X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAŹDZIERNIK 2023
Odpowiedz

PAŹDZIERNIK 2023

Oceń ten wątek:
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_1003 wrote:
    Ja ostatnio coś znalazłam co mnie intrygowało. Ale widzę że się da 🤣
    Jest cały filmik z pokazaniem jak przerobić nosidła na podwójne. Problem taki że trzeba kupić dwa 😂

0018fe72eb0a.jpg

Ja w chuście nosiłam 2-ke :D jedno z przodu, drugie na plecach :D

Teraz domyślnie będzie maluszek w chuście a młoda w wózku :)

Póki co nie mogę szaleć z zakupami wyprawkowymi ale chyba zacznę pisać listę i wybierać sobie konkretne produkty :D

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    👩🏻🩷9 E 👦🏻🩵8 E 👧🏻🩷6 T 👶🏻 L:
    age.png

Szalona rodzina z 4 szalonych dzieci 🤪
    Szalona matka córki z niepełnosprawnościami 👻
  • Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi na plecach dopóki nie chodziło - nie szło. Nie potrafiłam ogarnąć. Co lepsze, lepiej mi się nosiło 4-latka niż półroczniaka.

[age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak, bo już taki "sztywny" dzieciak :D
    Ja Emmę nosiłam odkąd skończyła 2 miesiące do ok 2,5 r.z codziennie, dużo. Emila w zasadzie pierwszy raz jak miał 5 dni :) ale on zdecydowanie wozkowy był a Emma nie, więc na spacerze on spał w wózku a na plecach starsza siostra :)

Toli niestety nie można było nosić. Czasami tylko wyjątkowo jak już miała 2 latka to w nosidło ją brałam.

Teraz mam nadzieję na małego chuściocha bo już zaczęłam przeglądać chusty 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2023, 19:35

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• elforia Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka moja młoda też przodem jeździła, bo wtedy nie miałam isofixa i na dodatek te tyłem nie były jeszcze tak dostępne, wiec po nosidle dostała Recaro Young Sport po bracie i później Monza Nova na isofixie. Teraz już wyrośli, wiec na szczęście będzie tylko 1 fotelik xD

Sara jakie auto kupiliście?

Ania na wszystko są patenty xD

Dzięki za rady odbosnie nosidełka! Sprawdzę :)

age.png
    2011 👦🏼❤️
    2013 👧🏼❤️
  • Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elforia wrote:

Szkoda że zazwyczaj fajne rozwiązanie to +100% do ceny 🤣
    Ja na razie nie planuję nosić.
    Mieliśmy księciunia i kochał wózki - tak jak ja 🤣 Liczę na powtórkę. Młody jeździł do 4 roku życia 🫣
    Nóżki zawsze bolały. No ale się rozstaliśmy z wózkami i wydoroślał 🤣

Pomyślałam dzisiaj o Clausix. Jest po drugiej tabletce. Trzyma się dzielnie.

[age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elforia forda S-maxa 7 osobowego :)

Ania ja nie liczę nawet na pozbycie się wózka więc u mnie chusta będzie od początku w użyciu :)

Co do Clausix to oby jak najszybciej to się skończyło i mogła odetchnąć :(

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• MinnieMe Ekspertka

Wysłany: 28 marca 2023, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie chusta sie nie sprawdzila. Dobrze ze nie kupilam, tylko dostalam na przetestowanie od znajomych rozne i niestety corka nie byla zachwycona. Potem w nosidle juz nie bylo takiego problemu ale uzywalismy go glownie na wyjazdach, wakacjach gdzie nie dalo sie wjechac wozkiem.

Co do ubranek to te kopertowe body u nas tez sie super sprawdzaly, cieszylam sie ze nie musialam przeciskac nic przez glowe bo to zazwyczaj konczylo sie marudzeniem. Sukienek tez wiele nie kupowalam (i w sumie do teraz tak zostalo), glownie latem ubieralam. Jak chcialam zeby corka byla jakos ladniej ubrana to mialam w zanadrzu kilka takich ekstra ciuszkow, takich by bylo i jej wygodnie w tym lezec i mi to ubierac.

Wozek u mnie to byla historia taka, ze bylam ze swojego bardzo zadowolona (Mutsy - juz chyba nie produkuja). Tzn z gondoli bylam zadowolona, ze spacerowki juz mniej wiec jak tylko corka wyrosla z gondoli kupilam inny wozek spacerowy - Elodie.
    Mutsy udalo mi sie od razu bez wiekszej straty sprzedac wiec spoko. Elodie nie sprzedawalam, wiec spacerowke teoretycznie mam. Gondole natomiast mam teraz zagwozdke co wziac - raz mysle o jakims cybexie - bo piekne a raz bardziej o czyms typu THULE bo praktyczniejsze powinno byc.

W sumie wiekszosc rzeczy jeszcze mam - poza wlasnie wozkiem i fotelikiem tym pierwszym. Ale tu tak jak ktos pisal wczesniej - nie patrze na cene a na oceny w ADAC etc. i tez nie uzywany a nowy bo o ile nie jest to od kogos bliskiego to nigdy nie mamy pewnosci czy fotelik nie uczestniczyl w jakims zdarzeniu drogowym a po takowym nie powininen byc nadal uzytkowany.

Z rzeczy ktore sie u corki nie przyjely w ogole to smoczek, co oczywiscie mialo swoje plusy ale tez spory minus bo wisiala duzo na cycku.

Z praktycznych rzeczy to tym razem do wozka dokupie torbe-plecak a nie taka typowa wozkowa torbe.

• gabryśka Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cieszę się że będę od Was tyle wiedziała... Jakie wózki.. Jakie łóżeczko.. Fotelik Jakie nazwy 😊
    Ja kompletnie nie ogarniam firm. A może akurat mi się coś spodoba 😊
    Chusty nigdy nie używałam.

MinnieMe lubi tę wiadomość

❤ 2008r. - 👧
    ❤2016r.- 👧
    ❤2023r. -👧
  • gabryśka Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eskalopka wrote:
    Podobno kobieca intuicja dobrze podpowiada :D Moja też nic nie mówi :P Raz chłopiec raz dziewczynka. Czyli dowiem się po prenatalnych!

Byłam dziś u lekarza i wszystko jest dobrze. Bąbel trochę podgonił termin i teraz nie jest już 3 dni do tyłu tylko 2 dni do przodu. Zapisuję się na NIFTY i na PAPPA :D

Kiedy masz Nifty?
    Też zapisałam się i mam w czwartek

❤ 2008r. - 👧
    ❤2016r.- 👧
    ❤2023r. -👧
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MinnieMe o tak! Plecak to jest genialny wynalazek! :D ja odkryłam dopiero niedawno i kocham miłością wielką. Dotad jak jechałam z młodą na wizytę to tachalam wózek, wielki segregator dokumentów i ta przeklęta torba, która zjeżdżała z ramienia 😅 plecak to jest super wynalazek! :D
    A jaki konkretnie mutsy miałaś? Ja patrzę na olx i podoba mi się mutsy Igo. Dawał radę w trudniejszym terenie?

MinnieMe lubi tę wiadomość

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• MinnieMe Ekspertka

Wysłany: 28 marca 2023, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara30 wrote:
    A jaki konkretnie mutsy miałaś? Ja patrzę na olx i podoba mi się mutsy Igo. Dawał radę w trudniejszym terenie?
    To mnie zabilas pytaniem! Az musialam sprawdzic bo zupelnie model wylecial mi z glowy :D To bylo EVO - dobrze sobie radzil bo kola byly dosc spore, fajnie sie skladal, latwo wpinalo sie ten pierwszy fotelik na baze. Moja kolezanka miala NIO i tez zadowolona. Nawet sie zastanawiam czy wlasnie NIO teraz nie kupic na te pierwsze miesiace bo gdzies w necie widzialam w spoko cenie.

• MinnieMe Ekspertka

Wysłany: 28 marca 2023, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w temacie dostawek - chetnie sie dowiem na ile u Was sie sprawdzily. Ja przy Corce nie mialam i spala zupelnie z nami w nocy - dla mojej wygody, bo czesto sie budzila na karmienie a jak spala kolo mnie to tylko podnosilam bluzke i zasypialam.

Tera z racji tego ze czasem do nas przychodzi w nocy to wlasnie zastanawiam sie nad dostawka dla Malenstwa, tylko nie wiem czy to ma sens.

• Sara30 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostawki nigdy nie miałam. Zawsze starałam się po karmieniu maluszka odnosić do łóżeczka.
    Jeśli była ciężka noc lub byłam mocno zmęczona, to kładłam malucha na łóżku w kokonie właśnie :)

Teraz planuje tak samo :)

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Sara30 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MinnieMe wrote:
    To mnie zabilas pytaniem! Az musialam sprawdzic bo zupelnie model wylecial mi z glowy :D To bylo EVO - dobrze sobie radzil bo kola byly dosc spore, fajnie sie skladal, latwo wpinalo sie ten pierwszy fotelik na baze. Moja kolezanka miala NIO i tez zadowolona. Nawet sie zastanawiam czy wlasnie NIO teraz nie kupic na te pierwsze miesiace bo gdzies w necie widzialam w spoko cenie.

Właśnie patrzyłam na Igo i na Nio. Biorę też pod uwagę X-landera X-pulse (miałam przy Toli i byłam bardzo zadowolona) albo Joolza :D tylko właśnie muszę porównać kwestie składania, wagi itd :)

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Eskalopka Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gabryśka wrote:
    Kiedy masz Nifty?
    Też zapisałam się i mam w czwartek
    Jutro. Chciałabym mieć wyniki przed świętami a dostałam info, że w Chinach święto od 6 do 10.04 i wtedy laboratorium średnio będzie działać i wydłuży się termin wyników. Dlatego się streściłam na ile się dało 😀
    PAPPA też zrobię, ale głównie dla samego usg 😉

• gabryśka Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eskalopka wrote:
    Jutro. Chciałabym mieć wyniki przed świętami a dostałam info, że w Chinach święto od 6 do 10.04 i wtedy laboratorium średnio będzie działać i wydłuży się termin wyników. Dlatego się streściłam na ile się dało 😀
    PAPPA też zrobię, ale głównie dla samego usg 😉

O widzisz.. To fajnie... Że jutro.
    Do Świąt się wyrobią na pewno.
    Ja mam krew pobieraną w czwartek po południu... To może być kiepsko do Świąt.
    Ja nie wiem co z Pappa..
    Będę pytać lekarza w czwartek właśnie.

❤ 2008r. - 👧
    ❤2016r.- 👧
    ❤2023r. -👧
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas chusta w ogóle się nie sprawdziła. Miałam pożyczoną, uczyłam się. Ale nie szło. Darła się mała w niebogłosy 🤷🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ jak była większa, to kupiłam nosidło tule, to chetnie wskakiwała, ale w sumie zaraz już sie odemnie odkleiła i w sumie może miesiąc używałam 😛 ale za to kochała wózki na spacerze. Jako że w lesie mieszkamy kupiliśmy Roan terenowy trochę i zadowoleni jesteśmy (no jedyny minus, to spory jak sie go złoży i pół bagażnika zajmuje). Ale tak to Wszystko leciutko chodzi.
    My nie mieliśmy dostawki. Normalnie spała w swoim łóżeczku. Po karmieniu odkładałam do łóżeczka. Mam zbyt małe piersi, żeby leżeć z takim maleństwem, które sie nie obraca. Ale to kwestia też tak naprawdę troche od dziecka i sił mamy. Moja koleżanka w tym samym czasie uzyealaa na początku tylko dostawki. Bo nie była wstanie funkcjonować i wstawać co godzine do dziecka i odkładać. Wiec dostawka cyc na wierzchu i obydwie wypoczęte. Ja byłam wytrwała, bo trochę nie miałam możliwość fizycznych 😛

O smoczek też u nas nie był w użyciu. Ale to koszt minimalny w porównaniu z łóżeczkami, wózkami..

Też dziś myślałam o Clausix i zajrzałam na wątek w ktorym wszystko opisuje. Pewnie jutro wyjdzie dopiero ze szpitala ...

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    13.09.2023 2760 g, 52cm 💣
    age.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elforia wrote:
    Kropka moja młoda też przodem jeździła, bo wtedy nie miałam isofixa i na dodatek te tyłem nie były jeszcze tak dostępne, wiec po nosidle dostała Recaro Young Sport po bracie i później Monza Nova na isofixie. Teraz już wyrośli, wiec na szczęście będzie tylko 1 fotelik xD

Sara jakie auto kupiliście?

Dzięki za rady odbosnie nosidełka! Sprawdzę :)

Teraz sobie obiecałam że przy następnym dziecku bede wytrwała i jak najdłużej trzymać będę tyłem. Może i mała się wtedy obróci 🤔 bo mamy obrotowy można i tak i tak wozić.
    W ogóle dla mnie obrotowy fotelik to złoto! Obracam sobie przodem do drzwi wrzucam malucha zapinam i fru odwracam. A jak byliśmy na wakacjach i w wypożyczalni był jeden rodzaj fotelika, to ja myślałam że oszaleje, głowę wsadzić, żeby zapiąć odpiąć. A to nóżka gdzies sie zaczepiła. A to zasnęła i jak sie wyjmowalo to się rozbudzała. A tak w swoim obracam przodem pochylam sie lekko i na siebie i śpi dalej.

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    13.09.2023 2760 g, 52cm 💣
    age.png
  • GrubAsia Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja w końcu odważyłam sie trochę oglądać wyprawkę.
    Po córce mamy łóżeczko bujane , u nas sprawdziło sie wspaniale , na początku jako dostawka, potem jako łóżeczko, dziękuję bujaniu czesto w nocy wystarczyło przez sen bujac nogą i zasypiała dalej 😄
    https://badumshop.com/pl/224-lozeczko-dzieciece-kolyska-120x60cm.html

Wozek mamy muuvo quick , spacerówka nadal w użyciu, ale myślę że do nadorzin już starszej będzie mniej potrzebna, dokupię gondolę i mam nadzij ,że będzie chciał w niej jeździć w przeciwieństwie do siostry 🫣😅

Jako pierwszy fotelik łupinę bardzo polecam Avionaut pixel leciutki co jednak ma ogromne znaczenie (moja córka bardzo szybko przybierała na wadze). No i wg mnie fotelik musi być nowy (ewentuqlni3 po starszym dziecku, chociaz tutaj tez troche sie waham 😏)i prawidłowo dobrany do kanapy w samochodzie .

Chus,nosidła, bujaczki u nas sie nie sprawdziły, ale mimo wszystko będę próbowała i tym razem 😆
    Smoczek był nieużywany dopóki nie odstawiłam od piersi - wtedy go polubiła.
    Rożka używaliśmy przez pierwszy mi3siac ,dwa. W owulacje nie dala się zawinąć 🤷‍♀️ za to spiworki w użyciu do tej pory 😊

age.png

"Szczęście to nie tylko to, co los daje, ale i to, czego nie zabiera"

3 ivf, 4 transfer: ❤️wymarzona córeczka 27.01.2021r.
    Starania o rodzeństwo od 07.2021 kolejne 4 procedury ivf , kolejne 7 nieudanych transferów
    03.05.2022r 💔 10t.c.
    2 miesiące odpoczynku i :
    04.02.2023 - || naturalny cud
    11+0 Nifty pro - niskie ryzyka, chłopiec 🩵
    12+6 mały człowiek ma juz 6.1cm 🥰
    18+0 225g akrobaty 🥹
    23+0 559g połówkowe 🤩
    28+6 1330g bobaska,
    31+0 1620g 🥰 III prenatalne,miednicowo położony
    33+6 2550g fiknął głową w dół 🫣
    36+1 3060g małego gigantka🥹
    37+0 3300g
    39+1 cc- 3780g, 58cm pięknego chłopca 🩵
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy któraś może polecić witaminy prenatalne, które zawierają ogromną ilość DHA?

Obecnie łykam femibion 1 + 4-5 kapsułek DHA dziennie + magnez + acard 😒 i chciałabym zredukować ilość tabletek.

Mam zalecenie DHA w dawce minimum 1000

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

‹‹ 56 57 58 59 60 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ