X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAŹDZIERNIK 2023
Odpowiedz

PAŹDZIERNIK 2023

Oceń ten wątek:
  • elforia Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2023, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!

Zdrówka dla Wszystkich chorych! 😘 straszna zaraza panuje - u nas w szkole pojawił się już covid i to w klasie u syna 🤦🏼‍♀️ mam nadzieję, że nas ominie

Wczoraj mieliśmy szczepienie - młoda wazy 5300 inteż jest bardzo duża (62 i nawet 68 mniejsze nosi), wg pediatry ma 65cm długości.

Tyle się tutaj tematów przewinęło - codziennie czytałam, miałam pisać i dzień uciekał 🤷🏼‍♀️

U nas noce spoko - 21:00-5:30 lub czasami 21:00, 3:00, 7:00, ale nie narzekam. Wróciłam do treningów i to mnie napędza bardzo :)
    W przyszłym tyg idę do urofizjo na kontrole i tak jakoś mija dzień za dniem 🤷🏼‍♀️

Moje libido wróciło na wysoki poziom i jestem pod wrażeniem, gdyby nie dziecko i rozejście mięśni to bym zapomniała, że w ciąży byłam 🫣😂

Co do opieki taty nad dzieckiem to uważam, że powinien tak samo jak mama się opiekować i po pracy odciążać ją, aby dla zdrowia psychicznego miała chwilkę dla siebie. A jak facet nie widzi takich potrzeb i unika to trzeba reagować i jednak angażować go (nawet na sile) do opieki nad dzieckiem. Z doświadczenia wiem, że noe ma co odpuszczać i brać wszystko na swoje barki 🤷🏼‍♀️ ale zaczynałabym od szczerej rozmowy 🤗

Kropka wow! Ale różnica 😍 u nas tripp trapp na zmianę z babybjorn odciąża kręgosłup 😀

age.png
    2011 👦🏼❤️
    2013 👧🏼❤️
  • agentka93 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2023, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas Stary przyniósł katar 2 dni temu i dzisiaj ja smarkam 🤦🏻‍♀️ także pewnie kwestia niedługiego czasu aż Iga tez złapie.

No u nas Babybjorn na pełnej :p Jedna z drzemek jest w nim, bo super ja usypia.

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    25.01- beta:80, prog: 31
    03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
    11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
    17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
    28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
    18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
    21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
    11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
    09.05- 284 gramy małej damy
    22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
    23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
    04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
    21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
    29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
    18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀

28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝
  • MalgosiaKmK Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia 2023, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja również Was podczytuje i co mam napisać to zawsze coś. Super dzieciaczki przybierają. Jeszcze niedawno Ledwo co się urodziły... a to już grudniówexzki pewnie rodzą. Ja widzę po Julci jak rośnie. Ma czasami 2-3 wieczory ze mnie wykończy bo noszę, lulam itp a ona ma swój plan... hehe za ro wczoraj o 20 już spała a ja w sumie razem z nią.
    Libido... słabo. Ale liczę że już niebawem zasypianie nam się bardziej unormuje i mąż i ja będziemy szczęśliwy hehe

04.11.2015 cp (8tc) Aniołek
    14.02.2017 synek 💙
    age.png

age.png

29.10.2023 Julcia🩷
  • Mju Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2023, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka, rzeczywiście urosła 😱 swoją drogą widziałam te pasy same i myślałam, że je się dokupuje jakoś do baby seta tak jak w antilopie są, a one do newborna w takim razie. Nie myślałaś, żeby sprzedać ten i kupić nowszą wersję?
    Przykro mi, że nie uda Wam się wprowadzić na święta, ale co się odwlecze to nie uciecze.

My waga 5880g wczoraj, czyli +2135g w 9 tygodni, ale tułów długi, nogi krótsze. Body możemy spokojnie już 68 nosić z podwiniętymi rękawami, bo niektóre 62 za krótkie w kroku, za to spodnie nadal 56. Stopy też ma długie, więc pajace szybko robią się za krótkie, także się wycwaniłam i zamówiłam rampersy.

Koleżanka urodziła tydzień temu i jak mi opowiada o problemach czy dylematach mam wrażenie, że u nas to dawno temu było, a to raptem 2 miesiące, które nawet nie wiem, kiedy zleciały. Jak czas tak dalej będzie leciał to za chwilę powrót do pracy 😕

Tyle mówicie o tym babybjornie że nadal co jakiś czas je przeglądam, choć zniechęca mnie mocno wysokość - nasz pies uwielbia lizać Marcelinkę po twarzy i rękach, a tutaj może być mu łatwiej wykorzystać sekundę nieuwagi.

age.png
  • Eskalopka Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2023, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow! Ależ niesamowite porównanie. 10 tyg i taka różnica. My się przyglądamy i ciężko nam wyłapać zmianę między 2 tyg a teraz. Na pewno Ptyś urósł bo jest o 1kg cięższy, ale żeby dało się to tak mocno wylapać to chyba nie... Przynajmniej dla nas bo patrzymy na niego codziennie. Na pewno jest bardziej kontaktowy. Łepek słabo trzyma ale troszkę głuży i sobie odrobinę gadamy ☺️

Stresuje mnie jak piszecie o covidach i problemach bioderkami. Badanie jeszcze przed nami i dopiero za tydzień dowiemy się czy jest ok czy coś musimy robić specjalnego. Z fizjo chyba się do bioderek wstrzymam, ale wzięłam od położnej polecajkę gdzie się skierować.

Pytanie do was, bo nasz bączek jest najmłodszy w grupie... W piątek mamy szczepienie. Czy jest możliwe żeby po szczepieniu 6w1 nie było żadnego NOPa?
    I drugie... jakich termometrów używacie? Kupiłam nasz jeszcze przed porodem i jakoś do bani pokazuje. Potrzebujemy nowego.

• Mju Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2023, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eskalopka, raczej możliwe. My szczepiliśmy Hexacimą i Prevanarem 13, tego samego dnia popołudniu było 2-3h płaczków, które dawało się uspokoić cycem i tyle.

Co do termometru to najmądrzejsza rada jaką dostaliśmy to żeby sobie tak o mierzyć w randomowe dni i pory, żeby znać normalną temperaturę dziecka na naszym termometrze. My mamy truelife na czoło i do ucha.

Eskalopka lubi tę wiadomość

age.png
  • elforia Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2023, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eskalopka u nas po wczorajszym szczepieniu brak nopa jak na razie - tylko po Rota była kupa w każdej pieluszce, ale już się normuje. Rota miała podanego na lekkim głodzie i karmiłam ja godzinkę po.

Termometr mamy brauna do ucha taki: https://mediamarkt.pl/agd-male/termometr-braun-irt6515-thermoscan-6

Jesteśmy bardzo zadowoleni :)

age.png
    2011 👦🏼❤️
    2013 👧🏼❤️
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2023, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecam też ten termometr do ucha. mieliśmy kilka różnych i pomiary były rozstrzelone. A ten jak coś pokazuje, to pomiar jest powtarzalny. Ufam mu i jestem w 100% zadowolona.

• Eskalopka Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2023, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki - kupuję zatem Browna. Chcę mieć przed szczepieniem, żeby kontrolować sytuację. No i te infekcje wszędzie... Nasz aktualny badziew zupełnie się nie sprawdził i temperatura na nim i na tradycyjnym bywa o 2 stopnie różna.

• Kropka6 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2023, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam microlife nc (chyba 500) ale tak średnio jestem zadowolona, bo na prawdę trzeba go wyczyc i ręką nie ruszać. Bo choć lekko poruszy i 3 rozne wyniki jeden po drugim 🫣

Eskalopka u nas po południu było trochę placzu i w nocy temperatura do 38. Ale to jest w normie nie NOP. W przychodni mówią, że to normlane objawy poszczepienne. Po paracetamolu jak ręką odjął. Wy zaczynacie pierwsze szczepienie a my zaraz drugie 🫣

Mju u nas 3 miesiące jak jeden dzien dosłownie. Ale widze po Michalinie jak sie zmienia z dnia na dzień teraz. To jest niebywałe. Jak 'gada' jak sie takim kumatym wzrokiem rozgląda i przygląda i ma wyraz twarzy przy tym, jakby wiedziała co sie mowi do niej,albo czemu sie przygląda. Najbardziej to na fizjoterapii ma błagalny wzrok na mnie, jak coś jej sie nie podoba. Kolejne 3 miesiące i bedzie rozszerzanie diety 🫣

Nie wymieniam tego newborna, bo w sumie i tak rzadko go uzywam, że chyba az tak nie wpłynie na rozwój (mam nadzieję), a nie uzywam, bo starsza jak zobaczyła tego trippa to ona uważa że to jej i tak jej się spodobało siedzenie na nim, że nie ma mowy by mlodej oddać 😛 raczej bardziej rozkminiam żeby drugiego trippa kupić 🤣

A co do Rota , to tak chyba do 3 czy nawet 4 tygodni może być zwiekszona ilość kup i to też normalne a nie NOP. Bo to są żywe szczepy bakterii.

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    13.09.2023 2760 g, 52cm 💣
    age.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2023, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do tego newborna, to Misia teraz robi rzadko kupy. Tak raz na 3 dni mniej więcej. Ale zawsze jak ją włożę do tego leżaczka, choć to nie dzień kupy, to i tak w nim zrobi. Nie wiem czy to jakies ulozenie ułatwiające jej zrobienie🫣 ale z drugiej strony pomimi, że robi co 3 dni, to nie ma problemów żeby płakać stękać jekać. Robi tak cicho że nawet nie zauważam.

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • agentka93 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2023, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas był moim zdaniem ból nóżek po szczepieniu, bez temperatury, no i po rota 2 tygodnie kup, jak na produkcji 🙈 teraz się normuje, choć Iga ogólnie dużo ich robi

Termometr mamy microlife, ale też bez szału pod katem zadowolenia.

Iga coś kicha, ale w nosku pusto. Jak u Was się katarek zaczynał?

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    25.01- beta:80, prog: 31
    03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
    11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
    17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
    28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
    18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
    21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
    11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
    09.05- 284 gramy małej damy
    22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
    23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
    04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
    21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
    29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
    18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀

28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝
  • Mju Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2023, 23:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agentka, u nas furczało i ewidentnie było to słychać. Pierwszego dnia tylko chyba nie słyszałam, ale po nocy miała pod noskiem jakby katar zaschnięty.

Kropka, ja dzisiaj powiedziałam do lubego, że coś nie tak, bo mam problem z nawiązaniem kontaktu wzrokowego. Od tamtej pory co mnie widzi to się gapi i cieszy całą buzią, także udowadnia mi, że wszystko ok 🤣 my z kolei sporo korzystamy z tripp trappa, jak któreś z nas zostaje w domu to łatwiej przenieść tam, gdzie się chce coś robić i ją wsadzić, zwłaszcza, że ona teraz za dużo nie potrzebuje, jak się okazało mamy bardzo ciekawe zasłony, sufit i kafelki w kuchni 🤣 tak do nich gada, że aż zazdrosna jestem czasami. Ale Ciebie rzeczywiście chyba zakup drugiego czeka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2023, 00:00

age.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2023, 00:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agentka u nas tez jak Mju, furgotalo przy jedzeniu w środku tak bulgotało dziwnie. I tez niby zewnętrznie nic nie było widać. A drugiego dnia już z nosa leciało i wykichiwała glutki. I widać było że przez buzię musi oddychać. Zatykało ją podczas jedzenia. I jak ryba łapała oddech. Ale u nas był masakruczny katar, no i nie trwał tydzień tylko 2 tygodnie..

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2023, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Apropos libido musze wam opowiedzieć historyjkę. Od jakis 3 tyg w tym bloku, w którym jesteśmy, zjawiła sie jakaś parka (albo lokator/lokatorka ma nowego partnera), bo co drugi dzien od 21 do 5 rano urządzają sobie romantyczne noce wraz z głośnymi milosnymi uniesieniami. I już nie raz w nocy zrywam się, bo myślę że starsza woła nas, biegne do jej pokoju, a to odgłosy tej parki 🫣 ale oni mają zdrowie 🤣

zmija, Mju, Menina, agentka93, elforia lubią tę wiadomość

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • zmija Koleżanka

Wysłany: 10 grudnia 2023, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka 😜

Ja czekam aż Mala sie obudzi i zaczynamy pełen dzień w szynie, trzymajcie za nas kciuki bo jesteśmy dzisiaj same. Swoją drogą słyszałam przed chwilą na klatce sąsiada, który mówił do małej wnuczki (ze 3 latka maks) "nie wolno płakać"... W życiu nie przyszłoby mi do głowy powiedzieć do dziecka czegoś takiego.

I z innej mańki, czy Waszym zdaniem to nietakt przyjść na pierwszą wizytę u ginekologa oo porodzie z dzieckiem? Nie mam innej możliwości ale wydawało mi się to ok, dopóki nie powiedziałam tego mamie 😂 według niej to NIE WYPADA.

age.png
  • Mju Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2023, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaką kondycję muszą mieć! Tyle godzin 😱

Zmija, trzymam kciuki za dzisiejszy dzień w szynie! Co do gina to mój z pretensją powiedział, że myślał, że przyjdę z córeczką, a ja go ochrzaniłam, że wszędzie są chorzy ludzie 🤣 jak potem kichnął wymownie go zmierzyłam wzrokiem. Jakbym nie miała wyjścia to bym poszła z małą albo przełożyła wizytę, żeby iść bez, ale to dlatego, że z doktorkiem na wizycie dużo gadamy i się przeciąga z reguły. W ciąży jak nie było po mnie pacjentek potrafiłam godzinę siedzieć.

zmija lubi tę wiadomość

age.png
  • Eskalopka Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2023, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zmija, żaden nietakt. Jestem pewna że moja ginka byłaby happy. Też mam jutro wizytę, ale na szczęście mogę Ptysia z tatą zostawić. Tak jak pisze Mju, kupa chorych i jeśli tylko mogę uniknąć targania młodego ze sobą to skorzystam, ale Ty jak nie masz z kim zostawić to bierz śmiało.
    To co, wizyta u gin i oficjalny koniec połogu 🥳?

zmija lubi tę wiadomość

• Kropka6 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2023, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zmija ja byłam z córeczką ;) bo nie miałam co z nią zrobić.. i nikt mi nic nie powiedział, a dokotr to rozczulał się nad nia5 jak nie wiem. Ciągle zaglądał do wózka (bo sam ma 3 synków)😛

Trzymam kciuki za szelki. Obysicie dały rade 😍

Mój teść do mojej córki gdy miała 8 miesięcy potrafil powiedzieć. Że w jego domu tak nie wolno robić. I sie nie płacze i ona nie może. Ale ja juz nie strzepie na nich języka. Tylko odwróciłam sie do córki i mówię. Mozesz wszędzie płakać jak jest do tego i masz powód.

Mju co nie? Ja tez nie wiem skąd u nich tyle energii 🤣 ale juz męczące jest to bo nas budzą! 😛 Nawet córka raz zapytała co to xa odgłosy chyba kogoś cos boli 🤣

zmija lubi tę wiadomość

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Mju Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2023, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zmija, i jak tam u Was? Dajecie radę?

Kropka, jak wybrnęłaś? 🤣

age.png
‹‹ 349 350 351 352 353 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ