Październik 2020 ♥️
-
WIADOMOŚĆ
-
O to naturalnie będzie dwujęzyczny
U nas młody rozumie po niemiecku, jak go ktoś zaczepi to odpowie. Ale my rozmawiamy w domu po polsku więc tego niemieckiego ma tyle co w żłobku. Ale i tak myślę że on już więcej po niemiecku rozumie niż jaa za rok pewnie będzie już więcej mówił niż ja. Bardzo szybko takie małe dzieci ucza się języka
-
gondi wrote:O to naturalnie będzie dwujęzyczny
U nas młody rozumie po niemiecku, jak go ktoś zaczepi to odpowie. Ale my rozmawiamy w domu po polsku więc tego niemieckiego ma tyle co w żłobku. Ale i tak myślę że on już więcej po niemiecku rozumie niż jaa za rok pewnie będzie już więcej mówił niż ja. Bardzo szybko takie małe dzieci ucza się języka
A gdzie mieszkacie? Ja w saksonii.
Ponoc dzieci dwujezyczne zaczynaja mowic pozniej. U nas akurat tak nie bylo ale moglo tak byc. Jak twoj pojdzi do pkola to szybko zalapie, raczej nalezy uwazac na to zeby z polskim nie bylo problemu.
Moi tak fajnie przeskakuja z jednego jezyka na drugi, zaleznie kto do nich akurat mowi i raczej nie mieszaja. Czasem tylko spolszczaja albo zniemczaja niektore wyrazy np. zamiast Hose syn mowil czasem hoski na spodnie itp. -
KotkaPsotka3 wrote:
Ponoc dzieci dwujezyczne zaczynaja mowic pozniej. U nas akurat tak nie bylo ale moglo tak byc. Jak twoj pojdzi do pkola to szybko zalapie, raczej nalezy uwazac na to zeby z polskim nie bylo problemu.
Moi tak fajnie przeskakuja z jednego jezyka na drugi, zaleznie kto do nich akurat mowi i raczej nie mieszaja. Czasem tylko spolszczaja albo zniemczaja niektore wyrazy np. zamiast Hose syn mowil czasem hoski na spodnie itp.
Raczej nie 😜 moja kuzynka Polka mieszka z mężem Grekiem w Niemczech 😂 maja dwóch synów 3 latka i 1,5. Ten 3 letni mówi głównie po niemiecku, bo jego rodzice się komunikują w tym języku. Jednak jego tata mówi do niego po grecku, jego mama po polsku i młody bardzo dużo rozumie i czasami nawet się zdarza, ze miesza ze sobą te 3 języki 😂 wrzuciłabym wam filmik jak młody liczy do 10 w trzech językach ale nie wiem jak to zrobić 😜 ogólnie bardzo polecam uczyć dzieci już całkiem od małego drugiego języka bo to bardzo przydatne, a chłoną język ze szok 😱 -
Soldering94 wrote:Ja też po wizycie, wszystko ok mały ma 545 g i zdrowiutki
Dziewczyny ile Wasze maluchu ważyły w 23 tygodniu?
Mój naprawde jakiś wielki... 21+6 było 600... albo długi. Oby długi po prostu.
A u mnie dziś spa daywczoraj byłam na pedicurze (eco). Dziś sobie zrobiłam peeling i maskę (peeling zrobiła moja córka, więc 100% eko) i samoopalacz (też sprawdzone, że ok). I jogę zaliczyłam
baby, Misia78 lubią tę wiadomość
-
Freja000 wrote:Mój naprawde jakiś wielki... 21+6 było 600... albo długi. Oby długi po prostu.
A u mnie dziś spa daywczoraj byłam na pedicurze (eco). Dziś sobie zrobiłam peeling i maskę (peeling zrobiła moja córka, więc 100% eko) i samoopalacz (też sprawdzone, że ok). I jogę zaliczyłam
Co to za eko samoopalacz ktory w ciazy mozna stosowac??? -
My mieszkamy w Dolnej Saksonii:)
Z pomiarów wychodzi 6 dni starszy. Mnie się wydaje mały ale Hubert był dużo większy zawsze na usg. W pewnym momencie był powyżej 97 centyla. Urodził się 3900g, 10 dni przed terminem. A ten się raczej w średniej mieści -
Soldering94 wrote:Freja, a nie wyszedł Ci innny termin porodu przez tą wagę?
od początku wychodzi 4 dni większy...
Właśnie nie jesteśmy wysocy, ja 160, mąż 176. Chyba, że mały zgarnął geny z rodziny mojej mamy. Ona niska, ale mężczyźni w jej rodzinie wysocy.
KotkaPsotka3 wrote:Co to za eko samoopalacz ktory w ciazy mozna stosowac???
Mokosh. Niby ma ten składnik co w niektórych miejscach piszą, że nie, ale według srokao jest ok. Sama go używała w ciąży. A ponieważ ja mam hopla na punkcie składników, to od lat nie używam nic co szkodliwe, więc nic się nie skumuluje. No i to tylko pare dni. Później już słońćeKejti22 lubi tę wiadomość