X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Oddział zamknięty Intensywnej terapii LWD
Odpowiedz

Oddział zamknięty Intensywnej terapii LWD

Oceń ten wątek:
  • Corcula Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2016, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnie 12msc to ostatnie 12msc moim zdaniem czyli styczen-grudzien 2016. To nie jest ciaglosc tamtego zwolnienia. Tamto bylo i minelo. Teraz beda wyliczac nowa podstawe. Jesli mialabys przerwe w tym nowym l4 od stycznie (np tydzien przerwy w l4 i powrot do pracy) to podstawe liczyliby od poczatku. Ale to wg mojej wiedzy :). Ale co do tego zwolnienia to na 99% licza podstawę od momentu powstania aktualnej niezdolnosci a nie poprzedniej.

ojejku lubi tę wiadomość

Synek 2008
    Córeczka 2010
    Czekamy na Synka :)
    34bw3e3kc5jsuntc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 grudnia 2016, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I na to liczę Corculo! Logiczne to co piszesz, żadna ciągłość, mam tylko ciągłość w abstynencji, ale dna płodu jest inne ;)

bita_smietana lubi tę wiadomość

• ktosiowa Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2016, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta, średnia od stycznia do grudnia 2016

ojejku lubi tę wiadomość

2r7Ip1.png

jVVIp2.png
  • Arwi Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2016, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki, ale jestem wściekła!!
    50% hormonki, a drugie 50% to głód.

Zostawili mnie rano w domu z pustą lodówką, pustym chlebakiem, bez gotówki i bez kluczy... :|
    Jadłam dzisiaj tylko parę pierniczków i barszczyk z torebki odnaleziony w szafce.
    UMIERAM z głodu.

Rodzice wrócili godzinę temu, przywieźli pierogi z biedronki. Chciałam odgrzać to nie, ojciec sie oburzył, że on odgrzeje... Zła jestem, że się zgodziłam.
    Spalił cebulkę, przypalił pierogi... Jeszcze się ta spalona cebulka wtopiła w te pierogi, że nie dało się ściągnąć... No i po jednym gryzie takiej spalenizny mi się odechciało.

Więc dalej siedzę głodna. Na śniadanie nic nie ma, bo w lodówce tylko ser pleśniowy i spleśniały serek topiony, mniam. Nienawidzę sera pleśniowego. Oprócz tego w lodówce jest masmix, keczup i musztarda. Pieczywa brak. A, jeszcze są jajka.
    Rodzice na śniadanie planują jajecznicę.
    Szkoda, że po roku beze mnie zapomnieli, że nie przepadam za jajecznicą (tzn. za tą, którą robi moja mama, bo dla mnie jest za mało ścięta, nie lubię płynnego żółtka, czy jeszcze gorzej... białka), a w ciąży w ogóle nie mogę patrzeć na jajka.
    Więc najbliższy posiłek czeka mnie na obiad.

Nienawidzę być głodna. Od bycia głodną dostaję zgagi :(

Dzwoniłam do pizzerii, ale mają awarię terminala, więc lipa. Mam jeszcze parę pierniczków, ale już mnie mdli od słodkiego.

No, dobra, wyrzuciłam to z siebie, teraz jakoś dam radę.
    Jak jutro nie będzie zakupów ani obiadu to pierdzielę, sama pojadę je zrobić. Najwyżej wrócę taksówką, bo wątpię, żebym dała radę zanieść zakupy do autobusu.

Wspominałam już, że NIENAWIDZĘ być głodna?

17u9anlislh8btc4.png

Aniołek 9.09.2015r.
  • ktosiowa Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2016, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Świta mi coś w głowie (ale sprawdzić mogę dopiero jutro w moich papierach), że WYPŁACONE wynagrodzenie (chodzi o to, że niektóre firmy wypłacają wynagrodzenie do 10 następnego miesiąca), więc u Marty podstawą będzie wynagrodzenie WYPŁACONE w okresie 1-12. 2016 a nie za okres 1-12.2016 (chyba, że u Marty wypłata jest np ostatniego dnia miesiąca, wtedy to jest tożsame).

2r7Ip1.png

jVVIp2.png
  • bita_smietana Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2016, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qasha - macie tylko jedna pizzerie? obdzwon wszystkie dookola i restauracje tez! iiii przeszukaj zamrazalnik!!! ewentualnie wlam do sasiadow do lodowki :D

Corcula lubi tę wiadomość

mini-graphics-baby-925008.gif M3h2p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 grudnia 2016, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wypłatę mam na koniec miesiąca. Czyli mogę kalkulować średni z okresu styczeń -grudzień?

• Demsik Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Quasha aw nie mozesz sie rzejsc do sklepu i kuuc chleb i cos do niego?

ojejku lubi tę wiadomość

Demsik
    f2w3rjjg7nnlno08.png
    synek 6-lat- 07.03.2010- 21.10- 3320g,54cm
    hormony ok
    hsg- prawa strona niedrożna,badanie nasienia- ok
    staraliśmy się 6 lat i się udało;
  • Corcula Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qasha zdradz mi. Czemu nie wyszlas rano zeby kupic cos do jedzenia? :D

Synek 2008
    Córeczka 2010
    34bw3e3kc5jsuntc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 grudnia 2016, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Quasha, weź skocz do zabki na hot doga chociaż :D

• ktosiowa Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2016, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ojejku wrote:
    Wypłatę mam na koniec miesiąca. Czyli mogę kalkulować średni z okresu styczeń -grudzień?
    Tak.

A Quasha została bez kluczy i pieniędzy.

2r7Ip1.png

jVVIp2.png
  • Corcula Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2016, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ojejku wrote:

Nie ma znaczenia kiedy masz wyplate. Wazne jest wynagrodzenie za dany miesiac. Moj maz np wyplate za styczen dostanie 25 stycznia. Przykladowy Jan Kowalski wyplate za styczen dostanie 10 lutego. Wiec nie ma znaczenia kiedy wyplacone, zus o to nigdzie nie pyta. Pyta natomiast o wynagrodzenie na poszczegolne miesiace w tym przypadku za 12 ostatnich :).
    Dla zusu tozsame w tej sytuacji moze byc jedynie wyplacone=nalezne i czy skladki od tych kwot do nich trafily.

Qasha ale to portfel Twoj rodzice z soba zgarneli? :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2016, 21:13

blubka lubi tę wiadomość

Synek 2008
    Córeczka 2010
    34bw3e3kc5jsuntc.png
  • Arwi Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2016, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Corcula wrote:
    Qasha zdradz mi. Czemu nie wyszlas rano zeby kupic cos do jedzenia? :D

Nie mam kluczy, pisałam że zostawili mnie w domu bez kluczy :(
    Nawet nie wiem, czy w którymś z osiedlowych sklepików można płacić kartą XD A do najbliższej Biedronki, czy Lidla dobre 20-30mim pieszo :(

No niestety z pizzeri to w okolicy tylko Dominium. Patrzyłam nawet na pyszne.pl ale same jakieś niedobre żarcia i sushi w mojej okolicy :|

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2016, 21:13

17u9anlislh8btc4.png

Aniołek 9.09.2015r.
  • ktosiowa Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2016, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wg mnie ma znaczenie...
    Jakby wypłata była do 10 dnia następnego miesiąca, to podstawą byłoby wynagrodzenie wypłacone od stycznia do grudnia, ale ono byłoby za grudzień 2015 do listopada 2016 (bo wypłacone 10 stycznia .... ), jak się ma podwyżkę np od stycznia, to robi róźnicę, ale jak mówię: sprawdzić to mogę jutro.

Edycja: a u Marty to wsio ryba, bo ma wypłatę na koniec miesiąca.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2016, 21:14

2r7Ip1.png

jVVIp2.png
  • marzusiax Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2016, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qasha a naleśników nie lubisz? No chyba, że mąki i jajek też nie było...

Nie chce ktoś blejków? Ale ostrzegam - te wirusów ciążowych nie zawierają. Męczy mnie cały dzień :( Mam nadzieję, że to jednodniówka, bo jeszcze jednego takiego dnia nie zniosę.

f2wl9vvjip8wdzqr.png1usawn15ypoqzu4l.png
    Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele...
  • Arwi Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2016, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzusiax wrote:
    Qasha a naleśników nie lubisz? No chyba, że mąki i jajek też nie było...

Nie chce ktoś blejków? Ale ostrzegam - te wirusów ciążowych nie zawierają. Męczy mnie cały dzień :( Mam nadzieję, że to jednodniówka, bo jeszcze jednego takiego dnia nie zniosę.

Jajka są, mąka tylko ziemniaczana. Do tego te naleśniki musiałabym chyba zjeść z cukrem :D
    Chociaż jest mleko to mogłabym zrobic karmel lub coś ala toffie.
    Ale i tak nie ma mąki innej niż ziemniaczana - wszystko poszło do pierniczków przed Świętami.

Znalazłam czekoladowego Mikołaja, nada się XD

17u9anlislh8btc4.png

Aniołek 9.09.2015r.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 grudnia 2016, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez hormonki.
    Wróciłam właśnie ze stacji benzynowej, zatankowałam auto służbowe, dziś byłam na myjni i umyli mi go w środeczku i na zewnątrz na błysk. Jutro oddaję samochód, niosę ciasto którego nie upiekłam bo nie mam jajek (jakbym wiedziała ze Quasha ma to bym wiedziała gdzie szukać ;) ) a sklep pod domem juz zamknięty wiec kupie w sowie jakiś ulepek słodki, jutro mam tez ostatnie spotkanie z przełożonym - uwielbiamy ze sobą pracować, jutro ostatni dzień w tej pracy, ustawiłam juz autorespondera na 1,5 roku. I wiecie co jest? Ryczę jak nienormalna, Stelaż sie na nie gapi jak na nienormalną a ja przez łzy i katar od tego płaczu tłumaczę ze juz będę nikomu niepotrzebna. Tyle czasu na to czekałam a teraz nie mogę ogarnąć tej zmiany która mnie czeka. Od 10 lat zapierdalam, tego nawet normalnie pracą nazwać nie mogę, najdłużej jak mnie nie było to 10 dni urlopu, w ciagu tych 10 lat pracy zmieniałam pracodawców, u obecnego jestem od 3 lat. Zostawiam wszystko dla Jacka, marzyłam o tym i niczego nie żałuję, tylko mój chory umysł nie może ogarnac tej zmiany.

E. Znowu ryczę ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2016, 21:21

ZakreconaŻona lubi tę wiadomość

• ktosiowa Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2016, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja poproszę blejki ciążowe.

2r7Ip1.png

jVVIp2.png
  • Corcula Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2016, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktosiowa wydaje mi sie, ze na zus z3 ktory wysyla sie do zusu kiedy zus przejmuje platnosci za zwolnienie nie wpisuje sie kiedy wynagrodzenie wplynelo na konto. Jest tylko wynagrodzenie za konkretne miesiące. Zus raczej nie interesuje sie tym kiedy kasa wplynela ale jaka byla podstawa za konkretny miesiac bo od niej naliczaja chorobowy.

"Wynagrodzenie za okresy miesięczne

Podstawę wymiaru zasiłku dla pracownika stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone:
    za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających miesiąc, w którym powstała niezdolności do pracy albo
    za pełne kalendarzowe miesiące ubezpieczenia, jeżeli niezdolność do pracy powstała przed upływem 12 miesięcy kalendarzowych ubezpieczenia.
    Do ustalenia podstawy wymiaru zasiłku przysługującego pracownikowi przyjmuje się przychód stanowiący podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie chorobowe lub odpowiednio wypadkowe, po odliczeniu potrąconych przez pracodawcę składek na ubezpieczenia społeczne."

I jeszcze apropos naliczania o co pytalas na poczatku:

"Przerwy w pobieraniu zasiłku a podstawa wymiaru zasiłku

Podstawy wymiaru zasiłku przysługującego u tego samego pracodawcy nie oblicza się na nowo, jeżeli w pobieraniu wynagrodzenia za okres choroby i zasiłków nie było przerwy lub przerwa trwała krócej niż trzy miesiące kalendarzowe. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy między poszczególnymi okresami pobierania zasiłków nastąpiła zmiana wymiaru czasu pracy."

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2016, 21:25

Synek 2008
    Córeczka 2010
    34bw3e3kc5jsuntc.png
  • StyczniowaNadzieja Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2016, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qasha bidulko... a u mnie tyle rzeczy po swiętach w lodówce i nie ma komu zjeść bo my juz patrzeć na to nie możemy...

Demsik super ze na USG wszyystko ok, rośnijcie dalej zdrowo!

ania-nowa myśle ze Twoje 6 kg to wcale nie tak duzo. Tycie w ciazy to indywidualna sprawa. Ja na obecnym etapie mam juz jakieś 4-4,5 kg na plusie a w pierwszej ciazy przytyłam 25kg (pierwszy trymestr 1kg na minusie a później po 4kg na plus co wizytę a wizyty średnio co 4 tygodnie wiec tempo miałam niezłe :D )

Ania-nowa lubi tę wiadomość

caur359.png
    3ro1ov5.png
‹‹ 358 359 360 361 362 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ