X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październik 2020 ♥️
Odpowiedz

Październik 2020 ♥️

Oceń ten wątek:
  • Misia78 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2020, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baby wrote:
    Jolu ja od czasu do czasu mam takie dni że jest mało ruchów. Oczywiście okupuję to stresem - cała ja..
    Np wczoraj był baaardzo mało ruchliwy. Dzisiaj już zupełnie normalnie.
    Ale zauważyłam dzisiaj że brzuch faluje a ja tego nie czuję 😆 więc prawdopodobnie ruchy są tylko nie wszystkie tak samo mocne.
    Moim zdaniem mój synek tak raczej się przeciąga i wypina niż kopie. Ale rozumiem że się martwisz. Też tak mam

Evoleth świetny brzucholek 😁
    Baby to się ciesz. Mój mnie bardzo „kłuje”, nie czuje przelewania i przeciągania, może w nocy to robi bo nieraz się obudzę i nie wiem czemu. On mam wrażenie bardzo mocno dźga kończynami, jakby majstruje coś paluszkami. Wyciska mi w brzuchu tak na ostro. Nieraz się boje ze sobie coś zrobi pępowina, przerwie ja, wyrwie.
    Te ruchy jakie ja czuje są dla mnie stresujące momentami, a to jeszcze 3 miesiące.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2020, 20:36

17u96iyefisxlskp.png
  • Maybelle Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2020, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2022, 22:51

Jola17a lubi tę wiadomość

2019 8tc 💔
    2020 córeczka 💗
    2022 czekamy na synka 💙
    8une43r84puaim9e.png
  • Maybelle Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2020, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

2019 8tc 💔
    2020 córeczka 💗
    2022 czekamy na synka 💙
    8une43r84puaim9e.png
  • Jola17a Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2020, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maybelle otóż to, 8, 9 miesiąc to czas kiedy należy pilnować tych ruchów. Myślałam dziś o szpitalu, ale tak bardzo chce uniknąć tego ryzyka korony itd. Za 12 dni mam wizytę u mojego gina, muszę chyba trochę pozapisywac ruchy małej. Twoja znajoma dobrze zrobiła, choć znając siebie obawiam się że moja intuicja bywa zagłuszana przez panikę.

3i49df9hlhtx65e4.png
    40 lat, starania od V/2018 SALVE Łódź
    niedrożny prawy jajowód; histeroskopia w XII/18
    AMH 1,38; lewy jajnik torbiel endo.;
    1 punkcja 05.19 3 jajeczka ❄2 punkcja 06.19 1 jajeczko❄3 punkcja 07.19 5 jajeczek. Z 9 szt.
    7 zapłodnionych przestało się rozwijac. W 5 i 6 dobie brak blastek 😢
    A.K. X/19 4 blastki ❄️❄️❄️❄️
    ⚠️XII/19 polip. I/20 histero.
    7II/20 4AA podane. 🍀
    10dpt Beta 427
    13dpt Beta 2173
    14dpt USG jest kropek
    35dpt 13.03.❤️ 7t.6d.
    39dpt ❤️ ma 2cm
    Serce się raduje, dzidzia zdrowa. Dziewczynka 🎠💗 Spotkamy się w październiku 👨‍👩‍👧29.10.2020 Laurunia ❤️
    CC w Salve. Polecam!
    Nie bedzie staran z pomocą med.o rodzeństwo.
  • ma.rysia Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2020, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evoleth śliczny brzuszek i sukienka 😊

Maybelle też się nad tym zastanawialam bo wczoraj moja miała co najmniej 3 razy czkawkę i raz ją czułam poniżej pępka z prawej strony, a drugi raz poniżej pępka ale już po lewej stronie. A na usg była już ułożona głową w dół i wydaje mi się że poki co tak cały czas jest.

Dziewczyny wracam jeszcze do tych skurczow przepowiadajacych. Bo wiem już że one są normalne i że macica w ten sposób ćwiczy itp. Ale czy jest jakaś liczba tych skurczów która powinna niepokoić? Bo jak do tej pory wcale ich nie czułam tak od 3 dni czuje te skurcze czasami bardzo często. I po kilka na godzinę. Zastanawiam się czy to na pewno dobrze czy lepiej dzwonic dopytać lekarza. I czy jak mam te skurcze to powinnam się położyć i odpocząć czy mogę normalnie wtedy chodzić itp.?

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 sierpnia 2020, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ponoc tam gdzie czuc czkawkę to dziecko ma główkę, u mnie się sprawdzilo na wizycie ;)

• Lena955 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2020, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marysia, mój lekarz i położna mówili, że tak 10-12 skurczy na dzień to jest jeszcze ok. O ile nie ma innych dolegliwości... ja mam dni, że nie mam w ogóle a czasem są dni, że mam wrażenie, że jest ich więcej niż 10-12 . Najlepiej jest położyć się i chwilę odpocząć. Ale ja nie mam zbyt dużego doświadczenia i nie chce doradzać. I może inne dziewczyny się wypowiedzią. A jeśli coś Cię niepokoi to lepiej dla świętego spokoju zapytać swojego lekarza :)

• ma.rysia Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2020, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena955 wrote:
    Marysia, mój lekarz i położna mówili, że tak 10-12 skurczy na dzień to jest jeszcze ok. O ile nie ma innych dolegliwości... ja mam dni, że nie mam w ogóle a czasem są dni, że mam wrażenie, że jest ich więcej niż 10-12 . Najlepiej jest położyć się i chwilę odpocząć. Ale ja nie mam zbyt dużego doświadczenia i nie chce doradzać. I może inne dziewczyny się wypowiedzią. A jeśli coś Cię niepokoi to lepiej dla świętego spokoju zapytać swojego lekarza :)

Hmm no to u mnie przez ostatnie 2 dni na pewno było ich więcej niż 10-12... Poczekam jeszcze na inne doświadczenia dziewczyn. Jak coś to będę się z lekarzem kontaktować bo trochę mnie to stresuje. A jutro postaram się trochę więcej odpoczywać póki co. Dzięki Lena za odpowiedź 😉

• baby Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2020, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Są dni na kiedy mam tych skurczy bardzo dużo - może i więcej niż 4 na godzinę. Nawet w nocy miewam, budzę się często z twardym brzuchem. Po chwili odpuszczają.
    Mój gin powiedział że musimy sprawdzać szyjke czy się nie skraca i czy się rozwarcie wewnętrzne nie robi szczególnie że tak miałam w obu poprzednich ciążach. Ale jest wszystko ok więc staram się nie przejmować.
    Biorę duże dawki magnezu na to (warto poczytać co zrobić żeby się dobrze wchlanial i z czym go nie łączyć tzn z jakimi lekami czy pokarmami). Jak mnie trzyma to oddycham tak jak do porodu ☺ to też pomaga (wdech nosem wydech dłuższy ustami) i czasem pomaga zmiana pozycji. I tyle

f2wl4z17a25l2zbv.png

oraz nastoletni córka i syn :)
  • Lena955 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2020, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marysia, ja tak jak pisałam. Też mam dni, że jest 2-3 skurcze A są dni, że może ze 20. Lekarz mówi, że dopóki nie wpływają na szyjke i rozwarcie (tak jak pisała Baby) to bez stresu. Ale trzeba to kontrolować. Tak mówi mój lekarz. Ja biorę oprócz witamin magnez. 2 lub 3 tabletki dziennie. I też mi pomaga oddychanie.

baby lubi tę wiadomość

• Jagodazdw92 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2020, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi na skurcze nie pomafa leżenie. W sumie to mam wrażenie że gdy leżę to te skurcze mam częściej i bardziej odczuwalne tzn brzuch wtedy boli jak przy @. Co do czkawki i ułożenia dziecka to jeśli czuje się tam gdzie główka to moja mała jest główką w dół i w sumie to by się zgadzało z ruchami bo silniejsze czuję powyżej pępka czyli nóżki a słabsze poniżej czyli jakby rączki ;)

Wszystko się okaże na najbliższej wizycie a do niej jeszcze pòłtora tygodnia

8c74df9084.png
    6f88193a00.png
    Starania od maj 2018
    ❤Kacperek 06.05.2019 SN 37tc, 55cm, 2990g
    Styczeń 2020 druga ciąża
    ❤Zosieńka 24.09.2020 SN 35tc,
    50cm, 2550g
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 sierpnia 2020, 00:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mój Bobas chyba nadal leży poprzecznie 🙄 czuje odpychanie i kopy po lewej i prawej stronie brzucha... nie u góry 😣

Co do skurczy przepowiadających, to nie mam. Twardnienia mam. I tak jak pisze Baby, jeśli szyja trzyma to okej. Też biorę magnez, czasami coś mi twardnieje, ale tylko po jednej stronie, w różnych miejscach brzucha i pytałam lekarza, czy to Bobo czy skurcz - raczej wskazywał na skurcz. I że na tym etapie, to fizjologia. Myślę, że gdyby te skurcze były regularne i się nasilały, to źle. Jeśli po odpoczynku zanikają, to macica ćwiczy.

Też wizytuje za półtora tygodnia, dłuży mi się już 🙈 ale teraz będzie USG 3 trymestru, na które mogę zabrać męża 🤗 mega się cieszę !!

Dziewczyny, czy po 30tc macie wizyty częściej?

• ma.rysia Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2020, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę starała się liczyć te skurcze i najwyżej dla pewności będę dzwonić do lekarza. Wolę mieć pewność, że nie ma się czym martwić.

Emka ja zaczęłam 30tc, teraz poki co mam wizytę za 4 tygodnie, czyli to będzie 33 tc, ale potem chyba będą coś częściej wizyty. Przynajmniej tak coś lekarz wspomniał,ze na końcu będą częściej pewnie,ale to w zależności od tego co się będzie działo.

Emka31 lubi tę wiadomość

• baby Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2020, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam teraz po 4 tygodniach, ale to będzie 31+2 chyba. Potem chyba będą częściej

A macie tak że do 2 tygodni po wizycie działa efekt "uspokojenia" ;) a potem już narasta stres w niewiedzy aż do kolejnej wizyty? mój mąż się śmieje że to bardziej przewidywalne niż fazy cyklu :D Do dwóch tygodni po wizycie jestem znośna ;) a potem zżera mnie niepokój i jestem nie do życia - aż do kolejnej wizyty

No cóż .. ;)

f2wl4z17a25l2zbv.png

oraz nastoletni córka i syn :)
  • Jola17a Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2020, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baby wrote:
    Ja mam teraz po 4 tygodniach, ale to będzie 31+2 chyba. Potem chyba będą częściej

A macie tak że do 2 tygodni po wizycie działa efekt "uspokojenia" ;) a potem już narasta stres w niewiedzy aż do kolejnej wizyty? mój mąż się śmieje że to bardziej przewidywalne niż fazy cyklu :D Do dwóch tygodni po wizycie jestem znośna ;) a potem zżera mnie niepokój i jestem nie do życia - aż do kolejnej wizyty

No cóż .. ;)
    Mam to samo. Jak wyjdę z gabinetu to mam kilka dni ekscytacji potem względny spokój. Tydzień, półtora do wizyty rośnie napięcie aż dzień przed osiąga apogeum łącznie z płaczem ze strachu.
    Co do skurczy, to myślałem że też je mam ale jak tak podczytuje to jednak myliłam je. Mnie napina się brzuch codziennie, czasem. Aż ch e pęknąć a mnie ciężko oddychać i wtedy najlepiej się położyć, zdążają się codziennie pobolewania okolicy kości lonowej, czasem z kłujące. A od wczoraj w głowie mam tylko ruchy dziecka, ruchy.........

3i49df9hlhtx65e4.png
    40 lat, starania od V/2018 SALVE Łódź
    niedrożny prawy jajowód; histeroskopia w XII/18
    AMH 1,38; lewy jajnik torbiel endo.;
    1 punkcja 05.19 3 jajeczka ❄2 punkcja 06.19 1 jajeczko❄3 punkcja 07.19 5 jajeczek. Z 9 szt.
    7 zapłodnionych przestało się rozwijac. W 5 i 6 dobie brak blastek 😢
    A.K. X/19 4 blastki ❄️❄️❄️❄️
    ⚠️XII/19 polip. I/20 histero.
    7II/20 4AA podane. 🍀
    10dpt Beta 427
    13dpt Beta 2173
    14dpt USG jest kropek
    35dpt 13.03.❤️ 7t.6d.
    39dpt ❤️ ma 2cm
    Serce się raduje, dzidzia zdrowa. Dziewczynka 🎠💗 Spotkamy się w październiku 👨‍👩‍👧29.10.2020 Laurunia ❤️
    CC w Salve. Polecam!
    Nie bedzie staran z pomocą med.o rodzeństwo.
  • Maybelle Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2020, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

2019 8tc 💔
    2020 córeczka 💗
    2022 czekamy na synka 💙
    8une43r84puaim9e.png
  • Jagodazdw92 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2020, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na początku się stresowałam bardziej. Teraz tylko zastanawiam się jak Zosia jest ułożona i co z tymi wodami. Wizyta za tydzień w środę więc już niedługo ale dłuży mi się strasznie czas od ostatniej wizyty. Ruchy czuję, napięcia brzucha triche bolesne miewam w dzień ale wieczorem sie to nasila i jest ich więcej i częściej. Ale ogólnie nie tak żeby mnie to martwiło jakoś szczególnie. Myślę że kolejne ciąże są mniej stresujące niż ta pierwsze. W pierwszej bardziej się stresowałam jak coś się działo. A co do tego że wrześniówki mają drugiego bobasa to patrząc na nie u nas teraz w sierpniu już może zacząć się coś dziać. Z tego co kojarzę wrześniówki poerwszego bobasa miały w lipcu... narazie jest u nas spokój także cieszmy się tym. Ale wiadomo każda musi uważać teraz już na siebie zwłaszcza że to już 3 trymestr jak by nie patrzyć. Chociaż ja myślę że do tego 37 tygodnia donoszę. Nie chciałabym urodzić wcześniaka bo wtedy więcej latania po lekarzach a wiadomo jak teraz sprawy wyglądają z lekarzami. Życzę nam wszystkim żebyśmy urodziły po 37 tygodniu :) kciuki dziewczynki za Was wszystkie i wasze maluchy w brzuszkach

Maybelle, Jola17a lubią tę wiadomość

8c74df9084.png
    6f88193a00.png
    Starania od maj 2018
    Styczeń 2020 druga ciąża
    50cm, 2550g
  • edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2020, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś nie śpię od 5 bo już się zaczynam stresować na dzisiejsze USG. Może teraz się zdrzemnę bo mała mi usnęła, to wykorzystam, ale mam tak ściśnięty żołądek z nerwów....

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • Jagodazdw92 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2020, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mały po wczorajszej rzece ma katar i jest bardzo marudny. Spał zaledwie pół godziny. W nocy też się obudził z takim płaczem że ani ja ani maż nie mogliśmy go uspokoić. Dobre 40 minut tak płakał. Jak tak dalej pójdzie to w ogole będę chodziła jak widmo...

8c74df9084.png
    6f88193a00.png
    Starania od maj 2018
    Styczeń 2020 druga ciąża
    50cm, 2550g
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 sierpnia 2020, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie wiem jak u Was z ofertą Tesco ale są promocje na artykuły chemiczne. Duże przeceny np. proszków i płynów do prania ubranek dla dzieci.. o kupiłam się chyba na rok 🤭

Jola17a lubi tę wiadomość

‹‹ 277 278 279 280 281 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ