X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październik 2020 ♥️
Odpowiedz

Październik 2020 ♥️

Oceń ten wątek:
  • nimfadorka Przyjaciółka

Wysłany: 9 czerwca 2020, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam cały czas glukozę w normie. Przy krzywej na czczo i po godzinie też. Po dwóch mam przekroczone :-( nie wiem w ogóle jak się z tym odnaleźć.
    W piątek idę do lekarza. Miałam iść w następny, ale przyspieszyłam wizytę. I przez to mocno skrócimy wyjazd do rodziny. Ehh

• KotkaPsotka3 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2020, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bebetka.b wrote:

Kotka jak odpieluchowalas dziecko? Dla mnie to na ten moment ciężki temat. Nie wiem jak się do tego zabrać. Wysadzam mała na nocnik ale jeszcze nigdy nic nie zrobiła. Musza z nią siedzieć i czytać książki albo się bawić bo inaczej ucieka. Może dam jej jeszcze trochę czasu ale tak bym chciała żeby to już było za nami. Nie wyobrażam sobie podwójnych pieluch jak się mały pojawi :(

Twoja corka jest jednak pol roku mlodsza, moze jeszcze nie jest gotowa. Chociaz wiem ze nawet 1,5roczne dzieci sie da odpieluchowac.

Ja poprostu w ktoryms momencie informuje dziecko, ze pieluszki sie skonczyly i trzeba chodzic bez. Moim zdaniem najlepiej pozwolic dziecku latac z golym tylkiem. A przede wszystkim bez majtek bo mi sie wydaje, ze dziecko wtedy mysli ze ma pieluche. Ja wykorzystalam to, ze i tak trzeba bylo ostatnio siedziec w domu przez rozne zakazy. Przez tydzien biegala z gol tylkiem a na dwor tylko w spodniach i na krotko. No i w domu trzeba dziecko caly czas obserwowac. Na poczatku sikaja gdzie popadnie bo jeszcze nie wiedza o co chodzi i nie potrafia wstrzymac. Nie pytalam tez co 5min czy chce bo dziecko ci powie, ze nie a za minute sie zsika, taki standard 😄. Jak udalo jej sie zrobic na toalete to nie bilam brawa, nie robilam scen z tego, zeby to bylo normalne, zebx nie zawstydzic. Jasne, ze jakies tam zadowolenie okazywalam albo tatusiowi opowiadalysmy ale nie przesadnie. Najgorsze byly pierwsze dwa tygodnie bo lala gdzie popadnie choc widac bylo pewien postep. Apogeum to byl poczatek 3go tygodnia kiedy sikala na podloge bo jak stwierdzila "bo lubi"....
    -a kto ma to sprzatac???
    - tatus
    -czemu??
    -bo on lubi...
    No i taka rozmowa.
    Grunt to zachowac spokoj. Ale nie oszukujmy sie, nie jestesmy z kamienia i czasem ciezko sie nie zdenerepwac, przymajmniej mi. Wiec przyznam sie szczerze, ze w dniu w ktorym naladowala dwa razy kupsko w spodnie, mocno sie wkurzylam i lekko mowiac okazalam mocno swoje niezadowolenie. Moze to bylo niepedagogiczne i napewno niezgodne z duchem rodzicielstwa bliskosci ktore popieram ale pomoglo. Od tamtej pory zadna kupa nie wyladowala juz w majtkach. A siku sie zdazylo jeszcze pare razy w gacie ale to juz nie bylo na zasadzie "bo lubie" tylko sie zapomniala co jest normalne i do teraz sie zdarza i dopiero jak popusci to zauwazy ze jej sie chce.
    A na noc sciagnelam po 5tyg odkad zaczelam odpieluchowywanie. Najpierw na drzemke a potem w tym samym dniu na noc. I zdazyla sie tylko jedna wpadka, podczas drzemki kiedy to zasnela bardzo bardzo gleboko a wczesniej wypila butle mleka i nie poszla do wc. A tak to rano sie budzi i mowi ze chce siku. Dzisiaj podczas drzemki obudzila sie po 40min poszla kupe i wrocila spac dalej 😄

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png
  • KotkaPsotka3 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2020, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam jutro glukoze. Z tym ze w De robia inaczej. Robi sie ten maly test 50g i tylko po 1h. Do tego nalez zjesc sniadanie, byle nie przesadnie slodkie. I jak ten test wyjdzie zle to sie dopiero robi 75g na czczo. Ja w poprzedniej ciazy musialam powtarzac ale bylo ok. Teraz sie tez boje ze wyjdzie zly wynik
    Bo ja kocham slodycze i na diecie chyba sie zaplacze.

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png
  • bebetka.b Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2020, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotka czytając opis gładko wam poszło :) ech widać ze liczy się konsekwencja. Jeśli się za to zabiorę to nie ma odwrotu. Właśnie chyba lato jest najlepsze bo będzie ciepło. Chyba poczekam do lipca 😁
    Moja córka jeszcze niestety nie mówi ( to tez mnie martwi) tzn wszystko rozumie ale nie składa wyrazów ( pojedyncze mówi) wiec tak naprawdę nie potrafi powiedzieć ze chce siku czy kupę.
    A sadzałas ją na nocnik czy od razu na wc? Z jakaś podkładka? 5 tygodni to super wynik :)

• gondi Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2020, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie dziś na wizycie, babeczka uprzedziła żebym kolejnym razem nie jadła za dużo słodyczy bo będzie mi robić glukozę;)
    Mój syn ma 26 miesięcy i od conajmniej miesiąca chce nosić majtusie. Kupa ląduje codziennie w majtkach, najlepiej jest jak biega goły. Na golasa sam sobie pójdzie usiądzie na nocnik albo stanie na stopniu i zrobi siku na stojąco do kibelka. W majtkach i spodniach to jak ja go nie posadzę do sikania to zawoła dopiero jak robi siku. Na kupę w ogóle nie woła. A pieluchy nie chce założyć:/ i jestem w kropce, nie wiem co powinnam zmienić.

3jvz3e5e9hsogjgk.png

qdkkanlis2ttu8uo.png
  • KotkaPsotka3 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2020, 06:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gondi nie zakladaj mu majtek. A jak bedzie robil w spodnie to na golasa i go obserwuj zrby w odpowiednim monencie powiedziec STOP i zaniesc ba wc. Ale wiem ze to trudne bo ciezko patrzec na dziecko caly czas. Z tym ze ja wiem na przyklad mniej wie ej kiedy moja chce kupe a siku to bylo na poczatku co jakies chyba 2h.

Ja od razu na wc ale z podkladka. To dlatego ze nocnika nie mam.

Normalnie tez bym do lata czekala ale ta epidemia uziemila mnie troche w domu wiec to wykorzystalam.

Benertka - a nasladuje zwierzeta? Moze do logopedy sie wybierz? Niektorzy mowia, ze dzieci maja czas etc ale ja akuraz tutaj jestem przewrazliwiona.

gondi lubi tę wiadomość

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png
  • bebetka.b Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2020, 06:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotka, naśladuje zwierzęta . Kurę, kota, psa,krowę, kaczkę, itp nawet klaszcze językiem jak koń :) ćwiczę z nią różne sylaby- sylaby powtarza. Ale niektórych wyrazów nie potrafi powtórzyć.. potrafi bulgotać powietrzem w buzi, nie mamy już butelki od dawna i zwinie język w rulon :)
    Myślałam o logopedzie ale teraz trochę się boje iść z nią do kogoś..

• Wowka Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2020, 06:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry,

U nas też próby odpieluchowania. Mój syn wie, po co nocnik jak lata z gołym tyłkiem. Wtedy przerywa zabawę, chętnie siada. Jak ma chociaż majteczki, to robi w nie. Też pokładam nadzieję w cieplejszych dniach, wtedy niech lata bez pieluchy ile wlezie 😀

Czyli, Gondi, nasi chłopcy idą podobnie. Na golasa wszystko spoko, jak są majtki, to leci w majtki. I dopiero wtedy dziwi się, że leci.

Myślę, że spróbuję, tak jak Kotka pisze, bez majtek.

Bebetka, nie przejmuj się, że Twoja Mała nie zawoła. Puść z gołym tyłkiem, tłumacz, że duże dziewczynki robią do nocnika. Bywa tak, że dziecko uczy się kontrolować potrzeby, a dopiero następnie umie je nazwać.

Dziewczyny na majówkach 2018 polecały szkolenie online Magdaleny Komsty. Myślę, że jeśli u nas nie pojawi się progres, to je wykupię. Na razie robię tak, jak mi wskazuje intuicja-czyli tłumaczę, że duzi chłopcy robią siusiu i kupę do nocniczka. Że ma majtki i musi pamiętać. Angażuję w rytuał czyszczenia nocnika-spuszczanie wody jest przecież takie fascynujące 😁 no i jestem spokojna- teraz próbujemy czegoś nowego, jeśli syn załapie, to będę dumna, a jeśli nie, to poczekam 😊

Bebetka, jeszcze jedno. Co mówi Twoja córka? Czy ma "swoje" wyrazy, słowa dźwiękonasladowcze? Jak komunikuje się z Tobą, że czegoś chce?

Edit. Bo że powtarza sylaby, to już wiem 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2020, 06:51

gondi lubi tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Evoleth Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2020, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rok temu opieluchowałam moją córkę, miała wtedy 2 lata i 4 miesiące. Wykupiłam kurs Magdaleny Komsty i zaczęłam latem, właśnie dlatego że mniej warstw do przebierania i prania 😉 Z tym że mała miała nocnik już od pół roku i robiła na niego kiedy chciała. Czasem było to dla niej ciekawe i szła właśnie na nocnik, a czasem absorbowało ją co innego i robiła w pieluchę. Ale generalnie wiedziała o co chodzi.
    W kursie Komsty fajne jest to, że mówi o sygnałach gotowości u dziecka do rezygnacji z pieluchy. Bo każda pora między 2 a 3 rokiem dziecka jest ok, tylko że rodzice czasem za bardzo się spieszą. Dla mnie takim sygnałem było to, że młoda coraz dłużej miała suchego pampersa, a jak sikała to porządnie. Pojemność pęcherza zwiększa się z wiekiem. A drugi sygnał to kiedy sama powiedziała, że chce kupę i poszła na nocnik ją zrobić.
    Wtedy zdjelismy pieluszkę i o dziwo obyło się bez większych wpadek, nie licząc popuszczania. Pomógł też żłobek, tam dzieciaki miały określone pory chodzenia na nocnik. Nocne odpieluchowanie przeprowadziliśmy na jesieni, kiedy coraz częściej budziła się z suchym pampersem.
    Ogólnie cały proces przebiegł dużo łatwiej niż się spodziewałam, a mam dziecko wymagające co do spania, jedzenia itd., więc przewidywałam i tu problemy. Potem były jeszcze regresy z tym sikaniem, ale to normalne.
    Powodzenia, dziewczyny!

Wowka, gondi lubią tę wiadomość

Poronienie październik 2015
    Alicja marzec 2017 ❤️
    Izabela październik 2020 ❤️

• gondi Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2020, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hubert ma kolegę z czerwca i dopiero niedawno zaczął mówić pojedyncze słowa, albo proste zdania typu: co to?. Wcześniej też tylko dźwiękonaśladowcze. Albo miał jakieś swoje nazwy ;)
    Ale sprawdzić u logopedy nie zaszkodzi.
    Kiedyś się opiekowałam 2,5 latkiem, który nie mówił. Jak coś chciał to poakzywał palcem i wył. Dość dużo do niego mówiłam i opisywałam codzienne czynności, co się dzieje wokół itp. Rodzice chodzili z nim do logopedy, a jak skończył 3 lata to poszedł do przedszkola. Kiedyś jego mama poprosiła żebym go odebrała i pani nauczycielka się śmiała że cały czas gada i buzia mu się nie zamyka 😆

3jvz3e5e9hsogjgk.png

qdkkanlis2ttu8uo.png
  • bebetka.b Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2020, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O dzięki za polecenie tego kursu, na pewno się nim zainteresuje :)
    Wowka wydaje mi się ze niej mam jakiegoś dużego powodu do niepokoju, ale podglądałam czasem filmiki właśnie na majowkach 2018 I te dzieciaki są takie boskie i już tyle mówią!! Moja ma swoje wyrazy np. Traktor to kakor, piłka - bimbam, księżyc -kra, kot - ninia, bozia - bobo, pociąg- pufu, auto- brum brum ( standard:) czasem jak słyszy stukanie to mówi „dziadzia puk puk” No ale tych wyrazów jest stosunkowo mało.. dawniej jak coś chciała to pokazywała palcem i był wrzask, teraz już mówi „dam, pic, mniam mniam” ale jak chce gdzieś iść to mnie ciągnie za rękę...
    wydaje mi się ze każde dziecko rozwija się w swoim tempie.. No ale myślenie mam :)
    Zrobił się nam offtop dwulatkowy 😝
    Jak tam dzisiaj ciezaroweczki? Kto wizytuje dziś ? Ja mam o 14:00 wizytę u swojego gina.

• ElfiaKsiężniczka Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2020, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie się czyta o takich późniejszych "przygodach" związanych z macierzyństwem ❤️

Ja bym was chciała prosić o pomoc w wyborze wózka. W sensie jakie wy macie modele? Jakie są ich plusy i minusy? Szukam czytam, patrzę i im więcej czytam tym mniej wiem. Mieszkam na wsi, ale spacerki będą głównie po chodniku, bo przez całą wioskę są poprowadzone. No i nie wiem, mam mętlik w głowie 🤷

https://ovufriend.pl/pamietnik/warto-walczyc,3937.html
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2020, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bebetka, mój mowi podobnie do Twojej. Dużo wyrazów dźwiekonasladowczych-bum, brum, ciach, fu itp. Proste zdania "co to?", "daj pcim", "chce to", "mama oć", "baba brum bu"-babcia przyjedzie autem i da bułkę 😉 Mój dużo gada, w różnej intonacji, ale nadal części nie rozumiem 😂 na pewno więcej Młody rozumie, niż jest w stanie powiedzieć.

Ja też nie czuję powodów do niepokoju. Powtarzają, uczą się nowych słów, szukają komunikacji. Normalne dwulatki 😊

Kciuki za wizytę!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2020, 09:59

bebetka.b lubi tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2020, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas ,,mama oć'' leci ze sto razy:p wczoraj się nauczyła mówić ,,stój'' i tylko lata za mną i tuj tuj woła haha:p

My dalej nie wiemy co z tym pozytywnym wynikiem bo od niedzieli dalej się z nami sanepid nie kontaktuje, dodzwonić się tam nie można, no masakra jakaś:/

Wczoraj próbowałam się zabrać za kompletowanie wyprawki przez internet jakoś w ogóle nie mam z tego radości, co włączyłam jakąś stronę to mnie jakieś nerwy ogarniały i wyłączałam. Nie wiem kiedy ja cokolwiek kupie

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • Freja000 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2020, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wowka, super!!! A bierzesz metforminę? Czy w związku z IO masz jeszcze robić cukier później?
    Tez się boję krzywej... dziś zrobiłam badania i przy okazji na czczo glukozę. Zobaczymy jak się ma do mojego glukometru... na glukometrze jak do tej pory cudnie.
    Mi pszenica podnosi, ale i tak nie jem.

dqprp07wzt9w07bj.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2020, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freja, nie biorę metforminy teraz. Ale brałam przed ciążą, prawie całą ciążę z synem i jeszcze przed nią.

Nie rozumiem, z metforminą miałam cukrzycę ciażową i gorsze wyniki niż teraz bez niej 😁 nie rozumiem, ale podoba mi się. Może mój organizm sam się naprawił? A może tyle czasu diety z niskim ig wpłynęło na te wyniki? Nie wiem, ale tak dobrej krzywej nie miałam jeszcze 😁

Do końca ciąży podejrzewam, że będę robić glukozę na czczo.

Freja000 lubi tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Soldering94 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2020, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny idę na wizytę, trzymajcie kciuki✊każda Wizyta i ten sam strach...

Evoleth, Kejti22, ma.rysia, Paulinqa, gondi, Jola17a, bebetka.b lubią tę wiadomość

66f2b88525.png
  • Paulinqa Ekspertka

Wysłany: 10 czerwca 2020, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ElfiaKsiężniczka wrote:
    Fajnie się czyta o takich późniejszych "przygodach" związanych z macierzyństwem ❤️

Ja bym was chciała prosić o pomoc w wyborze wózka. W sensie jakie wy macie modele? Jakie są ich plusy i minusy? Szukam czytam, patrzę i im więcej czytam tym mniej wiem. Mieszkam na wsi, ale spacerki będą głównie po chodniku, bo przez całą wioskę są poprowadzone. No i nie wiem, mam mętlik w głowie 🤷

Ja mam po synu camarelo carera i jestem zadowolona mieszkam też na wsi;)

MIKOŁAJ ♡ 2015
    OLIWIER ♡ 2020
  • ma.rysia Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2020, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ElfiaKsiężniczka wrote:

Ja już zrobiłam spore rozeznanie w wózkach i nadal nie wiem na go się zdecydujemy. Spodobał mi się oyster zero 2w1 bo spacerowka fajnie się składa, jest lekka i ma sensowną amortyzację. Gondola też jest spoko. Tyle że nowy kosztuje koło 2 tys. A szczerze mówiąc myślałam przeznaczyć na wózek do 1500 zł początkowo. Także póki co sprawdzam jeszcze ogłoszenia używanych. Fajny w tej cenie jest też muovo quic 2.0 tylko on ma dość małą spacerówkę. Z tańszych modeli mojemu mezowi spodobał się Expander exeo za 1300 zł za 2w1. Też całkiem lekki i składa się w miarę do sensownych rozmiarów. Wszystko zależy jaki budżet macie na wózek i na czym Wam zależy. Czy na rozmiarze, czy amortyzacji, a może na designie 😀 na fb jest fajna grupa wózkowe porady, czy jakoś tak. Sporo informacji o różnych wózkach. Tam bardzo polecany jest baby design husky tyle że dla nas zbyt duży i ciężki.

• KotkaPsotka3 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2020, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dzieci akurat zaczely dosc wczesnie mowic wiec teraz to juz mloda calymi zdaniami normalnie gada tak, ze sobie czlowiek porozmawiac moze 😉. Najpierw zaczeli po polsku a troszeczke pozniej po niemiecku bo wiadomo jezyk mamy jest wazniejszy😂.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2020, 14:41

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png
‹‹ 207 208 209 210 211 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ