X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAŹDZIERNIK 2023
Odpowiedz

PAŹDZIERNIK 2023

Oceń ten wątek:
  • Praskovia Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2023, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też bardzo gratuluję wizyt!

Asiek, jeśli czujesz się spokojna i dobrze z tą decyzją, to oznacza, że to jest najlepsza decyzja dla Was. Ja też nie robiłam pappy w pierwszej ciąży, bo lekarz mi nawet nie wspomniał o takim badaniu, a teraz już sama podjęłam decyzję przed prenatalnym, że nie chcę, bo bałam się właśnie, że to wprowadzi tylko niepotrzebny niepokój w razie „nieidealnych” wyników. Jeśli Twój lekarz sam proponuje, żeby skupić się na usg, to masz pewność, że bedzie do tego podchodził rzetelnie i z uwagą. A co do łożyska to świetna wiadomość! Oby tak dalej! ☺️

Kropka, mojej przyjaciółce trzech (!) różnych ginekologów mówiło, że będzie dziewczynka, jeden nawet w 22tyg. pokazywał na ekranie „szparę sromową”, aż tu nagle w 24tc okazało się, że bez wątpienia chłopiec. Tak więc wszystko jest możliwe. 🤪 Na razie wpisuję Ci dziewczynkę, najwyżej będziemy zmieniać. 😉

👦🏻 26.10.2021

👶🏻 02.10.2023

preg.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2023, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiek, ja mam podobnie jak Praskovia. Też po rozmowie z lekarzem, stwierdziliśmy z mężem że nie robimy Pappy, tylko bazujemy na USG. I tak było w poprzedniej ciąży i teraz też. Moje lekarz, też powiedział, że to dużo statystyk które wprowadzają niepokój. A USG już w dzisiejszych czasach na prawdę dobre jest. Wiadomo zawsze może coś się zdarzyć i czujne oko nie wykryć wszystkiego. Ale to samo z badaniem ryzyko małe wyjdzie, a dziecko może być chore. Także jak to była Wasza decyzja przemyślana i tak była dobrą decyzją. Tak jak i dziewczyn ktore robiły Nifty itd.

Właśnie znam parę takich przypadków 😛 a z córką było od początku od 12 tygodnia że to dziewczynka. A tutaj na prenatalnych nic nie widać. Dziś też się namęczył żeby znaleźć więc daje szanse do prenatalnych 🤣 ale oczywiście przeczucia i stan faktyczny nie zawsze muszą sie zgadzać 😉

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    13.09.2023 2760 g, 52cm 💣
    age.png
  • Chantel1 Ekspertka

Wysłany: 26 kwietnia 2023, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie macie pomysły na imiona dla chłopców? Dla dziewczynki mam w sumie wybrane, ale męskie dramat nic mi nie przychodzi do glowy

Karolcia15031 lubi tę wiadomość

• Sara30 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2023, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas chłopiec miał być Tymon albo Olaf :) w domu mamy Emila :)

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    👩🏻🩷9 E 👦🏻🩵7,5 E 👧🏻🩷6 T 👶🏻 L:
    age.png

Szalona rodzina z 4 szalonych dzieci 🤪
    Szalona matka córki z niepełnosprawnościami 👻
  • MinnieMe Ekspertka

Wysłany: 26 kwietnia 2023, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas imie imie dla chlopca to ciekawy temat obecnie, bo na prenatalnych niby powiedzial ze wyglada na chlopca ale tez to bylo troche zgadywanie, bo malenstwo nie wspolpracowalo. Ale chyba moj maz sie juz przywiazal do tej mysli i juz na drugi dzien rzucil mi 4 imionami dla chlopca :D oczywiscie jego typy sa zuepnie inne niz moje:

Typy M.:
    Kuba
    Jedrzej
    Kazimierz
    Kornel

Moje:
    Gabriel
    Julian (to nam niestety odpadnie bo moja bliska kolezanka jest tez w ciazy i wybrali to imie wiec nie chcemy tutaj sie powtarzac w takim malym gronie)
    Hugo
    Florian

• Kropka6 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2023, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dla chłopca mieliśmy wybrane: Teodor ewentualnie Feliks (czyli szczęśliwy) i znam jednego Feliksa, ktory pewnie dobiega 90 i zawsze mu szczęście sprzyjało i był szczęśliwy i uśmiechnięty 😀

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2023, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MinnieMe wrote:
    U nas imie imie dla chlopca to ciekawy temat obecnie, bo na prenatalnych niby powiedzial ze wyglada na chlopca ale tez to bylo troche zgadywanie, bo malenstwo nie wspolpracowalo. Ale chyba moj maz sie juz przywiazal do tej mysli i juz na drugi dzien rzucil mi 4 imionami dla chlopca :D oczywiscie jego typy sa zuepnie inne niz moje:

Typy M.:
    Kuba
    Jedrzej
    Kazimierz
    Kornel

Moje:
    Gabriel
    Julian (to nam niestety odpadnie bo moja bliska kolezanka jest tez w ciazy i wybrali to imie wiec nie chcemy tutaj sie powtarzac w takim malym gronie)
    Hugo
    Florian

O to z typów Twojego męża mi się Jędrzej podoba 😛 a z Twoich Julian 🫣 w sumie i Florian też fajne

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2023, 12:05

MinnieMe lubi tę wiadomość

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2023, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio przeglądałam alfabetycznie imiona i na A zwróciłam uwagę na Anatol (Tolek), na B, C,D,E żadne. I doszłam do G, gdzie interesujące było tylko Gustaw. Ale mąż powiedział, żebym już nie wymyślała 😛
    A sam wybrał Teodora i kto tu wymyśla dziwne imiona 😀

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2023, 11:48

Praskovia lubi tę wiadomość

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Eskalopka Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2023, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My zrobiliśmy listę, a potem przepuściliśmy ją przez wyszukiwarkę imion z ostatnich 2 lat. Z tych które nam się podobały odpadł Tymoteusz, bo jest teraz jednym z popularniejszych. Potem na placu zabaw będzie 5 chłopców o tym samym imieniu ;P

Dla chłopca trudniej wybrać. Przynajmniej nam.
    Swoją drogą to że dane imię wydaje się dziwne w danym okresie nie oznacza, że za chwilę nie będzie bardzo popularne. Moje imię było bardzo mało popularne gdy byłam młodsza a teraz jest w top 5 (Emilia). Uwierzcie, że w latach 80 nie było Emilek

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2023, 12:23

Praskovia lubi tę wiadomość

• Praskovia Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2023, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas łatwiej będzie wybrać dla chłopca. Dla dziewczynki kompletnie nie mamy pomysłów. Mnie oprócz typowo słowiańskich imion podobają się też te niby stare, ale wracające do łask- Stefan, Jerzy, Gustaw (ale tu mnie odstrasza zdrobnienie). Jak byłam na studiach to właśnie bardzo podobało mi się imię Anatol, ale poprzedni właściciel domu, w którym mieszkamy miał tak na imię i był starym alkoholikiem, którego tu wszyscy pamiętają, więc słabo by było tak nazwać dziecko. Ale mówiono na niego Tola, a nie Tolek i to mi się bardzo bardzo podoba.

Z takich „normalnych”, bezpiecznych imion męskich to lubię Wiktor i Filip. A ostatnio też spojrzałam świeżym okiem na Sebastiana. 😁

👦🏻 26.10.2021

👶🏻 02.10.2023

preg.png
  • Czeremcha Koleżanka

Wysłany: 26 kwietnia 2023, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka. Wybaczcie milczenie. Podczytuje was codziennie, ale z pisaniem to zawsze czasu brak. U mnie na 70% chłopiec, można wpisać ma listę. Co do imienia, mąż wybiera i pewnie będzie Artur ( chyba że znajdzie inne imie dka poważnego gościa, jak stwierdził). Starszy syn to Tymon. Pielęgniarki w szpitalu odradzały, bo Tymony są bardzo niegrzeczne i miały rację. Do dnia dziejszego mi to mąż wypomina.

• Sara30 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2023, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Praskovia moja najmłodsza to Tola 😅

Eskalopka o to to! Moje imię 30 lat temu było ultra rzadkie i do dzisiaj nie znam żadnej kobiety o tym imieniu... Ale ostatnio na placu zabaw byłam z dziećmi i co rusz, jakiś facet wolał swoją córkę... Odwracalam się co 5 minut 🤣

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• MinnieMe Ekspertka

Wysłany: 26 kwietnia 2023, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To wyobrazcie sobie ze z moim imieniem (Hania) mialam super ciezko w dziecinstwie i dlugo mialam zal do mamy o to. W tamtym czasie nie bylo zadnych innych dziewczynek o tym imieniu a rowniesnicy postrzegali je jako 'wiejskie' i bylo mi po prostu przykro jako malej dziewczynce. Hanie kojarzyly sie tylko z Hanka Bielicka i Hanka Smoktunowicz w tamtym czasie a dla dzieci to po prsotu byly 'stare baby'.
    Takze z wlasnego doswiadczenie wiem, ze moje dziecko nie bedzie mialo super rzadkiego imienia, nawet jesli jest piekne staropolskie etc. (choc teraz to jest akurat w laskach od dluzszego czasu). Oczywiscie w druga strone tez nie chce przegiac - zeby bylo 5ta czy 5tym malym czlowiekiem o tym samym imieniu w klasie.

Sara - widzisz, czyli podobnie jak z moim, chociaz u mnie w szkole byla Sara ale chyba tez tylko jedna :)

A no i te zdrobnienia to tez dla mnie jeden z punktow wyboru. Jak M. zaproponowal Kornela to zapytalam jak go zdrobni. Gdy powiedzial ze Korek to sie postukalam w czolo :D ( chociaz zdrobnienie imienia Florian, ktore jest na mojej liscie tez mi sie nie podoba niestety...)

• Kropka6 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2023, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może Konstanty (Kostek) 😛 ? Wybór imienia to taki kosmos 🙈 a to do nazwiska nie pasuje, a to z kimś źle sie kojarzy. A to jakies przywary są.. mi się bardzo Feliks podoba, ale gryzie sie z nazwiskiem bo jest isk w nazwisku i trudno wymawiać. Chociaż i tak problem się rozwiązał. Bo bedzie Michalina 😛 i myślę, że to imię aż za bardzo popularne nie jest. Ale znane na tyle, że nie dziwne.
    A jeszcze zależy od regionu gdzie się mieszka. Jak np mojej przyjaciółki córka Florentyna. Dla mnie było nowością, tak w okolicach gdzie jej mąż pochodzi, to bardzo normalne imię w użytku. Tak samo u mnie z Feliksem. Co prawda to imię dziadków. Ale mojego taty chrzestny to Feliks. Albo tak samo jak Klemens (Klimek), u mnie w rodzinie w starszych pokoleniach występowało. Wiec z tymi imionami byłam obeznana.

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Mju Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2023, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My wybraliśmy Marcelinę, ale ciężko właśnie ze zdrobnieniem jakimś ładnym 😅
    Dla chłopca myśleliśmy o Teodorze. Mi się też Nikodem podoba, ale jak na razie wszyscy mówią o dziewczynce, więc już przestałam o męskich myśleć.

age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2023, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MinnieMe z tym, że ja nie mam na imię Sara 😅😅😅 a Paula. nie Paulina tylko Paula. do dzisiaj wkurza mnie, jak ktoś używa Paulina zamiennie 😅 i nigdy nie lubiłam swojego imienia.

Co do zdrobnień to tak, ja na to też patrzę. Np Jan. Podoba mi się Jan, Janek, Jasiek ale już Jaś nie 🤷🏻‍♀️ mój mąż dla małej chciał Inge ale jak doszliśmy do etapu "zdrobnij to", to też zrezygnował 😅

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• GrubAsia Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2023, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas będzie Konstanty, imie wybrane już przed pierwszą ciąża, ale wtedy urodził nam się córeczka 😊 mi podobają się imiona dość dlgie , które mają dużo możliwości zdrobnień, ale jednak brzmią w miarę poważnie w dorosłym życiu 😉

Kropka6 lubi tę wiadomość

age.png

"Szczęście to nie tylko to, co los daje, ale i to, czego nie zabiera"

3 ivf, 4 transfer: ❤️wymarzona córeczka 27.01.2021r.
    Starania o rodzeństwo od 07.2021 kolejne 4 procedury ivf , kolejne 7 nieudanych transferów
    03.05.2022r 💔 10t.c.
    2 miesiące odpoczynku i :
    04.02.2023 - || naturalny cud
    11+0 Nifty pro - niskie ryzyka, chłopiec 🩵
    12+6 mały człowiek ma juz 6.1cm 🥰
    18+0 225g akrobaty 🥹
    23+0 559g połówkowe 🤩
    28+6 1330g bobaska,
    31+0 1620g 🥰 III prenatalne,miednicowo położony
    33+6 2550g fiknął głową w dół 🫣
    36+1 3060g małego gigantka🥹
    37+0 3300g
    39+1 cc- 3780g, 58cm pięknego chłopca 🩵
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2023, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mju wrote:
    My wybraliśmy Marcelinę, ale ciężko właśnie ze zdrobnieniem jakimś ładnym 😅
    Dla chłopca myśleliśmy o Teodorze. Mi się też Nikodem podoba, ale jak na razie wszyscy mówią o dziewczynce, więc już przestałam o męskich myśleć.

Moja córka to Marcelina właśnie. I w sumie to nie skracamy, jedynie zdrabniamy Marcelinka ewentualnie Marcysia, mąż czasem Marcyś. Ale ja używam Marcelina. Marcelinka. Ale nie toleruje Marcela 🤮

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • 3 ciążą Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2023, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka6 wrote:
    Moja córka to Marcelina właśnie. I w sumie to nie skracamy, jedynie zdrabniamy Marcelinka ewentualnie Marcysia, mąż czasem Marcyś. Ale ja używam Marcelina. Marcelinka. Ale nie toleruje Marcela 🤮

Mama dokładnie tak samo.

Nawet moja Marcelinka nie lubi jak ktoś do niej mówi Marcela :-)

Córka 2015r. Córka 2018r. Styczeń 2022r. Ciąża pozamaciczna (usunięcie jajowodu) Wrzesień 2022r. poronienie
    age.png
  • MalgosiaKmK Ekspertka

Wysłany: 26 kwietnia 2023, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eskalopka wrote:
    My zrobiliśmy listę, a potem przepuściliśmy ją przez wyszukiwarkę imion z ostatnich 2 lat. Z tych które nam się podobały odpadł Tymoteusz, bo jest teraz jednym z popularniejszych. Potem na placu zabaw będzie 5 chłopców o tym samym imieniu ;P

Dla chłopca trudniej wybrać. Przynajmniej nam.
    Swoją drogą to że dane imię wydaje się dziwne w danym okresie nie oznacza, że za chwilę nie będzie bardzo popularne. Moje imię było bardzo mało popularne gdy byłam młodsza a teraz jest w top 5 (Emilia). Uwierzcie, że w latach 80 nie było Emilek

Nasz synek ma na imię Tymoteusz (mówimy Tymuś, Tysiu, Tymciu). W przedszkolu jest 1 Tymoteusz.
    Teraz jeszcze nie wiemy, czy bedzie chłopiec czy dziewczynka ale dla chłopca podoba mi się Gabryś i Nikodem (Nikoś).
    Dla dziewczynki Zuzia.

04.11.2015 cp (8tc) Aniołek
    14.02.2017 synek 💙
    age.png

age.png

29.10.2023 Julcia🩷
‹‹ 81 82 83 84 85 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ