X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAŹDZIERNIK 2023
Odpowiedz

PAŹDZIERNIK 2023

Oceń ten wątek:
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2023, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juśka i pięknie. Cieszcie się każdym dniem 😍 nie ma starszaka obok, to jesli malutka chce tego to korzystajcie z każdego dnia. Tak jak Menina mówi, ten czas szybko ulatuje..
    U nas nie wiem kiedy już 2 miesiące. I pociesze Was u nas już są momenty ze te nocne karmienia i przewijania trwają pół godziny. A jak nie przewijam, to i 15 minut. Nie codziennie sie to zdarza, ale zdarza. Czasem pomijam przewijanie to o 3 w nocy, bo jest mały odstęp czasowy. I tylko lekkie siusiu jest i ja wtedy najbardziej nieprzytomna jestem.
    Ogólnie u nas jak u Meniny. Karmimy się, w górę odbicie, pieluszka i znowu cycuś na odlot.
    No i już rzadko kupy w nocy są. Więc dziewczyny znaczy się bedzie lepiej 😉

Juśka88, MalgosiaKmK lubią tę wiadomość

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    13.09.2023 2760 g, 52cm 💣
    age.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2023, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mju właśnie, to dziś to podcięcie ?

A miałam pisać x tym wypadajacym sutkiem w nocy i dziobaniem. To u nas była kwestia odbekniecia. Że musiałam podczas karmienia ze dwa razy odbekiwac, bo ona rzucała sie na cyca jak krwiożercza pirania nalykala się tego powietrza. To później tak dziobała mnie. I wiedziałam że trzeba do góry szybkie odbicie i spowrotem jadla spokojnie. No i kwestia światła, że czasem nieświadomie trzymając ją reka mi opadała i główka jej sie lekko obniżała i sutek sie wysmykiwał. I ja do karmienia lekki światełko sobie wlaczam żeby nie przysypiać.

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2023, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To muszę przyznać,że mi się znowu luksusowy noworodek trafił. pfu pfu. boje się przechwalic. Pije 20 min max, średnio co 3 godziny. Ma lekkie problemy z brzuszkiem i od 18 dopoki nie idziemy spać leży na nas. Ale nie płacze. Jest niespokojny, widać,że go boli, nerwowo ciągnie dyda i się pręży, ale w ciszy. Aktywny jest może że 30 min rano i po południu, tak to wstaje zatankować i dalej w kime. W wózku momentalnie odpływa, a w nocy wstaje 3 razy i nie sadzi kup, mało w nocy też sika, więc ja tylko go przystawiam raz do prawej, raz do lewej i jeszcze zanim on skończy jeść, idę spać z wywalonym cycem. Nie wstaje, bo śpi z nami, więc prawie oczu nie otwieram. I całe szczęście, bo jestem nieprzytomna. Chwilo trwaj!;)
    A wczoraj nawet udało się Olafa położyć o 19 i do 1 spal, więc mielismy że starym wolny wieczor, a ja ogarnęłam zaległe pranie i inne rzeczy.
    Wam się skończy masakra za jakiś czas, a u nas zacznie, bo jest tak dobrze,że może być tylko gorzej;D

Praskovia lubi tę wiadomość

• Mju Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2023, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Finalnie podcięcie wędzidełka przekładam na za 2,5 tygodnia - dostaliśmy ćwiczenia i teraz przez 2 tygodnie będziemy przyzwyczajać Marcelinkę do gmerania w buzi i próbować uelastycznić język. Przy okazji pozabieraliśmy butelki z domu i nam podpowiedziała, na których tata może próbować karmić jak będę chciała gdzieś iść.
    Drugi raz w tym tygodniu byliśmy w tej przychodni przyszpitalnej (w pon fizjo i dziś) i szczerze dawno nigdzie nie miałam takiego poczucia, że ktoś jest sfokusowany na tu i teraz i żeby pomóc jak najlepiej umie. Aż niesamowite to jest.

age.png
  • Eskalopka Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2023, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mju, miło że wam się takie miejsce trafiło i komuś zależy. Wiemy, że różnie to bywa.

U nad była położna. Ptysio przybrał od poniedziałku 140g więc na próbę mamy odpuścić dokarmianie i przejść na samo KP. Spróbujemy. Może się uda. Ciekawa jestem czy będzie to bardziej czy mniej upierdliwe w nocy.

Mju, Menina, Praskovia lubią tę wiadomość

• agentka93 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2023, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja najpierw przewijam, a później karmie w nocy, bo Mała się koszmarnie wybudza na przewijaku. Ale fakt, jak teraz o tym myśle, rzadko kiedy w nocy przy karmieniu jest 💩 A w dzień to klasyk.

Pochwale się, że doczekałam się uśmiechów do siebie😄 Ale mąż nie- jak go zawołałam to spoważniała momentalnie, przypomniało mi sie, jak zastygała, gdy przykładałam jego reke w ciąży do kopniaczkow.
    Niemniej, płacimy cenę tego uśmiechu- wczorajsze usypianie to było jakieś apogeum cudowania, kilka godzin, bez płaczu co prawda, ale ewidentnie weszło motto „sen jest dla słabych” i były otwarte szeroko oczy i rapowanko… Także skok in progress.

Eskalopka, Kropka6 lubią tę wiadomość

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    25.01- beta:80, prog: 31
    03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
    11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
    17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
    28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
    18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
    21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
    11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
    09.05- 284 gramy małej damy
    22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
    23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
    04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
    21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
    29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
    18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀

28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝
  • elforia Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2023, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej!

Kropka u Nas było karmienie z jednej piersi, a z drugiej odciąganie z powodu zgryzionej połowy sutka 🫣

Eskalopka mi też czasami laktator nie podaje… a mleka w brud… głowa do góry i niedługo wypracujecie swój sposób funkcjonowania 😘

Gauss jak u Was?

Mala_syrenka u mnie to samo - ile mogę czasu to oddaje starszakom 🤷🏼‍♀️
    U mnie połóg po 2 tyg zrobił się bardzo obfity i widać było jak brzuch się zmniejsza… od 2 dni mam plamienia, a na początku grudnia wizytę.

Co do tych nocnych karmien to u nas problemy brzuszkowe i kupa ciagle.. co 2-3 przewijania samo siku, a tak to kupy….
    No i poprzednia noc to było coś strasznego… mała zasnęła o 22 i o 3:00 zjadła, a zasnęła o 5:30… i to płaczu było przy tym dużo i 2 kupy… ehhh. Później od tej 5:30 spała do 9 i ja wybudzilam… bo spałaby do 10 czy 11… zmieniam strategie i po takich wojażach wybudzać ja szybciej i wprowadzam lepsza rutynę. Może za jakiś czas przestawi się na spanie w nocy, bo w dzień dużo śpi…

Co do kolejnego dziecka to my myślimy o 4 😂🫣 ale zobaczymy jak to będzie… nie wiem czy mój tyłek to wytrzyma po tych przygodach 🤨😂

Eskalopka lubi tę wiadomość

age.png
    2011 👦🏼❤️
    2013 👧🏼❤️
  • Chantel1 Ekspertka

Wysłany: 9 listopada 2023, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a wasze maluchy maja już jakiś stały rytm dnia? Drzemek aktywności itp?

• Praskovia Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2023, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elforia, a jak tam zabieg przetrwałaś? Jest już lepiej, czy będziesz musiała poczekać na efekty?

Chantel, u mnie w nocy wybudzenia podobnie jak dziewczyny piszą, przestawiamy się na tryb nocny od 19:30, a zasypia zazwyczaj około godzinę później. W dzień widzę już pewną rutynę, tj. aktywność taka dłuższa jest po nocy i późnym popołudniem. Ale to się jeszcze wszystko rozjeżdża, bo wystarczy, że brzuszek boli i już rutyna idzie wpizdu. 😉 No i my w sumie trochę „sztucznie” te dzienne drzemki „wymuszamy”, bo rano np. spacer, a około 13 mąż ładuje smarka w chustę, a to są dwie rzeczy, które go turbousypiają.

Syrenka, u mnie prawie tak luksusowy jak u Ciebie, prawie toczka w toczkę, jedynie problemy z brzuszkiem są i jednak bywa, że jest więcej gimnastyki przy nim. Dziś w nocy pierwszy raz od urodzenia nie chciał mi zasnąć po karmieniu (koło 3) i musiałam się nabujać. Ale żadnego płaczu, w sumie po godzinie zaczął padać, a więc i tak luksus.

Eskalopka, bardzo trzymam za Was kciuki! Mały pięknie przybrał, a jak wypracujecie sobie system, to nocne kp jest na pewno mniej uciążliwe niż butla. 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2023, 20:59

Eskalopka lubi tę wiadomość

👦🏻 26.10.2021

👶🏻 02.10.2023

preg.png
  • Gauss Ekspertka

Wysłany: 9 listopada 2023, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

U mnie połóg jest wspomnieniem - już nawet plamień nie ma, brzucha też, z wagi zostały 2kg przed ciążowe... Hemoroidów po tygodniu terapii maść ProctoGlyvenol (czy jak to się nazywa;) +czopki Hemoral nie ma :)

Lila za to miała trudnych parę dni, nie drzemała za bardzo popołudniu i była zmęczona i płaczliwa do tego stopnia, że nawet cyc nie pomagał.

Wdrażamy system cyc tylko do karmienia + na odpoczynek mata i kosz - póki co pomaga. Jutro będzie położna, mam nadzieję że przyrosty będą lepsze, choć przy tym jak ostatnio szalała w dzień to trochę wątpię.

elforia lubi tę wiadomość

age.png
  • MinnieMe Ekspertka

Wysłany: 10 listopada 2023, 05:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas podobnie z nockami: Gabrys zasypia koło 21/22 potem budzi się jakoś 1/2, i to zazwyczaj jest najdłuższe przebudzenie na jedzenie i pieluchę (tez zaczynamy od jedzenia bo póki co przy niemal każdym karmieniu jest kupa), potem jeszcze było jedno przebudzenie a teraz już sa zazwyczaj ze dwa.
    Cieszyłam się ze ogarniam karmienie prawie tylko piersią a butla raz dziennie ale okazało się ze młody mało przybiera od wtorku dostaje dużo więcej mm. Zobaczymy czy dzięki temu waga zacznie szybciej rosnąć.
    Wczoraj sprawdziłam tez laktatorem ile wyciągnę z jednej piersi i było jakoś 50ml w 10 minut , dłużej już mi się nie chciało bo zaczął mnie mocniej bolec sutek a właśnie chciałam odciągnąć bo ten miałam bolesny przy karmieniu dużo bardziej i zamiast sobie polepszyć to pogorszyłam… brawo ja.
    Na spacer w końcu wyszliśmy pierwszy dopiero wczoraj bo tamtego dnia młody zasnal i ja tez 🤦‍♀️😁 ale wczoraj po ponad godzinie szykowanie się (no dziad zrobił 4 kupy w trakcie jak go ubierałam do wyjścia 😂) udało się i pospacerowalismy ponad pół godziny 💪
    Dzisiaj natomiast szykuje mi się maraton bo na 12 wizyta patronażowa a o 14:20 testy alergiczne z córka i w tzw międzyczasie muszę ja odebrać z przedszkola a akurat jada na wycieczkę wiec muszę się modlić żeby zdążyli wrócić bo jak nie to z tej wycieczki ja będę musiała odebrać.

• Kropka6 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2023, 05:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja właśnie obmyślam karę dla męża 🤣

Bo sobie śpię śpię. Ten sie przebudził na sikanie i do mnie ale dzis pięknie spokojna noc! 🤦🏻‍♀️ no i oczywiście kto sobie dalej smacznie śpi? a ja nie i bobas... no udusze go normalnie poduszką..
    Przecież od zawsze wiadomo że przy dzieciach takich słów sie nie wypowiada jak nie jest skończony dzień/noc . Znane przysłowie: nie chwal dnia przed zachodem słońca z 🍑 się nie wzięło..

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Chantel1 Ekspertka

Wysłany: 10 listopada 2023, 05:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka u nas dziś noc za przeproszeniem z dupy😂 tez nie spimy. Gdzie zazwyczaj w nocy karmienie plus 10-15 min i spi a teraz po karmieniach po 2
    H było usypiania. Jakiś dramat -
    Dobrze ze dzieci idą do szkoły to może coś w dzień się chwile położę

• Eskalopka Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2023, 06:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżu! A my po raz pierwszy spaliśmy bardziej jak ludzie. Młody jadł o 21, 00 i 4, ale bez kup, ssał efektywnie i zasypiał relatwywnie szybko. Więc w sumie pospalismy jakoś z 6-7h na trzy raty bo po karmieniu o 21 też od razu daliśmy w kimę.

Menina, elforia, Praskovia lubią tę wiadomość

• Gauss Ekspertka

Wysłany: 10 listopada 2023, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy polecacie jakiś sklep z ciuchami do karmienia? Na allegro jest sporo, ale zależy mi na naturalnych materiałach (bawełna) a nie poliester, którego pełno 😅...

age.png
  • Mju Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2023, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gauss wrote:
    Dziewczyny czy polecacie jakiś sklep z ciuchami do karmienia? Na allegro jest sporo, ale zależy mi na naturalnych materiałach (bawełna) a nie poliester, którego pełno 😅...
    Oo podpinam się pod pytanie. Ja jeszcze staników potrzebuję, bo wszystko mi się pod biustem rozciąga. Niby przychodzą i jest ok, piorę, ponoszę dzień i następnego już mi cycki dołem wypływają.

age.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2023, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aktualizacja: nie udusiłam męża 🤪 jeszcze z pół godziny udało mi sie przysnąć. No do godziny 4:3o było piękna noc. Tylko on musiał wstać i powiedzieć że spokojna noc. Wiadomo było że któraś sie obudzi po tych słowach.. 🤦🏻‍♀️ no pal licho, że sie obudzi i nakarmię. Ale juz jej sie spać nie chciało 🤪

Chantel my nie mamy stalego rytmu dnia. Jednego dnia spi całymi dniami i nocami. A drugiego dnia. To ciagle stęka jeka i nie śpi.. ale na pewno rytmem jest ze około 18/19 proces zasypiania trwa. Bo starsza idzie sie kąpać kolacja i do spania. Ale to tez może z czasem być różnie, ponieważ starsza ma fazy raz miesiąc chodzi spać o 19/20 . A raz 22/21. Ale z reguły tak okolo 7-8 jest aktywna. Nie zależnie czy ma dzień śpiocha czy jeczenia.

A w ogóle odkryłam chusteczki bamboolove i jestem zachwycona. Dostaliśmy od znajomych. Do tej pory uzywalismy waterwippes lub pampers pure wodne. A teraz te bamboolove. Jestem zachwycona bo pierwszy raz chusteczki wychodzą pojedynczo. I dzieki temu starczają na dłużej a i są trwałe.

Gauss. Ja przy pierszzej córce tez kupiłam bluzki do karmienia, a teraz zwykłe tylko podnosze do góry.. ale te co kupiłam były bawelniane, tylko nie wiem gdzie... 😱

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • elforia Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2023, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej 😊

My przestawiamy rytm wieczorny i zobaczyny jaki będzie efekt🤗 plus olśniło mnie, że chyba ja za ciepło ubieram, bo w nocy na tych naszych 11m2 duszno się robi, a zamykamy drzwi aby starszaków nie budzić… plus muszę się przeprosić z karmieniem na siedząco, bo wtedy jakoś mniej powietrza zjada 🤷🏼‍♀️

Kropka to prawda słowa „spokojny” wypowiedziane przed czasem zawsze tak działa…. Szczególnie jak pracujesz w szpitalu jest zakazane… spokojny dyżur zawsze coś przyniesie 😂 wieczorem przed akcją z moim porodem położna do nas tak powiedziała…!Gauss pamiętasz? Dziś jest spokojna zmiana, dziś żadna nie rodzi 🫣😂 i miała pobudkę o 5:00…

Co do ciuchów to nie inwestuje w te do karmienia, wiec zwykle podnoszę do góry i tyle 🤷🏼‍♀️

age.png
    2011 👦🏼❤️
    2013 👧🏼❤️
  • elforia Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2023, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Praskovia wrote:
    Elforia, a jak tam zabieg przetrwałaś? Jest już lepiej, czy będziesz musiała poczekać na efekty?

Okazało sie, że jest na etapie wchłaniania i zabieg tylko pogorszy. Jedyne zalecenie to zimny okład między pośladki 😂 No i muszę przyznać, że uczynił cuda 🤗 już tylko delikatny dyskomfort pozostał 🤷🏼‍♀️ ale tamten proktolog za miliony dał ciała…

Praskovia, Umka lubią tę wiadomość

age.png
    2011 👦🏼❤️
    2013 👧🏼❤️
  • Eskalopka Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2023, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z hemoroidami trzeba cierpliwości. Same też się wchłaniają. Tym bardziej że już nie mamy takiego ciśnienia na narządy jak w ciąży, tylko trzeba im czasu. Ja wiem że to nie sexy i kobitki na "filmach" ich nie mają nigdy i w ogóle są piękne, wydepilowane i wyfiołkowane a my chwilowo niekoniecznie, ale chyba nie ma się co spieszyć aż tak bardzo. U mnie powoli ale systematycznie maleją. Tymczasowo bardziej mnie jakieś pojedyncze szwy irytują.
    Niestety kiedyś tam x lat temu też miałam hemoroidy bez ciąży i na szczęście sobie poszły przy pomocy maści i czasu.

‹‹ 327 328 329 330 331 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ