X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAŹDZIERNIK 2023
Odpowiedz

PAŹDZIERNIK 2023

Oceń ten wątek:
  • Evelina93 Przyjaciółka

Wysłany: 3 marca 2023, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, takie pytanie. Czy któraś miała zapalenie dziasel?
    Mnie strasznie boli dziąslo i mam opuchnięte....zastanawiam się czy można plukac szalwia ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2023, 18:59

preg.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, szałwią można spokojnie płukać. Jeśli jednak to by nie pomogło, to ja bym radziła pójść do stomatologa po antybiotyk. Antybiotyk będzie dla dziecka bezpieczniejszy niż stan zapalny. Ale oby szałwia pomogła :)

Evelina93 lubi tę wiadomość

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    👩🏻🩷9 E 👦🏻🩵7,5 E 👧🏻🩷6 T 👶🏻 L:
    age.png

Szalona rodzina z 4 szalonych dzieci 🤪
    Szalona matka córki z niepełnosprawnościami 👻
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Praskovia szok! I co nie znalazłaś go w ogóle? Znalazłaś jakiś inny gabinet? Strasznie współczuje :(

Ania współczuje odwołanej wizyty i stresów związanych z ilością dzieci. Mnie tez by dwójka przeraziła.

Udało mi się Was nadrobić :) na weekend mam gości wiec trochę dzisiaj miałam ogarniania w domu.

Ja jestem z kujawsko-pomorskiego

Nadzieja witaj :)

Freya - No właśnie sprawdź czy Twój preparat ma żelazo i kup taki który nie ma, bonorwnie stad podwyższony poziom.

Evelina szałwia jak najbardziej możesz, ale tak jak pisze Sara jak nie przejdzie to do stomatologa

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2023, 20:05

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evelina idz do stomatologa, bo może to też być spowodowane po prostu kamieniem nazębnym który umiejscowił się poddziąsłowo, i płukanie szałwia nie pomoże ( w sensie przyczyny nie zniweluje). A jeśli to kamień, to higienistka rach ciach i po sprawie. Czy właśnie antybiotyk jeśli to 'grubsza' sprawa. Ale ogólnie w ciąży bardzo czesto zdarzają się takie sytuacje z dziąsłami. Trochę powiedzmy pracuję w tej branży (nie jestem stomatologiem) ale wiem, że lepiej od razu udać się do stomatologa. A i higiniestka jest bezpieczna w każdym trymestrze ciąży. Więc spokojnie można iść.

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    13.09.2023 2760 g, 52cm 💣
    age.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Praskovia na prawdę, aż taki problem ? Szok, aż niedowierzam, bo ja też mam pod nosem lekarzy i dostępnych 'w każdej' chwili i nie schowani 'po krzakach'. No ale ja się wychowałam blisko dużych miast i 100 km do stolicy więc zawszę jak nie na miejscu, to Warszawa była.

Witaj Nadzieja! Trzymamy kciuki.

Ania, to swoje przeszłaś... To teraz nie dziwne, że przeraża wszystko.

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2023, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaczęłam świrować przed prenatalnymi 🥴obawiam się też, że pojadę i wrócę do domu, bo dziecko będzie jeszcze za małe... No ale to już jest problem ośrodka aby wyznaczyć nowy termin w takiej sytuacji.

Narazie oddaje się wycieczkom po OtoMoto bo zmieniamy auto na większe zanim bobo się urodzi :D

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 4 marca 2023, 07:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freya21 wrote:
    Dziewczyny, mam pytanko. Wyszedł mi bardzo wysoki poziom żelaza. Norma do 145, a ja mam 196. Oczywiście najpierw przejrzałam internet. Później zadzwoniłam do ginekologa, mówiła, żeby się nie martwić, ale zapisała mnie na wizytę za 10 dni. Czy któraś z Was miała lub ma również podwyższone żelazo? Pierwszą ciążę miałam książkową, zero objawów i problemów, ta druga od początku jest inna...

Ja się od dawna zmagam że zbyt dobrym przyswajaniem żelaza :D jak konsultowałam to z lekarzem, to kazał odstawić mięso i produkty bogate w żelazo na miesiąc (co wazne ferrytyne i wyniki watrobowe mialam ok, bo zelazo moze niszczyc watrobe) i powtórzyć badanie. Ładnie spadło, więc po prostu muszę ograniczać. U mnie chyba główna rolę grało niekoniecznie mięso, a pozostałe produkty z żelazem, bo z reguły jem tylko drób. Niestety aktualnie chodzi za mną taki porządny burger 🫣🤣

age.png
  • Karolinaklaudia Znajoma

Wysłany: 4 marca 2023, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clausix wrote:
    Nie mam już żadnych objawów i chyba oszaleję do wtorku czekając na USG... :( jak sobie radzicie?
    Tez mi wszystkie objawy zniknęły
    Dodatkowo miałam 2 tyg wyjęte z życia (dlatego tez się nie odzywałam na forum) mój mąż przyniósł jakies paskudztwo z pracy i leżeliśmy plackiem ,ja dalej kaszle ale juz mi lepiej ,martwię się ze to mogło no wiecie ..
    Wizyta w czwartek 9.03 ja juz po ścianach chodzę ..

• Lajla Przyjaciółka

Wysłany: 4 marca 2023, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny! Ja po wizycie, nie odzywałam się bo mi się dziecko pochorowały i wiadomo człowiek odsuwa wszystko na drugi plan. Na wizycie wszystko ok, serduszko bije. Mam do was pytanie bo pierwszy raz się z tym spotkalam- czy podczas USG czulyscie ciepło w pochwie? Bo ja tak miałam i trochę się przestraszyłam czy wszystko ok z tym aparatem i powiedziałam o tym lekarzowi ale on się nie przejął

Karolinaklaudia lubi tę wiadomość

• Butterfly23 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2023, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lajla wrote:
    Witajcie dziewczyny! Ja po wizycie, nie odzywałam się bo mi się dziecko pochorowały i wiadomo człowiek odsuwa wszystko na drugi plan. Na wizycie wszystko ok, serduszko bije. Mam do was pytanie bo pierwszy raz się z tym spotkalam- czy podczas USG czulyscie ciepło w pochwie? Bo ja tak miałam i trochę się przestraszyłam czy wszystko ok z tym aparatem i powiedziałam o tym lekarzowi ale on się nie przejął

Kurczę, dziwne. Nie czuję ciepła, żel jest zimny i tak szczerze to nigdy staram się nie myśleć, że coś tam mam.

Karolinaklaudia zdrówka dużo dla Was. Wszystko będzie dobrze ☺️

03.2023💔 8tc 👼

01/25- start IVF
    25.01 ET 5.1.2 (+EG) 💔 03/25

💊 encorton, acard, utrogestan, clexane, avamina

Mamy ❄️❄️ (3.1.1 i 3.1.2)
  • Butterfly23 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2023, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny te, które robiły już pierwsze badania. Ile czekałyście na wyniki?

03.2023💔 8tc 👼

01/25- start IVF

• Sara30 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2023, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lajla a może to nie ciepło aparatu a miałaś takie wrażenie przez żel? Mój nowy gin ma jakiś dziwny żel i po USG właśnie mam takie uczucie jakby mnie coś grzało 🙈

Karolinaklaudia głowa do góry :) myślę, że większość ciężarnych przerobiła bądź przerobi różne infekcje. owszem, mogą one być niebezpieczne dla ciąży ale jednak w większości przypadków nie są.

Pamiętajcie, że nasze organizmy chronią dziecko tak naprawdę kosztem nas samych. Tak jak w przypadku niedoborów w diecie - dziecko sobie pozyska wszystko czego potrzebuje kosztem matki.

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Sara30 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2023, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly23 wrote:

Ja robiłam w Luxmedzie i wyniki miałam tego samego dnia. Jedynie grupa krwi do odbioru osobiście

Butterfly23 lubi tę wiadomość

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Butterfly23 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2023, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara30 wrote:
    Ja robiłam w Luxmedzie i wyniki miałam tego samego dnia. Jedynie grupa krwi do odbioru osobiście
    O dzięki, bo ja właśnie też będę robić w luxmedzie.

03.2023💔 8tc 👼

01/25- start IVF

• Evelina93 Przyjaciółka

Wysłany: 4 marca 2023, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly23 wrote:
    Wyniki w ten sam dzień popołudniu.
    Jedynie z grupy krwi do odbioru u lekarza.

preg.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2023, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly23 wrote:
    O dzięki, bo ja właśnie też będę robić w luxmedzie.

Weź sobie zobacz, bo jest takie coś w Luxie jak "pakiet I trymestru". Tam jest m.in morfologia, HIV, różyczka, toxo, cytomegalia, mocz i kilka innych badań. Ja wykupiłam ten pakiet + dodatkowo TSH i coś jeszcze, bo lekarz chciał, i dzięki pakietowi wyszło mi ok 100 zł taniej niż kupując każde badanie pojedynczo :)
    Tylko musisz to od razu zgłosić, że chcesz pakiet. Bo jak dasz samą listę, (to zależy co prawda od Pani za biurkiem) ale prawdopodobnie nie policzy ci za pakiet tylko za badania osobno. Mi wyszło 370 zł za wszystkie badania.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2023, 14:14

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Eskalopka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2023, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly23 wrote:

Robiłam badania wczoraj rano i wyniki były wieczorem. Na NFZ, ale teraz większość placówek nawet państwowych wysyłana próbki do laboratoriów zewnętrznych, a wyniki możesz sprawdzić online.
    Swoją drogą TSH mam kosmiczne :/ 5.3

Butterfly23 lubi tę wiadomość

• Karolinaklaudia Znajoma

Wysłany: 4 marca 2023, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam badanie krwi wczoraj a wyniki dopiero poznam na wizycie w czwartek jak będę u ginekologa ..ale może to dla mojej głowy lepiej ,bo bym rozkminiala ..

• Kropka6 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2023, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze a ja przez to moje omdlenie całkowicie zapomniałam o tym że robiłam badania i nawet nie wiem czy jest możliwość online 🙈 musze w poniedziałek iść do przychodni i zapytać co z nimi 🤦🏻‍♀️ dobrze, że mi przypomnialyscie!

Co do objawów to ja też dzis jakos bez mdłości. Ale za to senność level hard..

Karolinaklaudia pamietaj organizm taki jest że chroni bobasa.

Butterfly23, Karolinaklaudia lubią tę wiadomość

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Nadzieja97 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2023, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eskalopka wrote:
    Robiłam badania wczoraj rano i wyniki były wieczorem. Na NFZ, ale teraz większość placówek nawet państwowych wysyłana próbki do laboratoriów zewnętrznych, a wyniki możesz sprawdzić online.
    Swoją drogą TSH mam kosmiczne :/ 5.3
    Spokojnie, mi w 1 ciąży wyszło ponad 6 i do tego wysokie anty tpo i tg. Ja od razu napisałam do gina, który wypisał mi receptę na euthyrox i brałam go dopóki nie miałam wizyty u endokrynologa

25 🎁
    2020 💒
    07.2021 👧

Hashimoto

4cs
    23.02.2023 (11dpo) ⏸️ beta 32 ✊💚 prog 15.10
    25.02.2023 beta 87 (przyrost 178%) ✊💚 prog 16.30
    10.03.2023 (6+3) 0.22cm kropka z ❤️
    31.03.2023 (9+3) 2.4 cm fasolki ❤️
    24.04.2023 (12+6)Prenatalne(niskie ryzyko)6.7cm🩷🌸
    22.05.2023 (16+6) 153g🩷🌸
    19.06.2023 połówkowe 🙏

preg.png
‹‹ 25 26 27 28 29 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ