Październik 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Yggy, ja też w różnych proporcjach karmię kpi i mm, przy czym stopniowo wyciszam laktacje. Laurę przystawiam tylko dla uspokojenia, kiedy domaga się cycka.
Mi się wydaje, że jesteśmy już po skoku rozwojowym z Laurą😛 Było super ciężko, ale ostatnie 3 dni lżej, a wczoraj to jakaś bajka i niech trwa🙏🏻
Neta, gratulacje 😍 Ale słodziak powiększył naszą forumową rodzinke🤩
Vam, u nas młoda rządzi całym domem, rytmem dobowym i planem dnia, także wiem o co chodzi😂
Ine, biedna, trzymam kciuki😔🫂 Dasz radę! Lub już dałaś, a my jeszcze nie wiemy🤪
Kasia111- ale cholernie ciężko czyta się jakie miałyście bóle przy porodzie sn :c Jesteście wszystkie mega bohaterkami!❤️
Eeemakarena - Jejku, super że się odezwalas🥹 Tak mi się płakać teraz chce jak przeczytałam wiadomość od Ciebie, ale to ze wzruszenia i ze współczucia równocześnie... Pamiętam Twoją historię. Cieszę się, że udało się ponownie i trzymam kciuki, aby tym razem skończyło się ukochanym wyczekanym dzidziusiem w ramionach❤️ Pisz do nas😊 Chcemy wszystko wiedzieć 😚
Mewa, ja mam te buteleczki Hipp bio combiotic i dokupione do nich jednorazowe smoczki, i to właśnie jest wrazie awarii na dworze😄 Ale narazie udaje nam się wszystko tak rozplanować, aby być z powrotem w domu na czas karmienia😊
U nas Laura też się drze na spacerach.. Muszę ją wyjąć, przytulić, uspokoić i potem można ją włożyć z powrotem i praktycznie do samego końca spaceru jest aniołkiem. Tylko w zimę mi to nie będzie odpowiadało, aby dziecko z wózka wyjmować. Nie chcę aby się przeziębiła.. No ale jak trzeba będzie przytulić, ukołysać, nakarmić, no to nie ma wyboru. Może jakiś kocyk zawsze mieć pod ręką na taką ewentualność. Ja dzisiaj miałam i ją nim okryłam jak wyjęłam z wózka na uspokojenie😜
A tutaj przyszedł do mnie album i jest fantastyczny🤩
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października, 15:33
Vam, Neta, TynciaQ94, ms, mewa, Zaczarowan, sundari86, Kasiap899, Nejt, nutella_, merry_merry, _ine, Apka, strzyga , Yggy, cynamon, Miphuhiz, Malutka 35, Olaura lubią tę wiadomość
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
MTHFR A1298C - A/C hetero
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
07.02 - USG (2,5tyg leżeć, bo pęcherzyk nisko ułożony)
24.02 - CRL 8,3mm bobasa + mikroserduszko❤️
11.03 - CRL 2,75cm i serce 175😍
Wyniki Nifty, niskie ryzyka, córcia Laura👶🏻🩷
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
19.04 - CRL 9,5cm, ⚖️160g
02.05 - wyczułam pierwsze ruchy👣❤️
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
04.06 - 513g⚖️
13.06 - 714g ⚖️
17.06 - 40cm dłuugiego dzieciaczka🤯🤭❤️
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
24.07 - 1720g⚖️
08.08 - 2200g⚖️
12.08 - 2600g ⚖️
27.08 - 2800g⚖️
02.09 - 3140g⚖️
09.09 - 3600g⚖️
17.09 - szpital, 3800g⚖️
20.09 - cesarka, 3510g Szczęścia❤️
-
Hera, ale u Was ciepło!
https://zapodaj.net/plik-ymCtrJL5o7[/url]
U nas mimo, że jednak wyszło słońce to tylko 6 stopni i nieprzyjemny wiatr... Młoda wygląda jak Eskimos, chociaż ten misiowy kombinezon wbrew pozorom nie jest jakiś mega gorący.
I piękny album, pewnie już pisałaś, ale skąd zamawiałaś?TynciaQ94, Hera098, ms, Zaczarowan, sundari86, Kasiap899, Nejt, nutella_, merry_merry, strzyga , Malutka 35, Olaura lubią tę wiadomość
-
U nas też cieplutko! W sumie my z Herą to w stosunkowo podobnym regionie mieszkamy 😅 my dzisiaj na spacerku miałyśmy atak kupy i nawet przebrałam ją na dworze w pięknym słonku 😂
https://zapodaj.net/plik-2268PgQSSAVam, Zaczarowan, sundari86, Kasiap899, Hera098, Nejt, nutella_, merry_merry, strzyga , Kasia111, Olaura lubią tę wiadomość
-
Ale fajnie się patrzy na dzieci w wózkach😊 Zawsze jestem ciekawa co tam w środku wkładacie do wózka😝
Vam, album z tej strony:
https://erli.pl/produkt/album-na-zdjecia-wsuwane-dla-dziecka-300-zdjec-10x15-nadruk-boho,156704711
Będę dzisiaj do niego wsuwać foteczki to dam znać jak się sprawdza. Narazie z wyglądu itp petarda😜 Tam są albumy pt "mój pierwszy rok" czy coś takiego - to ja nawet nie planowałam brać, bo ja Laurze strzelam tyle zdjęć, że jak teraz wydrukowałam te najpiękniejsze to wyszło mi 62 fotki, a album jest na 300 fot, więc ten album to starczy tylko na jej pierwsze 3 miechy😂
Strzyga, pytałaś mnie jak tam wyciszanie laktacji. Narazke nic szczególnego nie robię. Nie odciągam w nocy chyba że już bolą piersi i nie daję Laurze jeść z piersi- dostaje cycka tylko wtedy jak potrzebuje się uspokoić / potrzebuje bliskości. Nie będę jej tego zabraniać i mi też to się podoba bardzo. Kocham patrzeć jak zasypia przy piersi❤️ Wiem, że to nakręca laktacje, ale to ok 2/3 sytuację w ciągu dnia i trwają 5-10min. Herbatek z szałwii jeszcze nie piję, ale może jutro sobie kupię, zobaczymy. Dla mnie najważniejsze, że nie wiszę ciągle na laktatorze. Odciągam tylko wtedy jak czuję jak mi piersi pływają i tylko do uczucia ulgi. To ok 3, max 4 odciągnięcia w dzień. Zapisuje sobie ile Laura ma jeszcze mojego mleka i wychodzi ok 150-240ml dziennie (zależy od dnia - raz mniej, raz więcej) i mnie to bardzo cieszy. Laura to duży łasuch i je już ok 800ml dziennie, a dzisiaj to już przechodzi samą siebie, aż pytałam położnej czy to normalne, i położna mówi abym zwiększyła jej dawkę bo ona rośnie a ja od 2 tyg wciskam jej 120ml na karmienie. Teraz 150-170ml dostawać będzie, czyli ok 900-950ml😬 Tyle to moje cycki chyba by nie wyprodukowały nigdy😂
Dzisiaj uznałam, że fajnie jakby chociaż raz dziennie dostawała choćby trochę mojego mleka więc chcę jedno z odciągań poświęcić do zamrożenia i jak już laktacją totalnie mi wyhamuje to fajnie jakby z 30 woreczków mleka było i raz dziennie dawać jej po woreczku mojego mleka, czyli na miesiąc by było. Czy się uda plan, to zobaczymy 😛Vam, Zaczarowan, strzyga lubią tę wiadomość
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
04.06 - 513g⚖️
13.06 - 714g ⚖️
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
24.07 - 1720g⚖️
08.08 - 2200g⚖️
12.08 - 2600g ⚖️
27.08 - 2800g⚖️
02.09 - 3140g⚖️
09.09 - 3600g⚖️
17.09 - szpital, 3800g⚖️
-
@Neta brawo!! Gratuluję i cieszcie się tym 💚
@Kasia dzięki za opis… ale dlaczego Cie tak długo trzymali na przedporodowej a potem chaos w domu narodzin? Wszystkie porodówki były zajęte, że Ty tam nie mogłaś?
@emakarena ależ się cieszę! Zobaczysz jak szybko zlecą kolejne miesiące i ani się obejrzysz będziesz tuliła maluszka 😍
Dzięki dziewczyny za Wasze kciuki! Niestety my wciąż nierozpakowani. O 14 wyciągnęli mi balonik, nie chciałam oksytocyny, czekam do jutra rana na ponowne badanie szyjki i decyzje co dalej (kolejny balonik albo oksy). Po koszmarnej nocy skurcze się wyciszyły i dzień był spokojny. Będę dawać znać!Hera098, TynciaQ94, Zaczarowan, nutella_, strzyga , Vam lubią tę wiadomość
-
TynciaQ94 wrote:Kto jeszcze nie urodził? Tylko ja? 😣
Ja 😣
Pamiętam jak Espoir się martwiła, że zostanie ostatnia 😂 U mnie się nic nie zapowiada na to żeby Emilka wyszła po dobroci więc w poniedziałek szpital, będzie już 40+6. Mam nadzieję, że będą mi odrazu wywoływać a nie zostawią na obserwacji 😵💫
Gratulacje dla najświeższych mam 🥳
Emakarena ale super, że się pokazałaś i podzieliłaś z nami dobrymi wieściami. 3mam kciuki, odzywaj się czasem 😊
Ogólnie ciągle sikam ostatnio, bardzo mi naciska na pęcherz. Wcześniej tak nie miałam więc współczuję tym z Was które się męczyłyście z tym przez większość ciąży.
Hera śliczny ten albumik 😍
Hera098, TynciaQ94 lubią tę wiadomość
-
Piękne zdjęcia ze spacerów Jutro pokażę wam Kacperka..
Jejku, dziewczyny! Co miałam za wieczór! 😂 - dziecko dopiero mi śpi od przed 18:00.. Kacper walczył z kupą.. wleciał Espumisan i po jakimś czasie 50ml wody przegotowanej.. no ale jak już poszło z brzuszka, to na całego 😂 wszystko obsrane! i mąż obsikany 😂
Powiem wam , że tak się upociłam przez te kilka godzin, że sauna to się chowa 😂
Mi dziś przyszedł ekspres do MM i uważam, że są to najlepiej zainwestowane trzy stówy w życiu.. mleko zrobione w minutę także jaka jakaś pierworódka boi się, że nie ogarnie jak zostanie już sama w domu, to bardzo polecam! Ja już dziś sama działałam, mąż ogarnął zakupy..
https://zapodaj.net/plik-ByVPpVCaQS
ms, Hera098, Kasiap899 lubią tę wiadomość
-
Cześć 🙋♀️
Gratuluję wszystkim mamą, ale się u was działo 💋 widzę mnóstwo dzieci już na tym świecie, gratuluję, zazdroszczę normalności i trzymam kciuki za spokojne macierzyństwo, do mam które mają ten wielki dzień przed sobą, powodzenia my z Nelką mocno zaciskamy kciuki ! Wpadła Wam opowiedzieć co u nas, jest fajnie, Nela waży 4050g i ma 52cm ! Dziś powinna mieć prawidłowo 16 dni a ma 122 🫢 wygląda jak dopiero co urodzony bobas 👶 tyle że nie jest, Nelka miała zabieg na oczka dwa tygodnie temu, niestety miała chorobę wcześniaków, dziś wygląda na to że widzi lepiej ale może potrzebować okularów, ale do tego co mogło się wydarzyć to jest pikuś, niestety często spotykam się z pytaniami „dlaczego” ostatnio ktoś mnie zapytał czy pojechałam na porodówkę i powiedziałam że chce już urodzić.. wyobraźcie sobie ból jaki wam towarzyszy i ociężałaś w zdrowej ciąży, moja była tragiczna ból który mi towarzyszył od samego początku jest nie opisany, strach, krwawienie 🩸 brak ruchów, wolałabym żeby już przestali się wszyscy pytać, czasami jestem nieznośna, myślę że nikt nie potrafi sobie wyobrazić co czułam, jak się czułam i jak bardzo mocno walczyłam, mnie niby wspierał mąż ale bywał w szpitalu rzadko, no teściowa przyjeżdżała jak chciała choć prosiłam nie raz żeby przyjechała bo w głowę dostaje, najgorszy był etap karmienia, przeżyłam koszmar, a teraz dzwoni i wymądrza się na temat kaszlu albo ubierania. Mam wrażenie że mam żal nie tylko do siebie ale do wszystkich i nie dopuszczam nikogo do córki 🤷♀️ przepraszam musiałam się gdzieś wyżalić. Zazdrosne Wam dziewczyny normalnego porodu, normalnej ciąży i tego że bez problemu mogłyście wybrać drogę karmienia. Tak się cieszę że jest Was już tu tylu na świecie. Ciotka całuję a Nelka mocno przytula 🥰
Hera098, strzyga , Nejt, Kasiap899, TynciaQ94, nutella_, Vam, mewa, Miphuhiz, sundari86, Olaura lubią tę wiadomość
-
ms wrote:
Maszonek, to chyba norma u nas, że na 3 dobę po cc wypisują, ale jakby co to zgłoś swoje obawy położonym.
Z jednej strony się cieszyłam, z drugiej wiadomo - pewne obawy czy to nie za wcześnie. Ale na razie u nas ok, poza tym że młody trochę kiepsko stoi z jedzeniem. Jadę na kp, laktatorze i raz dziennie dokarmiamy mm- trochę płaczu mnie kosztowało zaakceptowanie że mm jednak musiało wjechać bo laktaca powoli mi się rozkręca, ale najważniejsze żeby mały nabrał więcej masy....
-
Anna_bella wrote:Ja 😣
Pamiętam jak Espoir się martwiła, że zostanie ostatnia 😂 U mnie się nic nie zapowiada na to żeby Emilka wyszła po dobroci więc w poniedziałek szpital, będzie już 40+6. Mam nadzieję, że będą mi odrazu wywoływać a nie zostawią na obserwacji 😵💫
O to witam w klubie, mam nadzieję, że poniedziałek/wtorek będzie nasz 😂👍🏻TynciaQ94 lubi tę wiadomość
Starania od 12.2022
PCOS, cykle stymulowane.
HSG- styczeń 2024 ✅
10.02 ⏸️
💙 -
Już tyle mamusiek rozpakowanych, że miałam nadzieję na więcej nocnych rozmów🤪🤪 A tu nic🙈
Nie no domyślam się jaki jest zapierdziel.
Ale ja np przy karmieniu mam najwięcej czasu, aby posiedzieć na telefonie, czytać forum i do Was pisać😁Katka123 lubi tę wiadomość
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
04.06 - 513g⚖️
13.06 - 714g ⚖️
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
24.07 - 1720g⚖️
08.08 - 2200g⚖️
12.08 - 2600g ⚖️
27.08 - 2800g⚖️
02.09 - 3140g⚖️
09.09 - 3600g⚖️
17.09 - szpital, 3800g⚖️
-
Któraś wie jak zmienić wejście do aplikacji? Pokazuje mi się ciągle, że jestem w 42+4 tyg ciąży, a nie wiem jak ustawić, że już urodziłam i pytanie czy będę miała potem dostęp nadal do forum😝
strzyga , Yggy lubią tę wiadomość
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
04.06 - 513g⚖️
13.06 - 714g ⚖️
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
24.07 - 1720g⚖️
08.08 - 2200g⚖️
12.08 - 2600g ⚖️
27.08 - 2800g⚖️
02.09 - 3140g⚖️
09.09 - 3600g⚖️
17.09 - szpital, 3800g⚖️
-
Hera098 wrote:Któraś wie jak zmienić wejście do aplikacji? Pokazuje mi się ciągle, że jestem w 42+4 tyg ciąży, a nie wiem jak ustawić, że już urodziłam i pytanie czy będę miała potem dostęp nadal do forum😝
Właśnie, podpinam się pod to pytanie 😃
Hera, ja korzystam, że Kacperek mi tak ładnie usypia po karmieniu i też zaraz odpływam razem z nim 😃.
Ciągle myślę o Olulaurze, czy dała znać i po prostu przeoczyłam? 🥹 -
Dziewczyny a jakich butelek używacie? U mnie jest dramat, Jasiu je po 40 ml , prawie nic nie przybiera, godzinę wisi na butelce na jednym karmieniu i niby ssie ale nic z butelki nie ubywa
-
Mkm89 wrote:Dziewczyny a jakich butelek używacie? U mnie jest dramat, Jasiu je po 40 ml , prawie nic nie przybiera, godzinę wisi na butelce na jednym karmieniu i niby ssie ale nic z butelki nie ubywa
U mnie Laura ma mocne ssanie, więc używam MAM z wolnym przepływem. Może powinnaś Jasia pobudzać? Gilgotać mu podbródek, żuchwę, aby jadł bo może przysypia i zapomina. Laura tak miała przez pierwsze dwa tygodnie właśnie. Czasami wręcz musiałam ją rozbudzać na całego, masując jej klatkę piersiową bo tak Pokazali w szpitalu😉 A jeśli to nie problem z przysypianiem podczas karmienia to warto udać się do neurologopedy tak jak ja z Laurą byłam, bo może jest jakaś wada wędzidełka. Położna też powinna to zauważyć, bo na przykład moja od razu wyczaiła i wysłała do logopedy, ale jak masz jakąś słabą położną to przejdż sie do pediatry w pierwszej kolejności. Mam nadzieję że Jasiu w końcu zaczai i będzie ładnie jesc 😙Mkm89 lubi tę wiadomość
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
04.06 - 513g⚖️
13.06 - 714g ⚖️
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
24.07 - 1720g⚖️
08.08 - 2200g⚖️
12.08 - 2600g ⚖️
27.08 - 2800g⚖️
02.09 - 3140g⚖️
09.09 - 3600g⚖️
17.09 - szpital, 3800g⚖️
-
Pewnie się skończy u lekarza, bo ja się bardzo martwię . Nie wiem o co chodzi, wcześniej zjadał po 70 z tej samej butelki, a teraz ma jakiś regres. Wędzidełko miał sprawdzane i było ok, położna nam kazała obserwować do poniedziałku i jak dalej będzie tak kiepsko to badanie moczu mamy zrobić
Pobudzam go na wiele sposobów, gilgotam, przewijam w trakcie, żeby go rozbudzić itp, a on ssie ale tak nieefektywnie, jakby tylko ciumkal, ale nic wtedy nie przełykaWiadomość wyedytowana przez autora: 26 października, 05:34
-
Mkm89, trzymam kciuki żeby wszystko było ok.. wiem jak się stresujesz tymi wypitymi ml mleczka przechodziłam to w szpitalu (jeszcze te położne nie pomagały, tylko wywoływały presję..) i kilka dni w domu po szpitalu..
Dziewczyny, a gdyby Kacper znów mi tak przez te dwa nie robił kupki, albo bym widziała że się pręży i nie może, to mogę mu dać zapobiegawczo espuminsanu? Czy raczej nie można? W ogóle z tego co doczytałam, to on jest zalecany po miesiącu życia, a ja mu go dałam wczorajWiadomość wyedytowana przez autora: 26 października, 07:18
-
Mkm89 wrote:Dziewczyny a jakich butelek używacie? U mnie jest dramat, Jasiu je po 40 ml , prawie nic nie przybiera, godzinę wisi na butelce na jednym karmieniu i niby ssie ale nic z butelki nie ubywa
U nas tak jak u Hery jest butelka MAM i smoczek z wolnym przepływem i Wiki od razu ją zaakceptowała więc nie szukamy innej póki co. Czasami zjada te 70 ml bez robienia sobie przerwy a czasem to chwilę trwa ale myślę, że butelka i smoczek jej pasują.
Dzisiaj u nas strasznie ciężka noc. Prawie cały czas ból brzuszka i też się zastanawiam nad tym espumisanem ale jednak się trochę boję czy nie za wcześnie skoro niby jest od 1 miesiąca.
I wielkie gratulacje dla wszystkich 😘Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października, 07:36
-
Kasiap899, współczuję nocy Ja wczoraj też już nie wiedziałam co robić, płakać mi się chciało w pewnym momencie..
Ja wdrożę mu do diety tę wodę przegotowaną.. Gdybyś chciała spróbować z wodą, to może jej pić bobas 100ml na dobę ,a pić ją może kilka razy na dobę po 20 lub 30ml.. po 30min można dać mleka od podania wody.. Ja jeszcze wysyłam dziś męża po termofor z pestek wiśni do apteki..Kasiap899 lubi tę wiadomość