Noworoczne mamuśki styczeń 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Justi u mnie Jasiek załapał w przeciągu kilku dni picie z doidy, sam tego nie trzyma ale wie że jak podsuwam to będzie tam woda. Czasem wyleje mu się na ubranko, ale nie przejmujemy się. Podaje wiele razy podczas posiłku i w ciągu dnia, mówiąc:łyk wody? Oprócz tego ma bidon z rurka canpola i bardzo dobrze z niego pije. Załapał po 3 próbie (niebywałe..)
-
My pijemy wode tez z doidy (nie trzyma sama) i z niekapka na spacerku, bo bidonu nie łapie.
Osttanie posiłki to sniadania w rożnej kombinacji: płątki owsiane gryczane jaglane manna na wodzie/mleku roslinnym (po zwyklym ma sluz w kupie wiec nie dajemy) z owocami, czasem z jogurtem, pasta z jaja, nutella z awokado z jogurtrem
a obiady to np tajska zupa rybna, cieciorka duszona w mleku kokosowym z warzywami, rosół na króliku.
Fajnie pełza do przodu już. A nas nawiedza drugi dzień policja, bo samochód ktory sprzedalismy stoi w jakimś niedozwolonym miejscu, a my mimo ze mamy umowe sprzedazy i w urzędzie go juz x czasu temu zgłosilismy sprzedaż, to nadal w ich systemie widniejemy jako właściciel. Dzis przyszli 2 raz, bo koledzy im nie przekazali ze sprawa z nami juz wyjasniona:D Zaraz nas za patologie wezma na osiedlu codziennie policja.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2020, 12:13
-
U nas dieta bez zmian, tzn popłynęliśmy z posiłkami i Jasiek je co przygotuję, jak robię placuszki dla dzieci to po prostu nie dodaje cukru i on dostaje swojego. Dziś pojechałam do IKEI, wzięłam ze sobą obiad dla niego i zjadł w znanym sobie krzesełku. Czasem zgrzeszymy i zje coś z mojego talerza. Blw to swoboda dla dziecka i rodzica. Coraz częściej się zdarza że powybiera sobie to co lubi, naje się resztę zostawi. Niby niemowlak w domu a w sumie je jak my.
-
Ja szczepilam. Bardzo mi zależało na tym szczepieniu. Generalnie by mieć pełną ochronę trzeba podać dwa rodzaje szczepionek; nimerix (on chroni przeciwko typom acwy) oraz bexsero (typu B odpowiada za 70 procent zakażeń). Nimerix mamy już podane dwie dawki trzecia ok roku (pewnie jakby teraz zaczynać szczepic to może tych dawek by było mniej) cena jednej dawki z tego co kojarzę to chyba ok 200 źl. Bexsero mamy podana jedna kolejna za 2 miesiące od pierwszej i potem w drugim roku życia (zaczynaliśmy szczepic po 6 msc). Cena jednej dawki to ok 360 zł. Mała wszystko zniosła ok. Bexsero podawalismy oddzielnie nimerix razem z 6w1 i pneumokokami
-
Ząb się przebił, już go widać.. Od dwóch dni Jasiek siedzi stabilnie i bawi się na siedząco. Nie zostawiam go jeszcze samego bo po kilku minutach potrafi się przechylic i leci. Pełza, jeszcze nie po całym mieszkaniu ale do zabawki podpelznie kawałek.
-
Hej dziewczyny No udało mi się nadrobić trochę wątek
My jutro z Piotrusiem wracamy po urlopie do domu eh jak mi się nie chce... byliśmy tydzień nad Bałtykiem i dwa tyg u moich rodziców... i musimy wracać bo mamy szczepienie - ostatnia dawka pneumo... ale tak nam tu dobrze ze strasznie mi żal już wracać.... mały miał tu super bo duzy ogród i basen - oczywiście tez dziadków którzy rozpieszczali jak mogli;)
Wogole Piotruś tak się nam rozwinął przez te 3 tyg ze jestem sama w szoku... jak wyjeżdżaliśmy to pełzał a teraz już zaczyna raczkować i robi to dość sprawnie... siada z czworaków, wstaje przy meblach - wszędzie go pełno:) mamy już 4 zeby i co najlepsze wyszły nam górne dwójki!
Co do jedzenia to dalej ostrożnie bardzo wszystko wprowadzam... Dałam mu pół jogurtu i nic mu nie było... za to dziś do kaszki manny (bo tylko ta lubi - taka zwykła gotowana na wodzie, tych smakowych z bobovity nie lubi) dodałam mus z mango i jakieś krostki mu wyskoczyły tyle ze nie wiem czy to nie potowki... mamy wizytę u alergologa we środę i będę go cisnąć żeby dał skierowanie na panel pediatryczny... W każdym razie nie ma zupełnie znaczenia co wprowadzam ulewa jak ulewal - czuje ze nasze problemy z tym refluksem mina jak odstawimy mleko...
lipa lubi tę wiadomość
Nasz mały cudzie trwaj...
-
Celia89 wrote:Dziewczyny miała ktoras z was konizacje? Bo mi sie cytologa spaprała po ciąży i caly czas mam asc us. Do tego nie mila niespodzianka 2 hpv hr.
-
A my jesteśmy lekko podziebieni tzn nos matki to mówi, ja drugi dzień z lekkim drapaniem w gardle, dzieci mówią przez nos a Jasiek ciężkie nocy, kaszelek od przypadku do przypadku, mąż rano mierzył mu temp 37,3. No coś się zaczyna na moje oko. Dawałyście już ibufen maluchom?
-
Vella dawalam Ibuprom forte dla dzieci. Magda od małego leci na przeciwbólowych. My 4dzien gorączki jutro powtorne badanie moczu bo wyszedł bialkomocz ale prawdopodobnie przez gorączki 40stopni. Mamy
pierwszego zęba wkoncu. A co do mm pije i w nocy i w dzień xD porcje co zjada jej nie wystarczaja i dojada mm. W nocy zazwyczaj je 2x 130ml , czasem 4x 130ml. -
Ewi28 wrote:Moja raz pije w nocy mm, raz nie. W ciągu doby wyjdzie jej może 480-500 ml mm a jesli je w nocy to 600 ml. To dobrze?
Ale wg tabeli w tym wieku dziecko ma średnio pić 3x210, więc wygląda na to, że u ciebie jak najbardziej ok.