PAŹDZIERNIK 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Prawda jest też taka, że starsze dzieci potrafią krzywdzić inne. Zmyślają,bo zazdroszczą czegoś, albo chcą jakieś korzyści mieć z tego. Tylko tutaj rodzi się pytanie czy takie dzieci są na prawdę z natury złe, czy to opiekun, rodzic etc. Po prostu źle je pokierował, nie rozmawiał i nie tłumaczył, nie poświęcał odpowiedniej uwagi i dlatego to dziecko krzywdzi inne 🤷🏻♀️
gabryśka lubi tę wiadomość
-
3 ciaza co za okropne bzdury! Przykro mi ze Was to spotkalo. W pierwszej chwili pomyslalam ze pewnie porozmawialabym z rodzicami tych dzieci ale z drugiej strony, czesto jest tak ze czesc tych rodzin moze sie w ogole nie przejac szczegolnie, ze pewnie dzieci od razu wypra sie tych slow a Twoja Corka moze miec przez to tylko wiecej przykrosci wsrod kolezanek... Moze warto porozmawiac z wychowawca? Corka powiedziala kto konkretnie jej takich bzdur naopowiadal czy tylko ogolnie ze kolezanki?
-
Kropka, z całą pewnością wszystko zaczyna się w domu, od opiekunów. Właśnie dlatego w takiej sytuacji bym chciała się z nimi skontaktować- nie tylko po to, by dać swojemu dziecku sygnał, że nikt nie może go krzywdzić, ale też po to, by to drugie otrzymało uwagę, której być może mu brakuje. Pewnie większość takich zachowań nie wynika z patologii w rodzinie, a ze zwykłego niedopatrzenia rodziców, zbytniego skupienia się na czymś innym, z chlapnięcia czegoś głupiego przy dziecku. Gdyby mój syn powiedział kiedyś coś podobnego innemu dziecku również chciałabym, żeby jego rodzice zadzwonili do mnie i powiedzieli: „słuchaj, czegoś może nie dopatrzyliście, coś może źle zrozumiał, pogadajcie z nim”. No ale też z drugiej strony nie wiadomo jaką to dziecko ma sytuację w domu i na pewno nie chciałabym, aby rodzice po takim telefonie wyżyli się na nim, bez jakiejkolwiek refleksji, że problem prawdopodobnie zaczyna się od nich. Dlatego mówię, że to są strasznie delikatne sprawy… ☹️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2023, 14:09
Sara30 lubi tę wiadomość
-
No ja musze przyznać,że nie lubię zwracać uwagę innym rodzicom, bo chyba nigdy nie spotkałam się z refleksja. Raczej ze stwierdzeniem,że to tylko dziecko i sobie coś wymyśla. W ogóle wydaje mi się,że chronienie w taki sposób dziecka nie przynosi mu korzyści. Bo predzej czy pozniej zetknie sie z takim zlem, a ja nie zawsze bede mogla pomoc..
Ja bym raczej postawiła na wytłumaczenie mojemu dziecku, że ludzie są różni i mówią różne rzeczy, w które nie zawsze warto wierzyć.
Ostatnio moja córka wróciła z przedszkola I mówiła,że jakiś chlopiec jej mówi,że jest brzydka. Z tym chłopcem są problemy, w przedszkolu o tym wiedzą i jego rodzice często mają wykłady. Powtarzam moim dzieciom,że są cudowne, próbuje budować i wspierać ich poczucie wartości i chciałabym,żeby same wykształciły mechanizmy obronne.
Ale to się łatwo mówi, to trudne zadanie, ale żyjemy w trudnych czasach. Hejt i krytyka dominują, a ludzie o wiele częściej ranią słowami niż czynem. -
Dokładnie wszystkie macie rację to zachowanie dzieci wynika z relacji w domu. Ta dziewczynka jest pępkiem świata zawsze musi mieć to co inne dziewczynki i pewnie jak chciała mieć młodsze rodzeństwo to od rodziców mogła uslyszen różne bzdury.
Cieszę się że moja córka nie dusi w sobie tych emocji i mogę z nią porozmawiać i jej wytłumaczyć.
Dziś rozmawiałam z tą dziewczynką i zapytalam kto jej takie rzeczy naopowiadał zapytalam też czy jak ona się urodziła czy mama przestała kochać jej strasznego brata. No i wytłumaczyłam że mamy kochają wszystkie swoje dzieci. Miałam chwilową pogadanke ale moje dziecko przynajmniej wyszło dumne ze szkoły. ☺Praskovia, Mala_syrenka, Kropka6, gabryśka lubią tę wiadomość
-
Galadriela, tak mi się przypomniało jeszcze apropos pytania o PlayStation, konsole itp. mój mąż jak mała miała około 4 miesiące przestał grać już w ogóle. żeby nie używać ekranow i treści z tym związanych no i kwestia czasu 😀 Wrócił dopiero niedawno do grania i to raz na miesiąc może. W nocy jak mała śpi, albo jak byłyśmy miesiąc temu na wyjeździe nad morzem. I chyba od naszego powrotu nie zagrał jeszcze. Więc to kwestia priorytetów.. ja musiałam jako matka z czegoś zrezygnować (ograniczyć) to i on też może. Bo jednak dziecko i sprawy organizacyjno rodzinne ważniejsze 😉
-
Dziewczyny, czy któraś z Was ma problemy albo miała z jelitami? Cokolwiek zjem to bol jakby brzucha straszny i czyszczenie konkretne. Najgorzej rano, tak boli że aż mi nogi prostuje. Dopiero po opróżnieniu przechodzi. Boję się cokolwiek zjeść. Myślę, że dziecko gdzieś chyba uciska. Wizytę mam dopiero 17 mają. Z pierwszym nic podobnego nie miało miejsca ale u niego nie było ułożenia pośladkowego
-
Czeremcha ja mam identycznie od 4 lat. Zaczęło się w ciąży i myślałam, że to jej objaw. Po porodzie nie przeszło i okazało się, że choruje na zapalenie jelita grubego...
W t -
Czeremcha ja miałam problem z takimi objawami. Szczególnie w pracy po zjedzeniu śniadania 🤦🏼♀️ Tak duży, że leciałam do domu się załatwić. Ledwo stałam na nogach, słabo mi się robiło i gorąco. Okropne uczucie. A brzuch myślałam że pęknie z bólu.
1) Endokrynolog zmieniła mi Letrox wtedy na Tirosint. Bo brałam rano lek na tarczycę, potem 2h przerwy i w pracy akurat śniadanie wypadało po takim czasie. No i wtedy po śniadaniu się zaczynało...
Miałam też w tym czasie problem z uregulowaniem TSH. Endo zaleciła zmianę leku i obserwację.
Ja natomiast nie zauważyłam żeby to konkretnie pomogło, natomiast było na pewno mniej tych incydentów.
2) sytuacje powtarzały się częściej w lecie, jak robiło się ciepło. Ja mam uczulenie/ pokrzywkę na słońce. Bywało tak, że całą zimę był spokój a tylko robiło się ciepło, to zaraz były incydenty.
Szukałam zależności tego z ciepłem.
3) obserwacja
Mam nietolerancję laktozy.
Zauważyłam, że przy śniadaniach z serem, jajkiem, mlekiem, jogurtem i jeszcze jakimiś warzywami, właśnie pojawiały się biegunki. Mimo że jem produkty bez laktozy.
Odstawiłam wszystko po czym wydawało mi się że występują biegunki. Było trochę poprawy. A potem jak przy alergii - prowokacja pojedynczymi rzeczami. Też nie do końca mi to się rozwiązało.
4) Sugerowali zrobienie gastroskopii. Zrobiłam tylko USG. Wyszły kamienie w woreczku żółciowym. Ale nie widzę związku z biegunkami. Dalej się już nie badałam. Przypuszczam chorobę Leśniowskiego. Natomiast żaden z lekarzy tego nie sugerował.
Tyle mogę Ci podpowiedzieć. I to się u mnie działo bez ciąży. Teraz nic takiego nie występuje, chyba że stres przed wizytą itd., to wiadomo...
-
A ja dzisiaj jestem po wizycie.
Ciężko było dostrzec płeć. Także dalej nie wiem dokładnie jaki jest skład w środku. Kolejne 2 tyg. czekania.
Dzieciaczki z równą wagą 151g i 152g. Dziewczynka (chyba) na górze, na dole nie było widać, bo siedział po turecku.
Szyjka zamknięta, łożysko na ujściu, ale tylko kawałkiem. Drugie po przeciwnej stronie na górze i z tyłu. To mnie najbardziej stresuje, czy to dolne się podniesie.
Bo mam straszny problem z bólem kości ogonowej 😭
Macie do polecenia jakieś poduszki poporodowe? Te kółeczka takie. Ja nigdy nie potrzebowałam, a teraz szukam już trzeciego rodzaju poduszki ostatnio 😭
Z Aliexpress przyszedł mi taki fajny motylek. Pod plecami materiał z rzepem. A po obu stronach brzucha skrzydełka. Do leżenia na boku super. Za to rogal mi się teraz totalnie nie sprawdza.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2023, 12:43
gabryśka lubi tę wiadomość
-
Hej. Też mam wrzodziejące zapalenie jelit, stany zapalne, bóle brzucha z prawej strony. W grudniu miałam kolonoskopie, ogólnie jak byłam w lutym u chirurga to powiedział że ciąża powinna dobrze wpłynąć na tego typu dolegliwości. Jednak od kilku dni męczą znowu mnie bóle takie kłujące z prawej strony na dole, i teraz nie wiem czy to od jelit czy coś z kobiecych spraw czy wszystko w porządku z ciążą.❤ 2008r. - 👧
❤2016r.- 👧
❤2023r. -👧 -
Czeremcha wrote:Dziewczyny, czy któraś z Was ma problemy albo miała z jelitami? Cokolwiek zjem to bol jakby brzucha straszny i czyszczenie konkretne. Najgorzej rano, tak boli że aż mi nogi prostuje. Dopiero po opróżnieniu przechodzi. Boję się cokolwiek zjeść. Myślę, że dziecko gdzieś chyba uciska. Wizytę mam dopiero 17 mają. Z pierwszym nic podobnego nie miało miejsca ale u niego nie było ułożenia pośladkowego
U mnie takie bóle brzucha występują najczęściej wieczorem, spowodowane wzdęciami i nagromadzeniem gazów w jelitach. Raz miałam taką porządną kolkę jelitową i ból był okropny, ale trzeba było to po prostu przetrwać. Mam podejrzenie zespołu jelita drażliwego, za mną gastroskopia, miałam skierowanie na kolonoskopię, ale odłożyłam zabieg gdy dowiedziałam się o ciąży.
Trochę dziwi mnie gabryśka, że lekarz powiedział Ci że ciąża dobrze wpłynie na dolegliwości jelitowe, bo wydaje mi się, że właśnie w ciąży praca jelit jest spowolniona i takie dolegliwości raczej się zaostrzają. U mnie przynajmniej objawy są mocniejsze im dalszy tydzień ciąży.
W moim przypadku pomaga, gdy nie jem żadnych produktów wzdymających i gdy mam w dzień choć trochę ruchu, choćby spacer czy większe sprzątanie.
-
Galadriela... Nie wiem. Tak mi lekarz powiedział.. Może jakoś te stany zapalne się zmniejszają.. Nie wiem.
Jak na razie to właśnie mam boleści więc nie wiem czy chciał mnie pocieszyć... Czy nie chciał straszyć 😉.
Ogólnie pół roku (niecałe) temu zdiagnozowano mi ta chorobę i boję się.... Tego paskudztwa w przyszłości.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2023, 22:47
❤ 2008r. - 👧
❤2016r.- 👧
❤2023r. -👧 -
Gabryśka z zapaleniami jelit w ciąży jest tak, że to loteria. U wieeeelu kobiet w ciąży dochodzi do remisji ale u innych do zaostrzenia. Tego się chyba nie da przewidzieć. Mi choroba ujawniła się w 2018 r w ciąży z Tolą, z kolei teraz z biegunek 30 razy dziennie przeszłam na zaparcia i na głowie muszę stawać aby 2 razy w tygodniu się wypróżnić 🤷🏻♀️
Chyba nie ma reguły...gabryśka lubi tę wiadomość
-
Sara30 a bierzesz jakieś leki na stałe?
Mi kazał brać rebustin forte... Chociaż w ulotce nie zalecają dla kobiet w ciąży🤦♀️
Dziewczyny czujecie ruchy?
Ja mam 16+3 ale tak jakoś jeszcze nic nie mogę wyczuć... A to już 3 ciąża.
Nie pamiętam jak właśnie było w poprzedniej.. W sensie w którym tygodniu zaczełam czuć ruchy...
Ale chyba juz czas...😊
( może przez to że to łożysko tak nisko)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2023, 09:05
❤ 2008r. - 👧
❤2016r.- 👧
❤2023r. -👧 -
Gabryśka nie biorę, ale przed zajściem w ciążę byłam w remisji. Przy nawrocie choroby dostaje silne sterydy więc o tak podejrzewam, że w ciąży nie mogłabym ich brać.
Ja ruchy czuję już wyraźnie od kilku dni a gdzieś od 15-16 TC czułam takie delikatne przelewanie ale tylko kiedy maksymalnie się wyciszyłam -
Obecnie 16t2d i póki co ruchów nie czuję, ale pamiętam, że w pierwszej ciąży dopiero ok 18tc poczułam coś więcej niż lekkie przelewanie, więc cierpliwie czekam🙂
Ja coś dzisiaj od rana mam bóle podbrzusza, takie miesiączkowe... i już stresik się wkrada, co się dzieje😐