X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październik 2020 ♥️
Odpowiedz

Październik 2020 ♥️

Oceń ten wątek:
  • Lena955 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2020, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, tuż przed zajściem w ciążę byłam w trakcie leczenia zębów. Zaszłam w ciążę, miesiąc przerwy, potem korona... zapisałam się jakoś miesiąc temu ale w okolicy wizyty dostałam tych pierwszych twardnień brzucha. Dentystka powiedziała, żeby lepiej przeczekać. I tak oto zostały mi 3 zęby do zaleczenia. Jestem w 28+4. Zawsze dostawalam znieczulenie. Jak myslicie? Czy na tym etapie ciazy to bezpieczne? Zdania co do 3 trymestru są podzielone... Ale nie daje mi to spokoju.
    Pytanie drugie. Czy stomatolog też robi wpis w karcie ciąży? Widzę, że jest rubryka. Spotykalyscie się z czymś takim? Bylo wymagane?

• Kicior Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2020, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalii jak miło 😀😀🤗
    Ale fajnie, że się spotkałyśmy na takim wątku.
    A powiedz mi, wybrałaś już szpital? Jaki termin w stosunku do przewidywanego będziesz miała?
    Ja mam 2 opcje: albo cc z moim lekarzem i 38tc+ (ok. 2-4 dni), ale koszt to 2,5 tys. Albo normalnie w szpitalu, który wybiorę, na NFZ (czyli bez dodatkowych kosztów), ale teraz ani dni otwartych, ani nie mam nigdzie żadnych znajomych lekarzy... Waham się co zrobić.

26.08. - Ignaś ❤️ 1730 g 42 cm (ur. w 31 tc 3 dc)
    mhsv2n0asvtkxel6.png
  • Jagodazdw92 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2020, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena moja gin w pierwszej ciąży wymagała wpisu od dentysty i w moim przypadku jeszcze od okulisty bo noszę okulary. W tej ciąży nic nie mówiła a że taka a nie inna sytacja to nawet terminu nie ma żeby się dogodnie zapisać także daruję sobie chodzenie po lekarzach.
    Co do znieczulenia to dentystka mnie się pytała czy chcęale ja wytrzymala więc bez znieczulenia chciałam żeby robila i nic mi nie było

8c74df9084.png
    6f88193a00.png
    Starania od maj 2018
    ❤Kacperek 06.05.2019 SN 37tc, 55cm, 2990g
    Styczeń 2020 druga ciąża
    ❤Zosieńka 24.09.2020 SN 35tc,
    50cm, 2550g
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 sierpnia 2020, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam juz praktycznie wszystko 🙈 Dzisiaj przyszedł jeszcze ręcznik, kosz na pieluchy (maz dostal bardzo dużo wkładów do kosza, wiec kupilismy kosz), opaski 😍 i smoczek.
    Laktator mam Canpola i dostalam jeszcze z Tomme Teepee, ale nie wiem, jaki jest. Butelkę kupilam dr Browns, smoczek tez, również najpierw sprobuje nie dawać :)
    Odnalazłam jeszcze karton rzeczy do prania, wiec czekam na pogodę i zostało mi to wyprac i poprasowac, wyprac wozek i fotelik.
    Musze tez zobaczyc, w jakim stanie jest poduszka do karmienia i czy jeszcze się nadaje, czy będę musiała kupic nową, bo pamietam, ze mocno ja uzywalismy :)
    Aha i zostało mi jeszcze wyparzenie i umycie laktatorow, podgrzewacza i sterylizatora, butelek, smoczków, itp.
    No i pakowanie walizki :)
    A później to juz wyjmę dostawkę i chicco baby hug (u nas jako łóżeczko na dole bedzie), poubieram prześcieradła w nich i w wózku. I w sumie chyba tyle :)

Nie wiem, ile zabrać podkładów do szpitala.

Nie mam otulacza do fotelika i na razie nie kupuję, będę przykrywać kocykiem, a później kupię juz zimowy.

Emka31, Jola17a lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 sierpnia 2020, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kicior, ja chodzę do lekarza, ktory pracuje w szpitalu, wiec będę miała CC u niego, jeśli wszystko pójdzie wg planu, wtedy porod na nfz, ale z moim lekarzem.
    Tez mamy się umówić na 38tc.
    Hm, nie wiem, co bym zrobiła na Twoim miejscu, teoretycznie, jeśli wystawi skierowanie na cc to powinno być w porządku, ale ja pierwszy porod mialam dosc traumatyczny, nie miałam swojego lekarza ani poloznej i teraz mam taki komfort psychiczny, ze to właśnie moj lekarz będzie robił cc i będzie czuwał. O ile nie zamkną mi szpitala, bo jak wykrywają u pacjentki covid to nie przyjmują nikogo, juz 2 razy oddzial byl kilka dni nieczynny, wiec to mnie jeszcze martwi.

• Aina Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2020, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To teraz ja jest to coprawda 3 ciąża ale wszytsko co mialam rozdalam jak postawili genetyczną diagnoze córki

To obecnie 32 tydzień. Nie mam jeszcze wszystkiego
    Mam wozek 3 w 1 chicco
    Komode z przewijakiem i lozeczko

Walizka do szpitala z kkuferkiem
    tez juz jest
    Kupilam kokon rozki posciel ochraniacz do lozeczka i prześcieradła
    Mam tez kosz Mojzesza moj ma 33 lata ale brak materaca i nie wiem gdzie kupic
    Mam ubranka ale brak mi jakiegos dresiku lub bluzy. większość to body na dlugi i polspiochy

Kupilam aspirator do noska i nozyczki do paznokci
    Kocyk kupilam w lidlu
    Staniki do karminia tez z lidla w roznych kolorach
    Kupione pieluszki tetrowe i flanelowe
    Dzis zamawiam podklady do szpitala
    Kupione mam tez zapasy pieluszek musze jeszcze zamowic chusteczki

Nie posiadam jeszcze kosmetykow dka corki i nie mam pomyslu
    Planuje jeszcze kupic wage niemowleca
    I w zasadzie nie wiem czego mi jeszcze brakuje

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2020, 13:49

Emka31 lubi tę wiadomość

• Aina Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2020, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wiem nie mam maty edukacyjnej i leżaczka

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 sierpnia 2020, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na razie nie planuję używać kosmetykow, kąpac będę w zwykłej wodzie z kropelką oleju z migdałów. A później chyba Beabydream, uzywam do tej pory przy synku, choć on miał problemy z AZS i na poczatku uzywalam emolienty.
    Jeszcze ostatnio ktos mi polecal żel do kąpieli z Lullalove, bardzo dobry, naturalny skład, wiec może się skuszę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2020, 13:59

Emka31, Lena955, Jola17a lubią tę wiadomość

• Maybelle Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2020, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2022, 22:52

Emka31, Lena955, Kicior lubią tę wiadomość

2019 8tc 💔
    2020 córeczka 💗
    2022 czekamy na synka 💙
    8une43r84puaim9e.png
  • Jagodazdw92 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2020, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maybelle dzieki za listę :) super sprawa

8c74df9084.png
    6f88193a00.png
    Starania od maj 2018
    Styczeń 2020 druga ciąża
    50cm, 2550g
  • baby Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2020, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O rety.... Ale mnie zamurowałyscie... Ja trochę mam jakichś rzeczy ale mało w porównaniu z tym co tu czytam 🙃 No muszę zdążyć. Nie ma opcji...

Dziś zamawiam.... Yyy... Szafkę wiszącą do łazienki 😆😆

Jagodazdw92, Krąsi, Agusiagim lubią tę wiadomość

f2wl4z17a25l2zbv.png

oraz nastoletni córka i syn :)
  • Jagodazdw92 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2020, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baby rozbawiłaś mnie kochana 😄 noe przejmuj się potrochu zdążysz :) a jak nie to kupić to co niezbędne na pierwszych parę dni a późiiej robić dalej zakupy. Chociaż wiadomo że z malutkim dzieckiem zakupy to już nie to samo co przed porodem.

8c74df9084.png
    6f88193a00.png
    Starania od maj 2018
    Styczeń 2020 druga ciąża
    50cm, 2550g
  • baby Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2020, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spoko spoko. Zdążę 😉 mam jakieś ubranka ale nie wyprane jeszcze. Łóżeczko, przescieradełka, pościel, głęboki wózek. Pieluszki tetre i flanele, smoczek, podklady poporodowe, kocyki, ręczniki, przewijak i wanienke na strychu 😆 może coś jeszcze. Nie pamiętam. Muszę na pewno z rzeczy pilnych dokupić fotelik i pampersy 😁 resztę pomalutku będę kompletowac

f2wl4z17a25l2zbv.png

oraz nastoletni córka i syn :)
  • Freja000 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2020, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emka31 wrote:
    Chętnie poczytam, czy planujecie zakup laktatora, jeśli tak to jakiego... nie wiem czy inwestować w Medele, czy kupić coś tańszego...

Skąd macie ubranka? Jakieś polskie, dobre marki?

Jakie kosmetyki kupujecie? Swego czasu używałam Dermę, ale może jest coś lepszego?

Jakie smoczki, butelki?

Kurde, dajcie wszystko co macie, jestem niegotowa 🤪

Laktatora nie kupuję, będę karmić piersią, a moje piersi nie dają laktatorowi mleka, więc nie mam co ściągać.

Ubranka mam nanaf organics (polskie), newbie, sanetta, mybasic (polskie) i spodenki mamaiti (polskie). I trochę po synku znajomej, różne firmy.

Kosmetyki będą minimum: mąka ziemniaczana ;) ewentualnie olejek migdałowy do kąpieli.

Smoczek i butelka tylko "na wszelki wypadek": hevea chyba oba.

Emka31 lubi tę wiadomość

dqprp07wzt9w07bj.png
  • Freja000 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2020, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natomiast cały czas nie mogę ogarnąć kwestii otulaczy do fotelika. Za duzy wybór. NIby piszą, że bezpieczniej z otulaczem... może kupię po prostu dedykowany do fotelika...

Śpiworka do wózka też nie wiem czy już na jesień kupować. Mocno zabudowana jest godndola, więc może misiowy kombinezon plus kocyk na jesień wystarczą..

A w ogóle to nienawidzę łazić z wózkiem, więć wolałabym, zeby mały spał na tarasie... ale na taras prowadzą schody. Mąż dostał zadanie zrobienia wjazdu ;)

dqprp07wzt9w07bj.png
  • Krąsi Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2020, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baby wrote:
    Dziś zamawiam.... Yyy... Szafkę wiszącą do łazienki 😆😆

A ja garnki :)
    U mnie życie na kartonach, powoli, powoli dobiega końca. Jeszcze wyniesienie resztek remontowych do piwnicy, jakieś domalowania farbą olejną, farbą do ścian, wyszorowanie płytek z resztek farby, fug, wyszorowanie żyrandoli, oskrobanie szyb w drzwiach wewnętrznych z farby, doszorowanie ram okiennych, wyczyszczenie balkonów, powieszenie osłonki na balkonie, wniesienie roślin, potem tydzień wolnego od wszystkiego, a potem siadam i zamawiam.

Muszę mieć plan działania.

1. ICSI - nieudane;
    2. a. PICSI: 24.10.2020 Malineczka jest po drugiej stronie brzuszka :)
    b. 08.02.2025 nieudany transfer 5.1.1. tęsknię i kocham
  • Maybelle Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2020, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2022, 22:52

2019 8tc 💔
    2020 córeczka 💗
    2022 czekamy na synka 💙
    8une43r84puaim9e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 sierpnia 2020, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo szklane butelki, świetny pomysł... takie wpisuje na listę.

Mąż właśnie skręca krzesła do pokoju dzieci i finito z remontami.. Jutro idę na paznokcie z tej okazji 😆od stóp, bo dłonie póki porządki, to nie robię 😊

A powiedzcie jak teraz pielęgnuje się ranę po porodzie? Kiedyś trza było polewać to Tantum Rosa. Jak jest teraz? Zaznaczam, ze rodziłam 8 lat temu i wtedy tak zalecano.

• Kicior Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2020, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na szczęście grube rzeczy do zrobienia w domu zostały ogarnięte (w maju minął nam rok od wprowadzki). Ale za to szaf dalej brak i na razie to co mam dla maluszka leży na półce tymczasowej - suszarce do prania 😜 ale już nie długo bo właśnie byliśmy odebrać komodę z przewijakiem, zaraz mąż będzie wnosił i robimy przemeblowanie w sypialni. 😁 Także ja się zaraz zabieram za odcinanie metek z ubranek i segregację do prania. 😀

Natalii u nas w Krakowie to szpitale różnie te cc planują, jeden to w ogóle datę wyznacza na termin porodu co trochę się mija z celem moim zdaniem (i mojego lekarza też). Ja mam bardzo dużą wadę wzroku, do tego jaskrę (więc podwyzszone ciśnienie śródgałkowe), dlatego moja okulistka od dziecka mi powtarzała że u mnie tylko cc i do teraz nic się nie zmieniło. Dlatego też zależy mi na tym aby udało się ją zrobić zanim sama akcja się zacznie bo u mnie poród naturalny może mieć poważne konsekwencje dla wzroku (chociaż gdybym miała wybór to nawet by mi cc przez myśl nie przeszło, wolałabym sn).

anyur lubi tę wiadomość

26.08. - Ignaś ❤️ 1730 g 42 cm (ur. w 31 tc 3 dc)
    mhsv2n0asvtkxel6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 sierpnia 2020, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freja ja mocno przemyślałam kwestię otulacza do fotelika i mam takie wnioski:
    -najbezpieczniej jest bez niczego, wkładamy dziecko, zapinamy pas i tyle. Do przeniesienia z i do auta mozna przykryć kocykiem, grubszym kocykiem itp.
    - foteliki od wewnątrz maja styropian, ktory "grzeje"i utrzymuje ciepło, wiec jak nawet w październiku włożymy malucha do fotelika w jakimś pajacyku misiu przylegającym i nakryjemy kocykiem, można spokojnie przenieść dziecko do auta i jak juz w aucie się nagrzeje, odkrywamy kocyk. Dziecko caly czas jest zapięte bezpośrednio pod kocykiem, na tym lekkim pajacyku, wiec jest bezpiecznie.
    - jeśli dziecko będzie w tym otulaczu widze taki minus, ze go z tego w trakcie jazdy nie wyjmę, mogę odkryć z góry, ale od spodu będzie grzane przez ten otulacz plus styropian.
    Zimą juz trochę inaczej, wiec w listopadzie pomyślę, co dalej ;)
    Do gondoli nie kupowałam spiworka przy synku (urodzony we wrzesniu). Po prostu w najchłodniejsze dni zakladalam kombinezon cieplejszy, ewentualnie regulowalam kocem, może kilka razy się zdarzylo, ze założyłam na gondolę tą "pokrywę" z wózka. Dopiero rok później, jak już byl w spacerowce to spiworek faktycznie byl potrzebny :)

Maybelle lubi tę wiadomość

‹‹ 280 281 282 283 284 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ