Październik 2020 ♥️
-
WIADOMOŚĆ
-
Szyszunia, nic się nie martw, ten tydzień różnicy to nic. U mojego tez kość udowa jest dwa tygodnie mniejsza, ale nie martwię się na zapas, zobaczę na kolejnym usg. U mnie w 25 tygodniu ważył 760
termin porodu tez mam pozniej z usg niż z om.
Sylwia ale masz dużego dzidziusia! Wow już prawie dwa kilo !
Wowka, brak słów na tego faceta z parkingu! Co za buc.
U mnie wyniki krzywej niestety nie zbyt dobre. Na czczo 4,6 mmol, (84) po 1 h - 10,6 mmol !!!!!!! (191 ) . a po 2h - 7,6 mmol (137). wiec cukrzyca, po 1 h przekroczone. Ale glukometr w domu pokazał cuda, bo 171 a z krwi wynikach po 2 h miałam 137. Jakim cudem nie wiem.
Już sama zastanawiam się czy wierzyć glukometrowi?? No ale jak inaczej sprawdzić ten cukier. Już dietę wprowadziłam na razie 1 h po jedzeniu cukier nie przekracza 140. Zawsze jest 100-120 i mam nadzieje ze tak będzie. Bardzo się boje insuliny i mam nadzieje ze mi jej jej dadzą. A któraś z was ma cukrzyce? Krasi chyba ty? -
Nie, nie mam cukrzycy. Krzywa wyszła idealnie. Przyjmuję formetic 500 mg, ale to ze względu na mutację PAI 1.
bebetka.b lubi tę wiadomość
Muszę mieć plan działania.
1. ICSI - nieudane;
2. a. PICSI: 24.10.2020 Malineczka jest po drugiej stronie brzuszka
b. 08.02.2025 nieudany transfer 5.1.1. tęsknię i kocham -
Sylwia, ja mam jeszcze inną teorię.
Pomiar kości udowej jest liniowy, więc myślę że lakarzowi dość łatwo jest zmierzyć kość, która widzi na ekranie w postaci kreski. Natomiast głową i brzuszek to obwody. Widzę jak lekarze próbują dopasować owal do obwodu brzuszka i nie zawsze robią to dokładnie. Według mnie te pomiary są czasem zawyżone. Być może nasze dzieci są mniejsze niż podaje sumaryczny wynik USG. Ale to takie moje rozkminy😉
Natomiast opowiem Wam anegdotkę z mojej pierwszej ciąży.
W dzień terminu mój lekarz zrobił mi USG i wyszło mu, że córka będzie ważyła 4200g. Byłam lekko przerażona i on, jak się przyjrzał tej wartości, to też chyba skumał że trochę dużo i próbował się z tego wycofać. Mówił żebym się nie martwiła, bo pomiar może mieć błąd w obie strony nawet 0,5kg. Do mnie trafiło tylko to, że moje dziecko może być jeszcze większe! Nawet w domu wypłakiwałam się mężowi że na pewno czeka mnie cesarka. Potem wszytalam się w szczegóły i to właśnie pomiar brzuszka tak zawyżał wagę.
Parę dni później poszłam na KTG i USG do szpitalnej przychodni i tam już pomiar wskazywał wagę ok 3600g. W dniu przyjęcia do szpitala na wywołanie, czyli 7 dni po terminie miałam jeszcze jedno USG i wychodziło 3800g. Urodziłam dwa dni później i córka ważyła 3950g.
Wszyscy lekarze to byli swietni specjaliści i badali na dobrym sprzęcie. Jak widać ten ostatni był najbliżej prawdy😉 No owszem, córka duża, poród długi ale udało się naturalnie.
Dlatego teraz też nastawiam się na dużego człowieka ale bez przesady. I myślę że skoro dwa poprzedni badania prenatalne wyszły dobrze i żaden lekarz nie mówił o jakichś dysproporcjach, to pewnie jest ok.
Na pewno dam znać jak wyszedł kolejny pomiar. Ale to dopiero za 2 tygodnie 😊
Sylwia Sylwia, Maybelle lubią tę wiadomość
Poronienie październik 2015
Alicja marzec 2017 ❤️
Izabela październik 2020 ❤️
-
Myślę, że możesz mieć rację. Faktycznie jak mierzą obwód to nawet ja widze, że złapali za dużo albo za mało. Zresztą raz zdarzyło mi się że miałam badanie dzień po dniu i na jednym bobo miał 320 g a na drugim 407, no to przecież nie przybrał tyle, a to jak na tamten wiek ciąży spora różnica.
Evoleth lubi tę wiadomość
2015 r. - Rozpoczęcie starań, oligozoospermia ekstremalna - Novum, od 2019 Macierzyństwo,
17.12.2019 r. ICSI, punkcja
16.01.2020 r. Crio Blastusia 3.1.1.
6 dpt - bhcg 16,2
25 dpt jest ♥️
Mamy jeszcze❄️❄️❄️ 3.1.2., 4.1.1., 4.2.3. -
Maybelle, łóżeczko super 🤩
Maybelle lubi tę wiadomość
2015 r. - Rozpoczęcie starań, oligozoospermia ekstremalna - Novum, od 2019 Macierzyństwo,
6 dpt - bhcg 16,2
25 dpt jest ♥️
Fajne łóżeczko
ja kupię to najprostsze i najtańsze z ikea, bo ja już zamykam warsztat😀
Pamietam to kupowanie dla pierwszego dziecka. Zazdroszczę wam, które będą miały pierwsze!
Teraz jest inaczej. Siedzę na wakacjach, nie mam NIC.
Mam niby teraz czas coś powybierać, przemyśleć co gdzie postawie itp. ale nie robię tego. Mały nie kopał to trochę miałam nerwy, teraz kopie to mnie wnerwia🤨 jakaś inna ta ciąża, mało ją przeżywam.
Wczoraj byliśmy wieczorem na tzw. „wieczorku” jak to co dzień na wakacjach. Chwilkę usiedliśmy na murku i obserwowaliśmy ludzi. Dziewczyny zaczepiał mały chłopiec, tak ok 2 lat. Jejku jaki on był słodki!! Moja młodsza mówi- nasz tez ma taki być!! Śmieszne to było. I dodała - chłopcy są słodsi od dziewczynek.
Jutro do domu i dobrze, bo zaczyna się tu mega upał. W nocy 27 stopni. W dzień to pewnie z 35. Nie moge już od 2 nocy spać, mimo ze jest klima.Maybelle, Freja000 lubią tę wiadomość
-
bebetka.b wrote:Szyszunia, nic się nie martw, ten tydzień różnicy to nic. U mojego tez kość udowa jest dwa tygodnie mniejsza, ale nie martwię się na zapas, zobaczę na kolejnym usg. U mnie w 25 tygodniu ważył 760
termin porodu tez mam pozniej z usg niż z om.
Sylwia ale masz dużego dzidziusia! Wow już prawie dwa kilo !
Wowka, brak słów na tego faceta z parkingu! Co za buc.
U mnie wyniki krzywej niestety nie zbyt dobre. Na czczo 4,6 mmol, (84) po 1 h - 10,6 mmol !!!!!!! (191 ) . a po 2h - 7,6 mmol (137). wiec cukrzyca, po 1 h przekroczone. Ale glukometr w domu pokazał cuda, bo 171 a z krwi wynikach po 2 h miałam 137. Jakim cudem nie wiem.
Już sama zastanawiam się czy wierzyć glukometrowi?? No ale jak inaczej sprawdzić ten cukier. Już dietę wprowadziłam na razie 1 h po jedzeniu cukier nie przekracza 140. Zawsze jest 100-120 i mam nadzieje ze tak będzie. Bardzo się boje insuliny i mam nadzieje ze mi jej jej dadzą. A któraś z was ma cukrzyce? Krasi chyba ty?
Myślałam dziś właśnie jak te Twoje wyniki. Czyli jednak cukrzyca, ale też i głupi glukometr. Pisałam już chyba, ze czytałam naukowy artykuł o tym jak bardzo się te glukometry mylą. Nawet do 50%. Przyznam, ze nie wiem jak można na nich polegać, a przecież trzeba...
Masakra z tym mierzeniem dzieci i robieniem cc bo dużeile razy się mylą i cesarka nie potrzebna! Mnie też straszyli na połówkowym, ze duży. Najchętniej z tego powodu bym nie robiła usg
A z innej beczki, wiecie, że mnie w tej ciąży komary nie gryzą?macie tak?
-
My od początku przewidywaliśmy sporego bobasa, ale zobaczymy jak to wyjdzie w praniu. Zresztą od początku ciąży straszyli mnie cesarka, bo ciąża wysokiego ryzyka itp, więc w sumie to wszystko mi jedno, żeby tylko maluch był zdrowy. Swego czasu miałam w pracy mnóstwo spraw dotyczacych błędów medycznych przy porodach naturalnych, co mnie bardzo przerażało i w sumie przeraża do tej pory, wtedy też wydawało mi się że CC lepsza 🤷
6 dpt - bhcg 16,2
25 dpt jest ♥️
Misia78 wrote:Fajne łóżeczko
ja kupię to najprostsze i najtańsze z ikea, bo ja już zamykam warsztat😀
Pamietam to kupowanie dla pierwszego dziecka. Zazdroszczę wam, które będą miały pierwsze!
Teraz jest inaczej. Siedzę na wakacjach, nie mam NIC.
Mam niby teraz czas coś powybierać, przemyśleć co gdzie postawie itp. ale nie robię tego. Mały nie kopał to trochę miałam nerwy, teraz kopie to mnie wnerwia🤨 jakaś inna ta ciąża, mało ją przeżywam.
Wczoraj byliśmy wieczorem na tzw. „wieczorku” jak to co dzień na wakacjach. Chwilkę usiedliśmy na murku i obserwowaliśmy ludzi. Dziewczyny zaczepiał mały chłopiec, tak ok 2 lat. Jejku jaki on był słodki!! Moja młodsza mówi- nasz tez ma taki być!! Śmieszne to było. I dodała - chłopcy są słodsi od dziewczynek.
Jutro do domu i dobrze, bo zaczyna się tu mega upał. W nocy 27 stopni. W dzień to pewnie z 35. Nie moge już od 2 nocy spać, mimo ze jest klima.
A gdzie jestescie? -
Cześć dziewczyny
Byłam ostatnio na szkole rodzenia i w szpitalu, w którym mam rodzić trzeba mieć swoje rzeczy dla dziecka, także trzeba zacząć się ogarniać, w związku z czym mam do Was pytanie... Czy któraś z Was robiła zakupy wyprawkowe w H&M? Podobno mają troszkę zawyżoną rozmiarówkę i nie wiem jaki rozmiar faktycznie wziąć. Młody jest podobno spory, ale nie chcę żeby pływał w 62
W ogóle mam problem z określeniem rozmiarów dla dzidzi i czego ile kupić, a przez internet to już całkiem można zgłupieć
-
Nie wiem jak się ma nasza waga urodzeniowa do naszych dzieci bo u mnie przy pierwszej ciąży syn nas przebił. Ja rodzona w 38tc 1950g i 48cm a mąż też jakoś blisko terminu i 2500g i 61cm. Syna urodziłam w 37tyg 2990g i 55cm. Więc tylko długością był pośrodku ale waga nas przebiła. Teraz z usg połówkowego wyszło tak jak by córcia miała być troszkę cięższa. Ale zobaczymy. Syna jak bym donosiła to pewnie z 3600 minimum by miał. Może dlatego że syn mało ważył a był długawy to tak szybko urodziłam bo 2h i było po wszystkim i wcale nie bolało tak bardzo. Najgorsze było szycie
Ja trzecie prenatalne mam 24 sierpnia to będzie 30t+5dniWiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2020, 21:43
-
Dziewczyny mi pokazuje 3 trymestr od 28tyg (28+0) a nie 27. Tak się zaczyna 7 miesiąc więc i 3 trymestr
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2020, 21:50
-
Jagodazdw92 wrote:Dziewczyny mi pokazuje 3 trymestr od 28tyg (28+0) a nie 27. Tak się zaczyna 7 miesiąc więc i 3 trymestr
Za 2,3 lata będziesz miała bliźnięta. Zwłaszcza ze dziewczyny są szybsze w rozwoju na początku. -
nick nieaktualny
-
Jagodazdw92 wrote:Dziewczyny mi pokazuje 3 trymestr od 28tyg (28+0) a nie 27. Tak się zaczyna 7 miesiąc więc i 3 trymestr
A gdzie ci tak pokazuje?
Ja sobie sama tego nie wymyśliłam 😉 tak mi pokazuje kalendarz ciąży na BELLYBESTFRIEND. Od początku ciąży było to oznaczone tak jak i inne ważne daty. I tego się trzymam.
Ja mam rozpoczęty dopiero 28tc. Gdzieś na innych stronach czytałam że 3trymestr trwa 13 tygodni. No i to by się też zgadzało
-
No ja mam tą książkę "W oczekiwaniu na dziecko" ale też w aplikacji preglife i tutaj też tak znalazłam https://www.google.com/amp/s/mamadu.pl/amp/135445,tydzien-ciazy-ktory-to-miesiac-ciazy-i-trymestr-tabela