PAŹDZIERNIK 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Oo. My w sumie remont ledwo co skończyliśmy i nie mamy nawet domofonu podłączonego, więc jak ktoś do bloku z sąsiadami nie wejdzie i nie zadzwoni do drzwi na górze to nie wiedziałabym, że kontrolę mam. Z drugiej strony chyba by na telefon dzwonili w razie czego?
Moja babcia to taki typowy moher, ostatnio mi powiedziała, że mogę sobie siedzieć na zwolnieniu i nie pracować, bo mamy taki świetny rząd i głosowanie na kogokolwiek innego będzie błędem 🫣 za to mam dylemat czy głosować na KO jako największego przeciwnika, czy na partię, z którą mi najbardziej po drodze, ale mam jeszcze chwilę, żeby to przeanalizować, o ile w ogóle będę miała do tego głowę. Teraz totalnie nie mam, bo ogarniam mieszkanie po remoncie na ile się da, analizuję co do szpitala mi potrzebne, bo ostatni raz byłam 13 lat temu ponad. -
Mju wrote:Oo. My w sumie remont ledwo co skończyliśmy i nie mamy nawet domofonu podłączonego, więc jak ktoś do bloku z sąsiadami nie wejdzie i nie zadzwoni do drzwi na górze to nie wiedziałabym, że kontrolę mam. Z drugiej strony chyba by na telefon dzwonili w razie czego?
Moja babcia to taki typowy moher, ostatnio mi powiedziała, że mogę sobie siedzieć na zwolnieniu i nie pracować, bo mamy taki świetny rząd i głosowanie na kogokolwiek innego będzie błędem 🫣 za to mam dylemat czy głosować na KO jako największego przeciwnika, czy na partię, z którą mi najbardziej po drodze, ale mam jeszcze chwilę, żeby to przeanalizować, o ile w ogóle będę miała do tego głowę. Teraz totalnie nie mam, bo ogarniam mieszkanie po remoncie na ile się da, analizuję co do szpitala mi potrzebne, bo ostatni raz byłam 13 lat temu ponad.
Nie mam pojęcia czy dzwonią czy np. zostawiają kartkę że byli i rekonwalescentki nie zastali.
Jeśli najbliżej Ci z 2050 to głosuj! Są na granicy progu i jak się nie dostaną to będzie dużo przepadnietych głosów. Aż się zastanawiam, czy głosu nie poświęcić w ten sposób bo to jest jednak jakaś strategia i partia koalicyjna. Sorreczka za wtręt polityczny. -
To ja biorę 7.10🤗
Eskalopka ludzie w pracy wspierający widzę 🫣 czy to informatycy/programiści? 😝 Ty jesteś na uop? Ja dziś złożyłam wniosek o macierzyński i rodzicielski od 1.10 i ciekawe czy się doczepią… i kiedy dostanę decyzje - jestem na własnej DG…
Co do głosowania to podobno do 12.10 można z ePUAPu pobrać zaświadczenie i głosować w innym miejscu…, ale nie sprawdzałam tego, będę się martwić jak 10.10 będzie cisza…
U mnie bóle raz po raz i wulkan energii 🫣😝 -
Asiek94 wrote:Dziewczyny, trzymajcie kciuki, żeby się i u mnie dziś rozkręciło🙈 w nocy zaczęły łapać mnie coraz mocniejsze skurcze, ale bardzo nieregularne, boli godzinę, już mam nadzieję i puszcza... od rana co ide do toalety, widzę kawałki czopu, mam biegunkę. Chyba sama się nakręcam już, ale naprawdę liczyłam na 4.10. 🙏
Kciuki!!! -
elforia wrote:To ja biorę 7.10🤗
Eskalopka ludzie w pracy wspierający widzę 🫣 czy to informatycy/programiści? 😝 Ty jesteś na uop? Ja dziś złożyłam wniosek o macierzyński i rodzicielski od 1.10 i ciekawe czy się doczepią… i kiedy dostanę decyzje - jestem na własnej DG…
Co do głosowania to podobno do 12.10 można z ePUAPu pobrać zaświadczenie i głosować w innym miejscu…, ale nie sprawdzałam tego, będę się martwić jak 10.10 będzie cisza…
U mnie bóle raz po raz i wulkan energii 🫣😝
Ludzie jak najbardziej wspierający tylko o zmiany we firmie ciężko bo trzeba by każdy dział zmusić, a z tym bywa różnie. Przynajmniej wdrażanie projektów tak wygląda. Przy czym programiści są bardzo komunikatywni! A ZUS przylazł sam z siebie. Czasem to robią. Ja mam uop ale... od marca. Wczesniej uod (moja decyzja). Więc cieszę się niezwykle, że się nie przyczepili o nic i płacą. Na l4 uciekłam pod koniec lipca.
Z działalnością jest ponoć jeszcze weselej. Koleżankę przeczołgali elegancko i wycofali się dopiero na etapie przedsądowym i wreszcie zapłacili jej $.
Trzymam kciuki żebyś mogła już dziś tulić kruszynkę 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2023, 13:46
-
Asiek, powodzenia! Brzmi bardzo obiecująco!
Eskalopka, naprawdę miałaś kontrolę? Czyli jednak się to zdarza. No jestem w szoku. Mój pies strasznie szczeka na domofon, więc też mamy wyłączony. Ciekawe, co by było, gdyby przyszli. A powiedz, jak to wygląda? Sprawdzili, że jesteś w domu i do widzenia?
Jeśli chodzi o głosowanie, to czytałam analizy i rzeczywiście w tym momencie ważniejsze, żeby zagłosować na Trzecią Drogę lub Lewicę, żeby na pewno weszli, niż na Koalicję. Chodzi o to, żeby te trzy bloki miały razem jak najwięcej mandatów. Ja jestem team Polska 2050 (czyli Trzecia Droga). Jakoś jestem ich ciekawa i wiele rzeczy mi się podoba.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2023, 14:11
Eskalopka, Asiek94, Praskovia lubią tę wiadomość
10.2020 6tc 💔
F. ur. wrzesień 2021 ❤️
11.2022 10 tc 💔
A. ur. październik 2023 ❤️ -
Tak, jak najbardziej pani z ZUS wpadła się przywitać. Podjechala samochodem, zadzwonila dzwonkiem, jak otworzyłam to zapytala z imienia i nazwiska czy ja to ja, rzuciła okiem na piłkę pod ciuchami i nawet dowodu nie sprawdzila. Odnotowała sobie w papierkach i tyle. Może minute to trwało. Dobrze że byłam to nie musiałam się tłumaczyć.
-
Trzecia droga wydaje się spoko, ale mnie przeraża fakt,że Hołownia jest taki bardzo wierzący. Nie interesuje się tym za bardzo i nie wiem jak to wygląda, ale jeśli jest przy tym bardzo za kościołem, to jestem bardzo przeciw jemu. Bo uważam, że polityka i religia to powinny być odrębne kwestie, a teraz stawia się na kosciol, wiarę i religie i mi to nie pasuje.
Poruszyłam kolejna kontrowersyjna kwestie, mam nadzieję,że nikogo tym nie uraziłam i obiecuje więcej się na ten temat nie wypowiadać
kontroli z ZUS nie miałam ani razu. A tylko w drugiej ciąży pracowałam dość długo. Teraz od 8 tc. A kontrola w ostatnim miesiącu to w ogóle jakaś parodia. -
Kurcze rozumiem kontrole na początku l4 czy w połowie jak sie jest od początku ciąży. Ale w 9 miesiacu tuz przed wybuchem 🤦🏻♀️ no serioo.. kpina. No to trochę jak człowiek z amputowaną noga ma sie stawiać na komisje czu mu czasem nie odrosła 😉
No to dziewczyny fiksować się na terminy i rodzić 😛
No ja robiłam jakis test i mi wyszedł że mi sercu podobno lewica blizej leży. Ale też nie wiem jeszcze jak to rozegrać strategicznie. Bo ja całkowicie a polityczna. I te całe strategie dla mnie obce są. Ale musze sie spiąć i poczytać co lepiej wyjdzie.. no mi się nóż w kieszeni otwiera jak sie czyta co oni obecnie wyprawiają..
Mju rzeczywiście siedzieć i nic nie robić.. oj te babcie nie wiedza w jakim świecie teraz żyją i jakie realia mlodych ludzi są.. jakby te 800j+ zapowiadane miało rzeczywiście mi się zwrócić.. jak jaa pojde na szczwpie pod koniec miesiaca i wydam 500 zl. To przepraszam za co przeżyć. A pampersy paczka ok 60 zl i w przypadku mojego strajdka na 3/4 dni starcza.. ah mleko mam z cycka to za nie nie płace 🤣 -
Eskalopka mam nadzieję, że u mnie się nie przyczepia. Mam firmę od ponad 3 lat, wszystko w terminie, przychody są, ZUS podwyższony miałam z czego opłacać… wiec za bardzo nie maja się do czego przyczepić… ale wiadomo to ZUS… No i nadal wystawiam fv, wiec tak jakby na macierzyńskim nadal funkcjonuje moje firma
Dziewczyny to ja zmienię temat - jeśli któraś kupuje krzesełko Stokke Tripp Trapp to jest fajna promka na BoboWozki i na ich stronie firmowej.
Cieszę się, że nie kupiłam miesiąc temu 😄 -
Jeżeli chodzi o wybory, to mogę Wam powiedzieć jak to wygląda, bo między innymi przy tym pracuję
Teoretycznie jest tak jak Eskalopka mówi, jeżeli jesteś przyjęta do szpitala dzień przed wyborami, to powinnaś być ujęta na liście i móc tam głosować. W praktyce niestety tak to nie wygląda 🤷🏻♀️
Szpitale mają obowiązek przedłożyć nam do końca pracy listę osób przebywających w szpitalu na dzień - w tym przypadku 14.10. Bo później my po godzinach pracy urzędu musimy poprowadzac to w system, by stworzyć listę osób w danym obwodzie zamkniętym tj. w danym szpitalu, powysylac zawiadomienia do gmin/urzędów zgodnie z adresem zameldowania ww. osób, żeby je wykreślili na swoich listach celem uniknięcia ewentualnych zdublowanych głosów, szefostwo musi nam taką sporządzoną listę wieczorem podpisać i nad ranem przewodniczący danej komisji odbiera od nas z urzędu gotowa listę i idzie otwierać lokal wyborczy 😉
W praktyce szpitale dają nam listy o dupę rozbić 🙈 bo stan na 2 czasami 3 dni wcześniej 🙄 bo każdy oddział sporządza listę osób obecnych u nich, ordynator podpisuje, wtedy przekazują do administracji szpitala, tam robią tzw zbiorowke ze wszystkich oddziałów i podpisuje dyrektor szpitala i wtedy dopiero przekazują do nas. A wiadomo jak to jest, tu ordynatora akurat nie ma, tu ma zabieg, tu dyrekcji nie ma, bo jakiś wyjazd/spotkanie itp. I żeby wyrobić się w czasie ze wszystkimi podpisami, zbiorowkami i dostarczenie przed dniem wyborów, to zaczynają to robić kilka dni wcześniej, a wtedy wiadomo, że nie ma osób ujętych przyjmowanych dzień przed wyborami, a czasami dwa dni przed 🤷🏻♀️ co najlepsze, czasami są ujęte osoby, które już np zdążyły wyjść ze szpitala, a oni nam je wykazali 🤦🏻♀️ i wtedy zaczynają się schody, bo w swoich gminach nie mogą głosować, gdyż są wykreśleni z list, muszą jechać do szpitala do lokalu wyborczego, albo w drugą stronę, są jeszcze ujęci w swoich gminach, bo nikt nie wykazał, że są już w szpitalu i problem, bo nie wyjdą nagle 🙈
Ze szpitalami zawsze jest największy bajzel i cały dzień wyborów wisimy na telefonie z przewodniczącymi komisji i staramy się ogarniać takie sytuacje, na miarę naszych możliwości 🤷🏻♀️
Dlatego ja dla siebie wzięłam zaświadczenie o prawie do głosowania i wtedy żadnego problemu nie ma. Mogę iść zagłosować gdzie tylko mi się podoba, przewodniczący na podstawie tego zaświadczenia dopisuje mnie ręcznie do listy i po sprawie 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2023, 15:04
Mala_syrenka, elforia, Eskalopka, Praskovia lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny!! Kostuś przyszedł na świat o 10.40 , 3780g , 58cm
cc na razie bez komplikacji 😊
Zjadł już z obu piersi i śpi 🥰🥰🥰
Mi odchodzi znieczulenie i zaczyna się bol, ale systematycznie proszę o kolejne leki i może niedługo zaczną działać 🤞🤞Agnuka, Mala_syrenka, elforia, Kropka6, Eskalopka, Mju, Praskovia, agentka93, gabryśka, Menina, zmija, Ania_1003, MinnieMe, Fiolka85, Julka21, Umka lubią tę wiadomość
"Szczęście to nie tylko to, co los daje, ale i to, czego nie zabiera"
3 ivf, 4 transfer: ❤️wymarzona córeczka 27.01.2021r.
Starania o rodzeństwo od 07.2021 kolejne 4 procedury ivf , kolejne 7 nieudanych transferów
03.05.2022r 💔 10t.c.
2 miesiące odpoczynku i :
04.02.2023 - || naturalny cud
11+0 Nifty pro - niskie ryzyka, chłopiec 🩵
12+6 mały człowiek ma juz 6.1cm 🥰
18+0 225g akrobaty 🥹
23+0 559g połówkowe 🤩
28+6 1330g bobaska,
31+0 1620g 🥰 III prenatalne,miednicowo położony
33+6 2550g fiknął głową w dół 🫣
36+1 3060g małego gigantka🥹
37+0 3300g
39+1 cc- 3780g, 58cm pięknego chłopca 🩵 -
elforia wrote:Co do głosowania to podobno do 12.10 można z ePUAPu pobrać zaświadczenie i głosować w innym miejscu…, ale nie sprawdzałam tego, będę się martwić jak 10.10 będzie cisza
To o czym piszesz, to nie jest zaświadczenie 🙂 przez epuap możemy tylko zgłosić zmianę miejsca do głosowania - polega to na tym, że informujesz, że w dniu wyborów będziesz przebywać w innym miejscu niż adres zamieszkania i tam wskazujesz gdzie. Na tej podstawie dopisują Cię do okręgu i obwodu zgodnie ze wskazanym adresem i tam będziesz musiała głosować, bo w swoim obecnym będziesz wykreślona 🙂 w przypadku porodu ciężko nam zgłosić jako adres przebywania szpital, bo nie znamy dnia ani godziny 🤪 no chyba, że ktoś ma planowane CC końcem przyszłego tygodnia, to wtedy może
Natomiast zaświadczenie odbiera się osobiście w urzędzie/gminie 🙂 i to uprawnienia do głosowania gdziekolwiek, ma się wolną rękę.
Termin się zgadza, ww. formalności trzeba załatwić do 3 dni przed wyborami, czyli do 12.10 😉elforia, Eskalopka, Praskovia lubią tę wiadomość
-
GrubAsia wrote:Hej dziewczyny!! Kostuś przyszedł na świat o 10.40 , 3780g , 58cm
cc na razie bez komplikacji 😊
Zjadł już z obu piersi i śpi 🥰🥰🥰
Mi odchodzi znieczulenie i zaczyna się bol, ale systematycznie proszę o kolejne leki i może niedługo zaczną działać 🤞🤞
Super! Gratulacje 🥰 niech szybko zaczna działać leki, Kostek dzielny, że zjadł tyle. No i dorodny chłopak!GrubAsia lubi tę wiadomość
-
GrubaAsia wielkie gratulacje.
Jestem załamana ☹️ dziś zobaczyłam na moim brzuchu rozstępy 😞a tak chciałam żeby ich nie było 😞GrubAsia lubi tę wiadomość