PAŹDZIERNIK 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja dzisiaj 17+6 i jakiś tydzień temu zaczęłam czuć już wyraźne jednoznaczne ruchy, a od kilku dni to dosłownie impreza w brzuchu. 😊
Ania, ja mam dwie poduszki C, więc takiego kołeczka nie mogę polecić, bo nie wiem, natomiast firma SuperMami jest spoko, jestem z nich zadowolona.
Galadriela, ja też się podpisuję pod tym, co dziewczyny pisały- książki z wydawnictwa Natuli, ekranów jak najmniej, a najlepiej zero, aktywność taka jak przed ciążą (nie większa!), chyba że lekarz wyraźnie zaleci mniej ruchu. Od siebie mogę dodać, że bardzo polecam namówić swojego partnera, żeby przeczytał te same pozycje, co Ty. Człowiek może się nie wiadomo jak przygotować, a i tak braknie pomysłów gdy dziecko płacze półtorej godziny i wydaje się, że nic nie pomaga. Fajnie jak wtedy partner może wkroczyć i przytomnie zapytać „a termofor?”, zamiast iście po męsku mądrzyć się: „no dzieci płaczą, tak to jest”. 🤣 Ja szczególnie żałuję, że nie udało mi się męża namówić na przeczytanie książki o porodzie naturalnym. Owszem- był wsparciem, nie przeczę, ale mógł DUŻO bardziej pomóc, gdyby jednak przeczytał. Przez to nie zdawał sobie do końca sprawy, że jego nadrzędnym zadaniem podczas porodu jest pilnowanie, żeby było tak jak JA chce. Jeśli nie chcę się bujać na piłce, to on powinien być moim głosem i stawiać sprawę jasno- ona nie chce! A nie naciskać razem z położnymi. Przed pierwszym porodem ciężko przewidzieć jak to będzie wyglądało, więc uważam, że mężczyzna też powinien być przygotowany merytorycznie. 🙃
Co do ekranów, to u mnie jest podobnie jak u Meniny- mały nie widział w swoim życiu ani minuty bajki i widzę olbrzymią różnicę w jego zachowaniu i dzieci oglądających dużo telewizji. Niech za najlepszy przykład posłuży to, że ja mogę z moim synem jechać siedem godzin pociągiem i nie wysiadam na skraju wyczerpania. 😛 Najciekawsze, co on w swoim krótkim życiu widział to po prostu otaczający świat, więc potrafi przez półtorej godziny spokojnie siedzieć na kolanach i oglądać zmieniające się za oknem obrazy. A może to tylko kwestia charakteru? Być może, ale wolę nie sprawdzać. 🤣 Mieliśmy przygodę z ekranami niebezpośrednio i była opłakana w skutkach- jak mały miał około czterech miesięcy mąż wynalazł sobie taki sposób usypiania, że przytulał dziecko do siebie i oglądał serial ze słuchawkami w uszach. Mały ekranu nie widział, miał główkę obróconą w drugą stronę, a jednak po pewnym czasie zaczął mieć jeszcze większe problemy ze snem jak wcześniej. Co się okazało? Samo światło z ekranu, niebieskawa poświata w pokoju, bardzo zaburzyło rytm spania i czuwania takiego małego czopka. Naprawdę lepiej sobie odpuścić.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2023, 10:17
-
Praskovija u nas zero ekranów a córka nie usiedzi na kolanach minuty 😉 znam tez spokojne dzieci ktoer duzo ogladaja bajek . mysle, że to w dużej mierze kwestia charakteru , jednak uważam ,że tv /ekrany są szkodliwe dla rozwijającego się mozgu i będziemy ograniczać jak długo się da
"Szczęście to nie tylko to, co los daje, ale i to, czego nie zabiera"
3 ivf, 4 transfer: ❤️wymarzona córeczka 27.01.2021r.
Starania o rodzeństwo od 07.2021 kolejne 4 procedury ivf , kolejne 7 nieudanych transferów
03.05.2022r 💔 10t.c.
2 miesiące odpoczynku i :
04.02.2023 - || naturalny cud
11+0 Nifty pro - niskie ryzyka, chłopiec 🩵
12+6 mały człowiek ma juz 6.1cm 🥰
18+0 225g akrobaty 🥹
23+0 559g połówkowe 🤩
28+6 1330g bobaska,
31+0 1620g 🥰 III prenatalne,miednicowo położony
33+6 2550g fiknął głową w dół 🫣
36+1 3060g małego gigantka🥹
37+0 3300g
39+1 cc- 3780g, 58cm pięknego chłopca 🩵 -
Praskovia, zazdroszczę spokojnego siedzenia na kolanach przez półtorej godziny. Franio uwielbia patrzeć na ptaki za oknem, na samochody itp, ale ogólnie to go jednak ciągle nosi
Jeśli chodzi o ruchy, to ja mam 16+5 i chyba tylko dwa razy czułam delikatne pukanie.
A jak u Was z brzuszkami? Są już bardzo widoczne? U mnie właśnie dość słabo (a jestem raczej drobna). Tzn. ja w lustrze widzę zaokrąglenie, ale w ubraniach prawie nie widać. No i już sobie wkręcam, czy wszystko ok. Mam teraz długą przerwę w wizytach, chyba 5 tygodni i przez to jest stresik. Idę 5 maja.10.2020 6tc 💔
F. ur. wrzesień 2021 ❤️
11.2022 10 tc 💔
A. ur. październik 2023 ❤️ -
Menina wrote:Praskovia, zazdroszczę spokojnego siedzenia na kolanach przez półtorej godziny. Franio uwielbia patrzeć na ptaki za oknem, na samochody itp, ale ogólnie to go jednak ciągle nosi
Jeśli chodzi o ruchy, to ja mam 16+5 i chyba tylko dwa razy czułam delikatne pukanie.
A jak u Was z brzuszkami? Są już bardzo widoczne? U mnie właśnie dość słabo (a jestem raczej drobna). Tzn. ja w lustrze widzę zaokrąglenie, ale w ubraniach prawie nie widać. No i już sobie wkręcam, czy wszystko ok. Mam teraz długą przerwę w wizytach, chyba 5 tygodni i przez to jest stresik. Idę 5 maja.
U mnie też aż 5 tygodni między wizytami 🙈 ale już nastepn 9.05.
Brzuch odczuwam znacznie bardziej niż go wic na zdjęciach, ale mam wrażenie, że to głównie wieczorami przez gazy. Rank jestem w stanie wbić się w większy rozmiar jeansów.
Ruchy wydawało mi się, że czułam że 2 tyg temu , ale teraz raczej nic , z córka już na tym etapie czułam dość regularnie, jednak wtedy łożysko miałam na tylnej ścianie, a teraz na przedniej ,także muszę się uzbroić w cierpliwość.
Praskovia, Menina, Ania_1003 lubią tę wiadomość
Starania o rodzeństwo od 07.2021 kolejne 4 procedury ivf , kolejne 7 nieudanych transferów
03.05.2022r 💔 10t.c.
18+0 225g akrobaty 🥹
23+0 559g połówkowe 🤩
28+6 1330g bobaska,
37+0 3300g
GrubAsia wrote:Praskovija u nas zero ekranów a córka nie usiedzi na kolanach minuty 😉 znam tez spokojne dzieci ktoer duzo ogladaja bajek . mysle, że to w dużej mierze kwestia charakteru
Pewnie tak, ale aż strach sprawdzać. 🤣
Menina wrote:Praskovia, zazdroszczę spokojnego siedzenia na kolanach przez półtorej godziny. Franio uwielbia patrzeć na ptaki za oknem, na samochody itp, ale ogólnie to go jednak ciągle nosi
Nie no, aż tak dobrze to nie ma. 🙈 Mój wytrzyma półtorej godziny przy oknie w pociągu, bo się ciagle obraz zmienia, ale w domu by też 5 minut nie usiedział. Chyba że akurat ciągnik stoi pod oknem, a mały zmęczony, to może się zawiesi na kwadrans. 😉
Dziewczyny, a jak tam kalendarz wizyt na najbliższy tydzień? Menina, 3 ciążą, Was już wpisałam, ktoś jeszcze wizytuje? 😊 -
Menina dzieki 🥰
Pokażcie swoje brzuszki 🤰
03.05.2022r 💔 10t.c.
18+0 225g akrobaty 🥹
23+0 559g połówkowe 🤩
28+6 1330g bobaska,
37+0 3300g
Hej!
Ja lekkie pukanie czułam już z 2 tyg, a dziś rano poczułam już takie wyraźne ruchy ☺️
Ja wizytuje 8.05 - u mojej prowadzącej, 9.05 połówkowe w Medicoverze i 11.05 wizyta u lekarza Medicover.
24.05 mam docelowe połówkowe. W medicoverze miałam do wybory aż jeden termin xD
-
elforia, Praskovia, Ania_1003, Asiek94, GrubAsia, Umka lubią tę wiadomość
-
Ojej, to mój brzuszek o połowę mniejszy 😱 dopiero zaczyna się ciążowo krąglić.
Ruchy odczuwam od końcówki 16 tyg. I to w sumie takie delikatne i nie codziennie, bo mam łożysko na przedniej ścianie więc jest amortyzacja 😛
Co do ekranów, to tak nawet jako ja dorosła osoba jak mąż sie budzi w nocy i włącza sobie telefon to momentalnie sie budze od tego światła..
A córka u nas ogólnie do roku nie znała bajek, poznała w samochodzie.. jak do moich rodziców jeździliśmy.. i był jakos teraz luty/marzec problem, że wracała że żłobka i bajka bajka. Wiec od kwietnia ma całkowity zakaz nawet w samochodzie. Powiedzieliśmy że sie popsuła bajka i koniec. Jednego dnia był lamet a teraz nawet nie pyta. -
Po zdjęciach widać jak każda jest inna 😍 Niesamowite, że niektóre praktycznie nie wyglądają jakby były w ciąży a drugie mają już takie piłeczki. Nigdy nie mogę pojąć, jak się tam mieści człowiek w środku 🙆🏻
A tym bardziej dwójka 🤦🏼♀️
U mnie jutro 16+0 i już 40% ciąży. Odliczam na razie do 30tc a potem oby chociaż do września wytrzymać.
Teraz już mój pępek woła o litość 🤣 -
Ja mam brzuszek idento jak Sara 😃
Widać go już konkretnie..
Az jestem przerażona co to będzie dalej 🙈
Chociaż wiem co mnie czeka..
Bo dwie poprzednie ciążę to też duuuzy brzuch.
To lato zapowiada się ciężko 😃
Ania... A już dwójka dzieci to już w ogóle 😃 będziesz miała co dźwigać.
❤ 2008r. - 👧
❤2016r.- 👧
❤2023r. -👧 -
Ja już też mam spory brzuszek🙈 na tyle, że każdy pyta czy na pewno mam tam jedno dziecko🙃 nieco mnie to irytuje, bo czuję się, jakbym była jakaś wielka. Fakt, że taki brzuszek jak mam teraz, to w pierwszej ciąży miałam dopiero w 6 miesiącu jakoś. Staram się tym nie przejmować, bo dla mnie w chwili obecnej najważniejsze jest to, żeby ciąża przebiegała dobrze i maluch był zdrowy, a nie to, jak duży mam brzuch. Od wczoraj mam dość mocne bóle brzucha i pleców, czekam do czwartku, mam nadzieję, że uda mi się dostać do mojego lekarza, bo zaczynam się bać o szyjkę.
Miłego poniedziałku! -
No u mnie też już widać, ale ja mam strasznie słabe mięśnie brzucha. 🙈
W ogóle dziewczyny, jak ja kisnę! Mój mały był dziś jakiś nieswój, marudził strasznie, a jak pytałam co się dzieje, to tylko „mama” i „mama”. Najedzony, pampers suchy, myślę- chyba zęby. W końcu jak trzeba już było go przebrać, patrzę a tam w pampersie, między pośladkami… szyszka! Faktycznie byliśmy kilka godzin wcześniej w lesie na spacerze, ale ja się pytam: JAK?! 🤣gabryśka, GrubAsia, Asiek94 lubią tę wiadomość
-
Buahahahaha 🤣 no właśnie, jak?!
Się wyjaśniło czemu marudził 😅
A ja się pochwalę, że dziś kupiliśmy wózek 😍 upolowalam na OLX taki jak chciałam, w dobrej cenie 😬
Dzisiaj u Nas takie piękne słońce 😍 dzieciaki calutki dzień na dworze, obiad też jedliśmy na tarasie 😁 ja szydelkowalam kocyk dla małej. Normalnie extra przyjemny dzień ☺️Umka lubi tę wiadomość
-
Hej,
Powodzenia w tym tygodniu na wizytach ☺️
Sara jaki kupiłaś?
Wczoraj pierwszy raz przejrzałam wózki 🫣 10 lat temu 3w1 Maxi Cosi był szczytem marzeń w najlepszej wersji za 3600 a teraz 😳😂🤦🏼♀️ co te wózki w sobie mają😅
Jedno co wiem to ma być 3w1. Muszę usiąść z mężem i wybrać coś. Bardziej mnie interesuje wózek - przyczepka biegowo-rowerowo-narciarska (można wymienić na płozy) i nosidła w góry xD
Sara, Praskovia cudne brzuszki 😍 -
Ja mam Baby Merc Faster. W sumie zadowolona z niego jestem. Mój syn był niemowlakiem, którego interesowała tylko jazda po trawie albo wertepach. Amortyzatory w tym wózku u nas się świetnie sprawdzały.
U was wszyscy poinformowani o ciąży? U mnie cała moja rodzina i przyjaciele wiedzą a teściowie i rodzina męża pod koniec maja zostaną poinformowani o ile czymś mojego nie zdenerwują. Przy pierwszym dziecku dowiedzieli się w 16 tyg a teraz widzę, że idziemy po rekord. -
Elforia joolz day 2
U mnie chyba widzi każdy, kto mnie spotka 😅 brzuszek już jest jednoznaczny. Z rodziny wiedzą tylko nasi rodzice i dziadkowie i moja siostra. Nie mamy żadnej rodziny w promieniu 300 km więc siłą rzeczy nie spotykamy się na niedzielne obiadki. Telefonicznie poinformowaliśmy rodziców, teściów, moją siostrę. I tyle 🤷🏻♀️ reszta rodziny nie wie i prawdopodobnie się nie dowie 🤷🏻♀️