok! Szyjka to mięsień, wystarczy że dzień wcześniej byłaś bardziej w ruchu i już ☺️

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Angelius Provita
‹‹ 343 344 345 346 347 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ