X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październik 2020 ♥️
Odpowiedz

Październik 2020 ♥️

Oceń ten wątek:
  • Kicior Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2020, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny, kukam właśnie co u Was. Widzę, że sporo maluszków ma problem z wędzidełkiem, u nas na szczęście jest ok. Co do problemów z ukojeniem płaczu, u nas też się często to zdarza. Wczoraj popołudniu była syrena, więc już z braku pomysłów puściłam Lindsey Stirling na YouTube małego na ręce ale tak żeby leżał na nich na brzuszku i dawaj wygibańce. 😁 Muszę Wam powiedzieć, że zasnął. 😀 Ale niestety nie trwało to zbyt długo, bo ileż można tak szaleć z ponad 5 kilowym klockiem na rękach? Zatrzymałam się na łyka herbaty i syrena odpalona na nowo... 🙈🙈 Ale udało mi się znaleźć kolejny sposób - moje antysmoczkowe dziecko właśnie śpi spokojnie ze smoczkiem w buzi (zawsze te płacze jak się pojawiały to właśnie o takiej porze jak teraz). Także próbujcie różnych rozwiązań. Okazuje się że przy posiadaniu dzieci jedyna stała to ciągłe zmiany. 😜

Dodatkowo chciałam się Wam pochwalić że Ignaś zaczął się świadomie uśmiechać do nas. Takie to jest słodkie.❤️❤️

Evoleth, Wowka, Sylwia Sylwia, Mamaela86, Lena955, Maybelle lubią tę wiadomość

26.08. - Ignaś ❤️ 1730 g 42 cm (ur. w 31 tc 3 dc)
    mhsv2n0asvtkxel6.png
  • agusiagim_ Ekspertka

Wysłany: 8 grudnia 2020, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jolu a na rękach tez jest krzyk? ( Bo nie wiem czy pisałaś czy nie)
    Moja córa taka była, ze cały czas ryczała, ale na raczkach spokój był. Nie mogłam jej odłożyć i iść spokojnie do toalety bo tak się darła. Tak było przez pierwsze 3-4 miesiące, a potem jej przeszło.
    Jeśli Twoja córcia płacze nawet na rękach to rzeczywiście o coś jej może chodzic i tez bym poszła do lekarza.

My tez dziś byliśmy na spacerze. W centrum, polatałam po deptaku. Zimno było, ale ja lubię chodzic. Noi liczę ze zgubie brzuch wiec każdy ruch wskazany. Aaa u nas widać skutki pandemii/ na głównej ulicy gdzie było mnóstwo sklepów na krótkim odcinku naliczyłam 13 lokali do wynajęcia 😱😱😱

A Kubie łzawi oczko i ropieje🤔 noi tak jest od wczoraj. Przemywam solà fizjologiczna i nic nie pomaga. Podejrzewam że wsadził sobie rączkę do oka i podrażnił śluzówkę. Co mu przetrę to znów ta pieprzona ropa wychodzi i tak mega dużo łez ma w tym oczku. Teraz przetarłam moim mleczkiem i czekam na efekt. 🤷‍♀️ Miałyście coś takiego?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2020, 18:37

[link=https://www.suwaczki.com/]zrz6i09ka0hw7fyp.png[/link]
  • Kicior Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2020, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusiagim a to oczko zaczęło mu teraz ropieć dopiero? Bo Igiemu strasznie ropiało od samego początku i dopiero okulistka powiedziała mi jak prawidłowo masować kanalik żeby się odetkał i teraz już nie ma żadnego problemu, oczko jest czyste nawet po nocy. 😀

mhsv2n0asvtkxel6.png
  • Jola17a Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2020, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na rekach Laura tez krzyczy. Jak zlapie rytm to trwa to iles czasu i mozna na głowie stanac...
    Dzisiaj nie jest w stanie najesc sie. Z butelki jakby nie potrafiła nagle i wypija pol porcji na 15 razy... Przy cycku niby ukojenie, nagle po 3 minutach wypluwa i wrzask.
    Byla pediatra na wizycie domowej. Osluchowo i gardlo ok. Mala oczywiscie plakala i krzyczala przez cala wizyte. Pepek musze zaklejac bo nieco wychodzi wiec ratowac to trzeba. Dostalam skierowanie na badanie moczu i najgorsze dla mnie - skierowanie na oddzial dzieciecy do szpitala, żeby przebadac pod katem laryngologicznym (moze uszy), choc goraczki brak... Ale ta sapka od urodzenia nadal jest i ponoc po zachlystywaniu sie moze byc problem z uszami. Kupilam woreczki do oobrania moczu i oczywiscie nie wiem jak to pobierac... Do szpitala pojedziemy jutro rano, mama pojedzie ze mna.

3i49df9hlhtx65e4.png
    40 lat, starania od V/2018 SALVE Łódź
    niedrożny prawy jajowód; histeroskopia w XII/18
    AMH 1,38; lewy jajnik torbiel endo.;
    1 punkcja 05.19 3 jajeczka ❄2 punkcja 06.19 1 jajeczko❄3 punkcja 07.19 5 jajeczek. Z 9 szt.
    7 zapłodnionych przestało się rozwijac. W 5 i 6 dobie brak blastek 😢
    A.K. X/19 4 blastki ❄️❄️❄️❄️
    ⚠️XII/19 polip. I/20 histero.
    7II/20 4AA podane. 🍀
    10dpt Beta 427
    13dpt Beta 2173
    14dpt USG jest kropek
    35dpt 13.03.❤️ 7t.6d.
    39dpt ❤️ ma 2cm
    Serce się raduje, dzidzia zdrowa. Dziewczynka 🎠💗 Spotkamy się w październiku 👨‍👩‍👧29.10.2020 Laurunia ❤️
    CC w Salve. Polecam!
    Nie bedzie staran z pomocą med.o rodzeństwo.
  • agusiagim_ Ekspertka

Wysłany: 8 grudnia 2020, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kicior wlasnie teraz zaczęło ropieć. Noi łzawić. Wiec kanalik drożny. 🤷‍♀️

Jolu, niektórzy wierzą w coś takiego jak schynięcie dziecka. Moja znajoma twierdzi ze jej syna schynęła lekarka niechcący na wizycie i cały czas płakał. Znalazła jakaś babkę masażystkę i jeździła do niej na masaże - niby pomogło. Ja się na ten temat nie wypowiadam.

[link=https://www.suwaczki.com/]zrz6i09ka0hw7fyp.png[/link]
  • Evoleth Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2020, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maybelle, faktycznie ciężkie przeżycie z tym wędzidełkiem😔 Mi w szpitalu po prostu zabrali dziecko i po 10 minutach przywieźli całkiem spokojne. Mogłam przy tym być ale nie chciałam.
    Oby ten zabieg dał dobre rezultaty i poprawił Wam jakość karmienia.
    Dziewczyny, a czy po tych podcięciach zalecano Wam masaże? Ja musiałam masować Izie buzię przez 3 tygodnie.

Kicior, dajesz mi nadzieję że moje bezsmoczkowe dziecko też w końcu polubi smoka😉 Muszę zrobić kolejne podejście.

Jola, kurcze, szpital😔 Współczuję bardzo.
    Dowiedz się czy przed przyjęciem nie musicie zrobić testu na Covid, bo to chyba teraz wszędzie tak jest.

Poronienie październik 2015
    Alicja marzec 2017 ❤️
    Izabela październik 2020 ❤️

• Jola17a Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2020, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia u nas mowi sie ze dziecko jest przesunięte, mowi mi o tym moja mama... Ze tak może byc, ale kurcze ja myślałam ze to wierzenia poprzednich pokoleń. Nie wiem jak to sprawdzic.

Hmmm no wlasnie nie wiem jak z tym testem, ja mam nadzieje ze skonczy sie na izbie i badaniu i do domu. Serio, nie pakuję torby tylko w torebke 2 pieluchy, kremik i pajac na zmiane plus ksiazeczka.
    Nie dopuszczam mysli ze mialybysmy zostac w szpitalu.
    Poki co Laura zasnela ok. 18.30 i spi..... Szok bo przeciez dzisiaj miala dzien bez snu.... Jezzcze mam zamiar ja wykąpać.
    Szykuje wode do picia zeby nad ranem zlapac teoche jej sikow.

3i49df9hlhtx65e4.png
    40 lat, starania od V/2018 SALVE Łódź
    niedrożny prawy jajowód; histeroskopia w XII/18
    AMH 1,38; lewy jajnik torbiel endo.;
    1 punkcja 05.19 3 jajeczka ❄2 punkcja 06.19 1 jajeczko❄3 punkcja 07.19 5 jajeczek. Z 9 szt.
    7 zapłodnionych przestało się rozwijac. W 5 i 6 dobie brak blastek 😢
    A.K. X/19 4 blastki ❄️❄️❄️❄️
    ⚠️XII/19 polip. I/20 histero.
    7II/20 4AA podane. 🍀
    10dpt Beta 427
    13dpt Beta 2173
    14dpt USG jest kropek
    35dpt 13.03.❤️ 7t.6d.
    39dpt ❤️ ma 2cm
    Serce się raduje, dzidzia zdrowa. Dziewczynka 🎠💗 Spotkamy się w październiku 👨‍👩‍👧29.10.2020 Laurunia ❤️
    CC w Salve. Polecam!
    Nie bedzie staran z pomocą med.o rodzeństwo.
  • Maybelle Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2020, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2022, 23:23

2019 8tc 💔
    2020 córeczka 💗
    2022 czekamy na synka 💙
    8une43r84puaim9e.png
  • edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2020, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola, moja starsza miała co 3 miesiące jak w zegarku zum,więc trochę o tym wiem. Jesli ci się uda łap do sterylnego kubeczka, bo z woreczków mogą różne cuda wyjść. Ja po prostu po mleku kładłam małą na poduszkę, żeby pupę miała niżej, kubeczek we wiadomym miejscu i czekałam aż siknie. Pilnować trzeba żeby nie zabrudzić tego kubeczka palcami, żeby dziecko nóżki nie włożyło itd. Dlatego miałam kilka pod reką. jak była starsza to jak już widziała kubeczek to mi wyła, nie chciała mi tam sikać, ale jakoś zawsze sposobem łapałam ten mocz. Tylko u nas zawsze zaczynało się od specyficznego zapachu moczu, a potem wychodziła gorączka.

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • Freja000 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2020, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia ja pisałam o oczkach. Mega ropiały. Zakraplanie mlekiem (nie przeciw ranie, tylko wkraplanie) zlikwidowało problem w 1 dzień.

Jola, dobrze, lepiej sprawdzić. I uszy i mocz. A z takich ludowych akcji to jest przelewanie jajka... Znajoma, która jest 100% medycyna konwencjonalna i nauka, zrobiła to swojej córce, po tym, jak jakaś kobieta na ulicy ją dotknęła (mała nie zauważyła) i potem dziecko dzień i noc wyło. Minęło po jajku... 🤔

A mnie martwi, że Eryk nie podnosi głowy z leżenia na brzuchu. Czy któreś z waszych dzieci też jeszcze nie?

dqprp07wzt9w07bj.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2020, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kicior, miło Cię widzieć, ostatnio myślałam co u Was 😊 gratulacje uśmiechów 😊

Jola, oby się obyło bez szpitala. Współczuję stresu, będę trzymała jutro kciuki.

Maybelle, najważniejsze że już macie z głowy.

Jak tam jedzenie po nowemu u Gabrysi i Zosi?

Edit. Znowu za długo pisałam, i już wiem, że Gabi je spokojniej. Super 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2020, 21:27

Maybelle lubi tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Maybelle Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2020, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2022, 23:23

Wowka lubi tę wiadomość

2019 8tc 💔
    2020 córeczka 💗
    2022 czekamy na synka 💙
    8une43r84puaim9e.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2020, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bebetka, ja bym reklamowała. Albo spsikała to koło jakimś wd40, rękami męża, oczywiście 😄

Evoleth, niechęć do wózka przerabialiśmy z synem. Trochę wcześniej mu się zaczęła i co spacer wracaliśmy na sygnale. Nawet sądiadka ostatnio mi przypomniała, że wszyscy słyszeli kiedy idziemy 😄 ale dla pocieszenia, minęło. Samo przyszło, samo poszło. Trochę pomogło wywieszenie w budzie wózka kilku zabawek.I chodzenie pomiędzy drzewami.

Freja, to Ty dzień prania masz na codzień 😄 myślałam że u nas się zbiera, ale zwracam honor 😂

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Mamaela86 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2020, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze a mi nic nie kazali sprawdzać tego wędzidełka.
    Od razu widać różnicę bo już języczek wyciąga a w ogóle nie wędrował poza buźkę. I przy karmieniu też lepiej łapie pierś, tak głębiej.

Jolu współczuję stresu . Mam nadzieję że pomogą badania w szpitalu .
    A mocz dziewczynce strasznie trudno pobrac. To się odkleja od skóry i wszystko wylatuje bokiem.
    Najlepiej przykleić i czekać aż nasika.

Freja Zosia podnosi cały czas , coraz dłużej i mocniej .
    Może Eryk to leniuszek ale na wszelki wypadek zapytałbym się pediatry.

Sebastian 2007-09-11, Sara 2010-07-04 :-)
    2 aniołki 7 tydz. [*]2012,10 tydz.[*]2013.
    Sylwia 2017-04-01, Zosia 2020-10-25
    bhywdf9hjfmjqipp.png
  • Kicior Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka jak miło, że o nas pamiętasz. 😀

Jolu powodzenia w tym szpitalu, oby faktycznie było tak jak mówisz - badania i do domu. No i fajnie że mama z Tobą pojedzie, dobrze mieć wsparcie.

Maybelle Gabrysia trzyma główkę w podporze wzorowo. 😀❤️ A co do skręcania w jedną stronę bardziej - może to jakaś minimalna asymetria? A jakby ją zainteresować czymś z lewej strony, może trzymałaby wtedy dłużej? Igi na przykład ma taką ulubioną ścianę w łazience w biało-czarno-szare wzory i uwielbia na nią patrzeć, tam zawsze najlepiej wychodzi mu podnoszenie głowy, choć generalnie nie ma z tym problemu.

Co do tych "czarów" na dzieciach... Nie chcę nikogo urazić, ale ja bym raczej szukała racjonalnej przyczyny.

A co do niesiedzenia w wózku - ja byłam takim małym rozdarciuchem co nie chciał chodzić na spacery w wózku tylko na rękach. 😜 Jak na razie Igi tego po mnie nie odziedziczył ba szczęście i o ile wszystko jest ok (sucho, pojedzony, odbeknięte) to bardzo dobrze mu się śpi w wózku i tak samo w aucie. 😀

mhsv2n0asvtkxel6.png
  • baby Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kicior fajnie że się odezwalaś 👍 i że u Was ok. Uśmiech dziecka to taka nagroda za te trudne tygodnie ❤👶

Freja ja generalnie piorę codziennie. Teraz tylko mały zastój się zrobił. Dwa dni i już rura od zsypu zapchana 😱🙈😆

Freja Janek też leniwy w u noszeniu głowy. Najlepiej mu idzie jak leży na mnie ale to nie to samo. Dojdzie do tego. No musi 😉

Kiepski wieczór i noc za nami. Dodatkowo jeszcze obrażony mąż 🙈😆 On jest taki typ fochmena. Tak go łatwo urazić że aż śmieszne to jest. No nic. Minie i to.
    Bo jak napisała kiedyś Wowka "wszystko mija. Nawet najdłuższa żmija" 😁👍

Dziewczyny od wedzidelek - fajnie że już to za Sobą. Teraz będzie tylko lepiej

Mamy chłopców - jak u waszych synków z napletkiem? Moim zdaniem Janek ma zwężony. Oglądała pediatra. Mówi żeby dać mu czas

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2020, 07:34

Wowka lubi tę wiadomość

f2wl4z17a25l2zbv.png

oraz nastoletni córka i syn :)
  • Evoleth Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maybelle, będzie lepiej, na pewno✊
    Mamaela, super że już widać takie efekty👍
    Nam zalecono masaże właśnie dlatego że to miejsce po poodcięciu może zarastać. I żeby zwiększyć ruchomość języka.
    Pediatra kazał mi brać jałowy wacik, namoczyć go w rumianku i masować delikatnie to miejsce po poodcięciu. Miałam to robić przez 3 minuty, 3 razy dziennie przez 3 tygodnie. Tam z tyłu może się robić taka żółta ziarnina i to jest normalne.
    Potem przyszła do nas położna laktacyjna i zaleciła, żeby masować małej dziąsła w miejscach gdzie wyrosną szóstki okrężnymi ruchami. Chodzi o to żeby język podążał za tym bodźcem, żeby zwiększyć jego ruchomość. Kazała też przyciskać palcem język tak żeby dziecko wysuwało go do przodu. Ale to ostatnie raczej mi się nie udawało, chyba za mało odważna jestem.

Freja, moja Iza już od paru tygodni podnosi głowę całkiem wysoko. Ale ostatnio trochę jej się odechciało. Woli leżeć i lizać swoje rączki. Myślę że właśnie odkrywa że je ma i to dlatego.

Poronienie październik 2015
    Alicja marzec 2017 ❤️
    Izabela październik 2020 ❤️

• baby Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kicior możesz jakoś opisać jak robiłaś masaż kanalika łzowego Igiemu? Ja próbuje ale nie wiem czy dobrze robię. Ropieje mu jedno oko. Na początku dwa więc już i tak lepiej. I to od samego szpitala od początku

f2wl4z17a25l2zbv.png

oraz nastoletni córka i syn :)
  • Lena955 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola, trzymam kciuki.
    Ja jestem osobą wierząca i staram się unikać tych wszystkich czarów. Ale przy początkach wrzasków mojego Małego gdy byłam z nim sama, niedoświadczona i przerażona, to gdy przyjechała moja mama od razu zarządziła wylewanie jajka... Nie wiem czy pomogło mu jajko czy oo prostu ona, mniej przestraszona niż ja. Bo był spokojniejszy. Gdy człowiek nie wie co dziecku jest to chwyta się wszystkiego. To tylko moja historia. Najważniejsze jest wykluczenie przyczyn medycznych. Tego się trzymajmy.

Jola17a lubi tę wiadomość

• Lena955 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam pytanie z innego tematu. Od kilku tygodnie mam okropnie przesuszona skórę. Chyba jest to spowodowane suchym powietrzem i grzejnikiem przy którym śpię (mała sypialnia, duże łóżko-nie da się inaczej). Piję dużo wody. Pamiętam o tym. Mimo to, jak nałożę rano serum i krem to po 5 godzinach skóra jest tak ściągniętą i sucha, że muszę cały czas dokładać krem. Jak mam makijaż to już masakra. Może ma, któraś coś mega nawilżającego do polecenia?

‹‹ 541 542 543 544 545 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ