X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAŹDZIERNIK 2023
Odpowiedz

PAŹDZIERNIK 2023

Oceń ten wątek:
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2023, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy po córce Roan bloom (gondola i spacerówka) i nic nowego nie kupujemy. Jedynie córce kupiliśmy teraz na Vinted upolowałam wózek nieużywany, parasolke za grosze maxi cosi Mara, żeby mi się mieścił w mały kąt czy do samochodu, bo na kilka miesięcy wyprowadzamy się z domu do miasta do malutkiego mieszkanka. I jak gdzies wyjde z córką a brzuszek będzie duży, to żeby ją tam ulokować a nie nosić 😉

U nas już sporo osób wie o ciąży. Nawet teściowe po 3 tygodniach od informacji się wreszcie zainteresowali ciążą. Ale bez rewelacji i dobrze, bo mamy spokój a nie złote rady.

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    13.09.2023 2760 g, 52cm 💣
    age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2023, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wózek będzie użytkowany tak w 50% wyjść (jak będę wychodzić tylko z malutką). Na spacery z całą bandą Lidka będzie chodziła w chuście :) bo 2 wózków nie popchnę 😅

U nas dziś lato 😍

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    👩🏻🩷9 E 👦🏻🩵7,5 E 👧🏻🩷6 T 👶🏻 L:
    age.png

Szalona rodzina z 4 szalonych dzieci 🤪
    Szalona matka córki z niepełnosprawnościami 👻
  • GrubAsia Autorytet

Wysłany: 2 maja 2023, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mam muuvo quick 2.0 i bardzo o lubię, raczej zostaniemy przy nim. Nie bardzo wiem jak będą wyglądać wspólne spacery , bo na podwójny wozek wydaje mi się, że pierworodna będzie juz za duża więc zostaje jakas dostawka?
    Większość u nas już wie,mówimy na bieżąco przy spotkaniach, rozmowach 😊

age.png

"Szczęście to nie tylko to, co los daje, ale i to, czego nie zabiera"

3 ivf, 4 transfer: ❤️wymarzona córeczka 27.01.2021r.
    Starania o rodzeństwo od 07.2021 kolejne 4 procedury ivf , kolejne 7 nieudanych transferów
    03.05.2022r 💔 10t.c.
    2 miesiące odpoczynku i :
    04.02.2023 - || naturalny cud
    11+0 Nifty pro - niskie ryzyka, chłopiec 🩵
    12+6 mały człowiek ma juz 6.1cm 🥰
    18+0 225g akrobaty 🥹
    23+0 559g połówkowe 🤩
    28+6 1330g bobaska,
    31+0 1620g 🥰 III prenatalne,miednicowo położony
    33+6 2550g fiknął głową w dół 🫣
    36+1 3060g małego gigantka🥹
    37+0 3300g
    39+1 cc- 3780g, 58cm pięknego chłopca 🩵
  • Freya21 Koleżanka

Wysłany: 2 maja 2023, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My musimy dokupić głęboki wózek, bo spacerówkę mamy po córce (Joie litetrax) i super się sprawdziła. Na samodzielne spacery na późniejszym etapie mam jakąś zwykłą parasolkę z allegro, ale to tak żeby tylko dziecko wsiadło i odpoczęło chwilę. Z wyprawki odzyskaliśmy nasz bujaczek puszczony po rodzinie kilka lat temu (tiny love), z drugiej ręki kupiłam dostawkę chicco next to me dream i kokon, obu rzeczy przy córce nie miałam, a żałowałam.
    Czekam na swoją wizytę, mam ją dopiero 16 maja i liczę na to, że dzidzia pokaże w końcu co ma między nogami. Jak czytam, że macie już imiona i pewność, kto siedzi w Waszymi brzuchu, to mega Wam zazdroszczę!

age.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2023, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja choć wielki przeciwnik bujaczkow momentami zastanawiam się czy nie wprowadzić, bo jednak 2 latka na pokładzie, to trzeba będzie jakos gdzieś odłożyć tego szkraba. Niby od rodziny mam mieć chicco huge, ale maleństwo tyle nie widzi co w bujaczku.. sama nie wiem. Zalezy też jaki bobas będzie. Bo córka do 4/5 miesiąca była nieodkladalna i spała na nas (tylko noce przesypiała w łóżeczku swoim) a kiedyś myślałam że to fanaberia rodziców 🫣🤣

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2023, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka moja najstarsza była nieodkladalna. Ogólnie ok 22h na dobę na mnie (w nocy też spala na mnie 🫠).
    Jak urodził się syn to było mi mega dziwnie, że mogę go odłożyć i iść spać 🤣

Ja już mam kupioną kołyskę leander aby w dzień odłożyć malutką na drzemkę bez obawy, że gdy wyjdę siku to Tola zrobi jej krzywdę.

Czyli mam już kołyskę, wózek i wszystkie ciuszki 😅

Oby tylko w piątek nie okazało się, że Lidia ma siusiaka 🤣🤣🤣

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Benita Znajoma

Wysłany: 2 maja 2023, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o wozek to planuje cybexa priama. Zastanawiam się tez nad bujaczkiem 4mommy żeby moc odłożyć mała w dzień bo łóżeczko będzie normalne w sensie bez kołek nie za bardzo mamy miejsce żeby nim tak jeździć. Ale nic jeszcze nie mam i chyba jeszcze nie kupuje 😂 sama nie wiem kiedy zacząć

• Kropka6 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2023, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie przeglądam imiona alfabetycznie, żeby się upewnić czy Michalina dalej mi pasuje 🫣 i jak na razie zwrocilam uwagę tylko na Balbine, Cecylię, Józefina (i Antonina, to było w ogóle brane pod uwagę albo Antonina Albo Michalina). Ale stwierdziłam, że chyba już wymyślam za bardzo z imionami i musze stwierdzić, że Michalina bedzie najlepszym wyborem 😉

A w ogóle kilka lat temu robiłam drzewo genealogiczne z obydwu stron do czasów 1800 roku i najwiecej było Marianna i Józefa czy Franciszka. Było też kilka Antonin i Apolonie. Ale trafiła się Tekla, Domicella, Petronela, Konstancja, Brygida. Więc Michalina będzie dobrze się komponować w tym zestawie imion 😉
    No chyba że też Miśce wyrośnie siusiak. To będzie Teodor 😉

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2023, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara30 wrote:
    Kropka moja najstarsza była nieodkladalna. Ogólnie ok 22h na dobę na mnie (w nocy też spala na mnie 🫠).
    Jak urodził się syn to było mi mega dziwnie, że mogę go odłożyć i iść spać 🤣

Ja już mam kupioną kołyskę leander aby w dzień odłożyć malutką na drzemkę bez obawy, że gdy wyjdę siku to Tola zrobi jej krzywdę.

Czyli mam już kołyskę, wózek i wszystkie ciuszki 😅

Oby tylko w piątek nie okazało się, że Lidia ma siusiaka 🤣🤣🤣

Ja pamietam jak nie mając dziecka odsiedziałam kuzynke i ona miała synka nieodkladalnego i wracając do domu mowilam, matko porąbało ich tak trzymać dziecko non stop. Ja tak nie będę wychowywać swoje no i mnie pokarało 🤣 w sumie to nawet uwielbiałam tą nieodkladalnosc 😉 ale punkt widzienia zmienia się od punktu siedzenia.

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2023, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka ja często chciałam aby córka dała się odłożyć aby jak człowiek choćby w domu ogarnąć... Pomijam, że w wózku i foteliku też się darła niesamowicie więc ani wózka ani lezaczka nie używała...

Zatęskniłam za tym dopiero jak wyrosła z noszenia 😅

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Kropka6 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2023, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara, to ja marzyłam o spokojnym umyciu się rano czy toalecie.. najgorzej było w połogu, po 2 tygodniach mąż wrócił do pracy po urlopie. A ja rowno do 6 tygodnia jakos tam krwawiłam ale krwawiłam i zwykłe podmycie sie rano, to była jakas walka z czasem.

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2023, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka u mnie kolejne dziecko było totalnym przeciwieństwem - może i tobie się trafi "łatwy" egzemplarz 😁 oby!

Ja mam szczerą nadzieję, że Lidka będzie spokojniejsza od pierworodnej bo jeśli nie, to będzie lekki hardcore 😅 choćby rano - będę musiała ją brać codziennie żeby porozwozic dzieci po przedszkolach i do szkoły a mąż będzie tylko kilka dni po porodzie a potem wróci na Boże Narodzenie. Jak Lidka będzie nieodkladalna to będzie lekki pogrom 😨

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Sara30 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2023, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przy najstarszej bardzo szybko odkryłam chustowanie. Siku robiłam z nią na plecach, na spacery w chuście, odkurzalam z nią w chuscie i tak to się kręciło :D do 3 r.z nosiłam ją regularnie.
    Ale co ciekawe, obecnie jest najstarsza i nadal jest taką przylepą 😬 chodzi krok w krok, potrzebuje atencji. Syn zajmie się LEGO i go nie widać a ta bez przerwy potrzebuje rozmawiania i "robienia z nią" czegokolwiek. Choćbym pranie składała - musi siedzieć obok i ze mną gadać 😁

Praskovia lubi tę wiadomość

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2023, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od kilku dni siedzę i robię remanent w ubrankach po synu. Doszłam do r.68 i na tym na razie skończę. Kwestia tylko czy się wstrzelimy z porą roku, bo syn jest z lipca.
    Muszę kupić r.44, oddałam wszystkie mini rozmiary. Zostały mi od r.50 a 62 to nawet nie mam co patrzeć w sklepie, bo są miliony 🫣
    Nie mogę tylko zlokalizować kombinezonów i czapek zimowych tych najmniejszych.
    Znalazły się pieluchy, otulacze, kołderki z poduszkami. Wiem co trzeba dokupić tylko tak samo bym chciała wiedzieć w jakie kolory iść 🤣
    Coś czuję, że wrócimy do pierwszej opcji i będą dwie siostry 🤣
    Całe szczęście że mam trochę białych i neutralnych rzeczy.

Wózków miałam 6. Na stanie w dalszym ciągu 3. Czekam do rozwiązania i chyba się w końcu z nimi pożegnam.
    Donkey stoi. Nic więcej na razie nie kupuję. Powiem szczerze, że mi się nie chce jak nigdy 🤣
    M wylatuje dzisiaj w środku nocy na statek i nie mam weny na większe zakupy. Ciągle ryczę od kilku dni. Myślę, że nie zdąży na rozwiązanie.
    Jeszcze mi załatwił ekipę budowlaną na lipiec i zostaję sama z ciężkimi tematami. Jakbym nie wytrzymała, to wózek, ciuszki i leżaczek muszą wystarczyć na początku 🤣

[age.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2023, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara30 wrote:
    Ja przy najstarszej bardzo szybko odkryłam chustowanie. Siku robiłam z nią na plecach, na spacery w chuście, odkurzalam z nią w chuscie i tak to się kręciło :D do 3 r.z nosiłam ją regularnie.
    Ale co ciekawe, obecnie jest najstarsza i nadal jest taką przylepą 😬 chodzi krok w krok, potrzebuje atencji. Syn zajmie się LEGO i go nie widać a ta bez przerwy potrzebuje rozmawiania i "robienia z nią" czegokolwiek. Choćbym pranie składała - musi siedzieć obok i ze mną gadać 😁

Oh moja też taka jest. Chyba że wszystkie dwulatki takie są. Ale kurcze nawet jak ona sama lego układa, to ktos musi obok siedzieć aby tylko siedział 😛 i weź coś zrób człowieku. A gada jak trajkotka, buzia sie nie zamyka 😉

Ania chwile myślałam po co Ci rozmiar 44 a później dotarło do mnie, przecież blizniaki są mniejsze 🤦🏻‍♀️ mózg w ciąży flaczeje momentami. To ciąża szybciej Ci minie z takimi atrakcjami 😉

W ogóle chyba u wszystkich majówka intensywna, bo cicho trochę tutaj 😉

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2023, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka6 wrote:
    Oh moja też taka jest. Chyba że wszystkie dwulatki takie są. Ale kurcze nawet jak ona sama lego układa, to ktos musi obok siedzieć aby tylko siedział 😛 i weź coś zrób człowieku. A gada jak trajkotka, buzia sie nie zamyka 😉

Ania chwile myślałam po co Ci rozmiar 44 a później dotarło do mnie, przecież blizniaki są mniejsze 🤦🏻‍♀️ mózg w ciąży flaczeje momentami. To ciąża szybciej Ci minie z takimi atrakcjami 😉

W ogóle chyba u wszystkich majówka intensywna, bo cicho trochę tutaj 😉

Moja ma 7 lat i jej nie przeszło 🤣

U nas majówka na lajciku, w domu. Ja trochę pogrzebalam w ogródku, dzieciaki szalały na dworze, wieczorami pracowałam nad konferencją i zleciało :)

Byłam dziś na morfo i jutro wizyta :D nie mogę się doczekać bo od miesiąca nie widziałam małej.

Za to wczoraj wieczorem poczułam pierwsze konkretne kopniaczki :)

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2023, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka, nie martw się. Ja co chwilę zwalam na budyń z mózgu 🤣 Przynajmniej mam wymówkę.
    Dla mnie rozmiar 50 to już takie mini, że przy 5 latku to przepaść 🤣 Natomiast w tych 50 się topił. Także teraz będzie jeszcze większy kosmos 🫣

Sara ja czuję od majówki kopniaki. I też takie solidne. Dziwnie mi trochę, bo wydaję się że są bardzo nisko. W miejscu gdzie się zaczynają majtki. Serduszka też tam słychać. No ale widzę że rodzeństwo idzie w ślady brata i da mi popalić kopniakami 😭 Często aż płakałam z bólu, także trochę mnie to przeraża teraz 😵‍💫

[age.png
  • Praskovia Autorytet

Wysłany: 4 maja 2023, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Och Sara, nam chusta też uratowała życie, a i tak nie mogliśmy używać tyle ile byśmy chcieli, bo mały miał wzmożone napięcie mięśniowe. Gdybyśmy mieszkali w bardziej cywilizowanym miejscu na pewno znalazłaby się nauczycielka chustonoszenia, która jest jednocześnie fizjoterapeutą i moglibyśmy używać chusty bez ograniczeń. Mam nadzieję, że drugie dziecko będzie mogło przytulać się w chuście do woli. Tym bardziej, że mój mały jest ze mną bardzo związany i uwielbia długie spacery, nie wiem jakbym to mogła inaczej rozwiązać… Myślałam o wózku rok po roku, ale to jest raczej rozwiązanie dobre do miasta, a nie zasuwania po lesie lub zamarzniętych miedzach. Teraz mamy wózek Tako Jumper X- bardzo, baaaaardzo tani (używany nawet za 150zł!) i bardzo baaaaardzo terenowy. Żadne wertepy mu niestraszne. 😅

U mnie dziś miły dzień- małemu wzrosły trochę płytki, a w klinice w której wykonują połówkowe na nfz powiedziano mi, że ospa jak najbardziej kwalifikuje do bezpłatnych badań. W poniedziałek pojadę po skierowanie, a już dziś będę się umawiać na nfz i w drugim miejscu prywatnie, z jak największym możliwym odstępem czasu. Trzymajcie kciuki! 😊

A ja oczywiście trzymam za Wasze dzisiejsze wizyty i Twoją jutrzejszą Sara! 😘

👦🏻 26.10.2021

👶🏻 02.10.2023

preg.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2023, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania nie wiem na ile to temperament dzieci a na ile urok ciąży ale ja z każdym dzieckiem odczuwałam ruchy boleśnie 🤷🏻‍♀️ zwłaszcza na końcówce.
    Choć w sumie starsza 2ka dawała mi mocniej popalić niż najmłodsza ale wydaje mi się, że dlatego, że byli od niej o 1,5 kg ciężsi. Więc było im mega ciasno a ja miałam wrażenie, że zaraz coś rozerwą 😅😅😅

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Sara30 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2023, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Praskovia to u mnie podobnie. Najstarszą nosiłam od urodzenia do 3 r.z, syna podobnie a potem urodziła się najmłodsza, która miała skrajnie obniżone napięcie mięśniowe i nie dało się 😒 ubolewalam więc liczę, że teraz Lidka będzie takim chusciochem jak najstarsza :D

Ja przy starszej 2-ce miałam wózek rok po roku (16 mies różnicy) i jak dla mnie - za ciężki klamot do pchania. Zdecydowanie bardziej lubiłam wozić synka w wózku i starszą mieć na plecach :)

Teraz układ będzie odwrotny - młoda w wózku i Lidka na plecach :)

Ekstra, że udało ci się tak załatwić z badaniami! Super! :D
    Ja mam połówkowe dość późno, bo dopiero w 23 TC :) także jakby ci się udało złapać wizytę jakoś zaraz, to z 3 tyg odstępu powinno się udać zrobić

Praskovia lubi tę wiadomość

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

‹‹ 85 86 87 88 89 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ