Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAŹDZIERNIK 2023
Odpowiedz

PAŹDZIERNIK 2023

Oceń ten wątek:
  • Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2023, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MinnieMe wrote:
    Ale o żadnym nie rozmawiałam jeszcze z Mężem :D boje się jego typów :D

O TAK! Ja dzisiaj lekko zaczęłam temat przy młodym. On chce Wiktora (bo to kumpel z przedszkola), Jasia i Tosię- sąsiedzi... Także na pewno odpadają 😂 Za bardzo się już kojarzą z kimś.

Syn chce braci. Jak zapytałam co zrobi z siostrą jak będzie. Powiedział że odda. Komu? TACIE 😂

Za to stary wyjechał z 'imionami królów Polski' 😨 Wiecie, Władysław, Bronisław itd. Kompletnie nie moje klimaty.

Chyba będę wybierać teraz sama imiona a oni się dowiedzą po fakcie 😂

[age.png
  • Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2023, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nawet wczoraj sprawdzałam swoje typy jak wypadły w 2021 i w 2022.
    U chłopców najwięcej to ponad 6000 imion, więc Hubert i 1000 to nie tak dużo. U dziewczyn było trochę ponad 5000.

Hubert
    2022: 1152
    2021: 1369

Luiza
    2022: 272
    2021: 296

Idalia
    2022: 49
    2021: 44

Rozalia
    2022: 1072
    2021: 1031

MinnieMe lubi tę wiadomość

[age.png
  • GrubAsia Autorytet

Wysłany: 26 marca 2023, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MinnieMe wrote:
    Rozalia jest i u mnie na 1. Miejscu od dłuższego czasu. Pasuje mi do Anielki (moja 5latka ;) ) i ma ładne zdrobnienia, dużo możliwości :) mam tez kilka innych typów ale z każdym mam jakiś „problem”: Gloria (trochę za mocne) Florentyna (imię mojej, niezbyt lekkiej w obyciu, prababci i nie do końca podoba mi się zdrobnienie Florcia bo właśnie z prababcia mi się kojarzy), jeszcze Faustyna i Maja… Ciężka sprawa 😂

Dla chłopców tez mam kilka opcji, numer 1. Gabrys, a inne to Julian, Mikołaj (to był mój typ w poprzedniej ciąży ale już nie jestem taka przekonana), Hugo.

O a ja właśnie mam na liście Anielkę 😁

age.png

"Szczęście to nie tylko to, co los daje, ale i to, czego nie zabiera"

3 ivf, 4 transfer: ❤️wymarzona córeczka 27.01.2021r.
    Starania o rodzeństwo od 07.2021 kolejne 4 procedury ivf , kolejne 7 nieudanych transferów
    03.05.2022r 💔 10t.c.
    2 miesiące odpoczynku i :
    04.02.2023 - || naturalny cud
    11+0 Nifty pro - niskie ryzyka, chłopiec 🩵
    12+6 mały człowiek ma juz 6.1cm 🥰
    18+0 225g akrobaty 🥹
    23+0 559g połówkowe 🤩
    28+6 1330g bobaska,
    31+0 1620g 🥰 III prenatalne,miednicowo położony
    33+6 2550g fiknął głową w dół 🫣
    36+1 3060g małego gigantka🥹
    37+0 3300g
    39+1 cc- 3780g, 58cm pięknego chłopca 🩵
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2023, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Praskovia przytulam mocno :( dopiero przeczytałam :(
    Niestety, oddział hematologii i onkologii to mój "najmniej ulubiony". Psychicznie wychodzę stamtąd gniotem a bywam z córką kilka razy w roku. Musisz po prostu być silna 😘

Co do imion to u nas konkretów brak ale dla chłopca Jonasz, Miron, moze coś jeszcze wymyślę. Dla dziewczynki było wybrane Helena ale wg prenatalnych chłopiec :)

My wczoraj w końcu kupiliśmy samochód :D po drodze mieliśmy niemałe przeboje (mój mąż zatrzasnął w aucie kluczyki i.... Dziecko 😒).

Miłego dnia dziewczyny

Praskovia, jestem z Tobą. Najważniejsze, że z synkiem lepiej 😘
    Ja w lutym leżałam z synem na neurologii z podejrzeniem guza mózgu. Czas do wyników rezonansu mam wycięty z życiorysu 😒
    Teraz jeszcze przed rozwiązaniem mam 3 hospitalizacje z młodą i 2 operacje 😮‍💨
    Nie widzę tego z wielkim brzuchem ale co zrobić.
    Niestety, ale szpitale dziecięce to przybijające miejsca :(

Praskovia lubi tę wiadomość

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    👩🏻🩷9 E 👦🏻🩵7,5 E 👧🏻🩷6 T 👶🏻 L:
    age.png

Szalona rodzina z 4 szalonych dzieci 🤪
    Szalona matka córki z niepełnosprawnościami 👻
  • Praskovia Autorytet

Wysłany: 26 marca 2023, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny za wsparcie i Wasze historie! Dzięki Wam mam poczucie, że ta małopłytkowość to jeszcze nie wyrok i się po prostu zdarza sama w sobie, niekoniecznie musi być objawem czegoś gorszego. U nas wciąż dobrze, lekarze zadowoleni, pielęgniarki zakochane. 🥰

Jeśli chodzi o imiona, to my z mężem moglibyśmy przybić sobie piątki z mężem Ani. 🤪 Jeśli będzie chłopiec to mamy już postanowione, że będzie Mitka, czyli swojski Mietek. Starszy też ma tego typu imię. Gorzej z dziewczynką. Mieliśmy wybrane w pierwszej ciąży, bo nie znaliśmy płci, ale mi się już odmieniło, a mężowi nie. 😉 Ja mam teraz kilka typów, ale żaden tak na sto procent.

Ania_1003 lubi tę wiadomość

👦🏻 26.10.2021

👶🏻 02.10.2023

preg.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2023, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja uwielbiam krótkie imiona, rzadkie, ale nie z kosmosu 😅
    Dla dziewczynki miałam więcej propozycji - od Aliny przez Idę po Kalinę. Dla chłopca też bym coś znalazła ale mężowi nic się nie podoba 😒

W domu mamy Emmę, Emila i Tolę :)

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    👩🏻🩷9 E 👦🏻🩵7,5 E 👧🏻🩷6 T 👶🏻 L:
    age.png

Szalona rodzina z 4 szalonych dzieci 🤪
    Szalona matka córki z niepełnosprawnościami 👻
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2023, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O Rozalia❤️ w ciąży z córką chciałam w pewnym momencie to imie, ale każdy mnie od tego odwodził.
    Dla dziewczynki mamy ustalone, że Michalina. Imie przypadkiem wpadło nam i się spodobało. Od tak. A dla chłopca, to Mąż długo mówił i mówił aż mnie przekonał 🙈 bo Teodor. A wzięło się z tego, że w ciąży z córką stałam przy kalendarzu i mówię o dzis imieniny Teodora jakie stare i nie używane imię. Mąż tylko parsknął co to za imię! A po kilku dniach wraca i mówi. Wiesz to super imię! I tak drążył drążył i powtarzał, że sie i mi spodobało 🤣

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    13.09.2023 2760 g, 52cm 💣
    age.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2023, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MinnieMe wrote:
    Rozalia jest i u mnie na 1. Miejscu od dłuższego czasu. Pasuje mi do Anielki (moja 5latka ;) ) i ma ładne zdrobnienia, dużo możliwości :) mam tez kilka innych typów ale z każdym mam jakiś „problem”: Gloria (trochę za mocne) Florentyna (imię mojej, niezbyt lekkiej w obyciu, prababci i nie do końca podoba mi się zdrobnienie Florcia bo właśnie z prababcia mi się kojarzy), jeszcze Faustyna i Maja… Ciężka sprawa 😂

Dla chłopców tez mam kilka opcji, numer 1. Gabrys, a inne to Julian, Mikołaj (to był mój typ w poprzedniej ciąży ale już nie jestem taka przekonana), Hugo.

Mojej przyjaciółki córka jest Florentyna. Zdrabniają, Florka, Florcia, Flo, jedna z babci Flonia (rodzice Florentyny na to przewalają oczami). Ja używam czesto Florentyna jak z nimi jestem, bo lubię tą formę imienia pełnego.
    A tez nadmienie, że to silny charakterek, ale bardzo inteligentna 2.5 latka. Podobno imie ma jakies tam znaczenie 😉

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    13.09.2023 2760 g, 52cm 💣
    age.png
  • GrubAsia Autorytet

Wysłany: 26 marca 2023, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje główne typy dla dziewczynki to : Stefania , Jaśmina , Kalina , Dobrawa już chyba wszystko o nich przeczytałam, ale mam jeszcze inne np Tereska 😃 najlepsze jest to ,z3 jeszcze nie znamy płci 😄 ale mam nadzieję, że we wtorek będą już wyniki nifty

Eskalopka lubi tę wiadomość

age.png

Starania o rodzeństwo od 07.2021 kolejne 4 procedury ivf , kolejne 7 nieudanych transferów
    03.05.2022r 💔 10t.c.
    18+0 225g akrobaty 🥹
    23+0 559g połówkowe 🤩
    28+6 1330g bobaska,
    37+0 3300g
  • Praskovia Autorytet

Wysłany: 26 marca 2023, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GrubAsia, u mnie właśnie Stefania na pierwszym miejscu obecnie, ale też Eugenia, Melania i Walentyna. Mąż obstaje przy poprzednim wyborze i nie daje się ugiąć. Najgorzej, że my płci nie poznamy tak prędko, bo na prenatalnych jeszcze nie było widać, a ciążę prowadzę na NFZ i tam jest taki sprzęt, że ledwo dziecko widać. 🤣 Może na połówkowych dopiero…

👦🏻 26.10.2021

👶🏻 02.10.2023

preg.png
  • GrubAsia Autorytet

Wysłany: 26 marca 2023, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Praskovia wrote:
    GrubAsia, u mnie właśnie Stefania na pierwszym miejscu obecnie, ale też Eugenia, Melania i Walentyna. Mąż obstaje przy poprzednim wyborze i nie daje się ugiąć. Najgorzej, że my płci nie poznamy tak prędko, bo na prenatalnych jeszcze nie było widać, a ciążę prowadzę na NFZ i tam jest taki sprzęt, że ledwo dziecko widać. 🤣 Może na połówkowych dopiero…
    Pierwsza córka miała się nazywać Stefania (mam dwie babcie o tym imieniu) , ale w bliskiej rodzinie jest mała Stefcia i wtedy zrezygnowałam (mimo ,że jej mam mówiła, że nie ma zupełnie nic przeciwko i że bardzo poleca to śliczne imię 😉) . Teraz już Stefcia mojej kuzynki jest starsza i znowu wychodzi na prowadzenie 😁 Melania , Wanda, Lucyna , Jagna, Felicja , Antonina i Aniela to reszta mojej listy 😆😅

age.png

03.05.2022r 💔 10t.c.
    18+0 225g akrobaty 🥹
    23+0 559g połówkowe 🤩
    28+6 1330g bobaska,
    37+0 3300g
  • GrubAsia Autorytet

Wysłany: 26 marca 2023, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Praskovia wrote:
    Może już na następnym badaniu się pochwali co ma między nóżkami 🤞

age.png

03.05.2022r 💔 10t.c.
    18+0 225g akrobaty 🥹
    23+0 559g połówkowe 🤩
    28+6 1330g bobaska,
    37+0 3300g
  • Chantel1 Ekspertka

Wysłany: 26 marca 2023, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie od dwóch dni tak ciągnie podbrzusze ze ciężko wytrzymać. Mam nadzieje ze się poprpstu w środku macica rozciąga. W środę w końcu wizyta wiec zobaczymy. Dziewczyny czy na nifty braliście skierowanie od lekarza mimo ze to płatne badanie czy normalnie idzie się prywatnie płaci i robią?

• Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2023, 23:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale macie pomysłów. Nawet bym nie popatrzyła na takie imiona ale jak się czyta to fajnie brzmią.
    Ja mam zasadę że ma być w miarę krótkie i się nie kojarzyć z nikim z rodziny.
    Poprzednio zrezygnowaliśmy tak z Ignasia (urodził się 9 miesięcy szybciej niż nasz) i jest Oskar.
    U nas akurat tylko Anna się powtarza. Reszta to raczej pojedyncze imiona.
    M chciał Maksymiliana ale o ile Max/ Maks brzmi krótko i krótko się pisze, tak całe imię z długim tak samo nazwiskiem już gorzej.
    Widzę teraz po 5-latku że lepiej coś do 5 liter bo się fajnie sam podpisuje i szybko nauczył jak się nazywa. Z Maksymilianem tego nie widziałam. Dobrze się stało że się nie zgodziłam na Maksa.

Ja mam co prawda krótkie imię ale po ślubie z 5 literowego nazwiska zmieniłam na 9 literowe. Zawsze jak się podpisuję na dokumentach, to w połowie już albo mi wyrywają kartkę bo powinnam dawno skończyć albo sama odliczam ile jeszcze będę pisać 😂 Zawsze mnie to wkurza 😂😂😂

Dlatego dzieci muszą mieć krótkie imię bo będzie łatwiej.

Za to jak podrzuciłam dzisiaj listę staremu, to tylko stwierdził żebym nie krzywdziła dzieci. Nie wiem o co mu chodzi ale Bolka na bank nie będzie 😂 Teraz nie będę tak ugodowa jak poprzednio 🙈

Najlepiej działa mówienie imienia w czasie ciąży na głos. Szybciej im się wkręca i w końcu zanim się obejrzą, już są przyzwyczajeni 😈

Chanel - ja czytałam w tygodniu na testDNA o tych badaniach. Był dopisek że nie trzeba skierowania ale warto mieć. To są prywatne testy natomiast sugerowali żeby się postarać o papier od lekarza.

U nas jak wszystko będzie ok po PAPPie to nic innego nie robię. Poprzednio też nie robiłam. Przejrzałam porównanie testów u mamyginekolog i zdecyduję się dopiero jeżeli coś będzie nie tak.

Praskovia lubi tę wiadomość

[age.png
  • Praskovia Autorytet

Wysłany: 27 marca 2023, 01:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe, no mówiłam, że moglibyśmy sobie z Twoim starym przybić piątkę- nasz synek jest właśnie Bolek. 🙈😂 Powiem Wam, że jestem szczerze zaskoczona jak pozytywnie ludzie reagują na to imię. Spodziewałam się raczej heheszków i wywracania oczami, a jest zupełnie inaczej. Oczywiście wiadomo, że ktoś może mówić „o, jakie piękne imię”, a środku myśleć „co wyście zrobili temu dziecku?!”, ale takie rzeczy się czuje w kontakcie na żywo, a ja nie odczułam tego ani razu. Wręcz przeciwnie- na każdym krok czuję, że moje dziecko jest przez imię preferencyjnie traktowane. Choćby u lekarzy, nigdy nie musimy się przypominać, po pierwszej wizycie nasz syn już jest w głowie całego personelu. To duża wygoda, jesteśmy w stanie wszystko szybko załatwić, często np. potrzebujemy coś ogarnąć w przychodni telefonicznie i słyszę jak pani z recepcji krzyczy do lekarza np: „czy można Bolkowi dać skierowanie na coś tam”, a lekarz od razu, bez chwili zastanowienia odpowiada: „można, ostatnie wyniki miał dobre”. Ot tak, bez przypominania o jakie dziecko chodzi, bez nazwiska, bez wyszczególniania o co chodzi i dlaczego. Bardzo to lubię, że wszyscy zawsze pamiętają o kogo chodzi i są przy tym bardzo życzliwi. Nawet tu w szpitalu to się daje odczuć. Lekarze na obchodzie podchodzą da nas z takim „Bolesław widzę, że lepiej”, a przy łóżkach innych dzieci pytają pielęgniarek „co my tu mamy?”. Bałam się, że będziemy żałować tego wyboru, ale absolutnie nie. ☺️

👦🏻 26.10.2021

👶🏻 02.10.2023

preg.png
  • Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2023, 06:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Praskovia to najważniejsze żeby być zadowolonym z własnego wyboru.
    Ja nie mam nic do innych imion. Po prostu czuję że te nasze takie polskie, starodawne do nas nie pasują. Mimo że sama mam takie imię, to akurat wolę bardziej nowoczesne o ile można to tak określić.
    I tak każdy się jakoś nazywa więc każda z nas coś wybierze 😁

Ja już wstaję niestety i jadę godzinę żeby oddać krew na PAPPE. Chcieliśmy później zajechać do Smyka żeby obejrzeć Chicco Next to me o ile będzie na sklepie. Mam mega problem z wyborem rozwiązania jak to sobie poukładać. Mamy łóżeczko z Woodies ale stało puste. Wydać 2x 1300zł na dostawki to 💔 bo to tylko na pół roku i trzeba później kupić znowu kolejne.

Miłego poranka.

[age.png
  • gabryśka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2023, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też właśnie wyjeżdżam na pobranie krwi. Robię tsh, ft3 i ft4. Mimo ost podwyższonego tsh lekarz nie dał mi żadnych leków, kazał powtórzyć badanie.

Jeżeli chodzi o Nifty to lekarz mój prowadzący ( prywatny) pobiera krew.
    W czwartek mam wizytę, dzisiaj kazał tylko dać znać czy chce.

❤ 2008r. - 👧
    ❤2016r.- 👧
    ❤2023r. -👧
  • Evelina93 Przyjaciółka

Wysłany: 27 marca 2023, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chantel1 wrote:
    Mnie od dwóch dni tak ciągnie podbrzusze ze ciężko wytrzymać. Mam nadzieje ze się poprpstu w środku macica rozciąga. W środę w końcu wizyta wiec zobaczymy. Dziewczyny czy na nifty braliście skierowanie od lekarza mimo ze to płatne badanie czy normalnie idzie się prywatnie płaci i robią?
    Mnie tak samo ciągnie brzuch od dwóch dni i bol podbrzuszu, nawet dziś w nocy obudził mnie taki bol i kłucie... tez mam nadzieje ze to tylko rozciągająca się macica a badanie USG prenatalne dopiero za tydzień 6-tego..
    Mi na pappe powiedzieli ze nie trzeba skierowania bo to płatne badanie ,więc może na nifty również nie trzeba..

preg.png
  • Praskovia Autorytet

Wysłany: 27 marca 2023, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania, nie, nie, ja absolutnie nie namawiam! 🙈 To były takie luźne przemyślenia. Polówka, którą wczoraj „wylosowałam” strasznie skrzypiała i nie mogłam spać, więc się tu rozpisałam. 🤪

Jeśli chodzi o zmieszczenie drugiego łóżeczka to u nas też będzie logistyka, bo niby mamy cały jeden wolny pokój, ale co z tego, skoro mały nie chce spać w innym pomieszczeniu? A nie uśmiecha mi się łazić po nocach do noworodka, więc młodsze też będzie u nas. Nawet nie chce sobie wyobrażać jakie te sprawy wyprawkowo-ustawkowe muszą być skomplikowane przy bliźniakach!

GrubAsia lubi tę wiadomość

👦🏻 26.10.2021

👶🏻 02.10.2023

preg.png
  • MinnieMe Ekspertka

Wysłany: 27 marca 2023, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka6 wrote:
    Mojej przyjaciółki córka jest Florentyna. Zdrabniają, Florka, Florcia, Flo, jedna z babci Flonia (rodzice Florentyny na to przewalają oczami). Ja używam czesto Florentyna jak z nimi jestem, bo lubię tą formę imienia pełnego.
    A tez nadmienie, że to silny charakterek, ale bardzo inteligentna 2.5 latka. Podobno imie ma jakies tam znaczenie 😉

No to chyba wlasnie tak jest, ze imie wplywa na nasz charakter :D Moja prababcia Florcia tez miala mocny i dala sie we znaki nie jednej osobie w rodzinie.

Smialam sie przy wybieraniu imienia dla corki ze bedzie Anielka bo ma byc spokojnym aniolkiem - chyba sie nie udalo :D spokojna jak aniolek nie jest ale slodka juz tak :)
    Stad tez pomysl, zeby chlopiec mial na imie Gabrys - dalej sie ludze ze moze troche z anielskiego charakteru bedzie :D

‹‹ 52 53 54 55 56 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ