PAŹDZIERNIK 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Butterfly23 wrote:Ja byłam na jednym i drugim usg prywatnie. Fakt, to wcześniejsze usg było robione na super maszynie, bo nawet widać w pęcherzyku białą plamkę i lekarz mówił, że to zarodek 🥹 na tym dzisiejszym czarna plama, ale pomiary chyba nie kłamią?
Noo widać że sprzęt super👱🏻♀️30 🧔🏻♂️32
05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
04.2019 👶🏼
Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
13.02 ⏸️
15.02 beta 81,5
17.02 beta 158,4
01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
15.03 CRL 1,24 cm ❤️ -
Mju wrote:Hej!
Ja po wizycie, 0.57cm berbecia z serduszkiemkolejna wizyta za miesiąc, na ten moment termin to 13.10. Wg usg 6w+6d, według różnych aplikacji 7+0, czyli w zasadzie się zgadza.
Kolejne dobre wieści ❤️❤️❤️👱🏻♀️30 🧔🏻♂️32
04.2019 👶🏼
13.02 ⏸️
15.02 beta 81,5
17.02 beta 158,4
15.03 CRL 1,24 cm ❤️ -
Mi od rana ciśnienie skoczyło
Już się uspokoiłam, bo wszystko szło git, ale jednak nie ma tak dobrze. Lekkie plamienie się pojawiło, więc zamiast czekać na wizytę do wtorku (przełożyłam z poniedziałku), będę próbowała się dziś dostać. To dosłownie odrobina brązowej substancji, ale i tak potrzebuję się dowiedzieć co się dzieje i czy krwiaki się nie szykują. Nie chcę zostać z tym na weekend
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2023, 08:16
DorotaAnna lubi tę wiadomość
-
Butterfly23 ja też bym poszła za tydzień lub dwa na USG. Ale może mam trochę spaczoną psychę po poprzednich ciążach
Evelina93 jak znajdziesz taki sposób to ja się też chętnie dowiem haha33 lata, starania od 10.2019
03.2020 - 💔6 tc 02.2021 - 💔 cp 03.2023 - 💔9 tc
02.2025 - start IVF - 10 pęcherzyków, 8 dojrzałych komórek, 5❄️(5.1.1, 5.1.1., 6.2.2., 6.2.3., 4.2.2.)
"Na końcu wszystko będzie dobrze. Jeśli nie jest dobrze, to znaczy, że to jeszcze nie koniec." -
Evelina93 wrote:W poniedziałek mam 2 wizytę, 6tydz+3dni od daty ostatniej miesiaczki.
Czy ktoś mam sposoby na radzenie sobie ze stresem?
Niestety też nie wiem. Trochę podejście "co ma być to będzie", ale nie zawsze da się to sobie samej wytłumaczyć. Podobno w którymś miesiącu trochę mija stres i niecierpliwość
-
Butterfly23 wrote:Ja też jestem po wizycie. Lekarz powiedział, że ciąża jest młodsza o tydzień. Z czym nie do końca chcę się zgodzić, ponieważ ja mam krótkie cykle 24-25 dni. Test wykonałam w 28 dniu cyklu i był już pozytywny. Boję się, że ciąża się zatrzymała 🥺 kolejną wizytę mam na koniec marca. Pęcherzyk ma 0,88 cm co faktycznie odpowiada 5 tc. Ale jak byłam kilka dni temu u innego, on powiedział, że ciąża 5t4d i zastanawiam się czy usg tak nie pokazało na podstawie terminu ostatniej miesiączki. Nie jest mi dane zaznać trochę spokoju. Ale wiem, że to kompletnie już nie jest zależne ode mnie. Co ma być to będzie…
A co do progesteronu to powiedział, że niepotrzebnie badam.
Kochana ale napędziłaś sobie stracha tą wizytą 🥹
pamiętaj o jednej i najważniejszej rzeczy - nigdy nie porównujemy ze sobą USG robionych na innych sprzętach, bo pomiary mogą być właśnie różne i stres gotowy... różnice w sprzętach mogą być ogromne.
Może Cie uspokoi mój przykład - bo też widzę różnicę - we wtorek byłam na wizycie u lekarza, u którego docelowo chcę prowadzić ciążę, jest to szpital w którym chcę rodzić itp i lekarz ma bardzo dobry sprzęt, precyzyjny, w trakcie wizyty zmieniał ustawienia kilka razy, przełączał na różne kolory itp, z 5 albo 6 wersji było i tam właśnie dokładnie pokazał mi krwiaki, bo zaznaczały się na czerwono, a wczoraj np byłam u lekarki, też prywatnie, do której chodziłam wcześniej u siebie w mieście i ona zapisywała mi m.in. stymulację, prowadziła monitoringi i była bardzo zaangażowana w nasze starania o dziecko, dlatego wczoraj jeszcze do niej poszłam z dobrymi nowinamii sprzęt niby też dobry, bo owszem dziecko pokazała mi dokładnie na takich zbliżeniach ;o serduszko, nawet wychwyciła mini pępowinę od tej naszej Kropeczki
ale np krwiaków w ogóle się nie dopatrzyła, bo na swoim USG ma tylko 2 programy, mówiła, że ginekologiczny i położniczy i niektórych rzeczy się nie dopatrzy... Pomiary też były inne, a między wizytami zaledwie 2 dni różnicy, więc nie za wiele mogło się zmienić 🤷🏻♀️
jeżeli masz możliwość, to umówiłabym się na wizytę do tego pierwszego lekarza tak za tydzień, półtora. Od jego pomiarów wychodzi na to, że powinno być już serduszko i będziesz spokojna. Na pewno nie czekałabym miesiąc czasu, bo wykończysz się nerwowo... Przytulam mocno!Praskovia, DorotaAnna, Butterfly23, Umka lubią tę wiadomość
-
DorotaAnna wrote:Menina cieszę się bardzo z Twojej wizyty, kiedy masz następna? Wierze że tym razem będzie wszystko w porządku ❤️❤️❤️
Butterfly23 może faktycznie ten jeden raz owulacja była trochę później ?
Swoją droga pamietam z poprzedniej ciąży że tu na forum były dziewczyny, które Np. Prowadziły ciąże na NFZ i prywatnie albo w ogóle z jakiegos powodu miały to inne usg przez innych lekarzy- i tez pojawiał się problem rozbieżności w pomiarach. Jednak sprzęt i umiejętności lekarza mogą robić różnice, a przecież to są jeszcze dosłownie milimetry do pomiaru.
Pierwszy raz prowadzę ciążę na pakiet z Luxmedu i szczerze mówiąc jestem pogubiona póki co z tymi wizytami. Lekarz wystawił mi mnóstwo skierowań, które widzę w aplikacji i powiedział, żebym poumawiała badania i wizyty według dat sugerowanych w systemie. A tu większość sugerowanych dat to 10.01... Na kolejną wizytę są dwa skierowania, jedno z sugerowaną datą 10.01, drugie z datą 21.03. Do tego osobne skierowanie na usg przed 10. tygodniem i jeszcze na prenatalne między 11 a 13 tygodniem. Muszę to jakoś ogarnąć, żeby nie ganiać co tydzień na usg. Nie rozumiem tej Luxmedowej filozofii, żeby robić USG ciąży poza wizytą u lekarza prowadzącego (oczywiście nie mówię o prenatalnych). Na tej ostatniej wizycie lekarz zrobił szybkie usg i nie dał mi zdjęcia, mówiąc, że i tak będę miała osobno dokładniejsze usg do 10 tygodnia. Nie rozumiem tej logiki....10.2020 6tc 💔
F. ur. wrzesień 2021 ❤️
11.2022 10 tc 💔
A. ur. październik 2023 ❤️ -
Menina wrote:Pierwszy raz prowadzę ciążę na pakiet z Luxmedu i szczerze mówiąc jestem pogubiona póki co z tymi wizytami. Lekarz wystawił mi mnóstwo skierowań, które widzę w aplikacji i powiedział, żebym poumawiała badania i wizyty według dat sugerowanych w systemie. A tu większość sugerowanych dat to 10.01... Na kolejną wizytę są dwa skierowania, jedno z sugerowaną datą 10.01, drugie z datą 21.03. Do tego osobne skierowanie na usg przed 10. tygodniem i jeszcze na prenatalne między 11 a 13 tygodniem. Muszę to jakoś ogarnąć, żeby nie ganiać co tydzień na usg. Nie rozumiem tej Luxmedowej filozofii, żeby robić USG ciąży poza wizytą u lekarza prowadzącego (oczywiście nie mówię o prenatalnych). Na tej ostatniej wizycie lekarz zrobił szybkie usg i nie dał mi zdjęcia, mówiąc, że i tak będę miała osobno dokładniejsze usg do 10 tygodnia. Nie rozumiem tej logiki....
W Enelmedzie jest tak samo... na razie idę jeszcze do kliniki na USG, ale potem chce prowadzić w Enelu, żeby nie pójść z torbamiMyślę, że najlepiej usiąść z kalendarzem i zadzwonić na infolinię poumawiać
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2023, 09:55
33 lata, starania od 10.2019
03.2020 - 💔6 tc 02.2021 - 💔 cp 03.2023 - 💔9 tc
02.2025 - start IVF - 10 pęcherzyków, 8 dojrzałych komórek, 5❄️(5.1.1, 5.1.1., 6.2.2., 6.2.3., 4.2.2.)
"Na końcu wszystko będzie dobrze. Jeśli nie jest dobrze, to znaczy, że to jeszcze nie koniec." -
Clausix wrote:W Enelmedzie jest tak samo... na razie idę jeszcze do kliniki na USG, ale potem chce prowadzić w Enelu, żeby nie pójść z torbami
Myślę, że najlepiej usiąść z kalendarzem i zadzwonić na infolinię poumawiać
Ja też zostanę w Luxmedzie tylko i wyłącznie ze względów finansowych... Jakoś to sobie poumawiam w aplikacji, tylko wkurza mnie po prostu ten chaos i brak logiki.10.2020 6tc 💔
F. ur. wrzesień 2021 ❤️
11.2022 10 tc 💔
A. ur. październik 2023 ❤️ -
Agnuka wrote:Kochana ale napędziłaś sobie stracha tą wizytą 🥹
pamiętaj o jednej i najważniejszej rzeczy - nigdy nie porównujemy ze sobą USG robionych na innych sprzętach, bo pomiary mogą być właśnie różne i stres gotowy... różnice w sprzętach mogą być ogromne.
Może Cie uspokoi mój przykład - bo też widzę różnicę - we wtorek byłam na wizycie u lekarza, u którego docelowo chcę prowadzić ciążę, jest to szpital w którym chcę rodzić itp i lekarz ma bardzo dobry sprzęt, precyzyjny, w trakcie wizyty zmieniał ustawienia kilka razy, przełączał na różne kolory itp, z 5 albo 6 wersji było i tam właśnie dokładnie pokazał mi krwiaki, bo zaznaczały się na czerwono, a wczoraj np byłam u lekarki, też prywatnie, do której chodziłam wcześniej u siebie w mieście i ona zapisywała mi m.in. stymulację, prowadziła monitoringi i była bardzo zaangażowana w nasze starania o dziecko, dlatego wczoraj jeszcze do niej poszłam z dobrymi nowinamii sprzęt niby też dobry, bo owszem dziecko pokazała mi dokładnie na takich zbliżeniach ;o serduszko, nawet wychwyciła mini pępowinę od tej naszej Kropeczki
ale np krwiaków w ogóle się nie dopatrzyła, bo na swoim USG ma tylko 2 programy, mówiła, że ginekologiczny i położniczy i niektórych rzeczy się nie dopatrzy... Pomiary też były inne, a między wizytami zaledwie 2 dni różnicy, więc nie za wiele mogło się zmienić 🤷🏻♀️
jeżeli masz możliwość, to umówiłabym się na wizytę do tego pierwszego lekarza tak za tydzień, półtora. Od jego pomiarów wychodzi na to, że powinno być już serduszko i będziesz spokojna. Na pewno nie czekałabym miesiąc czasu, bo wykończysz się nerwowo... Przytulam mocno!
I to ogromnego 🥺 Pójdę na usg, bo czekanie ponad miesiąc na kolejną wizytę mnie psychicznie wykończy. Dziękuję Ci za tą wiadomość ❤️
03.2023💔 8tc 👼
01/25- start IVF
25.01 ET 5.1.2 (+EG) 💔 03/25
💊 encorton, acard, utrogestan, clexane, avamina
Mamy ❄️❄️ (3.1.1 i 3.1.2) -
Menina wrote:Pierwszy raz prowadzę ciążę na pakiet z Luxmedu i szczerze mówiąc jestem pogubiona póki co z tymi wizytami. Lekarz wystawił mi mnóstwo skierowań, które widzę w aplikacji i powiedział, żebym poumawiała badania i wizyty według dat sugerowanych w systemie. A tu większość sugerowanych dat to 10.01... Na kolejną wizytę są dwa skierowania, jedno z sugerowaną datą 10.01, drugie z datą 21.03. Do tego osobne skierowanie na usg przed 10. tygodniem i jeszcze na prenatalne między 11 a 13 tygodniem. Muszę to jakoś ogarnąć, żeby nie ganiać co tydzień na usg. Nie rozumiem tej Luxmedowej filozofii, żeby robić USG ciąży poza wizytą u lekarza prowadzącego (oczywiście nie mówię o prenatalnych). Na tej ostatniej wizycie lekarz zrobił szybkie usg i nie dał mi zdjęcia, mówiąc, że i tak będę miała osobno dokładniejsze usg do 10 tygodnia. Nie rozumiem tej logiki....
W poronionej ciąży tez chodziłam na luxmed i tez było tak dziwnie. Lekarz kazał mi się rejestrować na wizyty dwie pod rząd - jedna normalna jedna z usg 😅 badania ogarniały mi panie z rejestracji, może u Ciebie tez pomogą ? Albo infolinia ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2023, 10:11
👱🏻♀️30 🧔🏻♂️32
04.2019 👶🏼
13.02 ⏸️
15.02 beta 81,5
17.02 beta 158,4
15.03 CRL 1,24 cm ❤️ -
Menina wrote:Ja też zostanę w Luxmedzie tylko i wyłącznie ze względów finansowych... Jakoś to sobie poumawiam w aplikacji, tylko wkurza mnie po prostu ten chaos i brak logiki.
Dziewczyny dowiedzcie się jaki macie pakiet w luxmedzie. Ja np mam swobodę leczenia. I luxmed zwraca mi określoną kwotę w miesiącu za wizyty u specjalistów prywatnych spoza luxmedu. Dodatkowo, jeżeli nie są w stanie wam zapewnić wizyty w czasie np 2 tygodni, muszą wystawić wam podzlecenie do klinik współpracujących i jeżeli na takiej wizycie zostaną wystawione skierowanie, muszą je uhonorować. A jeżeli z nikim nie współpracują w waszym mieście, wystawiają wniosek o zwrot kosztów za wizytę. Idziecie prywatnie, bierzecie fakturę na siebie i składacie z tym wnioskiem i oni oddają wam kasę.
Luxmed jeżeli chodzi o umawianie się z sugerowaną datą ze skierowania to tragedia. Bo nie ma terminów. I w aplikacji tego nie będzie. Wtedy najlepiej podejść do rejestracji i powiedzieć ze lekarz prosi o wizytę tego i tego dnia i powinni was dopisać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2023, 10:10
DorotaAnna lubi tę wiadomość
03.2023💔 8tc 👼
01/25- start IVF
Mamy ❄️❄️ (3.1.1 i 3.1.2) -
Evelina93 wrote:Mam nadzieję ⁹ze stres troche minie potem.
Na pierwszej wizycie było widać pęcherzyk ciazowy był to 4 tydzień.
Czy ktoś z Was przez to miał brak apetytu ?
O z tym stresem to każda się chyba mierzy
Ja staram się myśleć pozytywnie to mi pomaga.
Brak apetytu w większości dnia mi tez towarzyszy- ale to chyba ze względu na ciąże a nie na stresnie mam apetytu a potem nagle jestem głodna, i to bardzo.
Z dwoma zarodkami - pewnie gdzieś w 6/7 tyg jak pojawia się serduszko już lekarz wyłapałaby dwa serduszka. No albo wcześniej byłyby widoczne dwa pecherzyki po prostu👱🏻♀️30 🧔🏻♂️32
04.2019 👶🏼
13.02 ⏸️
15.02 beta 81,5
17.02 beta 158,4
15.03 CRL 1,24 cm ❤️ -
Eskalopka wrote:Mi od rana ciśnienie skoczyło
Już się uspokoiłam, bo wszystko szło git, ale jednak nie ma tak dobrze. Lekkie plamienie się pojawiło, więc zamiast czekać na wizytę do wtorku (przełożyłam z poniedziałku), będę próbowała się dziś dostać. To dosłownie odrobina brązowej substancji, ale i tak potrzebuję się dowiedzieć co się dzieje i czy krwiaki się nie szykują. Nie chcę zostać z tym na weekend
Jak sytuacja? Jak się czujesz ? Udało Ci się przełożyć wizytę ?👱🏻♀️30 🧔🏻♂️32
04.2019 👶🏼
13.02 ⏸️
15.02 beta 81,5
17.02 beta 158,4
15.03 CRL 1,24 cm ❤️ -
Eskalopka wrote:Mi od rana ciśnienie skoczyło
Daj znać czy udało Ci się zarejestrować na dziś i co lekarz powiedział. Trzymam mocne kciuki ❤️Karolinaklaudia lubi tę wiadomość
03.2023💔 8tc 👼
01/25- start IVF
Mamy ❄️❄️ (3.1.1 i 3.1.2)