X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAŹDZIERNIK 2023
Odpowiedz

PAŹDZIERNIK 2023

Oceń ten wątek:
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara, szkoda że nie mamy podobnego terminu, bo byśmy się wspierały w tym nierodzeniu. Podobnie z objawami niby wskazującymi,że to już tuż tuż. Bo mój organizm też robi mnie w konia, że już blisko, już zaraz, a zanim się zacznie, to połowa października będzie albo dalej.
    Już wczoraj zaczęliśmy akcje ewakuację. Szyjka wymasowana, prostaglandyny zalane;) póki mi libido nie siadzie, będziemy probowac;D średnio wierze w skuteczność, ale nie tylko o poród tu chodzi.

• Sara30 Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_syrenka wrote:
    Sara, szkoda że nie mamy podobnego terminu, bo byśmy się wspierały w tym nierodzeniu. Podobnie z objawami niby wskazującymi,że to już tuż tuż. Bo mój organizm też robi mnie w konia, że już blisko, już zaraz, a zanim się zacznie, to połowa października będzie albo dalej.
    Już wczoraj zaczęliśmy akcje ewakuację. Szyjka wymasowana, prostaglandyny zalane;) póki mi libido nie siadzie, będziemy probowac;D średnio wierze w skuteczność, ale nie tylko o poród tu chodzi.

Mi brzuch opadł dobre 3 tygodnie temu, czop odchodzi od 36 TC, skurcze przepowiadajace od 35 TC jakoś ... i co? I termin mnie praktycznie łapie już 🫣
    Najgorsze, że mąż wyjeżdża w połowie października i już powoli czuję widmo jego wyjazdu a ja urodzić nie zdążyłam 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2023, 10:47

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    👩🏻🩷9 E 👦🏻🩵8 E 👧🏻🩷6 T 👶🏻 L:
    age.png

Szalona rodzina z 4 szalonych dzieci 🤪
    Szalona matka córki z niepełnosprawnościami 👻
  • Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara, mój w środę lamentował po powrocie ze szpitala że będzie mnie musiał zostawić na 3-4 miesiące z miesięcznymi bliźniakami. Serio go to strasznie gryzło.
    3h później się porobiło 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2023, 11:23

[age.png
  • Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Praskovia możesz na razie wpisać 36+1 zgodnie z tym co jest mi znane na ten moment i 2420 i 2520. Będę pewna jak dostanę książeczki do ręki...

Praskovia lubi tę wiadomość

[age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_1003 wrote:
    Sara, mój w czwartek lamentował po powrocie ze szpitala że będzie mnie musiał zostawić na 3-4 miesiące z miesięcznymi bliźniakami. Serio go to strasznie gryzło.
    3h później się porobiło 😂

To może jeszcze tego sposobu wywoływania spróbujemy 🤣
    Bo jeśli nic nie ruszy i skończy się indukcją to mąż wyjedzie gdy Lidka będzie miała z tydzień 🤦🏻‍♀️
    I ja sobie średnio wyobrażam choćby poranki, pakowanie 4 dzieci do auta, rozwożenie po szkołach i przedszkolach 😵‍💫
    Wolałabym tygodniowego dziecka nie ciągać za sobą.
    Inna sprawa, że jeśli urodzę SN i tak jak po poprzednim porodzie będę na chodzie po kilku h to jeszcze w miarę. Ale gdyby było cięcie? 😰
    Inna kwestia to dźwiganie Tolki. Po żadnym porodzie nie powinnam raczej nosić 22 kilogramowego 4,5 latka 🙄
    Dlatego mi się zaczęło trochę spieszyć żebym naprawdę zdążyła dojsc do siebie po porodzie.
    A że mężowi będzie cholernie ciężko Nas zostawić to już inna sprawa 🤷🏻‍♀️

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• elforia Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!

Chwile człowieka nie ma, a tutaj takie zmiany 🫣

Freya gratulacje!

Aniu dużo sił! Cieszę się, że wszystko szczęśliwie się skończyło 😘

Sara czasami tak jest i dzieciaczki i tak zrobią co zechcą. Ale rozumiem stres związany z wyjazdem męża. Podziwiam Was! Ja się modlę od wytrzymanie do przyszłej niedzieli włącznie ☺️ a najlepiej 6.10 rano - mój mąż musi być w pracy 1,3 i 5, a zmiany maja 24h od 7-7 🤷🏼‍♀️

age.png
    2011 👦🏼❤️
    2013 👧🏼❤️
  • elforia Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fiolka, trzymam kciuki aby coś się zaczęło dziać wczesniej!

Eskalopka, współczuję sytuacji z tatą i jak masz potrzebę pisz! Nie ma co dusić w sobie 😘

Mju dorodny maluszek 😍

A ja się witam w rozpoczętym 39 tyg ☺️ młoda aktywna, miednice rozpycha, brzuch lekko opada, ale skurcze jeszcze pojedyncze i w dłuższych i krótszych odstępach :)

Podoba mi się data 7.10 i tak sobie o niej marze ukradkiem 🤭 dziś już na 100% spakuje torbę i będzie w aucie. Już wszystko dokupilam wczoraj czego minjeszcze brakowało.

Kropka ja tez już moje ciążowe wystawiam. Zostawiam sobie tylko 3 pary legginsów i 3 koszulki - reszta na Vinted :) dajesz mi nadzieje, że tydzień - dwa po porodzie chociaż koszulki będą sprzed ciąży xD
    Kupiłam sobie tez takie majtki z wysokim stanem jak polecałeś - co prawda w Action, ale bambusowe z wysokim stanem i bezszwowe :)

Muszę sobie tylko uszykować jeszcze do torby do szpitala kubek, sztućce i kubek na płatki owsiane oraz mix płatków na 3 dni xD nie przełknę szpitalnego jedzenia. Przynajmniej pieczywa i mortadeli… wiec śniadania i kolacje muszę jakoś ogarnąć

age.png
    2011 👦🏼❤️
    2013 👧🏼❤️
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara, ja bym spróbowała oleju rycynowego. Zadziała albo nie, ale tonący brzytwy się chwyta. ja po 15.10 będę go pić zamiast kawy;D

• Sara30 Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_syrenka wrote:
    Sara, ja bym spróbowała oleju rycynowego. Zadziała albo nie, ale tonący brzytwy się chwyta. ja po 15.10 będę go pić zamiast kawy;D

Wiesz co, myślałam o tym... ale choruje na przewlekle zapalenie jelita grubego i boje się, że zamiast porodu to wywołam sobie zaostrzenie choroby 🙄

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• MalgosiaKmK Ekspertka

Wysłany: 23 września 2023, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka, sama jestem ciekawa... zarówno ja jak i nasz synek mamy piwne oczy (synek to wręcz prawie czarne) ale włoski to takie szatynowe. Mąż ciemny blondyn i niebieskie oczy. Co to będzie za mieszanka.🙊 Zobaczymy. 😉Ja z wyboru czarnulka... ale włosy bliżej ciemnych niż blond(jeśli chodzi o naturalne).
    Na początku ten miesiąc, dwa różnicy miedzy dziećmi to taka ogromna różnica.... masz rację.
    Październik z tego co widziałam zamulamy we 3. A jak będzie, okaże się.🙃

04.11.2015 cp (8tc) Aniołek
    14.02.2017 synek 💙
    age.png

age.png

29.10.2023 Julcia🩷
  • Eskalopka Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile macie tych ciuchów ciążkowych, że idą na vinted? Ja mam 2 pary leginsów, a resztę uzupełniam tym co i tak w szafie już jest. Inna sprawa że lubię luźne, ciemne ubrania, chociaż teraz i kolorowe kiecki z szafy wyciągnęłam.

Co do wyników i kontaktu z lekarzem... może jest inna procedura bliżej rozwiązania? Na kwalifikacji do DN położna wspominała, że gdyby w kolejnym badaniu moczu coś wyszło, mam się migiem tym zająć.

Sara, życzę żeby ten weekend był już z Lidką, bo faktycznie mąż na pełen etat w domu jest Ci niezwykle potrzebny. Trzymam kciuki aby to było już!

• Eskalopka Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalgosiaKmK wrote:
    Kropka, sama jestem ciekawa... zarówno ja jak i nasz synek mamy piwne oczy (synek to wręcz prawie czarne) ale włoski to takie szatynowe. Mąż ciemny blondyn i niebieskie oczy. Co to będzie za mieszanka.🙊 Zobaczymy. 😉Ja z wyboru czarnulka... ale włosy bliżej ciemnych niż blond(jeśli chodzi o naturalne).
    Na początku ten miesiąc, dwa różnicy miedzy dziećmi to taka ogromna różnica.... masz rację.
    Październik z tego co widziałam zamulamy we 3. A jak będzie, okaże się.🙃

Wczoraj się nad tym zastanawiałam jaka jest różnica rozwojowa u dzieci które trochę wcześniej się urodziły, a tymi które są powiedzmy w terminie. Przy założeniu że miały przyść na świat podobnie. Czy poza brzuchem rozwijają się jakoś inaczej niż te donoszone?

• Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara30 wrote:
    Wiesz co, myślałam o tym... ale choruje na przewlekle zapalenie jelita grubego i boje się, że zamiast porodu to wywołam sobie zaostrzenie choroby 🙄
    aaa, no to ryzykowne. Chociaż ja bym chyba spronowala. ale z drugiej strony, czy to oby coś daje? Nie wiem...
    to mnie strasznie wkurza, że choćbym na rzęsach chodzila, starego napastowala 3 razy dziennie, żywiła wyłącznie daktylami i ananasem z chilli, popijała tylko herbatę z liści malin z olejem rycynowym i inne rzeczy robila, to tak naprawdę nie mam wpływu na moment, kiedy się wypakuje.
    u mnie dopiero donoszona będzie zaraz, a już zaczynam czuć frustrację z oczekiwania i mojego braku wpływu na termin.

Sara30 lubi tę wiadomość

• Sara30 Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eskalopka moja Tola jest z 36 TC ale w kwestii jej rozwoju obecnego to wiek urodzeniowy nie ma kompletnie znaczenia ponieważ jest dzieckiem z autyzmem, wadą genetyczną i encefalopatią mózgu co powoduje m.in niepełnosprawnośc intelektualną, padaczkę i szereg innych zaburzeń a więc jest dzieckiem niemówiacym, w pampersie, wymagającym opieki niczym niemowle. Ale jakbym miała porównać te kwestie okołoporodowe i jej stan (pomijając sepsę ofc) to mimo, iż urodziła się miesiąc przed czasem to od razu oddychała samodzielnie, odruch ssania też miała prawidłowy bo przecież mimo, iż leżała w inkubatorze to udało nam się rozkręcić laktację i z powodzeniem karmić :) jedynie różnica była między nią a dziećmi urodzonymi w terminie taka, że miała problem z termoregulacją i bardzo szybko traciła ciepłotę ciała. Stąd ten inkubator i dogrzewanie :) Miała też od razu obniżone napięcie mięśniowe ale to prawdopodobnie przez wadę genetyczną o której wtedy jeszcze nie wiedzieliśmy.
    Jednak gdyby pominąć infekcje wewnątrzmaciczną i sepsę a więc antybiotyki + leczenie, to normalnie po 3 dniach wrócilibyśmy do domu z dzieckiem. Taki wcześniak - nie wcześniak. Na temat późniejszego rozwoju się nie wypowiem ale znam sporo dzieciaków z 32-34 TC, które obecnie mają kilka lat i niczym nie odbiegają od rówieśników :)

Co do ciuchów ciążowych to ja mam chyba 3 pary legginsów ciążowych, 3 pary jeansów ciążowych i to będę wystawiać zaraz + mam kilka par ciążowych shortow a więc je na wiosnę będę wystawiać :)

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też nie mam co wystawiać. kupiłam 2 pary legginsów w Sinsay i zdążyłam je ubrać 2 razy. może teraz trochę częściej będą na pupie, ale to i tak chwilę po porodzie i do kosza, bo jakość nie powala;D
    całe lato przemknelam w sukienkach z zeszłego roku, a wcześniej nie było brzucha.

• Kropka6 Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weszłam na wagę i moja waga dobiła do wagi startowej sprzed ciąży. Czyli 8.5 kg zrzucone w 10 dni.

Ja mam 2 pary leginsow. Ale one są jeszcze po pierwszej córce. Więc są do wyrzucenia. Bo wiecej przeswituje niż zaslania juz po tylu praniach. Ale mam 3 pary jeansow. Jedne jeansy krótkie. Chyba z 6 bluzek. Kurtkę przejściówke. Chociaż nad nią zastanawiam sie czy tez nie wyrzucić. Czy nie za Bardzo się zrobiła szmaciana.. ale może za 4 zl wystawie 😛 ja w ogóle takie rzeczy to po symbolicznej kwocie wystawiam. Bo żeby się pozbyć, a może ktos na prawdę potrzebuje. A lepiej tak niż wyrzucic do kosza czy tego kontenera.

Co do wcześniaków itp. To moja starsza 37+1. I ważyła 3 kg. Lekarz neurolog stwierdził leciutkie obnizenie napiecia po lewej stronie. I że będzie o te 3 tyg do tyłu przez rok. A w sumie nie była. W miesiąc nadrobiła wszystko. W sumie chodzić zaczęła w wieku 10 msc. A on mowial. Że beda jakies problemy. A nic nie było. Teraz Michalina 37+2. I waga 2760. I mimo że malutka to harda dziewczyna! Neonatolog powiedziała, że na sali z naszej 4 (wszystkie donoszone w terminie oko 40 tyg) najlepiej wypadała. Nie miała problemu z ssaniem. Z napieciem. Odruchy. Więc to wszystko tak na prawdę kwestie bardzo indywidualne.

Eskalopka, MinnieMe lubią tę wiadomość

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    13.09.2023 2760 g, 52cm 💣
    age.png
  • Agnuka Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eskalopka wrote:
    Ile macie tych ciuchów ciążkowych, że idą na vinted? Ja mam 2 pary leginsów, a resztę uzupełniam tym co i tak w szafie już jest. Inna sprawa że lubię luźne, ciemne ubrania, chociaż teraz i kolorowe kiecki z szafy wyciągnęłam.

Ja mam całe mnóstwo 🤭 brzuch miałam wprawdzie stosunkowo nieduży, pod koniec dopiero wybiło mi piłkę lekarską z przodu 🙈 ale do pracy chodziłam w sumie dosyć długo i potrzebowałam wygodnych, nieuciskających brzuch spodni, bo praca biurowa, więc 8 h siedzenia przy biurku 🤷🏻‍♀️ w bluzki miescilam się swoje, ale spodnie ciążowe były idealne, mam chyba z 10 par 🙃 a później jak przeszłam na zwolnienie, to przerzuciłam się na kolazowki ciążowe, kupiłam 7 szt. i też było mi zdecydowanie wygodniej niż w sukienkach, one były bardziej na "wyjścia do ludzi" 😁 Mieszkając w domu zawsze jest coś do zrobienia w środku typowo roboczego czy prace podwórkowe, ogrodowe itp i dla mnie kolazowki to większy komfort 🤷🏻‍♀️ także ja będę miała trochę ubrań na Vinted 😉

23cs R. <3
    age.png
    21cs M. <3
    age.png
  • Fiolka85 Przyjaciółka

Wysłany: 23 września 2023, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elforia nie nie nie lepiej nie wcześniej :)

Jestem po ostatniej wizycie :) mały ma takie 3100 g, zobaczymy finalnie w poniedziałek :) na szczęście jutro mam się stawić po obiedzie gdzie po 14 :) więc na spokojnie do południa się zdążę ogarnąć, a w poniedziałek miejmy nadzieję z rana cc. Stresy mam ogromne 🙄

[url=https://www.tickerfactory.comage.png[/url]
    2010 🩷 Alicja
    2012 🩷 Julia
    2023 🩵 Aleksander
  • galadriela Przyjaciółka

Wysłany: 23 września 2023, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka, Poziomka, Ania i Freya - gratulacje dla Was i Waszych maluszków! 😊
    Ja dosyć długo tu nie zaglądałam, bo życie z synkiem świeżo upieczonych, debiutujących w swojej roli rodziców absorbuje nam niemal wszystkie siły i calutki czas 😅 Wszystko jest dla nas nowe i każdego dnia uczymy się, jak być lepszymi rodzicami.
    Ignaś ma się dobrze, walczymy na razie z żółtaczką. Strasznie usypia przy piersi i czasem sesja jednego karmienia przedłuża się do godziny, półtorej, a i tak potem leci w ruch butla z tym, co odciągnę albo z Bebilonem. Po szpitalu Ignaś troszeczkę schudł, ostatnio znowu przybrał, ale nie chcemy dopuścić do kolejnej utraty wagi. Przez to przedłużające się karmienie trudno jest złapać odpowiedni rytm i czas na cokolwiek innego, poza schematem przewijanie-karmienie-dokarmianie-odciąganie-wyparzanie. Jeżeli macie jakieś sposoby na usypiającego przy jedzeniu bobasa, chętnie wysłucham Waszych rad 😅
    Generalnie, synek śpi w dzień, a w nocy jest nieodkładalny, za nic nie uśnie w łóżeczku, jedynie przy piersi. Także w nocy nas nie oszczędza 😅

Parskovia, na pierwszej stronie możesz dopisać małemu 2860 g, 54 cm :)

Praskovia, GrubAsia lubią tę wiadomość

• Sara30 Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galadriela jak mi Tola przysypiała przy karmieniu (NOTORYCZNIE 🫣) to położne w szpitalu poradziły aby do karmienia ją troszkę rozebrać/odsłonić żeby nie miała takiego błogiego komfortu cieplnego :)
    Plus pobudzanie odruchów masując (tylko zabij nie pamiętam czy to było pod żuchwą czy na policzku 🤔)

galadriela lubi tę wiadomość

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

‹‹ 242 243 244 245 246 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ