Październik 2020 ♥️
-
WIADOMOŚĆ
-
7kg?? Szok 😳.
Kudczę tak się cieszyłam że lato że żadne przeziębienia mnie kie lapia w tej ciąży i co?? I wczoraj wieczorem gardło mnie zaczęło boleć a dziś boli jeszcze bardziej. Do tego od paru dni jak się kładłam bolało mnie w kroczu. Nie mogłam się przewrocić np na drugi bok a dziś boli nawet jak chodzę. Taki trochę kłująco-ciągnący ból. Mam nadzieję że to nie zwiastuje nic niedobrego. Dobrze że za tydzień wizyta -
Jak tam u Was sytuacja wyprawkowa? Czego tam jeszcze poszukujecie? Ja w sumie teraz to tylko butelkę na wszelki wypadek ze względu na to że syna od początku musiałam dokarmiać to wolę mieć ze sobą. Staniki do karmienia muszę pokupić ale to pod koniec września myślę. No i podkładów higieniczuych nie mam jeszcze. Smoczka nie kupuję. Chcę bez smoczka spróbować. Zresztą skoczek na początku kie jest zalecany bo dzieckonuczy się dopiero ssać pierś. Ubranka mam, pieluchy, pampersy, zestaw do paznokci i włosów, beciki, pościel, poszewki z ochraniaczaki, koszule do karmienia, wkładki laktacyjne, podpaski te duże oo chyba na początke prawie wszystko mam. Noe wiem co z kokonem ale najwyżej przez pierwsze dni będę używać becika.
Kompletnie zapomniałam że wózek muszę wyprać. Gondolę i nosidełko bo spacerówka narazie i tak nie bedzie używana.
Mam jeszcze parę rzeczy do prania dla malutkiej ale czekam żeuy mi się uzbierał wkład do pralki i dopiero włączę. Kupiłam ostatnio skarpeteczki 2 pary. W tym pudełeczku wyglądały jak buciki ale są cudne i takie maleńkie 😍 ręczniki będę musiała poprać bo mam po synu więc nie będę kupować kolejnych. W sumie mam jasno szary i morski z takich grubszych. No i 2 takie cieńsze jeden delikatnie błekitny a drugi biały z błękitną obwódką. Myślę że mogą być dla dziewczynki. Krótko się ich używa więc skoro te są w ogóle nie zniszczone to nie ma sensu kupować znowu nowych typowo pod dziewczynkę. Chociaż w zwoltexie jest taki śliczny różowy który bym kupiła.
Kupilam w piątek przewijak na łózeczko taki z nóżkami które blokują że się nie zsunie
Napiszcie może co wy macie a czego Wam barkuje. Chyba najlepszy sposób na ewentualne przypomnienie że czegoś się nie ma. Ja przynajmniej tak mam że jak czytam co ktoś kupił to czasami są rzeczy o których zapomniałam na smierć. -
Mnie się wydaje, że mam wszystko oprócz:przewijaka i laktatora który ma dać mi siostra, wanienka też jest póki co u niej bo ma 8 miesięczne dziecię. Dokupię stojak do tej wanienki i monitor oddechu do Łóżeczka. Aaaaa i jeszcze witaminka D3 nie odhaczona z listy.
Poza tym... Ciuszki, drobne pierdółki są. Wózek stoi w salonie nakryty prześcieradłem i wygląda jak ufo 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2020, 11:01
Jagodazdw92 lubi tę wiadomość
40 lat, starania od V/2018 SALVE Łódź
niedrożny prawy jajowód; histeroskopia w XII/18
AMH 1,38; lewy jajnik torbiel endo.;
1 punkcja 05.19 3 jajeczka ❄2 punkcja 06.19 1 jajeczko❄3 punkcja 07.19 5 jajeczek. Z 9 szt.
7 zapłodnionych przestało się rozwijac. W 5 i 6 dobie brak blastek 😢
A.K. X/19 4 blastki ❄️❄️❄️❄️
⚠️XII/19 polip. I/20 histero.
7II/20 4AA podane. 🍀
10dpt Beta 427
13dpt Beta 2173
14dpt USG jest kropek
35dpt 13.03.❤️ 7t.6d.
39dpt ❤️ ma 2cm
Serce się raduje, dzidzia zdrowa. Dziewczynka 🎠💗 Spotkamy się w październiku 👨👩👧29.10.2020 Laurunia ❤️
CC w Salve. Polecam!
Nie bedzie staran z pomocą med.o rodzeństwo. -
Cześć Dziewczyny!
Można dołączyć do październikowych terminów? Mnie wypada na 25.10.ale niestety u mnie jest wskazanie na cc więc pewnie będzie wcześniej. Czekamy na synka - Ignacego. Starliśmy się kilka lat i dopiero przy drugim transferze in-vitro się udało, także to nasz mały cud. 😀
Czytam, że macie już skurcze przepowiadające, umnie też się pojawiają ale góra 2 dziennie i u mnie lekarz uznał to za fizjologię bo szyjka w porządku.
Gratuluję pieknej wagi dzieciaczków, ja na wizycie tydzień temu z wrazenia zapomniałam spytać bo wałkowaliśmy z lekarzem temat cesarki i teraz czekam do 25.08. na usg 3go trymestru (mam nadzieję że wreszcie też jakieś zdjęcia uda się zrobić bo ostatnio maluch pokazał plecki tylko).
Co do porodowo-płciowych niespodzianek - podziwiam tych co umieją wytrzymać, ja też bym nie dała rady. 😁
A czy któraś z Was też będzie miała planowaną cesarkę?Lena955, Freja000, Jola17a, Emka31, Jagodazdw92, Evoleth, Natalii, Krąsi lubią tę wiadomość
26.08. - Ignaś ❤️ 1730 g 42 cm (ur. w 31 tc 3 dc)
-
Ja na razie nie mam nic. Mamy tylko upatrzone mniej więcej wózek i łóżeczko. Wczoraj byliśmy w sklepie i rozgladalismy się za ubrankami ale jeszcze nie kupiliśmy. Najpierw kupimy podstawowe rzeczy a potem ubranka. Dopiero kończymy remont. Jeszcze trzeba meble poskręcać, więc i tak nie miałabym tego gdzie trzymać. Ale myślę, że zdążymy bo teraz jest duży wybór i wszystko z dostawą do domu.
Wczoraj kupiłam tylko 3 stanik i, na teraz i troszkę większe do karmienia. Akurat w esotiq była promocja na stanik do karmienia za 39,99. Znalazłam jeszcze na dziale hm mama 2 szt za 99 zł. Także na razie mam 3 wygodne staniki -
A właśnie, co do gwałtownych ruchów dziecka - też tak kiedyś miałam i też początkowo się zaniepokoiłam, ale później wszystko wróciło do normy i na wizycie też nic nie wyszło. Także za drugim razem jak tak zaswawolił to czekałam tylko co dalej i dalej było już normalnie. 😉 Chuba poprostu maluchy czasem tak mają, a my mamy wiadomo - od razu się martwimy. 🤔😉26.08. - Ignaś ❤️ 1730 g 42 cm (ur. w 31 tc 3 dc)
-
Chciałam znać płeć. W pierwszej ciąży byłam przekonana, że będzie syn i usg połówkowe było dla mnie szokiem. Miałam żałobę po synu... nie chciałabym dziecku tego zafundować po porodzie.
Z wyprawki nie mam pierdółek aptecznych, ale to dopiero we wrześniu.
Poza tym: otulacza do fotelika, śpiworka do wózka i folii p/deszczowej, bazy do męża auta, kocyków (cały czas liczę na baby shower...), tetry, niani elektronicznej, majtek poporodowych.
Staniki do karmienia już kupiłam, lecą do mnie. Kupiłam rozmiar większe... w razie urośnięcia i do wkładek.
I mnie też zaczęło boleć gardło o.0 właśnie zrobiłam płukankę... -
nick nieaktualnyMi będzie łatwiej zacząć od tego co mam 😁 a więc mam wózek, łóżeczko rattanowe, sweterek, 2 pary bucików i 2 paczki bodziaków, a i jeszcze teraz w prezencie dostałam pajaca ze Szkocji 🙈 ostatnio kupiłam majty poporodowe i podkłady, 2 koszule do szpitala i staniki do karmienia 🙂
Ale żarty się kończą, za chwile kończę 30tc 🙂 syndrom wicia gniazda mi się włącza.. wczoraj posprzątałam całą łazienkę, włącznie z szufladami 💪🏼 Dzisiaj planuje zacząć sprzątać w szafach... zejdzie mi z 2 tygodnie, tyle tego jest 😂 i już tworze listę, co jeszcze przed październikiem muszę ogarnąć... 🙈 -
nick nieaktualnyChętnie poczytam, czy planujecie zakup laktatora, jeśli tak to jakiego... nie wiem czy inwestować w Medele, czy kupić coś tańszego...
Skąd macie ubranka? Jakieś polskie, dobre marki?
Jakie kosmetyki kupujecie? Swego czasu używałam Dermę, ale może jest coś lepszego?
Jakie smoczki, butelki?
Kurde, dajcie wszystko co macie, jestem niegotowa 🤪Lena955 lubi tę wiadomość
-
Rany to Wy jesteście już w większości zaopatrzone. Ja na razie mam już sporo ubranek (napadłam kiedyś na Smyka bo były już wyprzedaże a i wybór całkiem spory), kupiłam na olx chustę do noszenia, kosz mojżesza i laktator (wszystko używki ale wyglądają jak nowe). W sobotę jadę do kuzynki po łóżeczko dostawne i może jeszcze coś tam wyszperała po swojej piątce 😁, przewijak do lazienki już jest, tylko trzeba skręcić. Wózek i fotelik zamówione, czekam aż przyjdą. Aha no i mam pieluszki wielorazowe (na razie 4), nie wiem czy któraś z Was próbowała/zamierza spróbować? Ja w kazdym razie liczę na to że mi się to spodoba bo mają bardzo dużo zalet. Ale kolejne zamówione. No i czekam też na paczkę ze Smyka, tam jest ręcznik, butelki, smoczki...i sama nie pamiętam co jeszcze 😁 pobrałam po 3 sztuki i będę testować, też bym wolała całkiem bez smoczka ale to dopiero wyjdzie w praniu. Wkładki laktacyjne, podkłady higieniczne te na łóżko i te giga podpaski poporodowe, oraz silikonowe nakładki na brodawki są. 2 staniki do karmienia mam, ale obawiam się że przynajmniej 1 z nich może być za mały na początek, więc coś trzeba będzie dokupić, no i na pewno koszule nocne i majtki siateczkowe. Aha, kocyki 2 dla malego też już są.
Kurcze jak tak zaczęłam wymieniać to się okazuje że całkiem sporo już tych rzeczy jest. 😀
Aha, jak z tym zestawem do paznokci i włosów? Kupowałyście jakiś wypas i czy raczej po taniości? Nie mam pojęcia jakie to powinno być...? 🤔26.08. - Ignaś ❤️ 1730 g 42 cm (ur. w 31 tc 3 dc)
-
U mnie:
Laktator - Lovi 2 fazowy, elektroniczny + manualny kupiony na olx jeszcze z roczną gwarancją, całkiem niezłymi opiniami i połowę taniej niż nowa Medela
Butelki - 3 różne, podobno maluchy mają różne upodobania, a więc:
- Lovi, butelka samosterylizująca, 150 ml (ona ma dynamiczny smoczek z wolnym przepływem)
- MAM, anti-colic, butelka antykolkowa, wolny przepływ - polecona przez przyjaciółkę bo u niej sprawdziła się super
- Chicco, natural feeling, plastikowa 150 ml
Kosmetyki:
Do pupy zamówiłam Linoderm zielony (ze wzgledu na opinię i niską cenę, nie będzie mi żal wywalić jak się nie sprawdzi).
Do kąpieli - jeszcze nie kupiłam ale również przyjaciółka poleca - Żel do mycia ciała i włosów HiPP Babysanft (on nie zawiera parafiny)
Smoczki:
- Lovi, smoczek dynamiczny uspokajający 0-2 m
- Difax, Tiny, smoczek uspokajający dla wcześniaków i noworodków, -2/+2 m
- MAM, perfect start, smoczek uspokajający
Ubranka: trochę nowych z HM, Auchan, Lidl, Kaufland, Smyk, dodatkowo u mnje w mieście jest świetny ciucholand gdzie są ubranka dziecięce większość z metkami i stamtąd mam na przykład pajaca z Nexta i kilka innych ciuszków różnych firm. No i czekam na paczkę od koleżanki bo mam obiecaną. 😉 Co do ubranek to wydaje mi się że nie ma co przepłacać bo takie maluszki tak szybko wyrastają,że często nawet 2 razy nie zdarzy im się czegoś ubrać.Emka31, Lena955 lubią tę wiadomość
26.08. - Ignaś ❤️ 1730 g 42 cm (ur. w 31 tc 3 dc)
-
Co do butelek to ja napewno kupię philips avent jedną 60ml ze smoczkiem 0 i drugą 125ml ze smoczkiem 0+. Z tego co czytałam to ze smoczkiem 0 jest najlepsza na początek bo nie rozleniwia dzidzi a co za tym idzie nie ma problemów z karkieniem piersią.
Zestaw do paznokci i włosków dostaliśmy przy synku od męża z pracy. Spdobał mi się a że użyty doslownie parę razy bo ttle co do teściowej jeździliśmy z małym a tak u siebie mamy takie zwykłe. Ja nożyczkami nie umiem obcinać paznokci a obcinaczki to dla mnie mega wygoda.
O widzicie zapomniałam o sołonkach na piersi przy synu były wybawieniem dla moich mocno pogryzionych piersi. Aż całe sine były.
Co do laktatora to mam taki co przy Kacprze używałam z Canpola elektryczny i u mnie się sprawdził bardzo fajnie.
No witaminę D3 też muszę kupić dla malutkiej. Zapomnialam pewnie dlatego że teraz w okresie letnim odstawiliśmy u syna ale od września znowu mamy podawać więc jak będę kupowala dla niego to odrazu dla małej kupię tylko muszę zapisać
Ja otulacza nie kupuję do fotelika. Mam fajny kobinezonik dwustronnie odpinany więc poprostu jak wsadzę Zosię do samochodu to go porozpinam i gitarka.
Jola mowisz że wózek wygląda jak ufo 😄 mój stoi w piwnicy ponakrywany foliami ale muszę go wyprać bo kupiliśmy używany więc nie ma wyjścia.
Kosmetyków będę używała tych co dla syna cuyba że córci coś będzie to się zmieni. A używam przy synu nivea. Zresztą u niego nie było żadjych skórnuch problemów także bez problemu wszystkiego mógł używać. Dostałam kiedyś johnsosn czy bambino i też zero jakiej kolwiek reakcji więc chyba poprostu miałam szczęscie. Aż się zastanawiam jak to teraz będzie. Wanienkę mam, a i jeszcze mam podgrzewacz do butelek chicco i bylam z niego bardzo zadowolona. Nie kupowaliśmy ale chrzestna kupiła małemu na dzień dziecka i fajna sprawa. Napewno zdrowsze przygrzane w podgrzewaczu niż w mikrofalówce.
Oj ja właśnie psikam gardło tamtum verde ale nie pomaga mi a płukanek nie mogę bo zaraz wymiotuję -
Ja dzisiaj, korzystając z deszczowej pogody,i jak w końcu znam płeć, to wzięłam się za przeglądanie ubrań po córce. Jest tego masa, jeszcze po innych dzieciach też coś tam mam, muszę posortować wg rozmiarów a te bardziej zużyte lub takie co nam się nie przydają jutro oddam potrzebującym. Okazuje się że 56 i 62 mam całkiem sporo, dokupie tylko coś ładniejszego:)
Smoczki wg mnie najlepsze z lovi, a butelki Avent. Kosmetyki to HiPP i babydream, mają najlepsze składy, jednak takie noworodki nie potrzebują zbyt wielu kosmetyków. Na początek tak na prawdę wystarczy sama woda, wiem że wiele mam tak kąpie z początku swoje dzieci. Ja lekko obmywałam odrobiną żelu, żeby zmyć to co się pogromadziło przy szyjce. Do pupy używałam bephanten raz dziennie po kąpieli, później miałam zielony linomag ale bephanten najlepszy wg mnie. Jeśli chodzi o szczotkę to miałam jakąś z allegro, a nożyczki z zaokrąglonymi końcami z canpola, i do tej pory są super. Pieluszki najlepsze dla nas były Dady, z początku używałam Pampersów ale nie mogę znieść tego zapachu:p
Tak naprawdę każde dziecko jest inne i każdemu przypasuje coś innego:)Emka31 lubi tę wiadomość
17.08.2018 M<33
09.10.2020 A<33
-
Ja korzystam na fejsie z zaufaj położnej. Fajne wpisy mają i transmisje na żywo. A tu macie wpis odnosnie butelek dla maluchów:
Jak wybrać odpowiednią butelkę? UDOSTĘPNIJ innym Mamom
Zwracamy uwagę na:
👉 Materiał (silikon, kauczuk)
👉 Wielkość i twardość smoczka
👉 Kształt smoczka
👉 Przepływ (szybkość z jaką płynie mleko)
Do czego dążymy? Szukamy butelki, z której leci podobnie ciężko jak z piersi ❤️
Nasza butelka musi wymuszać na dziecku prace języka 💪
Jaka butelka byłaby dobra na start?
Tej odpowiedzi nie znamy - podstawą jest akceptacja butelki przez dziecko ❤️
Szukamy butelek, sylikonowych, z szeroką podstawą smoczka 👉 buzia dziecka musi być szeroko otwarta - jego wargi nie mogą ześlizgiwać się na smoczku!
✅ Avent 0 Natural - butelka pierwszego wyboru, szeroka podstawa, odpowiednia twardość smoczka, trudny przepływ, tylko uwaga ❗️na opakowaniu butelki znaczek ma być bez plusa ❗️Na smoczku powinnaś widzieć nadrukowane 0️⃣, im dziecko jest starsze tym lepiej maluch sobie radzi i może zjadać mleko z butelki 1️⃣ a potem 2️⃣
✅ Dr Brown (szeroka średnica smoczka) - dobry przepływ - trudny, wymaga pracy dziecka, dobrze się sprawdzają przy zaburzonym napięciu mięśniowym.
✅ Lansinoh - miękki smoczek, trudny przepływ dobry wybór.
✅ Lovi 0 m+ - tylko dla Mam, które są pewne, że dobrze przystawiają malucha! Na smoczku zlokalizowane są wypustki zwiększające czucie dziecka w jamie ustnej. Trzeba uważać przy przystawianiu bo podstawa butelki (czyli miejsce, gdzie styka się silikon z plastikiem) jest węższe niż np. w Avencie, ale nadal dokładnie to miejsce musi obejmować dziecko wargami!
Kluczowe jest prawidłowe przystawienie. Dobry przepływ pokarmu.
✅ Medela Calma - medyczna, najtrudniejsze rozwiązanie, dobra przy prawidłowym odruchu ssania niemowlaka (nie każde niemowlę sobie z nią poradzi).
❌ Nuk - zbyt łatwy „ortodontyczny” smoczek! Odruch ssania dziecka się rozleniwia ❗️
❌ Tommee Tippee - bardzo szybki przepływ nie polecamy!
❌ Chicco - szybki przepływ❗️❗️❗️ nie polecamy.
❌ Canpol Babies oraz Baby ono - wąska podstawa smoczka - odruch ssania jest spłycany, szybki przepływ - nie polecamy.
❌ Canpol Babies Haberman - zbyt trudny przepływ - przekombinowana butelka.
Pamiętaj❗️Jeżeli karmisz piersią, a butelką chcesz tylko dokarmiać - zadbaj o to, żeby Twoje dziecko potrafiło PRAWIDŁOWO jeśli z piersi - w innym wypadku dokarmiając malucha butelką możesz zaburzyć sobie laktację❗
Napisz w komentarzu jaka opcja sprawdziła się u Ciebie? Co wybierasz do swojej wyprawki? ⤵️Krąsi lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnySylwia Sylwia wrote:Czy zdarza Wam się, że dzieci ruszają się hmmm.... za bardzo? Już drugi raz zdarzyło mi się ze mały zaczął strasznie wierzgać- tak nerwowo, aż się wystraszyłam że może się owinął pępowina czy coś. Już miałam na IP jechać ale chwilę po tym uspokoił się i fikał tak jak zazwyczaj.
pozniej juz normalne ruchy. W piątek mam wizytę i na pewno o to zapytam.
-
nick nieaktualnyWitaj Kicior, gratuluję
Ja Cię pamiętam z grupy Staraczki 2015 😀 Bylam tam pod innym nikiem, ale potem zapomniałam dostępów i tu już mam nowy
Super, ze się udało doczekac Waszego cudu, oby teraz juz poszło wszystko latwo i przyjemnie;)
Ja będę mieć planowaną CC, bo mialam CC z synkiem w 2016 i moja blizna jest w kiepskim stanie, wiec nie mam zgody na SN.
Kicior lubi tę wiadomość
-
Natali wiesz że własnie u mnie wczoraj też Zosia jak by takie drgawii jak by się trzepała nie wiedzialam co jest grane.tak parę razy na wieczór zrobiła i się uspokoiła. Ja to się wystraszylam czy czasem się pępowiną nie owinęła i tak szarpała ale później zasnęłam a dziś narazie normalne ruchy czuję więc chyba wszystko jest ok