X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październik 2020 ♥️
Odpowiedz

Październik 2020 ♥️

Oceń ten wątek:
  • Jagodazdw92 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2020, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia tak mam roczniaka w domu. Wszytsko fajnie tylko te pobudki mnie wykańczają. Mały wstaje między 4 a 6 więc nie ma lekko. Ale teraz od środy spał u babci a ja mogłam sobie poprasować wszystko i okna pomyć. Teraz przynajmniej wiem też że malutka mnie budzi o 5 bo strasznie kopie. Później zasypiam i budzę się już sama koło 7 takżetak to u mkie wygląda ze spaniem. Piję dużo wody więc często odwiedzam toaletę tylko zastanawiam się jak to wpływa na wody płodowe bo brzuch nadal mały mi się wydaje.

8c74df9084.png
    6f88193a00.png
    Starania od maj 2018
    ❤Kacperek 06.05.2019 SN 37tc, 55cm, 2990g
    Styczeń 2020 druga ciąża
    ❤Zosieńka 24.09.2020 SN 35tc,
    50cm, 2550g
  • Freja000 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2020, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia Sylwia wrote:
    My od początku przewidywaliśmy sporego bobasa, ale zobaczymy jak to wyjdzie w praniu. Zresztą od początku ciąży straszyli mnie cesarka, bo ciąża wysokiego ryzyka itp, więc w sumie to wszystko mi jedno, żeby tylko maluch był zdrowy. Swego czasu miałam w pracy mnóstwo spraw dotyczacych błędów medycznych przy porodach naturalnych, co mnie bardzo przerażało i w sumie przeraża do tej pory, wtedy też wydawało mi się że CC lepsza 🤷

Tak, mam znajomą, która pracuje z dziecmi z zaburzeniami róznymi i autyzmem. Mówiła, że wszystkie jej pracownice robią cc i nie szczepią...
    Bo tylko to widzą. To tak jak lekarze. Uczeni są patologii porodu głównie.
    W którejś z książek czytałam, że bodajże w Skandynawii położne przez pierwsze lata są uczone tylko porodów fizjologicznych, nie ma mowy o patologii. Dopiero później są zabierane na patologię i uczą się co może być nie tak.
    U nas chyba odwrotnie. Mój osobisty gin uważa, że poród sn to masakra a cc dobrodziejstwo ;)

MOja apka pokazuje 3 trymestr od rozpoczętego 28 tygodnia.

A mnie strasznie irytuje jak ludzie się pytają który to miesiąc, bo ja nie wiem. Przecież tygodniami się liczy... w pace muszę sprawdzać ;)

Jagodazdw92, Sylwia Sylwia lubią tę wiadomość

dqprp07wzt9w07bj.png
  • Jagodazdw92 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2020, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To zdjęcie brzucha w poprzedniej ciąży w 28tyg
    cee67b095642.jpg

A tu mój brzuch dziś
    298cd27f3630.jpg

Nie wydaje Wam się mały ten brzuch teraz??

Evoleth, Lena955, Maybelle, baby lubią tę wiadomość

8c74df9084.png
    6f88193a00.png
    Starania od maj 2018
    Styczeń 2020 druga ciąża
    50cm, 2550g
  • Jagodazdw92 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2020, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja pokazuje 29tyg (28+0) więc by się zgadzało że według naszych suwaczków jak wybije 28tc

8c74df9084.png
    6f88193a00.png
    Starania od maj 2018
    Styczeń 2020 druga ciąża
    50cm, 2550g
  • Evoleth Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2020, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagoda, faktycznie nieduży ale czym Ty się przejmujesz? Zazdroszczę i daję lajka, bo brzuszek masz śliczny i widocznie dziecku w nim wygodnie 😉

Dziewczyny, u mnie dziś 30tc+0! Trójeczka z przodu🙊 Trzeci trymestr już pełną parą, co odczuwam zwłaszcza fizycznie. Bo moja wyobraźnia nie ogarnia tego, że to jeszcze ponad dwa miesiące, brzuch zrobi się jeszcze większy a życie z nim jeszcze cięższe 😉😉😉

Mam pytanie do kobitek z Trójmiasta i okolic. Do którego szpitala pojechałybyscie, gdyby działo się coś niepokojącego teraz w ciąży?
    W niedzielę jedziemy na nasze wakacje na Kaszuby, niedaleko Trójmiasta. Nie przewiduję kłopotów, ale chcę wiedzieć gdzie się udać, gdyby coś mnie zaniepokoiło. Pomóżcie!😊

Maybelle, Misia78, Jagodazdw92 lubią tę wiadomość

Poronienie październik 2015
    Alicja marzec 2017 ❤️
    Izabela październik 2020 ❤️

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2020, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evoleth wrote:
    Jagoda, faktycznie nieduży ale czym Ty się przejmujesz? Zazdroszczę i daję lajka, bo brzuszek masz śliczny i widocznie dziecku w nim wygodnie 😉

Dziewczyny, u mnie dziś 30tc+0! Trójeczka z przodu🙊 Trzeci trymestr już pełną parą, co odczuwam zwłaszcza fizycznie. Bo moja wyobraźnia nie ogarnia tego, że to jeszcze ponad dwa miesiące, brzuch zrobi się jeszcze większy a życie z nim jeszcze cięższe 😉😉😉

Mam pytanie do kobitek z Trójmiasta i okolic. Do którego szpitala pojechałybyscie, gdyby działo się coś niepokojącego teraz w ciąży?
    W niedzielę jedziemy na nasze wakacje na Kaszuby, niedaleko Trójmiasta. Nie przewiduję kłopotów, ale chcę wiedzieć gdzie się udać, gdyby coś mnie zaniepokoiło. Pomóżcie!😊

W naszych tygodniach ciąży tylko i wyłącznie UCK 😊

Evoleth lubi tę wiadomość

• Jagodazdw92 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2020, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evoleth poprostu zastanawiam się czy to picie wody coś pomaga. Dziennie wypijam od 2 do 3,5l wody noni woadomo że w między czasie jakaś herbata rumianek coś. Ale to się okaże na wizycie za 2i pół tygodnia

8c74df9084.png
    6f88193a00.png
    Starania od maj 2018
    Styczeń 2020 druga ciąża
    50cm, 2550g
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2020, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edytkaa93 wrote:
    Dziewczyny a jak tam wasze spanie? Ja już którąś noc z kolei budzę się w nocy na siku a potem się kręcę przez dwie- trzy godziny:/ już mnie to dobija, tymbardzij że rano pobudka i nie umiem nawet oczu otworzyć

Ja w nocy budzę się 3 razy i najgorsze że pęcherz daje znać że zaraz pęknie z nadmiaru a jak przychodzi co do czego to kilka kropel leci 🤭 ale ze spaniem nie mam na razie problemów.

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2020, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagoda mi się wydaje że brzuszek na zdjęciu z poprzedniej ciąży był mniejszy, a przynajmniej różnią się kształtem. Nie martw się wielkością, najważniejsze by z dzieckiem było dobrze 🙂

Jagodazdw92 lubi tę wiadomość

• Lena955 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2020, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, u mnie 27+0 i Belly pokazuje 3 trymestr. Aplikacja ciąża + też, a preglife 2. Położna też mówiła że jeszcze tydzień. Także różnie oceniają ale fajnie już z ta świadomością, że coraz bliżej. To tak poważnie brzmi:D
    U nas wczoraj wizyta 26+6 i Maluch waży 1050g. Ułożony główką do góry ale myślę, że jeszcze ma czas...?
    Co do spania... ja już kilka tygodni budzę się nad ranem jak już jest jasno i kręcę się prze 2 godziny... najgorzej, że zaraz mi burczy w brzuchu i muszę zjeść chociaż jogurt naturalny.

• Maybelle Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2020, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2022, 22:45

2019 8tc 💔
    2020 córeczka 💗
    2022 czekamy na synka 💙
    8une43r84puaim9e.png
  • Lena955 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2020, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bluberry, czy możemy prosić o dopisanie nas do listy? :) 23.10 Chłopczyk :)

Bluberry lubi tę wiadomość

• baby Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2020, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja po wizycie. Wszystko generalnie ok. Dostałam antybiotyk na te bakterie w moczu. Mam liczyć ruchy ale tak bez świrowania - czyli od momentu jak się obudzę do 14stej-15stej jak będzie 10 ruchów to luz. A jak mniej - to dzwonić i będzie badanie przepływów albo ktg (zalezy od dnia tygodnia czy gin będzie w szpitalu czy w gabinecie akurat).
    Morfologię mam taką sobie, ale nie gorszą niż ostatnio i jeszcze wcześniej, biorę żelazo, dbam o dietę więc tak ma być. Cały czas jeść wg diety dla anemików ;) i brać leki.
    No i co mega dla mnie ważne - szyjka długa i zamknięta (chyba 35mm)
    Młody waży 1135g (+- 150g) , popijał sobie właśnie wody zatem ćwiczy mięśnie oddechowe

Doktor powiedział że to świetnie bo nawet jakby się dzisiaj zechciał urodzić to ma wielkie szanse że wszystko będzie ok. Teraz ma "iść na masę" ;) hehe

Lena955, Maybelle, Freja000, Evoleth, Bluberry, Natalii, Emka31, Wowka, Misia78 lubią tę wiadomość

f2wl4z17a25l2zbv.png

oraz nastoletni córka i syn :)
  • Lena955 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2020, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baby wrote:
    I ja po wizycie. Wszystko generalnie ok. Dostałam antybiotyk na te bakterie w moczu. Mam liczyć ruchy ale tak bez świrowania - czyli od momentu jak się obudzę do 14stej-15stej jak będzie 10 ruchów to luz. A jak mniej - to dzwonić i będzie badanie przepływów albo ktg (zalezy od dnia tygodnia czy gin będzie w szpitalu czy w gabinecie akurat).
    Morfologię mam taką sobie, ale nie gorszą niż ostatnio i jeszcze wcześniej, biorę żelazo, dbam o dietę więc tak ma być. Cały czas jeść wg diety dla anemików ;) i brać leki.
    No i co mega dla mnie ważne - szyjka długa i zamknięta (chyba 35mm)
    Młody waży 1135g (+- 150g) , popijał sobie właśnie wody zatem ćwiczy mięśnie oddechowe

Doktor powiedział że to świetnie bo nawet jakby się dzisiaj zechciał urodzić to ma wielkie szanse że wszystko będzie ok. Teraz ma "iść na masę" ;) hehe

Super :) jesteśmy na podobnym etapie u nas 27+0 i 1050g wagi z wczoraj.

• KotkaPsotka3 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2020, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagodazdw92 wrote:
    To zdjęcie brzucha w poprzedniej ciąży w 28tyg
    cee67b095642.jpg

A tu mój brzuch dziś
    298cd27f3630.jpg

Nie wydaje Wam się mały ten brzuch teraz??

Ojej jaki ladny malutki brzuszek 😊

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2020, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagoda nie przejmuj się wielkością, a o co chodzi z piciem wody, masz za mało tych wód?
    Moim zdaniem pijesz tyle, ile powinna kobieta w ciąży :)
    Co do brzucha, mój gin stwierdził, że też mam dość mały jak na ten etap ciąży (nie powiedziałabym 😂😂😂), ale to dlatego, że macica jest lekko odgięta i rośnie bardziej do środka, naciska na jelita, itp. Zamiast wypychać do przodu.
    Póki dziecko ładnie rośnie i jest wszystko ok to nie ma się co martwic małym brzuchem ;)

• baby Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2020, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moim zdaniem te brzuchy bardziej lub mniej do przodu to kwestia budowy ciała kobiety też. Ja zawsze mam lekko odstający brzuch (bez ciąży) i słabe mięśnie brzucha, więc wiedziałam juz przy teście ciążowym że ooooojjj bęęęęęędzie bęben :D Taka moja uroda. Z synem też miałam duży. Może z córką w pierwszej ciąży 16 lat temu był mniejszy ale tylko troszkę.

Jagoda Tobie to tylko gratulować że po tak krótkim czasie od porodu się nie rozszedł na boki i się tak trzymasz :)

ale mi ta wizyta humor zrobiła :D ach .......

a do tego przyszedł polecony z orzeczeniem o niepełnosprawności mojej córki - i jest zaskakująco dobre (a raczej niedobre bo w stopniu znacznym ;) ) czyli po naszej myśli. A miałam obawy bo komisja odbywała się zaocznie z powodu wirusa oczywiście ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2020, 14:25

f2wl4z17a25l2zbv.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2020, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baby, super wieści!

Czyli dzieciaczki z 28tc mają szanse na zdrowe życie w przyszłości?

Zdaje się, że ostatnio jedna z wrześniówek urodziła właśnie w 28-29tc. Wiecie jak czuje się maluszek? Wowka - chyba na jakiejś Waszej grupie to czytałam 🙂

• baby Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2020, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emka31 wrote:
    Baby, super wieści!

Czyli dzieciaczki z 28tc mają szanse na zdrowe życie w przyszłości?

Zdaje się, że ostatnio jedna z wrześniówek urodziła właśnie w 28-29tc. Wiecie jak czuje się maluszek? Wowka - chyba na jakiejś Waszej grupie to czytałam 🙂

Najmłodszy wcześniak jakiego znam osobiście urodził się w 25tc i ważył chyba 800g. Zaczęła się akcja skurczowa której nie udało się lekarzom powstrzymać. Były stresy na początku. Ale chłopak jest zdolny, zdrowy. Zupełnie nie odbiega od rówieśników. Chyba że na plus 😉

Wiadomo że to bywa różnie. Ale wolę karmić się takimi dobrymi przykładami.

Zresztą mojemu Jankowi się póki co podoba u mamy w środku 🥰

Emka31 lubi tę wiadomość

f2wl4z17a25l2zbv.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2020, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na Belly była dziewczyna która urodziła synka w 24tc z wagą niespełna 650g dziś chłopczyk ma 6 lat i ma się dobrze. Takie historie dają dużą nadzieję.

baby, Emka31 lubią tę wiadomość

‹‹ 263 264 265 266 267 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ