X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Oddział zamknięty Intensywnej terapii LWD
Odpowiedz

Oddział zamknięty Intensywnej terapii LWD

Oceń ten wątek:
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 29 października 2016, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zFolwarku nie przejmowalabym się progesteronem a bardziej tarczycą. Ft4 i ft3 są w opłakanym stanie :( tu masz jak wygląda wysycenie obu hormonów

FT4 -> 0.89%[ wynik 11.6, norma (11.5 - 22.7)]

FT3 -> 41.33% [ wynik 4.74, norma (3.5 - 6.5)]

Ft3 jeszcze ujdzie ale ft4 jest masakryczne niskie.
    Leczysz tarczyce ? Jak nie to powinnaś zgłosić się do endo , jak tak to powinni zwiększyć Ci dawki leków.

Edit: jak nigdy nie robiłaś anty tpo i anty tg to zrobiłabym oba badania aby wykluczyć bądź potwierdzić autoimmunologiczne zapalenie tarczycy - Hashimoto.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2016, 11:40

• zFolwarku Autorytet

Wysłany: 29 października 2016, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    zFolwarku nie przejmowalabym się progesteronem a bardziej tarczycą. Ft4 i ft3 są w opłakanym stanie :( tu masz jak wygląda wysycenie obu hormonów

FT4 -> 0.89%[ wynik 11.6, norma (11.5 - 22.7)]

FT3 -> 41.33% [ wynik 4.74, norma (3.5 - 6.5)]

Ft3 jeszcze ujdzie ale ft4 jest masakryczne niskie.
    Leczysz tarczyce ? Jak nie to powinnaś zgłosić się do endo , jak tak to powinni zwiększyć Ci dawki leków.

Edit: jak nigdy nie robiłaś anty tpo i anty tg to zrobiłabym oba badania aby wykluczyć bądź potwierdzić autoimmunologiczne zapalenie tarczycy - Hashimoto.

Nie lecze sie w ogole. Nigdy sie nie leczylam. Myslalam, ze jak wynik w normie to jest ok.

zpbny2v462noyt78.png
    gg64krhmfrbcubj1.png
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 29 października 2016, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zFolwarku wrote:
    Nie lecze sie w ogole. Nigdy sie nie leczylam. Myslalam, ze jak wynik w normie to jest ok.
    Ja mam zawsze wyniki w normie a mam Hashimoto :( u wielu kobiet problemy z tarczycą widoczne są po ciąży , więc warto sprawdzić te przeciwciała anty tpo i anty tg. Na fundusz tego nie zrobisz , każde z badań kosztuje około 30 zł. Jak wykluczysz Hashimoto to będziesz mogła łykać do woli jod aby ruszyło ft4, jak masz Hashimoto to będziesz potrzebowała leków.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2016, 11:58

• zFolwarku Autorytet

Wysłany: 29 października 2016, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    Ja mam zawsze wyniki w normie a mam Hashimoto :( u wielu kobiet problemy z tarczycą widoczne są po ciąży , więc warto sprawdzić te przeciwciała anty tpo i anty tg. Na fundusz tego nie zrobisz , każde z badań kosztuje około 30 zł. Jak wykluczysz Hashimoto to będziesz mogła łykać do woli jod aby ruszyło ft4, jak masz Hashimoto to będziesz potrzebowała leków.

Aaaa ech.. no wlasnie tak to jest z wynikami. Zapisalam do endo. Szczerze mowiac to nigdy nie robilam ft3 i ft4. Przed ciaza z Corka mialam takie samo tsh jak teraz tj. 1,2 i lekarz nawet nie kazal mi robic ft3 i ft4 wiec to olalam. Teraz tez mi nie kazal a sama sobie zrobilam ot tak. Ciezko wiec mi powiedziec czy cokolwiek sie zmienilo czy nie po porodzie zatem :/

zpbny2v462noyt78.png
    gg64krhmfrbcubj1.png
  • Paolala Autorytet

Wysłany: 29 października 2016, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzu w jakiej formie jadłaś siemię? Kupiłaś kozaki? Ja właśnie jadę do sklepu kupić i już mnie to przeraża;p

Aniołek 6tc 14.02.16 [*] Córcia 10tc 13.06.16 [*]

...kiedyś będzie jeszcze pięknie...
  • bita_smietana Autorytet

Wysłany: 29 października 2016, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny :)

ja juz po prenatalnych; przedstawiam moje dzidziu - 7,1 cm - wiercilo sie jak diabel tasmanski wiec mysle, ze latwiej trafic 6 w lotka niz zobaczyc czy tam cos miedzy nogami dynda ;)

ma wszystko cacy a energii za 12 osob, uparte i wredne za mamusia (ciagle sie obkreca - zeby zrobic na zlosc lekarzowi i zeby mu przeszkodzic sie zmierzyc ;) )

martwi mnie jedna rzecz, nt 2,5

lekarz widzial moja mine na fotelu, bo mojej kolezance wyszlo 1,4, i zaczal mowic, ze dopiero powyzej 3 zwieksza sie ryzyko i wogole, i ze wynik w normie i mam sie nie denerwowac ale ja robie nifty a do tego czasu bede czekac na wyniki i nie bede wchodzic na forum, najchetniej zaszylabym sie pod dywan

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/1e4d191cc083.jpg

a, oprocz tego za duzo przytylam ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2016, 13:00

Jagah, Kjopa3, ojejku, emaj, Demsik, Camille87, zFolwarku, Impresja, Madziulla, pepsunieczka, She86 lubią tę wiadomość

mini-graphics-baby-925008.gif M3h2p2.png
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 29 października 2016, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zFolwarku wrote:
    Aaaa ech.. no wlasnie tak to jest z wynikami. Zapisalam do endo. Szczerze mowiac to nigdy nie robilam ft3 i ft4. Przed ciaza z Corka mialam takie samo tsh jak teraz tj. 1,2 i lekarz nawet nie kazal mi robic ft3 i ft4 wiec to olalam. Teraz tez mi nie kazal a sama sobie zrobilam ot tak. Ciezko wiec mi powiedziec czy cokolwiek sie zmienilo czy nie po porodzie zatem :/
    Tsh nie jest wyznacznikiem tego ,że z tarczycą jest coś nie tak. To hormon przysadki ,który może podwyższać się od wielu rzeczy np takiej podwyższonej prolaktyny. U mnie przy takich samych wartościach ft3 i ft4 tsh potrafiło skakać od prawie 3 do 0,5, także nie powinno się opierać na badaniu tsh, bo jak widać po moim przypadku ono przekłamuje. Gdybym nie robiła całej trójcy za każdym razem tylko samo tsh myślała bym ,że moja tarczyca ma się lepiej albo gorzej , a tak to wiem ,że ma się tak jak miała.

Paolala lubi tę wiadomość

Wysłany: 29 października 2016, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i taka ciekawostka, jezeli mama ma RH- a tata RH+, w przypadku najmniejszego krwawienia ma sie 48-72 godziny zeby jechac do szpitala na zastrzyk z przeciwcialami ;)

• Kjopa3 Autorytet

Wysłany: 29 października 2016, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bita-śmietana pod jaki dywan!!! Dzidzia śliczna,pięknie się prezentuje. Lekarz powiedział,że ok. ,proszę nie nakręcaj się mocno. Niektóre dziewczyny miały takie tabelki z NT jakie może być w zależności właśnie od wielkości malucha. Zrób badania i czekaj grzecznie na wynik :-) Będzie wszystko super :-)

Z Folwarku też tak myślę ale że psycholog to poleca to dla mnie trochę dziwne. Mi się podobał sposób żeby łóżko odsuwać coraz dalej i dziecko się powoli przyzwyczaja.

A w Gdańsku niespodzianka:
    http://zdrowie.trojmiasto.pl/Gdansk-planuje-dofinansowanie-in-vitro-n106921.html

Witam w 16tc.

Demsik, bita_smietana lubią tę wiadomość

f2wlx1hpc3bq5aq6.png
    19 cykl starań-od 10.2014r.-14 cpp <3
    06.07.2009r - synuś
    04.2015r- 10tc [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2016, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śmietanko moja <3
    Nie przejmuj sie nr, sprawdź najpierw jak to wygląda w siatce centylowej, bo im dziecko starsze tym nt jest większe. Nie mogę na telefonie znalezc siatek centylowych, ale błagam Cie nie świruj, Twoja córka jest w pełni zdrowiutka <3

bita_smietana, She86 lubią tę wiadomość

• Corcula Autorytet

Wysłany: 29 października 2016, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smietana!!!! No kopa w dupe Ci sprzedam!
    Norma to norma i nie dyskutuj z nia. Nifty sobie zrob jak czujesz taka potrzebe ale nie świruj!

bita_smietana lubi tę wiadomość

Synek 2008
    Córeczka 2010
    Czekamy na Synka :)
    34bw3e3kc5jsuntc.png
  • emaj Autorytet

Wysłany: 29 października 2016, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2017, 12:12

Demsik, Kjopa3, Impresja, bita_smietana, She86, Morwa lubią tę wiadomość

• Demsik Autorytet

Wysłany: 29 października 2016, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emaj taka mobilna pierwszy dzien:)cieszylam sie ze po znicze podjade i wogole a mecze sie od rana z biegunka.jak nie urok to .... doslownie:)
    Bita wspaniala dziecina.skoro lekarz mowi ze wszystko w porządku to nie ma sensu sie nakrecac nie potrzebnie.glowa do gory.masz sliczna zdrowa corcie:)

Demsik
    f2w3rjjg7nnlno08.png
    synek 6-lat- 07.03.2010- 21.10- 3320g,54cm
    hormony ok
    hsg- prawa strona niedrożna,badanie nasienia- ok
    staraliśmy się 6 lat i się udało;
  • Paolala Autorytet

Wysłany: 29 października 2016, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emaj piękny prog! Może do naszej doktorki w cionrzuni już pójdziesz;) Śmietana Twoja córka jest piękna i zdrowiusienka!!! A nifty to tylko potwierdza:*

Aniołek 6tc 14.02.16 [*] Córcia 10tc 13.06.16 [*]

...kiedyś będzie jeszcze pięknie...
  • ktosiowa Autorytet

Wysłany: 29 października 2016, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śmietana, ściskam. Rozumiem stach o dziecko, wierzę że jak jest wynik w normie, to jest zdrowy dziedzic.

Emaj, poszalałaś!!!!!!!!!!! :D :D :D

2r7Ip1.png

jVVIp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2016, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smietana! <3 u mnie nt wyszlo 2,7 ale gin nie wspomnial slowem ze cos nie tak. Usg mialam w podobnym terminie vo Ty, dzidzia wg usg 13+1 i pocieszam sie tym ze byla duza i staf taki wynik. Nie dopuszczam mysli ze z dzidzia jest cos nie tak, tym bardziej ze wszystkie narzady, mozg, kregoslup i przede wszystkim serce byly prawidłowo rozwiniete. Musi byc dobrze i tyle :-)

bita_smietana, Paolala lubią tę wiadomość

Wysłany: 29 października 2016, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziekuje wam dziewczyny

200.gif

Camille - no wlasnie moj grubcio wg usg tez ma 13t1d, jedna taka kolezanka mnie dzisiaj nastraszyla....ale przeczytalam juz caly internet i posty mamaginekolog i jestem dobrej mysli

Camille87, Paolala lubią tę wiadomość

Wysłany: 29 października 2016, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emaj - miszczyni proga! nie znam sie na tarczycy za bardzo ale jak nie masz hashi to chyba mozesz jodem sobie podreperowac ft-eki?

• emaj Autorytet

Wysłany: 29 października 2016, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2017, 12:12

Paolala lubi tę wiadomość

• mitonia Autorytet

Wysłany: 29 października 2016, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śmietanko, nie bój żaby, też miałam prenatalne w 13 tygodniu, mała miała już wtedy CRL:69mm, a NT=2,6. Trzepło mnie też durnymi myślami, siedziało trochę z tyłu głowy, ale na połówkowym wyszło wszystko oczywiście ok :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2016, 18:04

bita_smietana, Camille87 lubią tę wiadomość

2mqep1.png
    Kubuś, lipiec 2007 <3
    Nasza Aniołkowa Małgosia , styczeń 2017, 40tc <3 [*]
    Jasiu, marzec 2018 <3
‹‹ 232 233 234 235 236 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ