PAŹDZIERNIK 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć 🙂
Jescze was nie nadrobiłam ale wieczorem wezme komputer i poczytam co u was słychać 😀bo na telefonie jest trochę gorzej.
We wtorek miałam wizytę na NFZ to był 6tc0d zarodka jesXze nie było widać bo lekarz mówił że ma bardzo kiepski sprzęt
Dziś zadzwoniłam do mojego lekarza prywatnie umówiłam się na wtorek na wizytę kazał mi już brać acard i umówić się do diabetologa bo mierze sobie cukry glukometrem i na czczo mam 100 w poprzedniej ciąży miałam cukrzycę ciazową.
I teraz tak się martwię i zachodzę w głowę że może trzeba było dzwonić szybciej do swojego gina boję się że jak mam wysokie cukry to zaszkodze dziecku 🤨jutro rano idę zbadać cukier do laboratorium zobaczę czy glukometr mówi prawdę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2023, 16:10
-
A powiedzcie mi Acard na co bierzecie? Ginekolog kazał czy same wolicie brać?
Przepraszam, że pytam ale to moja pierwsza ciąża -
Laura321 wrote:A powiedzcie mi Acard na co bierzecie? Ginekolog kazał czy same wolicie brać?
Przepraszam, że pytam ale to moja pierwsza ciąża
Ginegolog kazał we wrześniu poroniłam więc myśle że dlatego teraz mi kazał brac -
Hej Dziewczyny. Ja byłam wczoraj na wizycie. Widziałam zarodek i bijące serduszko. Wczoraj było 7+2, a z USG 7+0 - zarodek miał 0,87 cm. Bardzo się denerwowałam, bo w listopadzie poroniłam i w sumie nawet wczorajsza wizyta mnie całkiem nie uspokoiła, bo w poprzedniej ciąży w 8+3 serduszko biło jak dzwon, a dwa tygodnie później już nie. Teraz podczas usg noga mi aż podskakiwała na kozetce, tak się trzęsłam. Ale odganiam złe myśli i ufam, że tym razem będzie wszystko dobrze. Ja też biorę acard, ze względu na ciążę biochemiczną i poronienie. Cieszę się z Waszych udanych wizyt i czekam na dalsze dobre wieści.
Clausix, Butterfly23, DorotaAnna, Praskovia, elforia lubią tę wiadomość
10.2020 6tc 💔
F. ur. wrzesień 2021 ❤️
11.2022 10 tc 💔
A. ur. październik 2023 ❤️ -
Ja też jestem po wizycie. Lekarz powiedział, że ciąża jest młodsza o tydzień. Z czym nie do końca chcę się zgodzić, ponieważ ja mam krótkie cykle 24-25 dni. Test wykonałam w 28 dniu cyklu i był już pozytywny. Boję się, że ciąża się zatrzymała 🥺 kolejną wizytę mam na koniec marca. Pęcherzyk ma 0,88 cm co faktycznie odpowiada 5 tc. Ale jak byłam kilka dni temu u innego, on powiedział, że ciąża 5t4d i zastanawiam się czy usg tak nie pokazało na podstawie terminu ostatniej miesiączki. Nie jest mi dane zaznać trochę spokoju. Ale wiem, że to kompletnie już nie jest zależne ode mnie. Co ma być to będzie…
A co do progesteronu to powiedział, że niepotrzebnie badam.DorotaAnna lubi tę wiadomość
03.2023💔 8tc 👼
01/25- start IVF
25.01 ET 5.1.2 (+EG) 💔 03/25
💊 encorton, acard, utrogestan, clexane, avamina
Mamy ❄️❄️ (3.1.1 i 3.1.2) -
Laura321 wrote:A powiedzcie mi Acard na co bierzecie? Ginekolog kazał czy same wolicie brać?
Przepraszam, że pytam ale to moja pierwsza ciąża
Acard bierze się głównie dla polepszenia przepływu krwi, również w narządach rodnychZmniejsza również ryzyko stanu przedrzucawkowego.
Wskazania (ze strony mamyginekolog) - stan przedrzucawkowy w poprzedniej ciąży,
hipotrofia płodu w poprzedniej ciąży,
nadciśnienie tętnicze przedciążowe,
przewlekłe choroby nerek,
cukrzyca przedciążowa,
otyłość (BMI>30),
choroby autoimmunologiczne (np. Toczeń układowy),
zespół antyfosfolipidowy,
trombofilie.33 lata, starania od 10.2019
03.2020 - 💔6 tc 02.2021 - 💔 cp 03.2023 - 💔9 tc
02.2025 - start IVF - 10 pęcherzyków, 8 dojrzałych komórek, 5❄️(5.1.1, 5.1.1., 6.2.2., 6.2.3., 4.2.2.)
"Na końcu wszystko będzie dobrze. Jeśli nie jest dobrze, to znaczy, że to jeszcze nie koniec." -
Butterfly23 wrote:Ja też jestem po wizycie. Lekarz powiedział, że ciąża jest młodsza o tydzień. Z czym nie do końca chcę się zgodzić, ponieważ ja mam krótkie cykle 24-25 dni. Test wykonałam w 28 dniu cyklu i był już pozytywny. Boję się, że ciąża się zatrzymała 🥺 kolejną wizytę mam na koniec marca. Pęcherzyk ma 0,88 cm co faktycznie odpowiada 5 tc. Ale jak byłam kilka dni temu u innego, on powiedział, że ciąża 5t4d i zastanawiam się czy usg tak nie pokazało na podstawie terminu ostatniej miesiączki. Nie jest mi dane zaznać trochę spokoju. Ale wiem, że to kompletnie już nie jest zależne ode mnie. Co ma być to będzie…
A co do progesteronu to powiedział, że niepotrzebnie badam.
Moja gin też uważa, że niepotrzebnie badam proga. Nie wiem dlaczego... Czemu dopiero na koniec marca wizyta?33 lata, starania od 10.2019
03.2020 - 💔6 tc 02.2021 - 💔 cp 03.2023 - 💔9 tc
02.2025 - start IVF - 10 pęcherzyków, 8 dojrzałych komórek, 5❄️(5.1.1, 5.1.1., 6.2.2., 6.2.3., 4.2.2.)
"Na końcu wszystko będzie dobrze. Jeśli nie jest dobrze, to znaczy, że to jeszcze nie koniec." -
Nie wiem. Spojrzał w kalendarz i powiedział, że na koniec marca będzie dobrze. Ja badam proga, ponieważ mam niedomogę ciałka żółtego. Mam zawsze plamienia przed miesiączką03.2023💔 8tc 👼
01/25- start IVF
Hej!
Ja po wizycie, 0.57cm berbecia z serduszkiemkolejna wizyta za miesiąc, na ten moment termin to 13.10. Wg usg 6w+6d, według różnych aplikacji 7+0, czyli w zasadzie się zgadza.
Clausix, Praskovia, Karolinaklaudia, DorotaAnna lubią tę wiadomość
-
Butterfly23 wrote:Ja też jestem po wizycie. Lekarz powiedział, że ciąża jest młodsza o tydzień. Z czym nie do końca chcę się zgodzić, ponieważ ja mam krótkie cykle 24-25 dni. Test wykonałam w 28 dniu cyklu i był już pozytywny. Boję się, że ciąża się zatrzymała 🥺 kolejną wizytę mam na koniec marca. Pęcherzyk ma 0,88 cm co faktycznie odpowiada 5 tc. Ale jak byłam kilka dni temu u innego, on powiedział, że ciąża 5t4d i zastanawiam się czy usg tak nie pokazało na podstawie terminu ostatniej miesiączki. Nie jest mi dane zaznać trochę spokoju. Ale wiem, że to kompletnie już nie jest zależne ode mnie. Co ma być to będzie…
A co do progesteronu to powiedział, że niepotrzebnie badam.
Czy u ciebie jest tylko pęcherzyk?
Pisałaś że kontrolujesz cukier możesz mi napisać jaki masz cukier rano na czczo?Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2023, 20:36
-
3 ciążą wrote:Cześć 🙂
Jescze was nie nadrobiłam ale wieczorem wezme komputer i poczytam co u was słychać 😀bo na telefonie jest trochę gorzej.
We wtorek miałam wizytę na NFZ to był 6tc0d zarodka jesXze nie było widać bo lekarz mówił że ma bardzo kiepski sprzęt
Dziś zadzwoniłam do mojego lekarza prywatnie umówiłam się na wtorek na wizytę kazał mi już brać acard i umówić się do diabetologa bo mierze sobie cukry glukometrem i na czczo mam 100 w poprzedniej ciąży miałam cukrzycę ciazową.
I teraz tak się martwię i zachodzę w głowę że może trzeba było dzwonić szybciej do swojego gina boję się że jak mam wysokie cukry to zaszkodze dziecku 🤨jutro rano idę zbadać cukier do laboratorium zobaczę czy glukometr mówi prawdę.
Jak kilka dni będzie podwyższony cukier to nie powinno się nic stać - przecież wiele kobiet nie wiedziałoby jeszcze na Twoim miejscu ze ma problem z cukrem, ale jeśli taka masz tendencje to jak najszybciej do diabetologa. Swoją droga zmotywowałaś mnie i od jutra pobierze trochę cukier bo w poprzedniej ciąży tez miałam cukrzyce 😢
Może do czasu wizyty u diabetologa postaraj się wyregulować to dieta ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2023, 20:55
👱🏻♀️30 🧔🏻♂️32
05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
04.2019 👶🏼
Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
13.02 ⏸️
15.02 beta 81,5
17.02 beta 158,4
01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
15.03 CRL 1,24 cm ❤️ -
3 ciążą wrote:Czy u ciebie jest tylko pęcherzyk?
Pisałaś że kontrolujesz cukier możesz mi napisać jaki masz cukier rano na czczo?03.2023💔 8tc 👼
01/25- start IVF
Menina cieszę się bardzo z Twojej wizyty, kiedy masz następna? Wierze że tym razem będzie wszystko w porządku ❤️❤️❤️
Butterfly23 może faktycznie ten jeden raz owulacja była trochę później ?
Swoją droga pamietam z poprzedniej ciąży że tu na forum były dziewczyny, które Np. Prowadziły ciąże na NFZ i prywatnie albo w ogóle z jakiegos powodu miały to inne usg przez innych lekarzy- i tez pojawiał się problem rozbieżności w pomiarach. Jednak sprzęt i umiejętności lekarza mogą robić różnice, a przecież to są jeszcze dosłownie milimetry do pomiaru.👱🏻♀️30 🧔🏻♂️32
05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
04.2019 👶🏼
Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
13.02 ⏸️
15.02 beta 81,5
17.02 beta 158,4
01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
15.03 CRL 1,24 cm ❤️ -
Butterfly23 może poproś o skierowanie na krzywą? Ja generalnie mam stan przedcukrzycowy, więc od razu po potwierdzeniu ciąży musiałam iść zrobić.
W styczniu robiłam dla diabetologa i z palca miałam 111, z krwi 99, więc te glukometry nie są zbyt dokładne -
Mju wrote:Butterfly23 może poproś o skierowanie na krzywą? Ja generalnie mam stan przedcukrzycowy, więc od razu po potwierdzeniu ciąży musiałam iść zrobić.
W styczniu robiłam dla diabetologa i z palca miałam 111, z krwi 99, więc te glukometry nie są zbyt dokładne
Mam zrobioną krzywą. Cukry po 1 i 2h w normie. Na czczo mam podwyższony. W pon idę do diabetologa. Ja z palca miałam 94, a z krwi 96Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2023, 21:41
03.2023💔 8tc 👼
01/25- start IVF
DorotaAnna wrote:Menina cieszę się bardzo z Twojej wizyty, kiedy masz następna? Wierze że tym razem będzie wszystko w porządku ❤️❤️❤️
Butterfly23 może faktycznie ten jeden raz owulacja była trochę później ?
Swoją droga pamietam z poprzedniej ciąży że tu na forum były dziewczyny, które Np. Prowadziły ciąże na NFZ i prywatnie albo w ogóle z jakiegos powodu miały to inne usg przez innych lekarzy- i tez pojawiał się problem rozbieżności w pomiarach. Jednak sprzęt i umiejętności lekarza mogą robić różnice, a przecież to są jeszcze dosłownie milimetry do pomiaru.
Ja byłam na jednym i drugim usg prywatnie. Fakt, to wcześniejsze usg było robione na super maszynie, bo nawet widać w pęcherzyku białą plamkę i lekarz mówił, że to zarodek 🥹 na tym dzisiejszym czarna plama, ale pomiary chyba nie kłamią?03.2023💔 8tc 👼
01/25- start IVF
https://ibb.co/t30fxT8
To jest usg z wtorku, gdzie wg OM i tego usg 5t4dWiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2023, 21:55
03.2023💔 8tc 👼
01/25- start IVF
DorotaAnna wrote:Euforia a na kiedy masz termin? Kurde 9 tydz to dla mnie taka granica potem już mam nadzieje ze będę czuła się bezpieczniej.
Ja znowu mam ochotę na świeże warzywa 😂😂😂
Kiedy zamierzacie powiedzieć bliskim/w pracy?
Wg obliczeń 7 październik - ale będę trzymać się terminu z poniedziałkowego usgmyśle, że to będzie 7-9.10
DorotaAnna lubi tę wiadomość
-
Butterfly23 wrote:https://ibb.co/t30fxT8
To jest usg z wtorku, gdzie wg OM i tego usg 5t4d
Ja w pierwszą ciąże zaszłam w 41 dniu cyklu… w druga w okolicach 46 dc… teraz w okolicach 14-16dc
Różnie może być z tą naszą owulacją ☺️ osobiście poczekałabym tydzień i wybrała się gdzieś jeszcze na usg (z dobrym sprzętem)… ewentualnie zrobiła przyrost bety po 48h.
Dużo spokoju Ci życzę 😘Butterfly23, DorotaAnna lubią tę wiadomość
-
Butterfly23 wrote:https://ibb.co/t30fxT8
To jest usg z wtorku, gdzie wg OM i tego usg 5t4d
Widać że USG mega dobre.
Nie martw się będzie wszystko dobrze.Butterfly23 lubi tę wiadomość