X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październik 2020 ♥️
Odpowiedz

Październik 2020 ♥️

Oceń ten wątek:
  • Misia78 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2020, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śliczne ciuszki! 😍
    Ja miałam hemoroidy po porodzie. Od wysiłku. W ciąży nie miałam. W końcu zeszły z czasem. Ty na pewno masz od zaparć. Musisz coś na te zaparcia zaradzić.

A ma któraś z was jeszcze mdłości?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2020, 12:53

agusiagim. lubi tę wiadomość

17u96iyefisxlskp.png
  • Sylwia Sylwia Autorytet

Wysłany: 12 maja 2020, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi trafiły się jeszcze w zeszłym tygodniu ( a myślałam, że to już koniec), ale to był taki jednodniowy wybryk. Teraz bardziej zgaga mnie męczy.

atdc9vvjubcfojyx.png
    2015 r. - Rozpoczęcie starań, oligozoospermia ekstremalna - Novum, od 2019 Macierzyństwo,
    17.12.2019 r. ICSI, punkcja
    16.01.2020 r. Crio Blastusia 3.1.1.
    6 dpt - bhcg 16,2
    25 dpt jest ♥️
    Mamy jeszcze❄️❄️❄️ 3.1.2., 4.1.1., 4.2.3.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 maja 2020, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam po porodzie, nie pamiętam już jaka maść mi pomogła, ale współczuję, okropne są.
    Ja już nie mam mdłości, czasami mnie tylko drazni jakiś zapach. Ogólnie jestem w tej pięknej fazie bez nieprzyjemnych objawów i z przepływem energii 😀 ciekawe ile potrwa :P

baby lubi tę wiadomość

• Misia78 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2020, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę, ze jesteście dalej niż ja, może i ja w końcu się doczekam dobrego samopoczucia... Póki co czuję się gorzej niż w 1 trymestrze - jestem strasznie zmęczona :(

17u96iyefisxlskp.png
  • Maybelle Autorytet

Wysłany: 12 maja 2020, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2022, 22:24

2019 8tc 💔
    2020 córeczka 💗
    2022 czekamy na synka 💙
    8une43r84puaim9e.png
  • ElfiaKsiężniczka Autorytet

Wysłany: 12 maja 2020, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze w ciąży nie miałam, tylko odparzenie, ale po ślubie mi się zdarzyły. Na zaparcia pomaga mi.jak rano zjem płatki owsiane górskie z jogurtem naturalnym i jabłkiem i popije kawą. Wtedy szybko rusza. Staram się wyprozniac bezwysilkowo i podkładam sobie pod nogi takie nie wysoki taboret jak siedzę na kibelku

https://ovufriend.pl/pamietnik/warto-walczyc,3937.html
  • Pastelova Autorytet

Wysłany: 12 maja 2020, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny.Czesto podczytuję,ale rzadko się udzielam :) U mnie 17+5 wlecialo, obecnie biorę dupka, bo mam szyjke 3 cm. Moja ginekolog,która chce sprawdzić ją ponownie za 2 tygodnie,przepisała mi go profilaktycznie. Miała któraś z was może podobną sytuację?
    Trochę mnie nastraszyła, że 3 cm to nie jest najlepiej,ale czytając różne fora,były dziewczyny, które miały jeszcze krótsze szyjki. No nic,zobaczymy może taka moja budowa🤔

Jeśli chodzi o zaparcia to dużo daje regularne jedzenie i odpowiednia dieta. Ja porybkalam się z nimi przed ciąża,piłam wtedy siemię lniane,jadłam buraki,ale przedewszystkim właśnie posiłki o stałej porze,zbilansowane.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2020, 14:32

ckai43r80uurljcv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 maja 2020, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi na zaparcia pomagają 2 litry wody dziennie, jak nie wypije to mordęga 🙈

Co do tematu szyjek, to w poprzednich ciążach było okej, ale szyjkę mierzyli mi rzadko, co drugą, trzecia wizytę.. częściej kiedy twardniał mi brzuch, więc nie pomogę, choć 3 cm to niezły wynik wg mnie. Ważne, by się nie rozwierala, choć w przypadku wieloródek i taka opcja nie jest tragiczna 🙂 wgl to moja szwagierka przechodziła ciąże w Szkocji i nigdy o długości szyjki nawet nie słyszała 🙈

agusiagim. lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 maja 2020, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na problemy szyjkowe chyba lepsza jest Luteina dopochwowa, bo działa bezpośrednio, ale mogę się mylić 🙂 jedno i drugie to progesteron, więc może działają tak samo.. nasza Wowka pisała na ten temat, może się wypowie 😊😊

• Jola17a Autorytet

Wysłany: 12 maja 2020, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podpytywałam tu kiedyś o temat zaparć, wiedzę że nie jestem sama, ja jadam owsianki na śniadanie suszone śliwki itd i słabo to wyglada. Popijam trochę laktuloze, bez niej fatalnie, boję się o będzie dalej.

3i49df9hlhtx65e4.png
    40 lat, starania od V/2018 SALVE Łódź
    niedrożny prawy jajowód; histeroskopia w XII/18
    AMH 1,38; lewy jajnik torbiel endo.;
    1 punkcja 05.19 3 jajeczka ❄2 punkcja 06.19 1 jajeczko❄3 punkcja 07.19 5 jajeczek. Z 9 szt.
    7 zapłodnionych przestało się rozwijac. W 5 i 6 dobie brak blastek 😢
    A.K. X/19 4 blastki ❄️❄️❄️❄️
    ⚠️XII/19 polip. I/20 histero.
    7II/20 4AA podane. 🍀
    10dpt Beta 427
    13dpt Beta 2173
    14dpt USG jest kropek
    35dpt 13.03.❤️ 7t.6d.
    39dpt ❤️ ma 2cm
    Serce się raduje, dzidzia zdrowa. Dziewczynka 🎠💗 Spotkamy się w październiku 👨‍👩‍👧29.10.2020 Laurunia ❤️
    CC w Salve. Polecam!
    Nie bedzie staran z pomocą med.o rodzeństwo.
  • Pastelova Autorytet

Wysłany: 12 maja 2020, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emka31 wrote:
    Na problemy szyjkowe chyba lepsza jest Luteina dopochwowa, bo działa bezpośrednio, ale mogę się mylić 🙂 jedno i drugie to progesteron, więc może działają tak samo.. nasza Wowka pisała na ten temat, może się wypowie 😊😊

Być może zmieni mi na luteine na następnej wizycie 🤷‍♀️ nie wiem. Oby jednak szyjka się nie skracała. Ogólnie moja lekarka jest taka, że woli zapobiegać i każdy wynik mieć na tip top. Cenie to sobie w niej, bo to moja pierwsza ciąża,a niestety rodzinnie mamy przykre doświadczenia z prowadzeniem ciąży ( choroba dziecka siostry przez błąd lekarski).

Emka31 lubi tę wiadomość

ckai43r80uurljcv.png
  • Pastelova Autorytet

Wysłany: 12 maja 2020, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emka31 wrote:
    Mi na zaparcia pomagają 2 litry wody dziennie, jak nie wypije to mordęga 🙈

Co do tematu szyjek, to w poprzednich ciążach było okej, ale szyjkę mierzyli mi rzadko, co drugą, trzecia wizytę.. częściej kiedy twardniał mi brzuch, więc nie pomogę, choć 3 cm to niezły wynik wg mnie. Ważne, by się nie rozwierala, choć w przypadku wieloródek i taka opcja nie jest tragiczna 🙂 wgl to moja szwagierka przechodziła ciąże w Szkocji i nigdy o długości szyjki nawet nie słyszała 🙈

Od tygodnia mniej więcej brzuch lubi mi się spinac, choć z drugiej strony macica się rozciąga i to może być to🤔

ckai43r80uurljcv.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 12 maja 2020, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Pastelova 🙂 3cm szyjki to nie jest źle. Jakiekolwiek interwencje lekarze podejmują dopiero przy długości mniejszej niż 2,5cm. Najważniejsze, że jest zamknięta, a kontrola sytuacji za dwa tygodnie brzmi sensownie. Czy lekarz wspominał coś o oszczędzaniu się?

Ja już w 15tyg miałam 2,6cm z rozwarciem od zewnątrz. Poleguję ile mogę, nie podnoszę starszaka, nie chodzę za długo i szyjka na kontroli w sobotę też wyszła 3cm, a rozwarcie praktycznie zamknięte. Dla mnie ten wynik to powód do radości 😁 w ciąży z synem też tak miałam, długość od 2,6cm do 3cm, dopiero w 24tyg zaczęła się skracać z rozwarciem i miałam założony pessar. Urodziłam na przełomie 37/38tyg, w nagrodę miałam super poród 😉

Duphaston to syntetyczny odpowiednik progesteronu, luteina to sam hormon. Obydwa są zalecane przy profilaktyce porodu przedwczesnego. Moja gin uważa, że luteina dopochwowa lepiej działa na szyjkę, ale nie wiem czy to jej pogląd czy oficjalne stanowisko 😉

Trzymaj się, najważniejsze, że jesteś pod kontrolą. Za dwa tygodnie długość szyjki już może być lepsza 😄

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Pastelova Autorytet

Wysłany: 12 maja 2020, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka wrote:
    Hej Pastelova 🙂 3cm szyjki to nie jest źle. Jakiekolwiek interwencje lekarze podejmują dopiero przy długości mniejszej niż 2,5cm. Najważniejsze, że jest zamknięta, a kontrola sytuacji za dwa tygodnie brzmi sensownie. Czy lekarz wspominał coś o oszczędzaniu się?

Ja już w 15tyg miałam 2,6cm z rozwarciem od zewnątrz. Poleguję ile mogę, nie podnoszę starszaka, nie chodzę za długo i szyjka na kontroli w sobotę też wyszła 3cm, a rozwarcie praktycznie zamknięte. Dla mnie ten wynik to powód do radości 😁 w ciąży z synem też tak miałam, długość od 2,6cm do 3cm, dopiero w 24tyg zaczęła się skracać z rozwarciem i miałam założony pessar. Urodziłam na przełomie 37/38tyg, w nagrodę miałam super poród 😉

Duphaston to syntetyczny odpowiednik progesteronu, luteina to sam hormon. Obydwa są zalecane przy profilaktyce porodu przedwczesnego. Moja gin uważa, że luteina dopochwowa lepiej działa na szyjkę, ale nie wiem czy to jej pogląd czy oficjalne stanowisko 😉

Trzymaj się, najważniejsze, że jesteś pod kontrolą. Za dwa tygodnie długość szyjki już może być lepsza 😄

Super wyczerpujaca odpowiedź, dziękuję 🧡 póki co mam uważać czyli nie dźwigać, nie przemeczac się, ale starać się żyć normalnie,bez większych zaleceń :) zresztą jestem na l4 już od 2 miesięcy więc nie pracuję, a w domu mogę odpoczywać tyle,ile zechcę. Na szczęście😉.Być może u mnie to zwykła profilaktyka, narazie jestem dobrej myśli ! Wiedziałam, że forum to kopalnia wiedzy i osób z podobnym doświadczeniem. Dobrze,że istnieje, zawsze można omówić i porównać swój problem :)

Wowka tak patrzę na pierwszą stronę i masz termin blisko mnie:p ja 16.10 :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2020, 16:12

ckai43r80uurljcv.png
  • Kejti22 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2020, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pastelova wrote:
    Hej dziewczyny.Czesto podczytuję,ale rzadko się udzielam :) U mnie 17+5 wlecialo, obecnie biorę dupka, bo mam szyjke 3 cm. Moja ginekolog,która chce sprawdzić ją ponownie za 2 tygodnie,przepisała mi go profilaktycznie. Miała któraś z was może podobną sytuację?
    Trochę mnie nastraszyła, że 3 cm to nie jest najlepiej,ale czytając różne fora,były dziewczyny, które miały jeszcze krótsze szyjki. No nic,zobaczymy może taka moja budowa🤔

Jeśli chodzi o zaparcia to dużo daje regularne jedzenie i odpowiednia dieta. Ja porybkalam się z nimi przed ciąża,piłam wtedy siemię lniane,jadłam buraki,ale przedewszystkim właśnie posiłki o stałej porze,zbilansowane.

Ja mam szyjkę 2,6cm :) ale nie skraca się tylko po prostu jest krótka. Wczoraj na wizycie ginekolog przepisała mi luteinę 2x dziennie :)

• baby Autorytet

Wysłany: 12 maja 2020, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freja000 wrote:
    u mnie będzie 22 tydzień (21+1).

Baby ja mam adapter, który się montuje na fotel, pod spodem i zaciska. On odciąga dolny pas, że masz go między kolanami zaczepionego. Dla mnie ogromna ulga, bo mnie i tak zawsze pas uciska. Dzięki niemu udało mi się jechać 1h40 minut i nie sikać! Nawet przed ciążą to byłby cud ;)

Gdyby któas z Was chciała ciążowe ubrania na już, to polecam szykowna mama. Tzn nie wiem jak z ubraniami, ale staniki wysłali mi tego samego dnia i dziś będą :D
    W porównaniu do c&a 3 tygodnie i bon prix już ze 2 chyba to cud.

Dzięki za odpowiedz o tym adapterze. Możesz zrobić przy okazji zdjęcie jak to to się montuje do fotela?

Dziś odebrałam paczkę z pieknamama.pl - wszystko super! Bardzo jestem zadowolona 😁👍 kupiłam dresik, spódnice RÓŻOWĄ 😜😁 szorty czarne i dżinsowe i koszule nocną taką już do karmienia też. Brałam M i L - różnie bo nie wszystko było i wszystko jest super!

f2wl4z17a25l2zbv.png

oraz nastoletni córka i syn :)
  • baby Autorytet

Wysłany: 12 maja 2020, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalii wrote:
    Ja już nie mam mdłości, czasami mnie tylko drazni jakiś zapach. Ogólnie jestem w tej pięknej fazie bez nieprzyjemnych objawów i z przepływem energii 😀 ciekawe ile potrwa :P

Też chyba mam tę dobrą fazę 😁 fajnie b jest

Natalii lubi tę wiadomość

f2wl4z17a25l2zbv.png

• baby Autorytet

Wysłany: 12 maja 2020, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia78 wrote:

A ma któraś z was jeszcze mdłości?

Aż sprawdziłam na wykresie. Do 12 tc miałam. Potem jak ręką odjął. Raz mam coś zaznaczone w 14tc - pewnie mąż użył jakichś kosmetyków 😂😂😂 bo zapachy tzw sztuczne drażnily mnie bardzo mocno. A teraz już nawet na nowo używam zapachu w aucie 😁👍

f2wl4z17a25l2zbv.png

• agusiagim. Koleżanka

Wysłany: 12 maja 2020, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maybelle jeszcze nie byłam. Dwa razy odwiedziłam aptekę i w tej drugiej rozmawiałam z farmaceutką bardzo miłą, która powiedziała mi ze ta maść którą kupilam jest ok tylko pare dni muszę stosować, żeby był efekt. Wiec czekam, już jest trochę lepiej ale problem zaparć zostaje. Dziś zaczęłam się pilnować z ilością wypitej wody, bo chyba za mało jej piłam a więcej herbatek.

Jesli chodzi o mdłości to nadal mam... niestety. Pare dni temu miałam tez wymioty ok 13 tej zwrocilam śniadanie, dobrze ze to były płatki 🙈🙈
    Zmeczona jestem cały czas ostatnio i mogłabym spać cały dzień, a nie da rady bo sprzątanie, obiad, lekcje zdalne 🙈

tw13qjh.png
  • BlondHeroina_ Ekspertka

Wysłany: 12 maja 2020, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://youtu.be/sRrP1VBREi0

Nie byłabym sobą gdybym nie sięgnęła po detektor... Kamień z serca! 🖤

Wowka, baby lubią tę wiadomość

thgf3e3kyrhxotsx.png
‹‹ 146 147 148 149 150 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ