X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAŹDZIERNIK 2023
Odpowiedz

PAŹDZIERNIK 2023

Oceń ten wątek:
  • Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2023, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara30 wrote:
    Ania nie wiem na ile to temperament dzieci a na ile urok ciąży ale ja z każdym dzieckiem odczuwałam ruchy boleśnie 🤷🏻‍♀️ zwłaszcza na końcówce.
    Choć w sumie starsza 2ka dawała mi mocniej popalić niż najmłodsza ale wydaje mi się, że dlatego, że byli od niej o 1,5 kg ciężsi. Więc było im mega ciasno a ja miałam wrażenie, że zaraz coś rozerwą 😅😅😅

🫣 Mi się rozchodzi pępek na jedną stronę. Nie wiem czy się coś z tym robi. A jeszcze jak dojdą te kopniaki to już będzie kaplica. W takim razie liczę na to, że będą miały za mało miejsca i będzie przyjemniej niż poprzednio 🤣

[age.png
  • Praskovia Autorytet

Wysłany: 4 maja 2023, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara30 wrote:
    Ekstra, że udało ci się tak załatwić z badaniami! Super! :D
    Ja mam połówkowe dość późno, bo dopiero w 23 TC :) także jakby ci się udało złapać wizytę jakoś zaraz, to z 3 tyg odstępu powinno się udać zrobić

Udało się! W najbliższą środę mam pierwsze połówkowe. To będzie 19+4 według miesiączki, na prenatalnych dziecko było ponad tydzień do przodu, ale teraz nie wiem, bo w sumie od tamtego czasu nie miałam porządnego usg. 😒 Mam nadzieję, że będzie ok. Drugie badanie na nfz będę mogła umawiać dopiero, gdy fizycznie dostanę skierowanie, czyli w poniedziałek. I tu już planuję się umawiać na 23tc.

elforia, MinnieMe lubią tę wiadomość

👦🏻 26.10.2021

👶🏻 02.10.2023

preg.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2023, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Praskovia wrote:
    Udało się! W najbliższą środę mam pierwsze połówkowe. To będzie 19+4 według miesiączki, na prenatalnych dziecko było ponad tydzień do przodu, ale teraz nie wiem, bo w sumie od tamtego czasu nie miałam porządnego usg. 😒 Mam nadzieję, że będzie ok. Drugie badanie na nfz będę mogła umawiać dopiero, gdy fizycznie dostanę skierowanie, czyli w poniedziałek. I tu już planuję się umawiać na 23tc.

No to wyjdzie Ci idealnie! :D ekstra.
    Ja ze starszakami miałam połówkowe 19+0 więc to już jest ok termin :) także fajnie Ci się udało. Przy okazji zaoszczędzisz na wizycie mając dokładne USG połówkowe za te 3 tygodnie 😎😬

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    👩🏻🩷9 E 👦🏻🩵7,5 E 👧🏻🩷6 T 👶🏻 L:
    age.png

Szalona rodzina z 4 szalonych dzieci 🤪
    Szalona matka córki z niepełnosprawnościami 👻
  • elforia Autorytet

Wysłany: 4 maja 2023, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!

Praskovia super! Będzie dobrze! Jak się synek czuje?

Sara ja od 3 dni mam dyskotekę w brzuchu xD brakowało mi tego ♥️ 10 lat różnicy to jednak dużo

Ja też pierwsze połówkowe będę mieć jakoś 18+3, a drugie w 20+4

U nas majówka pracowita, bo w ogrodzie :) nie plamie, odzyskałam siły i energię - czekam jeszcze na zielone światło do sportu od lekarza w poniedziałek 😍

age.png
    2011 👦🏼❤️
    2013 👧🏼❤️
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2023, 07:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam połówkowe w 22+1. Więc jeszcze poczekam na wizytę. A dziś w nocy mały wiercioszek z Michaliny był 😛 ale teraz starsza przyszła do łóżka do mnie i mała dostała z kopa od starszej.. aż sie wystraszylam, ale wierci sie dalej. No i się zaczęło już w brzuchu dostaje szturchańce od starszej siostry 😛

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    13.09.2023 2760 g, 52cm 💣
    age.png
  • MinnieMe Ekspertka

Wysłany: 5 maja 2023, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moje polowkowe jest dopiero 21 czerwca... nie wiem jak do tego doczekam. Ogolnie w tej ciazy mam wrazenie ze te tygodnie po prostu nie mijaja

• Sara30 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2023, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Potwierdzona dziewczynka na 100% 💗 przepięknie pokazała co ma między nogami 😁😁😁

Jest troszkę mniejsza niż wiek ciążowy i waży ok 240g ale to jeszcze może się zmienić w trakcie kolejnych tygodni :)

Ogólnie żadnych zastrzeżeń, ale na polowkowych będzie dokładnie wszystko badane.

Szyjka ma uwaga 4,7 cm 😎😎😎 więc to moje ekstremalne latanie nie ma żadnego wpływu na ciążę.

Rozmawialiśmy chwilę o porodzie i poczułam fajne flow, i że doktorek nie będzie na mnie wieszał psów bez względu na decyzję jaką podejmę.

Malutką widziałam w 3D i jestem totalnie zakochana w kruszynce 😍😍😍 wydaje się podobna do sióstr (choć one nie są do siebie podobne wcale 🤣🤣🤣)

Ogólnie jestem mega szczęśliwa 😍

IMG-20230505-101901.jpg
    upload zdjec

Praskovia, MinnieMe, Ania_1003, Kropka6, Laura321, elforia, gabryśka, Umka lubią tę wiadomość

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Praskovia Autorytet

Wysłany: 5 maja 2023, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara, ale super, że wszystko dobrze, a jaka śliczna! 😍

👦🏻 26.10.2021

👶🏻 02.10.2023

preg.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2023, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara super 🥰🥰
    A tak patrząc na Twoje zdjęcie Sara, powiem Wam, że czasem jestem w szoku jak niektóre z Was mówią, że w ogóle nie mają usg na wizytach, a ja zawsze mam 3D drukowane. (Oprócz tego pierwszego, bo za bardzo nie ma co i jak oglądać). Ale od 12 tygodnia to normalnie są drukowane na każdej wizycie.
    Ale też nie mogę się doczekać swojej wizyty, a będę mieć 30 maja, żeby obejrzeć kruszynke 😉

Praskovia lubi tę wiadomość

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Benita Znajoma

Wysłany: 5 maja 2023, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara super zdjęcie :)

Ja prenatalne 2 trymestru mam 12 czerwca to będzie 20+2. Ale jeszcze wcześniej mam tez w maju 🥰
    Ja zdjęcia mam drukowane od pierwszej wizyty gdzie jeszcze macica była pusta bo nie zdażyło się zagnieździć. A 3D mi drukowała już od 10 tygodnia także mam pamiątki 😁

Praskovia lubi tę wiadomość

• Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2023, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka zazdro 😍
    Ja musiałam chodzić gdzie indziej żeby się specjalnie umówić na 3d...
    Moja ginka wcale nie robi. A ten drugi lekarz to się nie przykłada żeby cokolwiek było widać na zdjęciach 😪

Natomiast poprzednio poszłam w 20tc typowo na 3d do lekarza, który robi badania prenatalne.
    Na dzień dobry usłyszałam, że nie warto sprawdzać, bo dziecko jest jak pudełko papierosów i nic nie widać. Przepłakałam całą noc wtedy, bo strasznie mnie to dotknęło. Jak można porównać do papierosów...
    Jeden z najbardziej zachwalanych lekarzy, pracujący w szpitalu...

Dlatego masz mega szczęście Kropka, że dostajesz na każdej wizycie taką pamiątkę.

[age.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2023, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_1003 wrote:
    Kropka zazdro 😍
    Ja musiałam chodzić gdzie indziej żeby się specjalnie umówić na 3d...
    Moja ginka wcale nie robi. A ten drugi lekarz to się nie przykłada żeby cokolwiek było widać na zdjęciach 😪

Natomiast poprzednio poszłam w 20tc typowo na 3d do lekarza, który robi badania prenatalne.
    Na dzień dobry usłyszałam, że nie warto sprawdzać, bo dziecko jest jak pudełko papierosów i nic nie widać. Przepłakałam całą noc wtedy, bo strasznie mnie to dotknęło. Jak można porównać do papierosów...
    Jeden z najbardziej zachwalanych lekarzy, pracujący w szpitalu...

Dlatego masz mega szczęście Kropka, że dostajesz na każdej wizycie taką pamiątkę.

O matko jak tak można powiedzieć.. i to prywatny lekarz był czy NFZ?

Akurat jestem zadowolona z mojej przychodni, co prawda jest to prywatna, ale takie teksty, by nie przeszły tam. Trochę płace (chociaż nie mam porównania z innymi gabinetami więc może i nie tak dużo) a jest to miasto 40 tys mieszkańcami więc to też nie jest jakaś wielka metropolia, a standard mają wysoki bym powiedziała. Ostatnio mój lekarz powiedział, że do nich do przychodni przyjeżdżają pacjentki okolo 150 km na badania i później do szpitala (bo przyjeżdżaja za lekarzem z jego rodzinnych stron, a tam nie ma aż tak dobrej opieki)

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Praskovia Autorytet

Wysłany: 5 maja 2023, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja też zazdro mocno! To, że nie mam żadnych zdjęć to jedno, ale ja nawet nie widziałam dzidka od półtora miesiąca! Ten lekarz na nfz nie jest nawet łaskawy odwrócić monitora w stronę pacjentki, bodaj na dziesięć sekund! 😤 Już nie mówię, o tym, że nie wiem czy wody są w normie, gdzie mam łożysko i ile ma szyjka. Czy on to w ogóle sprawdza? Być może, ale na pewno nie uważa za stosowne się tym dzielić. Chętnie chodziłbym prywatnie, gdyby nie to, że robiłam to w pierwszej ciąży i było bardzo podobnie. To już niech chociaż nie płacę za taką gównianą opiekę… Na te połówkowe to muszę jechać prawie sto kilometrów i wyczekuję na nie jak dżdżownica deszczu! 🙃

👦🏻 26.10.2021

👶🏻 02.10.2023

preg.png
  • Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2023, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę tylko prywatnie. Teraz dodatkowo do dwóch lekarzy, gdzie każdy kasuje po 300zł za wizytę bliźniaczą. A wizyty 2x przynajmniej w miesiącu.

Tamten buc też był prywatnie. W Opolu większość lekarzy przerobiłam. Natomiast będę rodzić we Wrocławiu. Nie trzymam się lekarza, bo pracuje w szpitalu.

[age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2023, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na wizyty do prowadzącego robię łącznie prawie 200 km i kosztują krocie 🤷🏻‍♀️
    Ale mój gin, który prowadził poprzednią ciążę się nie podjął 🤷🏻‍♀️

Dzisiaj się naprawdę starał żebym wyszła z ładnym zdjęciem ale młoda na każdym USG jest odwrócona plecami 😅

Mimo wszystko, najważniejsze dla mnie, że jestem pod opieką świetnego ginekologa perinatologa, bardzo dokładnie mnie bada, sprawdza pH pochwy i ogolnie czuję się zaopiekowana. A fotki to tylko miły dodatek :)

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Kropka6 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2023, 04:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To u mnie w przychodni przed każdą wizytą jest mierzone ciśnienie ewentualnie waga, jeśli w domu tego nie zrobiłam. Później wpisywany każdy parametr badania z krwi do karty ciąży i sprawdzany czy w normie. Lekarz przed usg robi badanie ginekologiczne, sprawdza szyjke i mówi mi czy zamknięta czy otwarta. Długa krótka. Jaki śluz (też mnie pyta czy nie zauważyłam w domu jakiegoś niepokojącego). następnie jest usg. I sprawdza jaka jest częstotliwości serca. Sprawdza żołądek, pęcherz dziecka i inne pomiary. Wszystko widze na monitorze a on opowiada na bieżąco. I drukuje mi to plus druk 3D buzi. I po USG jest czas na rozmowę, zalecania itp. wszyscy ginekolodzy tam pracujący pracują a naszym powiatowym szpital i tylko minusem jest, to że na 7 tylko 2 na NFZ przyjmują oprócz szpitala i tej przychodni. Więc jak kogoś nie stać, to albo do tych dwóch moga się zapisać na nfz albo szukać innych lekarz, którzy np nie pracują w szpitalu.
    Za wizytę place 320albo 340. Nie pamiętam 🤷🏻‍♀️

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Praskovia Autorytet

Wysłany: 6 maja 2023, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka, super! Ja do takiego właśnie standardu jestem przyzwyczajona, bo taki standard miałam w gabinetach przez całe swoje życie, dopóki nie wyniosłam się z miasta. Wiem, że są tu na wsi kobiety, które „od zawsze” chodzą do tego lekarza na nfz, co ja teraz i go polecają innym, co jest dla mnie szokujące!

Dziewczyny, jak wygląda kalendarz wizyt na najbliższy tydzień? Większość Was już chyba wpisałam, sprawdźcie czy się wszystko zgadza, a jak Was nie ma to dopisujcie się! 😋

👦🏻 26.10.2021

👶🏻 02.10.2023

preg.png
  • Chantel1 Ekspertka

Wysłany: 7 maja 2023, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara30 wrote:
    Ja na wizyty do prowadzącego robię łącznie prawie 200 km i kosztują krocie 🤷🏻‍♀️
    Ale mój gin, który prowadził poprzednią ciążę się nie podjął 🤷🏻‍♀️

Dzisiaj się naprawdę starał żebym wyszła z ładnym zdjęciem ale młoda na każdym USG jest odwrócona plecami 😅

Mimo wszystko, najważniejsze dla mnie, że jestem pod opieką świetnego ginekologa perinatologa, bardzo dokładnie mnie bada, sprawdza pH pochwy i ogolnie czuję się zaopiekowana. A fotki to tylko miły dodatek :)
    A czemu lekarz się nie podjął? Z uwagi ze 4 ciąża czy jakieś komplikacje?

• Sara30 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2023, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chantel1 wrote:
    A czemu lekarz się nie podjął? Z uwagi ze 4 ciąża czy jakieś komplikacje?

Ze względu na moje obciążenia + powikłania poprzedniej ciąży - poród przedwczesny i dziecko z ultrarzadką wadą genetyczną. Po prostu uznał, że powinien ciążę prowadzić ktoś z najwyższej półki i perinatolog. Szacun za to, że przyznał, że jest "za cienki w uszach" i odesłał mnie do naprawdę kompetentnego specjalisty :)

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Chantel1 Ekspertka

Wysłany: 7 maja 2023, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to faktycznie szacun dla lekarza. W którym tygodniu rodziłam? Tym razem tez masz jakieś podwyższone ryzyko przedwczesnego porodu ?

‹‹ 86 87 88 89 90 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ