X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAŹDZIERNIK 2023
Odpowiedz

PAŹDZIERNIK 2023

Oceń ten wątek:
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 24 września 2023, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najgorsze,że te skurcze tak mecza. Moje chyba nie będą takie źle i okrutne dla mnie. Zmieniły się. Sa bardziej bolesne, ale zdecydowanie rzadsze. Na wieczór dają popalić, ale w ciągu dnia jest ok.
    No i tylko raz odszedł mi fragment czopa, a poprzednio już mi schodził codziennie w kawałkach. Więc jest dla mnie spokojniejsza ta końcówka, ale jeszcze 3 tygodnie, mogą być nawet 4, więc może się sporo zmienic.
    Stwierdziłam dzisiaj,że koszule do porodu wypiore jeszcze raz w proszku dzieciowym i wyprasuje. I znalazłam w nich małe dziurki. Nie wiem skąd. Ale znowu zostałam bez czegoś ważnego, tym razem bez koszul. Wszystko na ostatnią chwilę.

• Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 24 września 2023, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro mam wizytę u prowadzącego, chce porozmawiać o porodzie, jaka waga małego, co z blizna, czy jakby się zaczęło w domu mogę trochę pozwlekac, czy że względu na stan po CC muszę gonić do szpitala. A może po prostu dostanę od razu skierowanie na cięcie i 2 tygodnie sobie na spokojnie poczekam. Im bliżej terminu, tym bardziej bym wolała cesarke. Tortury przy sn zaczynają mnie paralizowac. Jestem ciekawa jutrzejszej wizyty i nie dam się zbyć.

• Menina Autorytet

Wysłany: 24 września 2023, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie tak męczy kaszel, że wczoraj aż zwymiotowałam i to biegnąc do łazienki. Brzuch też obolały... Mam nadzieję, że Anielce to nie szkodzi...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2023, 10:28

10.2020 6tc 💔
    F. ur. wrzesień 2021 ❤️
    11.2022 10 tc 💔
    A. ur. październik 2023 ❤️
  • Chantel1 Ekspertka

Wysłany: 24 września 2023, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_syrenka wrote:
    Jutro mam wizytę u prowadzącego, chce porozmawiać o porodzie, jaka waga małego, co z blizna, czy jakby się zaczęło w domu mogę trochę pozwlekac, czy że względu na stan po CC muszę gonić do szpitala. A może po prostu dostanę od razu skierowanie na cięcie i 2 tygodnie sobie na spokojnie poczekam. Im bliżej terminu, tym bardziej bym wolała cesarke. Tortury przy sn zaczynają mnie paralizowac. Jestem ciekawa jutrzejszej wizyty i nie dam się zbyć.
    Teraz chyba 1 cc nie jest automatycznie wskazaniem do kolejnej

• Menina Autorytet

Wysłany: 24 września 2023, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chantel1 wrote:

No właśnie, to jest ciekawe, bo teoretycznie nie. Ale z większości historii wynika, że praktycznie w każdym szpitalu w Krakowie, gdy się zgłaszasz do porodu i jesteś po cc, to chcą Cię od razu ciąć, zniechęcając do próby porodu sn... Czyli niby nie jest to wskazanie, ale jak się chce rodzić sn, to trzeba o to mocno walczyć...

Moja położna dała mi do wglądu dokument, który mi dadzą na izbie przyjęć, w którym deklaruję, że rezygnuję z cc i chcę podjąć próbę porodu sn pomimo podwyższonego ryzyka różnych komplikacji, biorąc pod uwagę stan po cc. Śmiała się trochę, że szkoda, że nie dają podobnego dokumentu z wymienionymi ryzykami płynącymi z cc. Bo przecież obie formy porodu niosą jakieś ryzyko...

MinnieMe lubi tę wiadomość

10.2020 6tc 💔
    F. ur. wrzesień 2021 ❤️
    11.2022 10 tc 💔
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 24 września 2023, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chantel1 wrote:
    na pewno nie jest, ale może blizna jest za cienka, waga dziecka za duża albo mój prowadzący jest po prostu zwolennikiem cięcia. A że jest zastępcą ordynatora w moim szpitalu, to nikt jego słów raczej podważał nie będzie.
    Już zaczynam wymyślać, bo mnie strach dopada. Przed pierwszym porodem byłam nastawiona tylko pozytywnie, teraz wiem, co mnie dokładnie czeka i mimo że robie, co mogę,żeby się dobrze nastawić, to się jednak trochę cykam.

• Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 24 września 2023, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym rodzajem porodu po cięciu to różnie. Moja kuzynka zgłosiła się do szpitala w 41 tc. 10 lat wcześniej miała cięcie. lekarka ja zbadała i nawet nie spytała jak chce rodzic. Jutro cesarka i tyle.
    Nie planuje zgłaszać się do szpitala tak późno jeszcze z brzuchem, ale różnie może być. A nawet nie wiem jakie ma podejście mój szpital do vbac.

• Praskovia Autorytet

Wysłany: 24 września 2023, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_syrenka, nie nastawiałabym się na Twoim miejscu na zbyt wiele, Twój lekarz kropka w kropkę jak mój, oni nie chcą nawet robić usg poza wytycznymi nfz. 😒 Któraś tu słusznie pisała, że wytyczne wytycznymi, ale jak jest lekarz spoko, to pomierzy to dziecko, oszacuje wagę i powie pacjentce dla jej spokoju. No ale nasi lekarze tacy nie są. Pytałam o wagę małego w zeszłym tygodniu, to mnie uświadomił, że kolejne usg na nfz dopiero w 40 tygodniu. Ja też mam jutro wizytę i chociaż kończę 39 tydzień, to i tak staram się nie łudzić, że coś posprawdza… Chociaż coś mi się sączy od piątku, może uzna to za wskazanie do usg, żeby sprawdzić wody i przy okazji pomierzy małego. Bo mówił, że jak jest wskazanie, to się usg wykonuje. Może też spróbujesz w ten sposób? Kto Ci udowodni w sumie, że nic Ci nie leci? 😜

Zaktualizowałam kalendarz wizyt na przyszły tydzień. Proszę o info, jak o kimś zapomniałam. 😊 Swoją drogą, czy Wy wiecie, że w nadchodzącym tygodniu zaczyna się październik? 🫣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2023, 11:06

🧒🏼 26.10.2021

👦🏼 02.10.2023

👶🏻 14.07.2025
  • Menina Autorytet

Wysłany: 24 września 2023, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Praskovia, ja mam wizytę w środę.

Ty już 39 tydzień? Wow.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2023, 11:13

Praskovia lubi tę wiadomość

10.2020 6tc 💔
    F. ur. wrzesień 2021 ❤️
    11.2022 10 tc 💔
  • MinnieMe Ekspertka

Wysłany: 24 września 2023, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Menina wrote:
    No właśnie, to jest ciekawe, bo teoretycznie nie. Ale z większości historii wynika, że praktycznie w każdym szpitalu w Krakowie, gdy się zgłaszasz do porodu i jesteś po cc, to chcą Cię od razu ciąć, zniechęcając do próby porodu sn... Czyli niby nie jest to wskazanie, ale jak się chce rodzić sn, to trzeba o to mocno walczyć...

Tez tak myślałam tymczasem w szpitalu na Kopernika powiedzieli mi ze nastawiamy się na SN. To samo lekarz prowadzący - nie ma wskazań do cc po 1 cc. Kolejny którym mi robił wszystkie genetyczne to samo - nie ma wskazań do CC, jak chce CC to on mo chętnie zrobi w ramach usługi komercyjnej na Ujastku.
    Takze moje doświadczenie jest mocno rozbieżne z tym co słyszałam z opowieści.

• Agnuka Autorytet

Wysłany: 24 września 2023, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Praskovia wrote:
    Zaktualizowałam kalendarz wizyt na przyszły tydzień. Proszę o info, jak o kimś zapomniałam. 😊 Swoją drogą, czy Wy wiecie, że w nadchodzącym tygodniu zaczyna się październik? 🫣

Ja mam wizytę we czwartek USG+KTG :) no i sprawdzenie nieszczęsnych przepływów 🧐
    Ale jestem względnie spokojna, w dalszym ciągu zakładam, że urodzę w pobliżu terminu. No i wiadomo, nie wcześniej niż 6 października, bo kosmetyczka 🤪🙃

Swoją drogą Rozalka przybrała teraz jakaś dziwną pozycję, bo od kilku dni każdy jej ruch powoduje okropny ból, aż mnie paraliżuje i za każdym razem piecze w tym miejscu skóra na brzuchu 🤦🏻‍♀️ mam wrażenie, że zaraz pęknie.
    I przypomniałam sobie z poprzedniej ciąży to uczucie "kołka" w brzuchu. Czasami jak chcę się pochylić, to tak mnie przyblokuje, jakbym miała kołek pionowo, od żeber po wzgórek łonowy 🤦🏻‍♀️ i nie ma możliwości zgięcia, nie lubię tego uczucia... muszę chwilę odczekać, rozmasować brzuch i dopiero wtedy Młoda odpuszcza i przesuwa się

23cs R. <3
    age.png
    21cs M. <3
    age.png
  • Freya21 Koleżanka

Wysłany: 24 września 2023, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Przyszłam podzielić się naszą historią 🙂
    W czwartek miałam wizytę, na której doktor stwierdziła wysokie ciśnienie, dużo wód, naciągniętą do granic możliwość bliznę po pierwszej cc. Kazała przyjechać na izbę w piątek rano, żeby przyjąć mnie na oddział na obserwację. Przyszłam na izbę, była inna pani doktor, która zbadała mnie i zapytała, czy coś dzisiaj jadłam. Powiedziałam, że w razie "w" nie - odpowiedziała, że to chyba właśnie będzie to w razie "w". Skonsultowała siebie z moją lekarką, która akurat przygotowywała się do innego cc i zapadła decyzja o cięciu. Przebieranie, cewnikowanie i spacerkiem na salę cięć. Nie było tak źle, najgorsza była świadomość co mnie czeka :) uczucie wyciągania dziecka z brzucha też nie należało do przyjemnych, ale usłyszenie płaczu dziecka wszystko zrekompensowało. Iga urodziła się o 11:47, 3050g i 56 cm w 37+3 tc, 10/10. Jest bardzo spokojna, prawie w ogóle nie płacze, tylko po cichutku miałczy. Ja dochodzę do Ciebie, nie jest źle. Pionizacja po 6 godzinach i przejście na własnych nogach do sali obok to najbardziej bolesny epizod w moim życiu. Szłam z zamkniętymi oczami trzymając się wózka inwalidzkiego, asekurował mnie mąż i położna. Łzy same leciały, położna coś pytała, ale nie byłam w stanie odpowiedzieć, tylko kiwałam głową. Nagrodą za samodzielne dojście było czekające dziecko obok łóżka, które jest ze mną cały czas. No biegać to jeszcze nie biegam, najgorzej jest wstać i się wyprostować, ale jak się rozchodzi, to jest ok. Jedyne co mam, to wciąż bardzo wysokie ciśnienie (160/100) ale dostałam tabletki na obniżenie. W porównaniu do pierwszej cesarki, tę znoszę lepiej. No i co, chyba tyle 🙂 jestem najszczęśliwsza na świecie, wczoraj starsza przyszła poznać młodszą i to był najpiękniejszy widok świata. Póki co cieszymy się sobą w szpitalu, walczymy o laktację i czekamy na wieści, czy jutro możemy wyjść, bo biliurbina podskoczyła od wczoraj.
    Trzymam kciuki za Was dziewczyny i Wasze szczęśliwe rozwiązania 🍀

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2023, 11:49

Mala_syrenka, Agnuka, MalgosiaKmK, Praskovia, Menina, Mju, Eskalopka, GrubAsia, Umka, Kropka6, elforia, Ania_1003 lubią tę wiadomość

age.png
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 24 września 2023, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Praskovia, właśnie dlatego stresuje mnie jutrzejszą wizyta. Bo ja na nią czekam, że mi dużo rozjaśni, a może mnie lekarz nie dotknąć. Chociaż u mnie z racji cięcia nie jest do końca ciążą fizjologiczna, więc może i USG zrobi. Przecież kolejna wizytę mam 40+0, więc są duże szanse,że na nią nie dojdę, a nawet nie wiadomo, czy z moją blizna jest ok.
    Po prostu jak mnie nie zbada to pójdę chyba prywatnie do kogoś.

• 3 ciążą Autorytet

Wysłany: 24 września 2023, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freya21 gratulacje 😍🥰 dużo zdrówka dla Was 😘🥰😍

Agnuka moje dziecko w brzuchu robi dokładnie tak samo też przybiera takie dziwne pozycję że nawet nie jestem w stanie odgadnąć jak on tam leży i to pieczenie skóry masakra.

Córka 2015r. Córka 2018r. Styczeń 2022r. Ciąża pozamaciczna (usunięcie jajowodu) Wrzesień 2022r. poronienie
    age.png
  • Menina Autorytet

Wysłany: 24 września 2023, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MinnieMe wrote:
    Tez tak myślałam tymczasem w szpitalu na Kopernika powiedzieli mi ze nastawiamy się na SN. To samo lekarz prowadzący - nie ma wskazań do cc po 1 cc. Kolejny którym mi robił wszystkie genetyczne to samo - nie ma wskazań do CC, jak chce CC to on mo chętnie zrobi w ramach usługi komercyjnej na Ujastku.
    Takze moje doświadczenie jest mocno rozbieżne z tym co słyszałam z opowieści.

A może to jest tak, że nie tak łatwo dostać wcześniej kwalifikację do cc z tego powodu, ale z kolei potem jak się człowiek zgłasza do szpitala po terminie lub z początkiem akcji, to wtedy zazwyczaj sugerują cesarkę? Nielogiczne to i bezsensowne, ale wydaje mi się, że tak to może trochę działać...

10.2020 6tc 💔
    F. ur. wrzesień 2021 ❤️
    11.2022 10 tc 💔
  • MinnieMe Ekspertka

Wysłany: 24 września 2023, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może tak być, bo mnie nawet nie zbadali. Ba, nawet nie usiadłam w gabinecie tylko w drzwiach mi to powiedzieli jak przyszłam ze skierowaniem na konsultacje.

• Fiolka85 Przyjaciółka

Wysłany: 24 września 2023, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochani ślę pozdrowienia z oddziału polozniczo-ginekologicznego :) przyjęta na oddział po wszystkich badaniach, teraz zostało czekać 🫣
    Dla mnie problem bo nie umiem nic nie robi, a żeby nie myśleć co mnie czeka w domu ciągle szukałam jakiejś roboty 🤣

Chantel1, Mala_syrenka, GrubAsia, Mju, Agnuka, Praskovia, Eskalopka, agentka93, elforia, gabryśka, MalgosiaKmK lubią tę wiadomość

[url=https://www.tickerfactory.comage.png[/url]
    2010 🩷 Alicja
    2012 🩷 Julia
    2023 🩵 Aleksander
  • GrubAsia Autorytet

Wysłany: 24 września 2023, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_syrenka wrote:
    Z tym rodzajem porodu po cięciu to różnie. Moja kuzynka zgłosiła się do szpitala w 41 tc. 10 lat wcześniej miała cięcie. lekarka ja zbadała i nawet nie spytała jak chce rodzic. Jutro cesarka i tyle.
    Nie planuje zgłaszać się do szpitala tak późno jeszcze z brzuchem, ale różnie może być. A nawet nie wiem jakie ma podejście mój szpital do vbac.

Pewnie dlatego , że w 41 tc już musieliby wywoływać, a to po cc jest znacznie ryzykowniejsze niż sn (jak sie samo zacznie i potoczy) po cc.

age.png

"Szczęście to nie tylko to, co los daje, ale i to, czego nie zabiera"

3 ivf, 4 transfer: ❤️wymarzona córeczka 27.01.2021r.
    Starania o rodzeństwo od 07.2021 kolejne 4 procedury ivf , kolejne 7 nieudanych transferów
    03.05.2022r 💔 10t.c.
    2 miesiące odpoczynku i :
    04.02.2023 - || naturalny cud
    11+0 Nifty pro - niskie ryzyka, chłopiec 🩵
    12+6 mały człowiek ma juz 6.1cm 🥰
    18+0 225g akrobaty 🥹
    23+0 559g połówkowe 🤩
    28+6 1330g bobaska,
    31+0 1620g 🥰 III prenatalne,miednicowo położony
    33+6 2550g fiknął głową w dół 🫣
    36+1 3060g małego gigantka🥹
    37+0 3300g
    39+1 cc- 3780g, 58cm pięknego chłopca 🩵
  • GrubAsia Autorytet

Wysłany: 24 września 2023, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeja gratulacje ! Jesteś dzielna ! Dobrze słuchać, że drugą cc zniosłaś lepiej niż pierwsza. Pocieszające 😃

Fiolka wyślij się 😁 jeden dzień już przetrwasz , chociaż ostatnie godziny przed cc są chyba najbardziej stresujące 🙈 dlatego ha się cieszę, że u mnie idę do szpitala rano i tego dnia mam cc , mam tylko nadzieje ,ze będę pierwsza w kolejce tych planowanych 😅

age.png

"Szczęście to nie tylko to, co los daje, ale i to, czego nie zabiera"

3 ivf, 4 transfer: ❤️wymarzona córeczka 27.01.2021r.
    Starania o rodzeństwo od 07.2021 kolejne 4 procedury ivf , kolejne 7 nieudanych transferów
    03.05.2022r 💔 10t.c.
    2 miesiące odpoczynku i :
    04.02.2023 - || naturalny cud
    11+0 Nifty pro - niskie ryzyka, chłopiec 🩵
    12+6 mały człowiek ma juz 6.1cm 🥰
    18+0 225g akrobaty 🥹
    23+0 559g połówkowe 🤩
    28+6 1330g bobaska,
    31+0 1620g 🥰 III prenatalne,miednicowo położony
    33+6 2550g fiknął głową w dół 🫣
    36+1 3060g małego gigantka🥹
    37+0 3300g
    39+1 cc- 3780g, 58cm pięknego chłopca 🩵
  • Chantel1 Ekspertka

Wysłany: 24 września 2023, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GrubAsia wrote:
    Feeja gratulacje ! Jesteś dzielna ! Dobrze słuchać, że drugą cc zniosłaś lepiej niż pierwsza. Pocieszające 😃

Fiolka wyślij się 😁 jeden dzień już przetrwasz , chociaż ostatnie godziny przed cc są chyba najbardziej stresujące 🙈 dlatego ha się cieszę, że u mnie idę do szpitala rano i tego dnia mam cc , mam tylko nadzieje ,ze będę pierwsza w kolejce tych planowanych 😅
    U mnie tez niestety dzień wcześniej trzeba się stawić bo są robione badania i rozmowa z anestezjologiem

‹‹ 244 245 246 247 248 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

MUUVO Quick SE 2 – dlaczego jest idealny na pierwszy wózek dla dziecka?

Zastanawiasz się, który wózek sprawdzi się najlepiej już od pierwszych spacerów z maluchem? MUUVO Quick SE 2 to wyjątkowa propozycja, która łączy w sobie elegancki design z praktycznymi funkcjami docenianymi i przez dzieci, i rodziców. Warto zwrócić uwagę na innowacyjne rozwiązania, takie jak regulowana budka, wentylowane oparcie i wygoda składania. Sprawdź, co sprawia, że Quick SE 2 może stać się idealnym wyborem na start.

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ