Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październik 2020 ♥️
Odpowiedz

Październik 2020 ♥️

Oceń ten wątek:
  • baby Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2020, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freja jak szybko fabryka wafelków wysyła paczkę? Dziś mam dzień zakupowy 🥰 parę drobiazgów kliknęłam..

f2wl4z17a25l2zbv.png

oraz nastoletni córka i syn :)
  • Evoleth Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2020, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia, odważnie z tą Chorwacją! 😊 Ale wierzę, że warto i będzie super.
    To podróż autem? Masz jakiś adapter do pasów? Mnie czeka prawdopodobnie podróż ok 200km na Kaszuby. Pikuś w porównaniu z Twoją trasą, ale zastanawiam się nad adapterem właśnie.

I zaintrygował mnie ten Twój duży brzuch🤔 Hmmm, to są jakieś normy co do tego, czy on tak na oko stwierdził? Może masz dużo wód płodowych? Ja mam brzuch ogromny, s poprzedniej ciąży też tak było i żaden lekarz nigdy mi nic takiego nie powiedział.

Poronienie październik 2015
    Alicja marzec 2017 ❤️
    Izabela październik 2020 ❤️

• gondi Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2020, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też lekarz mówił w poprzedniej ciąży że mi szybko brzuch urósł, ale też sporo jadłam dużo leżałam i odpoczywałam i w efekcie przytyłam 20 kg a dziecko też nie małe się urodziło. Teraz jem mniej, więcej biegam za dwu latkiem, nie mam czasu leżeć czy spać w ciągu dnia i wagowo nie przybieram tak dużo.

3jvz3e5e9hsogjgk.png

qdkkanlis2ttu8uo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2020, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie,malutka waży juz 1049 g 😊
    Wszystko ok, choć nie badal przepływów, to chyba na usg III trymestru za 3 tygodnie.
    Poza tym mala bardzo ruchliwa, leży pośladkowo i tak trochę poprzecznie. Szyjka dluzsza niż ostatnio ponad 4,7 cm. I najważniejsze, blizna wygląda dobrze, także póki co obserwujemy i coraz większe szanse, ze cc będzie w terminie i bez lezenia w szpitalu 🙂🙂
    Mi z kolei lekarz powiedział, że mam dość mały brzuch jak na ten tydzień, bo macica jest lekko odgieta do tyłu i zamiast rosnąć do przodu to właśnie czesc jest z tyłu w jelitach. Skutkuje to oczywiście zaparciami.
    Pochwalił mnie za krzywa, ale niestety dalej mam anemię i wprowadził już żelazo. Powiedział, że muszę podnieść hemoglobinę, bo inaczej skonczy się to szpitalem...mam nadzidje, że zartowal i ze po lekach będzie ok, musze się zaopatrzyć w dużo błonnika;)

Misia78, Evoleth, Wowka lubią tę wiadomość

• baby Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2020, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalii błonnika? Na żelazo? Chyba że na te zaparcia. Ale błonnik a zwłaszcza ten zawarty w pełnoziarnistym pieczywie czy płatkach owsianych spowalnia wchłanianie żelaza. Poczytaj sobie co z czym i kiedy jeść bo to ostrożny temat.
    Ja żelazo w tabletce biorę teraz... W nocy 😁 albo nad ranem. Na czczo i żeby nie było po węglowodanach, nabiale i co tam jeszcze. Za to witamina C pomaga żelazu się przyswajac

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2020, 21:09

f2wl4z17a25l2zbv.png

• Jagodazdw92 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2020, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gondi a w ogóle przybierasz?? Ja w pierwszym trymestrze zleciałam 1,5kg a iie wymiotowałam. No może ze 3/4 razy mi się zdażyło. Jadłam tak jak przed ciążą. Ostatnio na wizycie jak mnie ważyła to 100g przybrałam a ciekawe jak to będzie wyglądać w środę za tydzień. Ale ogólnie doktórka powiedziała że póki malutka dobrze rośnie to się moją wagą nie będziemy przejmować. No ja to się jednak trochę przejmuję bo nadal szczupła jestem. Chociaż przed pierwszą ciążą ważyłam 48kg a po ciąży w okolicach 55 mi się waga zatrzymała

8c74df9084.png
    6f88193a00.png
    Starania od maj 2018
    ❤Kacperek 06.05.2019 SN 37tc, 55cm, 2990g
    Styczeń 2020 druga ciąża
    ❤Zosieńka 24.09.2020 SN 35tc,
    50cm, 2550g
  • Misia78 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2020, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za życzenia dotyczące moich wakacji:) Dam radę, ja się bardzo dobrze czuję.
    Chorwacja to najpiękniejszy kraj, oczywiście trzeba wiedzieć gdzie jechać, my tym razem na północ, a zawsze jeździmy na południe. Freja, żadnych betonów ani tłumów nie było nigdy, za to magiczne miasteczka i cudowna ciepła, najbardziej krystaliczna woda jaką można spotkać w Europie. Wracasz z plaży nie umorusana piachem, dla mnie to jest wielki atut i ja już nie umiem wypoczywać na piaszczystych plażach, uwielbiam żwirowe. Poza tym tam bardzo często jest brak fal, wakacje po prostu na maksa spędzone w wodzie, masz tak jakby wielki basen i korzystasz. Idealny kraj na wakacje z dziećmi, tam każdy, nawet najmniejszy ma maskę i nurkuje. Raj dla chłopaków - są skałki z których można skakać, ech ale się rozpisałam :)

Evoleth- stwierdził na oko, jak stałam i później jak miałam usg, to po nim wstałam i podniosłam bluzkę (ale to brzmi:) i zbadał to dno i faktycznie bardzo wysoko. To tłumaczy dlaczego jak się najem to się tak męczę. Ważę na razie 58 kg i mam nadal wszytko szczupłe, tylko ten bebzol;) Mam talię cały czas, ale sama widzę że brzuch jest bardzo wypukły a wąski i wysoko.
    Dzięki za przypomnienie o zakupie adaptera! Zaraz to zrobię.

A jeszcze mam pytanie, kupowałyście może strój ciążowy? Jak tak to gdzie? Jutro jadę na zakupy i to jest mój numer 1 na liście, myślałam o tankini, bo będzie łatwiej iść do toalety.

17u96iyefisxlskp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2020, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baby wrote:
    Natalii błonnika? Na żelazo? Chyba że na te zaparcia. Ale błonnik a zwłaszcza ten zawarty w pełnoziarnistym pieczywie czy płatkach owsianych spowalnia wchłanianie żelaza. Poczytaj sobie co z czym i kiedy jeść bo to ostrożny temat.
    Ja żelazo w tabletce biorę teraz... W nocy 😁 albo nad ranem. Na czczo i żeby nie było po węglowodanach, nabiale i co tam jeszcze. Za to witamina C pomaga żelazu się przyswajac
    Baby na zaparcia, bo mam teraz normalnie, a jak od jutra będę brać żelazo 2x1 to podejrzewam, że będą turbo zaparcia 🙈
    Ehh juz sama nie wiem, ostatnio kupuje sobie takie soki pomarańczowe wyciskane lub też sama wyciskam, żeby właśnie poprawić wchłanialność żelaza. Lekarz powiedział, że kwas foliowy pomaga wchłaniać, więc mamy to w suplementach. Z drugiej strony jeśli chodzi o dietę, to wprowadziłam trochę więcej mięsa, szpinak, buraki raz w tygodniu, nie wiem co jeszcze.

• Kejti22 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2020, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez teraz przyjmuje żelazo, ale przed obiadem mam do picia taka fiolke... ogólnie mało smaczne 😛 za niedługo idę na badania to zobaczę czy się już unormowalo...
    ile już przybralyscie? Ja w sumie jestem 5kg teraz na plusie ale od kiedy pilnuje się z jedzeniem przez cukrzyce nie przybieram na wadze, a wręcz tracę :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2020, 23:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalii wrote:
    Baby na zaparcia, bo mam teraz normalnie, a jak od jutra będę brać żelazo 2x1 to podejrzewam, że będą turbo zaparcia 🙈
    Ehh juz sama nie wiem, ostatnio kupuje sobie takie soki pomarańczowe wyciskane lub też sama wyciskam, żeby właśnie poprawić wchłanialność żelaza. Lekarz powiedział, że kwas foliowy pomaga wchłaniać, więc mamy to w suplementach. Z drugiej strony jeśli chodzi o dietę, to wprowadziłam trochę więcej mięsa, szpinak, buraki raz w tygodniu, nie wiem co jeszcze.

Potwierdzam, są turbo zaparcia🤪 też przyjmuje żelazo o świcie przy okazji toalety, potem Letrox wcześnie rano. Mi ginekolog kazał odstawić czarną herbatę i kawę 🙁 ratuje się Inką.. A z buraków mają pyszny sok w Biedrze, naturalny z jabłkiem 🙂

Natalii lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2020, 23:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia - odpoczywaj! Strój mam z HM mama, ale stacjonarnie kupowałam, nie widze go już na stronce :/

Kejti - 6 kilo na plusie i nadal rosnę 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ Najgorsze, że ciagle bym jadła..

Misia78 lubi tę wiadomość

• Jagodazdw92 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2020, 06:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze nie doszłam do mojej wagi przy której zaszłam w ciążę więc jak narazie jestem na minus z wagą

8c74df9084.png
    6f88193a00.png
    Starania od maj 2018
    Styczeń 2020 druga ciąża
    50cm, 2550g
  • Evoleth Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2020, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia, pewnie taką masz budowę ciała, że brzuch rośnie na zewnątrz po prostu. Ja mam dość małą miednicę i myślę że to właśnie jest powód. Najważniejsze że dzidziusiowi w nim wygonie😉 Co do stroju ciążowego, to nie pomogę, ale w pierwszej kolejności spojrzałabym na Bonprix.

Natalii, na poprawę żelaza to jeszcze natka pietruszki. Tam jest od razu bardzo dużo witaminy C, więc świetnie się wchłania.

Co do wagi, to za nic się nie przyznam 🙈

Misia78 lubi tę wiadomość

Poronienie październik 2015
    Alicja marzec 2017 ❤️
    Izabela październik 2020 ❤️

• baby Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2020, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emka31 wrote:
    Potwierdzam, są turbo zaparcia🤪 też przyjmuje żelazo o świcie przy okazji toalety, potem Letrox wcześnie rano. Mi ginekolog kazał odstawić czarną herbatę i kawę 🙁 ratuje się Inką.. A z buraków mają pyszny sok w Biedrze, naturalny z jabłkiem 🙂

Oo ja też odstawilam kawę i herbatę czarną choć to drugie to u mnie rzadkość.

Tu nie chodzi o to że w ogóle nie wolno blonnika. Nawet trzeba. Ale wszystko wg planu. Najlepiej przyjmować żelazo na czczo popijając sokiem pomarańczowym czy porzeczkowym (witam C). Ja biorę też na czczo euthyrox a nie mogą być razem więc z 2 godziny odstępu muszę zachować.

Potem jem normalne śniadanie -oprócz kawy 😞😞 bo u mnie wzmaga skurcze brzucha niestety. Dieta bogata w żelazo czyli mięso czerwone najlepiej wołowina. Jaja - żółtko. Niektóre warzywa strączkowe. Buraki - najlepiej sok. Szpinak ale taki tylko lekko zblanszowany (ten rozdrobnienie i długo suszony czy pieczony niewiele da).

No i walka z zaparcia mi. Czyli pić pić pić i owoce i warzywa. Potem znów po kolacji przerwa żeby to żelazo wziąć już w odstępie po jedzeniu i tak w kółko.

Sama jestem ciekawa czy mi się poprawi...

Acha - no i czarna kupa to norma. Czarna. Jak węgiel. Do tego różowy mocz od buraków 😅😅😅

Powodzenia wszystkim anemicznym ciężarówkom 😁

Co do wagi to bebzol mam zacny a na wadze 6,5.

Jagoda serio na minusie jesteś? 😲 a z ilu startowałaś? Miałaś coś do zrzucenia?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2020, 07:38

Emka31, Natalii lubią tę wiadomość

f2wl4z17a25l2zbv.png

• edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2020, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja mam teraz całkiem inny kształt brzucha niż w pierwszej ciąży. Wtedy miałam taki szeroki na boki, a teraz mi się wydaje że właśnie talie mam jak miałam a wypycha go do przodu i robi się taki szpiczasty:p teraz bardziej mi się podoba hehe:)

baby lubi tę wiadomość

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • Jagodazdw92 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2020, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie nie miałam nic do zrzucenia. Ważyłam dobrze. Pierwsze ważenie w ciąży w 9 tyg -56,2
    13tc - 56,5
    17tc - 55,2
    21tc - 55,3
    Tak to narazie wygląda. Teraz pójdę to będzie 25 tydzień i ciekawa jaka waga.

8c74df9084.png
    6f88193a00.png
    Starania od maj 2018
    Styczeń 2020 druga ciąża
    50cm, 2550g
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2020, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edytka, mam dokładnie odwrotnie 😁

W poprzedniej ciąży taki do przodu, a teraz taka buła dookoła 😁

Czyżby w ludowych mądrosciach było trochę prawdy? Poprzednio spiczasty brzuch-syn, teraz rozlany-córka.

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2020, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może coś w tym jest:p przy córce był właśnie taki rozlany, to może teraz będę miała synka?:p hehe

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • gondi Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2020, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przybywam ale nie tak szybko jak w pierwszej ciąży. Może to też dlatego że zaczynałam od 52 kg, przed pierwsza ciąża ważyłam 49:) więc te 3 kg mi zostały.

3jvz3e5e9hsogjgk.png

qdkkanlis2ttu8uo.png
  • Maybelle Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2020, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2022, 22:41

Jagodazdw92, Wowka lubią tę wiadomość

2019 8tc 💔
    2020 córeczka 💗
    2022 czekamy na synka 💙
    8une43r84puaim9e.png
‹‹ 239 240 241 242 243 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ