Październik 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Co do szczepionek polecam https://lubimyczytac.pl/ksiazka/310701/szczepionki-nie-daj-sie-zwariowac
Ja szczepiłam szczepionkami tymi 6w1 i 5w1 więc kalendarz szczepień wtedy się różnił od tego podstawowego. 5 lat temu to też były szczepionki płatne, nie orientowałam się jak jest teraz.
Córkę szczepiłam przeciwko pneumokokom ale też meningokokom. Meningokoki rozwijają się bardzo szybko i są mega groźne.
No i też na rotawirusy.
Co do kąpania. Też planuje pierwszą kąpiel w domu dopiero a w szpitalu delikatnie wacikiem z wodą. -
Cezarowa wrote:
Dziewczyny wam też tak czas szybko "biegnie" ? Myślałam, że jak będę w ciąży to zrobię mnóstwo rzeczy, bo przecież to tyle miesięcy. A tu klops xD...
O tak, ja jestem przerażona a jak zastraszajacym tempie leci mi czas. W lipcu idę na zwolnienie więc chce poświęcić te kilka pozostałych tyg dla siebie. W sierpniu mam remont, przeprowadzkę i zamknięte przedszkole 🙈 i wrzesień planuje poświęcić na szykowanie się na poród, wyprawkę itd. Chociaż nachodzą mnie ataki paniki jak się czasami zorientuje że czegoś nie mam i kompletnie o tym nie pomyślałam 😂 -
Ja już po wizycie, Laura ma 1kg😁
Ułożyła się miednicowo i lekarz powiedział, że jak tak zostanie to jest to wskazanie do cesarki, ale na Polnej w 37ym tygodniu można dziecko obrócić. Osobiście nie poleca cesarki bo to uszkodzenie macicy na całe życie i każda kolejna ciąża to jakieś wieksze zagrożenie, a po naturalnym jak sie pierwszy poród przetrwa to kolejne ponoć lepsze są.
Nad tym to sie jeszcze zastanowię.
Pytałam o szczepienie i doktor powiedział, że bardzo poleca aby na pewno wykonać na krztusiec w ciąży. Na grype to według niego większa reklama niż coś faktycznie wskazanego, a na RSV to do własnego przemyślenia czy się chce robić bo to droga szczepionka. Mówi, że na krztusiec mogłabym już teraz pomału robić.
I dał mi skierowanie na obciążenie glukozą bo moja prowadząca jakoś nie bardzo chętna by mi dać, a powinnam już to obciążenie robić (do 28ego tyg).
Edit:
Aha, ja w szpitalu dziecka nie chcę aby kąpano, tylko w domu. Nie będę jakos rygorystycznie, że 2 tygodnie dziecka nie będę myć, ale np 5 dni po porodzie myślę, że już jest ok. Jeszcze poczytam na ten temat sobie i na spokojnie pomyślę😜 Ale w szpitalu absolutnie nie pozwolę im na kąpanie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca, 16:00
merry_merry, Nicole123, Mila25, Katka123, nutella_, Yggy, Tajlandia22, sernik_z_rodzynkami, Neta, strzyga, Zaczarowan, Nejt, świtezianka lubią tę wiadomość
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
MTHFR A1298C - A/C hetero
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
07.02 - USG (2,5tyg leżeć, bo pęcherzyk nisko ułożony)
24.02 - CRL 8,3mm bobasa + mikroserduszko❤️
11.03 - CRL 2,75cm i serce 175😍
Wyniki Nifty, niskie ryzyka, córcia Laura👶🏻🩷
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
19.04 - CRL 9,5cm, ⚖️160g
02.05 - wyczułam pierwsze ruchy👣❤️
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
04.06 - 513g⚖️
13.06 - 714g ⚖️
17.06 - 40cm dłuugiego dzieciaczka🤯🤭❤️
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
24.07 - 1720g⚖️
08.08 - 2200g⚖️
12.08 - 2600g ⚖️
27.08 - 2800g⚖️
02.09 - 3140g⚖️
09.09 - 3600g⚖️
17.09 - szpital, 3800g⚖️
20.09 - cesarka, 3510g Szczęścia❤️
-
Też dostałam skierowanie na obciążenie glukozą i się zapisałam na 12.07. Oprócz tego morfologia i pakiet tarczycowy z przeciwciałami więc nie wiem ile tej krwi mi pobiorą 😅
Na krztusiec na pewno będę chciała się zaszczepić teraz i dziecko też pewnie będę szczepić zgodnie z kalendarzem. Moja mała trochę młodsza niż Laura ale waży póki co trochę ponad 600 g.Hera098 lubi tę wiadomość
-
Neta ja zauważyłam dopiero od wczoraj pojedyncze krople siary mi lecą, ale pamiętam że we wcześniejszej ciąży też budziłam się z całą mokrą koszula. Wtedy używałam wkładek i tyle, ewentualnie można luźniejszy sportowy biustonosz żeby się trzymały. Jak pisały dziewczyny, niektórym kobietom do porodu nawet nie pocieknie kropelka.
Co do kąpieli to moje dzieci jak się rodziły to były kąpane. Syna zabrały położne, wtedy nie zostawiali dzieci przy matce 24h/7 a córkę umyła moja ciocia jak mnie tego samego dnia odwiedziła ale to też tylko przepłukała wodą i to już było przy mnie, tak samo zresztą jak wszystkie badania i szczepienia. Teraz chyba się zdecyduję na kąpiel dopiero w domu.
Jeśli chodzi o szczepienia to tak jak Espoir biorę darmowe i szczepie wg kalendarza szczepień. Jak kiedyś pisałam jestem twarda sztuka i oczywiście wzruszam się przy różnych tematach, ale nie rozklejam jednym kłuciem czy badaniem. Zresztą różne rzeczy nas czekają i mogą spotkac. Córka w dzieciństwie miała pobieraną krew praktycznie co miesiąc musiałam być twarda, bo to ja z Nią na badania chodziłam innego wyjścia nie było.
Hera super, że już po wizycie i że wszystko ok! Dziecko tak naprawdę może się obrócić w ostatnich tygodniach. Laura nie ma już za ciasno? -
Moja mała gdy sie urodziła była kąpana od razu obligatoryjnie - przez zielone wody płodowe. Teraz na Zaspie w Gdańsku nie kąpią maluszków z tego co wyczytałam. Szczepienia na pewno zrobię równiż jak z pierworodną, zgodnie z kalendarzem plus dodatkowe 6w1 itp, aby tylko chronić dzieciątko. Zresztą ostatnio szczpiłam córkę na HPV gardasilem, a tyle historii się wcześniej nasluchałam…że i ją zwątpiłam. Wszystko jest ok po szczepieniu a konsultowałam to nawet z immunologiem, docentem Paśnikiem. Bardziej martwi mnie covid który podobni nasila się znowu.1 IVF 2009,☀️ córka, poród SN, o czasie, KP;
7 IVF, 14 FET 2024
6 dniowa blastocysta:
5 dpt cień II bhcg 12,7
7 dpt słabe II a bhcg 101
9 dpt bhcg 305
13 dpt bhcg 1505
Nifty: prawidłowy, dziewczynka
☀️jest z nami córcia, 55 cm, 3240 g, 10 pkt, 38+4, poród SN po indukcji, KP -
Hera, tak jak Vam pisała - dziecko samo z siebie nawet w dzień porodu jeszcze może się obrócić, także Laura ma na to jeszcze mnóstwo czasu tak samo to, że moja Gabi jest teraz główkowo nie znaczy, że już tak zostanie. Poza tym robienie różnych ćwiczeń też pomaga dziecku odpowiednio się ułożyć 😊
Vam lubi tę wiadomość
-
Hej Wam,
Melduję się po wizycie synek waży 1 kg, na usg był ułożony głowa do dołu pani doktor mówi, że być może tak już zostanie nadal większy o jakiś tydzień niż wynika z OM.
I to by było tyle jeśli chodzi o plusy, bo póki co glukoza na czczo u mnie rozjechana na maxa, nie jestem w stanie jej okiełznać insuliną, a biorę na noc naprawde dużo. jutro mam diabetologa, który może włączy mi jeszcze insuliną dzienną, bo po posiłkach też jest kosmos... poza tym wyszła mi zakrzepica, więc rozpoczynam terapię heparynową a oprócz tego rozeszły mi się mięśnie proste brzucha, w związku z czym czeka mnie tejpowanie. Ciąża mnie dojeżdża jak huragan Beryl :p
Poza tym łączę się w bólu z tymi, które mają remont,u nas miało być tylko delikatnie tylko odświeżenie ścian, a im dalej w las tym więcej drzew...
Zostało mi tylko prosić o cierpliwość, bo jak dostanę więcej siły to rozniosę wszystko i wszystkich 🤬Neta, Vam, Hera098 lubią tę wiadomość
-
Nejt wrote:Hej Wam,
Melduję się po wizycie synek waży 1 kg, na usg był ułożony głowa do dołu pani doktor mówi, że być może tak już zostanie nadal większy o jakiś tydzień niż wynika z OM.
I to by było tyle jeśli chodzi o plusy, bo póki co glukoza na czczo u mnie rozjechana na maxa, nie jestem w stanie jej okiełznać insuliną, a biorę na noc naprawde dużo. jutro mam diabetologa, który może włączy mi jeszcze insuliną dzienną, bo po posiłkach też jest kosmos... poza tym wyszła mi zakrzepica, więc rozpoczynam terapię heparynową a oprócz tego rozeszły mi się mięśnie proste brzucha, w związku z czym czeka mnie tejpowanie. Ciąża mnie dojeżdża jak huragan Beryl :p
Poza tym łączę się w bólu z tymi, które mają remont,u nas miało być tylko delikatnie tylko odświeżenie ścian, a im dalej w las tym więcej drzew...
Zostało mi tylko prosić o cierpliwość, bo jak dostanę więcej siły to rozniosę wszystko i wszystkich 🤬Nejt lubi tę wiadomość
-
Hera i Nejt ekstra że Wasze szczęścia ważą już cały kilogram 😁♥️
Nejt to nieciekawie że ta ciąża ta mocno daje o sobie znać na Twoje ciało ale mam nadzieję że pod dobrą opieką wszystko się unormuje 🤞🏼
Jeśli chodzi o moją siarę to dałam sobie wkładki laktacyjne ale akurat dziś już nic nie wypływa albo takie małe kropelki. Zobaczę jak będzie w nocy.
Ja na krztusiec też będę się szczepić, w ogóle mój ginekolog zachęcał by całą rodzina się zaszczepiła.
Ale wie że w Polsce to nie jest popularne więc dobrze żebyśmy się chociaż z mężem zaszczepili. I dał nam receptę na dwie szczepionki.
Na III prenatalne na pewno idę, mam na 29 lipca. Ale też będzie mi je robił mój ginekolog, więc i dla niego i dla mnie to była formalność że te badanie 3 trymestru będziemy robić.Nejt lubi tę wiadomość
93'
AMH - wrzesień 0,9 styczeń 0,66
PAI-1 -> heparyna
10.02.2024 ⏸️ - beta 308, prog. 36,8
28.02.2024 - CRL 1 i bijące ❤️
NIFTY - zdrowa dziewczynka 🩷
04.04- I prenatalne - wszystko dobrze, CRL 5,7 cm
29.05 - połówkowe - 334 g
30.07 - III prenatalne - 1369 g
27.08 - 33 tc - 1900 g
11.09. - 35+1 tc - 2270 g
25.09. - 37+1 tc - 2650 g
24.10. - 41 tc - 3110 g Alicja 🩷
-
Ja Kacperka szczepilam 6w1, podobno są najbezpieczniejsze dla maluchów. Meningokoki też mamy zaliczone i ospę, to z tych dodatkowych. 6w1 są płatne ale dużo mniej inwazyjne niż na NFZ. Myśmy mieli za darmo ze względu na niską masę urodzeniową ale osobiście wybiorę te gdy Nikodem się urodzi 🙂 my również idziemy na 3 prenatalne, lepiej zajrzeć co u bobasa, zwłaszcza że ocenie będą poddawane też przepływy i łożysko ,🙂
mewa, Kasiap899 lubią tę wiadomość
🧑 1985 🧒 1980
Czerwiec 2022 piękny chłopiec, 10 apgar
Marzec 2023 🫄
Kwiecień 2023 💔
15.02 6.5mm dziecka 😍 bije serduszko
21.02 8.2mm bije ❤️
05.03 28.2mm bije ❤️ rusza głową i rączkami 😍
26.03 badanie prenatalne, dzidzia zdrowa, 5.8cm, mamy chłopczyka 🙂 niskie ryzyka 💪
17.04 poczułam pierwszy raz twoje ruchy ❤️
28.05 synek 20cm i 413g, idealny ❤️
13.06 waga 540g 🙂
01.08 Nikodem waży 1525 gr zdrowy ❤️
14.08 szpital i patologia ciąż, wszystko jest dobrze podobno ważysz 2234 🙂
-
Ja tez ide na 3 prenatalne, a co do szczepien to przyznam ze jestem jeszcze totalnie zielona w tym temacie. Musze sie doedukowac 😁 Gratulacje przekroczenia pierwszego kilograma Dziewczyny 🥰
Powiedzcie prosze jakie ciuszki bierzecie/bralyscie do szpitala i ile?
Na stronie mojego szpitala jest napisane 5 szt body i 3 szt spioszkow lub pajacykow.
Czy to oznacza ze maluszki sa glownie w samym body? Czy na body zakladamy spioszek (dwie warstwy)? Czy myslicie ze moze byc to zestaw body i spodenki? Ile razy przebiera sie takiego maluszka podczas standardowego pobytu? Czy wziac 3 komplety na rozmiar 50, 56 i 62 czyli az 9 czy jakos szacujecie przed pojechaniem do szpitala i bierzecie tylko jeden rozmiar? 🙈
Dodatkowo moj szpital wymaga az 10 pieluszek tetrowych - czy az tyle sie przydaje?[
’95 🙎🏼♀️
30.01 ⏸️
31.01 173 beta HCG
7.02 2582 beta HCG
15.02 6+2 CRL 4 mm fasolki z bijącym serduszkiem 💓
12.03 10+0 CRL 3.14 cm maluszka
29.03 12+3 I badanie prenatalne 🩺 CRL 6.20 cm wstępnie chłopczyk 👶🏼
15.04 15+0 CRL 10.90 cm 119g 💙 Julian
31.05 21+4 II badanie prenatalne 🩺 530g 🧸
26.07 29+4 III badanie prenatalne 🩺 1702g dużego synka 🩵
11.08 31+6 kontrola na IP 2300g 🫶🏽
12.09 36+3 ostatnia wizyta 2950g 🩺
merry_merry wrote:Ja tez ide na 3 prenatalne, a co do szczepien to przyznam ze jestem jeszcze totalnie zielona w tym temacie. Musze sie doedukowac 😁 Gratulacje przekroczenia pierwszego kilograma Dziewczyny 🥰
Powiedzcie prosze jakie ciuszki bierzecie/bralyscie do szpitala i ile?
Na stronie mojego szpitala jest napisane 5 szt body i 3 szt spioszkow lub pajacykow.
Czy to oznacza ze maluszki sa glownie w samym body? Czy na body zakladamy spioszek (dwie warstwy)? Czy myslicie ze moze byc to zestaw body i spodenki? Ile razy przebiera sie takiego maluszka podczas standardowego pobytu? Czy wziac 3 komplety na rozmiar 50, 56 i 62 czyli az 9 czy jakos szacujecie przed pojechaniem do szpitala i bierzecie tylko jeden rozmiar? 🙈
Dodatkowo moj szpital wymaga az 10 pieluszek tetrowych - czy az tyle sie przydaje?Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca, 20:28
-
To są tylko podpowiedzi, nie wymóg, nikt Wam tego sprawdzać nie będzie. Jedno wiem, trzeba kilka ubranek wsiąść na pewno na zmianę, ja pamiętam że Kacperka często musiałam przebierać. Nie wiem jak w szpitalu będzie czy ciepło czy zimno więc kocyk biorę na pewno i rożek.🧑 1985 🧒 1980
Czerwiec 2022 piękny chłopiec, 10 apgar
Marzec 2023 🫄
Kwiecień 2023 💔
15.02 6.5mm dziecka 😍 bije serduszko
21.02 8.2mm bije ❤️
05.03 28.2mm bije ❤️ rusza głową i rączkami 😍
26.03 badanie prenatalne, dzidzia zdrowa, 5.8cm, mamy chłopczyka 🙂 niskie ryzyka 💪
17.04 poczułam pierwszy raz twoje ruchy ❤️
28.05 synek 20cm i 413g, idealny ❤️
13.06 waga 540g 🙂
01.08 Nikodem waży 1525 gr zdrowy ❤️
14.08 szpital i patologia ciąż, wszystko jest dobrze podobno ważysz 2234 🙂
-
Tajlandia22 wrote:Ostatnio czytałam, że lepiej sobie odpuścić takie właśnie różne futrzaste czy inne ozdobne laczki do szpitala, bo są one bardzo niehigieniczne. W futerku może zebrać się sporo szpitalach bakcyli, które potem przeniesiesz do domu. Poza tym przy porodzie czy w pierwszych dobach połogu łatwo o jakieś ubrudzenia - z gumowych laczków łatwiej je zmyć 😅
A dodatkowo po porodzie ma się spuchnięte nogi i stopy podobno, więc lepiej takie bardziej rozciągliwe klapki. Tak słyszałam od położnej -
Dziewczyny, cieszę się, że wszystko dobrze u Waszych maluszków! A jakie duże już.. kilogram szczęścia ❤️❤️
My planujemy wykąpać synka kilka dni po urodzeniu, już sami w domku Czytałam, że ta maź płodowa jest bardzo istotna dla noworodka 😊Nejt, Hera098 lubią tę wiadomość
-
tetrówki się przydają nie tylko na ulane mleko, ale też podczas ważenia dziecka się kładzie na wagę, żeby nie było mu zimno jak jest golutki więc może po to liczą aż tyle? 🙂
mój Bartek tak ulewal, że brudził około 5 dziennie, za to pozostali nie brudzili wcale i ja sobie używałam, żeby zatamować mleko jak mi ciekło z drugiego cycka podczas karmienia 🤪💛 12.2015 🧒
🧡 09.2017 🧒
❤️ 05.2019 🧒
💜 06.2021 🧒
🩵 12.2022 🧒
🩷 10.2024 👧 -
Wiecie jeszcze jakie mam rozkminy? Czy z 2 dzieci to jest dużo więcej pracy niż z jednym czy to w sumie to samo? Dziewczyny które mają już co najmniej 2 miałyście jakieś ciężkie momenty po pojawieniu się kolejnego dziecka? Albo macie jakieś sprawdzone patenty na ogarnianie życia? 🙈
-
dla mnie najgorzej było z jednym, bo wtedy to ja musiałam non stop zabawiać dziecko.
przy dwójce było mi łatwiej po pierwszych tygodniach, bo mniejsze dziecko wpatrywało się w starsze jak zaczarowane.
potem już było z górki, bo prócz zmiany pieluchy i nakarmienia to mnie te dzieci nie potrzebują, bo w domu tyle się dzieje, że na mnie uwagi nie zwracają 🤪Hera098, mewa, nutella_, Zaczarowan, Katka123, Vam lubią tę wiadomość
💛 12.2015 🧒
🧡 09.2017 🧒
❤️ 05.2019 🧒
💜 06.2021 🧒
🩵 12.2022 🧒
🩷 10.2024 👧