X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAŹDZIERNIK 2023
Odpowiedz

PAŹDZIERNIK 2023

Oceń ten wątek:
  • Eskalopka Autorytet

Wysłany: 12 października 2023, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elforia wrote:
    A mi ZUS nie chce dać macierzyńskiego… chociaż masz prawo do 6 tyg przed urodzeniem dziecka już na niego pójść… wiec do 19 października chcą skrócony odpis aktu urodzenia 🤦🏼‍♀️

Możesz to na pewno z nimi przewalczyć, ale nastaw się bojowo! Zaczęłabym od rozmowy telefonicznej.

Jak tam? Któraś już zabiera się do rodzenia?
    U mnie póki co nic wielkiego ale czuję mięśnie dna miednicy i parę razy zabolało na górze 🤞

Edit: albo mi się zdawało 🤷‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2023, 16:21

• Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 12 października 2023, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rodzę jutro. dzisiaj popijam koktajl z ananasa. Wieczorem zjem coś z mega ostrym sosem. A przed snem olej. Choćbym miała biegunkę i tak walne. To już moja ostatnia próba. Jeszcze sobie walne kąpiel przed snem dla relaksu że świecami.
    A ananas mi tak smierdzi,że go do końca życia nie dotkne.
    Jak nie ruszy, to tak ma być i już naprawdę się poddaje. Jutro mam dzień bez dzieci, to sobie posprzątam wszystkie kąty albo będę leżeć i pachnieć. Ale w ciszy. bez jekow, bez zabawiania towarzystwa. Więc jutro albo rodzę albo się ostatni raz na dluuugi czas relaksuje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2023, 16:26

• Eskalopka Autorytet

Wysłany: 12 października 2023, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_syrenka wrote:
    Ja rodzę jutro. dzisiaj popijam koktajl z ananasa. Wieczorem zjem coś z mega ostrym sosem. A przed snem olej. Choćbym miała biegunkę i tak walne. To już moja ostatnia próba. Jeszcze sobie walne kąpiel przed snem dla relaksu że świecami.
    A ananas mi tak smierdzi,że go do końca życia nie dotkne.
    Jak nie ruszy, to tak ma być i już naprawdę się poddaje. Jutro mam dzień bez dzieci, to sobie posprzątam wszystkie kąty albo będę leżeć i pachnieć. Ale w ciszy. bez jekow, bez zabawiania towarzystwa. Więc jutro albo rodzę albo się ostatni raz na dluuugi czas relaksuje.

W netto jest promocja na ananasy 🤪
    Z bitą śmietaną wchodzą jako tako 😆
    Namów jeszcze starego na masaż.
    Ja już nie wiem co więcej robić. Olej rycynowy mi raczej nie wejdzie, ale ostre już tak i lewatywa też podobno pomaga 🤷‍♀️

Asiek94 lubi tę wiadomość

• Agnuka Autorytet

Wysłany: 12 października 2023, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja cały czas samoistnie czekam na rozwój wydarzeń, nigdy nie chce mi się bawić w takie przyspieszacze, bo nie wierzę w nie 🙈 jedynie wzmożony ruch przy sprzątaniu czy spacerze do mnie przemawia, ale nie bardzo mam co już sprzątać i nawet mi się nie chce, a na spacer nie pójdziemy, bo śpiącej Misi samej nie zostawimy 🤷🏻‍♀️
    jedyne co, to może ze Starym zaszelejemy, ale nie pod kątem stricte wywoływania, a pod kątem przyszłościowej przerwy połogowej 🤭 🤪

zmija lubi tę wiadomość

23cs R. <3
    age.png
    21cs M. <3
    age.png
  • zmija Koleżanka

Wysłany: 12 października 2023, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na północy cisza spokój, samopoczucie mam lepsze niż przez ostatnich kilka tygodni, zaczynam wątpić, czy to się w ogóle wydarzy 😂

Jedyne co to postanowiłam, że moja wyprawa do urzędu była ostatnią samodzielną podróżą samochodem, zauważyłam, że nie mam takiego skupienia jak powinnam a pod domem parkowałam na miliard razy.

Jedyne co mi się chce, to sprzątać, jestem aktualnie na etapie SKĄD SIĘ BIERZE KURZ, to jest niemożliwe, żeby dwie osoby i kot tak się kurzyły. Mogłabym codziennie odkurzać i wycierać a ma drugi dzień jest go mnóstwo. Nie mam gratów, bibelotów, jest to dla mnie tajemnica wszechświata.

age.png
  • MinnieMe Ekspertka

Wysłany: 12 października 2023, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj ja tez czuje mniejsze skupienie niestety. W poprzedniej ciszy tez tak miałam i raz niemalże przejechałam na czerwonym 🤦‍♀️ na szczescie Mąż był w samochodziebibzareagowal w porę i tez było to w takim miejscu ze małe szanse żeby coś się mogło wydarzyć ale wiadomo czerwone to czerwone. Ktoś jednak mógł jechać.

• Praskovia Autorytet

Wysłany: 12 października 2023, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zmija wrote:
    Jedyne co mi się chce, to sprzątać, jestem aktualnie na etapie SKĄD SIĘ BIERZE KURZ, to jest niemożliwe, żeby dwie osoby i kot tak się kurzyły. Mogłabym codziennie odkurzać i wycierać a ma drugi dzień jest go mnóstwo. Nie mam gratów, bibelotów, jest to dla mnie tajemnica wszechświata.

🤣🤣🤣🤣 Mam to samo!

A mi się włączyło wicie gniazda! 😂 Rychło w czas, nie? 😅 Półtorej tygodnia po porodzie…

zmija lubi tę wiadomość

👦🏻 26.10.2021

👶🏻 02.10.2023

preg.png
  • Chantel1 Ekspertka

Wysłany: 12 października 2023, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas po SN opieki nie dają, po cc tak- z uwagi ze jest to traktowane jak każdy inny zabieg operacyjny

• Kropka6 Autorytet

Wysłany: 12 października 2023, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elforia wrote:
    A mi ZUS nie chce dać macierzyńskiego… chociaż masz prawo do 6 tyg przed urodzeniem dziecka już na niego pójść… wiec do 19 października chcą skrócony odpis aktu urodzenia 🤦🏼‍♀️

a to u mnie tego samego tyg jak wyszłam ze szpitala wysłałam papieru do pracy o urlop macierzyński i rodzicielski. Poczta z potwierdzeniem doreczenia. Jednego dnia dostaje maila, że przypominają o złożenie wniosków. Wiec odpisuję, że dwa dni wcześniej wysłałam więc powinno zaraz dojść. Gdyby brakowało jakiegos dokumentu proszę o kontakt doślę a kilka dni później bede w okolicy i moge dowieść. Dwie godziny później dostaje sms, że list został odebrany w pracy.
    W tym tygodniu maz do mnie mowi, czy logowałam sie na ZUS, bo miesiąc mija a nie ma przelewu za zasiłek czy wiadomo ile bedzie dokładnie wynosić. Loguje sie a tam nic, nawet do rozpatrzenia wniosk. Wiec pisze do kadrowej czy papiery na pewno odebrane. A ta do mnie dzwoni, że owszem dawno wpłynęły ale akt urodzenia jest ksero a nie oryginał czy potwierdzone za zgodność.. i ona nic z tym nie zrobiła przez tyle czasu..! No masakra ..

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    13.09.2023 2760 g, 52cm 💣
    age.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 12 października 2023, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dziewczyny rodzimy 😛😛 jutro 13 wiec fajna data na urodzenie 🤣 no nic nie czuje.. 😶
    Ale pamietajcie mycie podłóg na kolanach podobno działa 😛

Praskovia rychło w czas 🤣 dobrze że na porodówke sie spakowalas 🤣

Eskalopka, Praskovia, zmija lubią tę wiadomość

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Eskalopka Autorytet

Wysłany: 12 października 2023, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rodzimy rodzimy, a ja tracę motywację. Narobiła mi nadziei ginka w poniedziałek z rozwarciem, śluz sobie leci brązowy i co? I nic 🤨
    Jak byłam spięta i gotowa to teraz już nie wiem i mi mija gotowość psychiczna do porodu.
    Co noc śpię mega wyczulona na akcję i budzę się wiele razy, ale bynajmniej nie z powodu porodu tylko przekręcania się z boku na bok i nocnych partoli. Czy TO się kiedyś wydarzy?

zmija lubi tę wiadomość

• Praskovia Autorytet

Wysłany: 12 października 2023, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eskalopka, chyba na końcówce każda ma takie poczucie, że nigdy nie urodzi, szczególnie kiedy czeka na pierwsze dziecko. 😅 Bo to się wydaje takie nierzeczywiste… Ale jeśli Cię to pocieszy choć trochę, to ja mam przeczucie, że uda Ci się tego 13.10. ✊🏻

Eskalopka, zmija, Kropka6 lubią tę wiadomość

👦🏻 26.10.2021

👶🏻 02.10.2023

preg.png
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 12 października 2023, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eskalopka, ruszy, ruszy. Dzisiaj, za tydzień, za dwa.. Dlatego ta końcówka jest taka obrzydliwa. Bo nie ma pewności, jest nadzieja. Też miałam kilka takich nocy z dupy, kiedy pół nocy nie mogłam spać, bo czuwałam, czy coś się dzieje. Teraz już się kładę i budzę siku, bo już się nie nakrecam wieczorem. No i dzisiaj odpuszczam olej, może jutro z rana, bo będę sama w domu. Wolę jednak w nocy spać niż siedziec w WC. Zwłaszcza, że dalej czuje coś jakby zatrucie. Nie chce się dobijać.

Eskalopka lubi tę wiadomość

• Agnuka Autorytet

Wysłany: 12 października 2023, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja testuje właśnie głośnik bezprzewodowy pożyczony od kolegi, żeby mieć do porodu 😃 i się relaksuje, testuje jego możliwości, dooobre basy wchodzą 🤭
    humor mega dobry, bo muzyka działa na mnie niesamowicie, az bym sobie poszła na koncert 🤪
    Nawet Młodej się podoba, bo właśnie urządza harce w brzuchu 🙈 ja to chyba na te wszystkie KTG powinnam chodzić z podręcznym głośnikiem, żeby jakieś ruchy się pisały 😅

Praskovia, elforia lubią tę wiadomość

23cs R. <3
    age.png
    21cs M. <3
    age.png
  • Agnuka Autorytet

Wysłany: 12 października 2023, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już się śmiałam do męża, że jak nas zobaczą z tym głośnikiem bluetooth, to nie wpuszczą na izbę, bo będą się bali, że wzorem Szymczyka i jego granatnika będziemy chcieli wysadzić porodówkę 🤡
    no łudząco podobny 🙈🤣

zmija, Praskovia, elforia lubią tę wiadomość

23cs R. <3
    age.png
    21cs M. <3
    age.png
  • elforia Autorytet

Wysłany: 12 października 2023, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eskalopka Ty dopiero 38+3, a wiesz jak ja się czuje… mam
    To samo wrażenie, że akcja nigdy się nie zacznie 🤷🏼‍♀️

Ja dziś wypiłam i wczoraj na noc olej… łącznie 2,5 łyżki i nic… nawet wizyty w wc
    Spacer zrobiony, joga tez i teraz skacze na piłce 😂

Kropka a to franca… No mi 3 księgowe powiedziały, że prawdopodobnie maja bałagan i mam tam od rana dzwonić i pisać i jestem dobrej myśli! Ale sytuacja dziwna, bo przecież do 19.10 nie mam obowiązku urodzić - skąd akt urodzenia mam mieć 🤷🏼‍♀️🤦🏼‍♀️

age.png
    2011 👦🏼❤️
    2013 👧🏼❤️
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 12 października 2023, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Menina wrote:

Zastanawiam się, czy ten sierpniowy covid i ta wrześniowo -pazdziernikowa infekcja wpłynęły na tą hipotrofię Anielki. A może cukrzyca, albo te skoki ciśnienia u lekarza... Gdzieś tam z tyłu głowy jest też jakiś lęk, czy to nie wiąże się z jakąś jej chorobą. Wczoraj z kolei zaczęłam czytać o możliwych konsekwencjach hipotrofii, ale szybko to zarzuciłam, bo zbyt mnie przeraziło. Chyba wolę nie wiedzieć i się potem nie doszukiwać...

A teraz hit - wracamy dziś do domu. Dokładnie w tydzień po porodzie. Hurra!!! Wreszcie...

Super wiadomość 😍 wydaje mi się,. że to cukrzyca może miec wpływ. Bo jest w grupie ryzyka, plus niedożywienie. A wiec później restrykcyjna dieta. Czyli mogło jakiś witamin zabraknąć. Bo jednak monotonna była ta dieta..
    Zobacz u mnie hipotrofi nie było. Ale tez malutka się urodziła Michalinka. A też miałam cukrzycę.

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • elforia Autorytet

Wysłany: 12 października 2023, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_syrenka wrote:
    Eskalopka, ruszy, ruszy. Dzisiaj, za tydzień, za dwa.. Dlatego ta końcówka jest taka obrzydliwa. Bo nie ma pewności, jest nadzieja. Też miałam kilka takich nocy z dupy, kiedy pół nocy nie mogłam spać, bo czuwałam, czy coś się dzieje. Teraz już się kładę i budzę siku, bo już się nie nakrecam wieczorem. No i dzisiaj odpuszczam olej, może jutro z rana, bo będę sama w domu. Wolę jednak w nocy spać niż siedziec w WC. Zwłaszcza, że dalej czuje coś jakby zatrucie. Nie chce się dobijać.

Mała syrenka a Ty przy tych biegunkach dużo pijesz? Bo może to od nich masz tak mało wód?

age.png
    2011 👦🏼❤️
    2013 👧🏼❤️
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 12 października 2023, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze jako przyspieszenie przypominam o kreceniu sutków 😛

Elforia widze nie zamierzasz dzis chyba iść spać 🤣 tylko czekasz na zbawienie 😛 ale no nic moja czutka wygasa .. wraz z połogiem 😉 a wcześniejsze pociechy tez tak późno rodziłaś?
    Bo Eskalopka to pierworodka, to może być że po terminie. Mała Syrenka tez z tego co pamiętam rodziłaś blizej terminu ?

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • elforia Autorytet

Wysłany: 12 października 2023, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syna CC w 41+3
    Córka SN 39+ 6

Ale moja mama i jej siostry wszystkie dzieci 2tyg po terminie… a moja siostra wszystkie w terminie🤷🏼‍♀️

age.png
    2011 👦🏼❤️
    2013 👧🏼❤️
‹‹ 290 291 292 293 294 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ