Październik 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
W ogóle jakiś baby bluesanie zaczyna chwytać.
Najpierw płakałam, że przez to że ja mam mało mleka to np dy nie chce ssać i się nie najada. Że skoro nie mam wystarczająco pokarmu to złą matką jestem. Trochę to przerobiłam w głowie i niby rozumiem racjonalne argumenty, ale emocje robią swoje.
Dziś np ryczę bo chciałabym zapewnić tak ogólnie mojemu dziecku najlepszy start i już go przepraszam za błędy, za to że jestem niewystarczająco dobrą mamą i to że byłam zła na niego, że taki leniuszek przy cycku. I tak kilka razy dziennie popłaczę sobie z tego powodu 😥
-
strzyga wrote:Dziewczyny, które mają synków, czy jak kąpiecie, to ściągacie już skórkę na siusiaku podczas kąpieli żeby tam umyć?
Położna mi nic nie wspomniała..
Ja też nie grzebię, ani u starszego ani u młodszegostrzyga lubi tę wiadomość
-
A my po kąpanku❤️
Edit: To ten ręcznik z HM - jest zajebisty - dzięki Apka😘 Bo to dzięki Tobie mam ten ręcznik 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października, 18:49
strzyga , Zaczarowan, Katka123, Kasiap899, nutella_, Malutka 35, Nejt, sernik_z_rodzynkami, Mkm89, Neta, Kasia111, merry_merry, ms, Yggy, Vam, Miphuhiz, Olaura lubią tę wiadomość
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
MTHFR A1298C - A/C hetero
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
07.02 - USG (2,5tyg leżeć, bo pęcherzyk nisko ułożony)
24.02 - CRL 8,3mm bobasa + mikroserduszko❤️
11.03 - CRL 2,75cm i serce 175😍
Wyniki Nifty, niskie ryzyka, córcia Laura👶🏻🩷
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
19.04 - CRL 9,5cm, ⚖️160g
02.05 - wyczułam pierwsze ruchy👣❤️
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
04.06 - 513g⚖️
13.06 - 714g ⚖️
17.06 - 40cm dłuugiego dzieciaczka🤯🤭❤️
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
24.07 - 1720g⚖️
08.08 - 2200g⚖️
12.08 - 2600g ⚖️
27.08 - 2800g⚖️
02.09 - 3140g⚖️
09.09 - 3600g⚖️
17.09 - szpital, 3800g⚖️
20.09 - cesarka, 3510g Szczęścia❤️
-
to ja akurat ściągałam każdemu podczas kąpieli (teraz najstarsza 4 sama na moją prośbę to robi podczas kąpieli) i to jest ta rzecz której zawsze byłam pewna i nikt mnie nie byłby w stanie przekonać, żeby tego nie robić...
strzyga lubi tę wiadomość
💛 12.2015 🧒
🧡 09.2017 🧒
❤️ 05.2019 🧒
💜 06.2021 🧒
🩵 12.2022 🧒
🩷 10.2024 👧 -
Zośka ma już 3 h aktywności. Odliczam minuty do przyjazdu męża z pracy 🙈
Spędziłam 4 dni sama z trójką dzieci. Wszystkie zajęcia pozalekcyjne, nauka na sprawdziany, różaniec i kościół ze starszą, zakupy, obiady ogarnięte.. mam ochotę sama sobie medal wręczyć 🤣🫣Hera098, Kasiap899, Nejt, sernik_z_rodzynkami, mewa, strzyga , TynciaQ94, Mkm89, Neta, ms, Vam, Olaura lubią tę wiadomość
-
Katka123 wrote:Espoir i ms- w zasadzie "zazdroszczę" nawału 😉
U mnie średnio to wygląda. Pokarm mam ale niewystarczająco. Bardzo bym chciała żeby to młody laktację rozkręcił , ale on jest leń i jak mleko nie leci to on nie ma ochoty "ciumkać" cycka. Zasypia I nara mamuśka. Metody budzenia słabo na niego działają. W związku, tym, że słabo przybierał musieliśmy wprowadzić mm chociaż 2 porcję dziennie. I tak cały dzień schodzi mi na kp, odciąganiu, myciu u sterylizacji butelek...
Hera- tu kupiłaś ten laktator Canpol hands free. Wiem, że rezygnujesz z kpi ale możesz dać znać jak Ci się sprawdził w obsłudze? Wsadzalas do zwykłego stanika?
Kojarzę, że któraś z was ma jeszcze tego Canpol - sprawdza się na dłuższą metę? Bo jak mam odciągać, chociaż po te 40 ml na sesję to na tradycyjnym laktatorze zajadę się....
Ja dzisiaj właśnie ściągam 40ml na sesje😵💫 i tak, dużo fajniej ściągać to 15min na Canpolu😊 Przy okazji mogę zarzucić bluzkę na siebie i chodzić po domu, zrobić pranie, cokolwiek😋 Więc to mi pasuje. Nie wiem jak to że zwykłymi stanikami, bo ja noszę ciągle te do karmienia, ale podejrzewam, że sprawdzi się to w każdym staniku😉Katka123 lubi tę wiadomość
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
MTHFR A1298C - A/C hetero
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
07.02 - USG (2,5tyg leżeć, bo pęcherzyk nisko ułożony)
24.02 - CRL 8,3mm bobasa + mikroserduszko❤️
11.03 - CRL 2,75cm i serce 175😍
Wyniki Nifty, niskie ryzyka, córcia Laura👶🏻🩷
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
19.04 - CRL 9,5cm, ⚖️160g
02.05 - wyczułam pierwsze ruchy👣❤️
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
04.06 - 513g⚖️
13.06 - 714g ⚖️
17.06 - 40cm dłuugiego dzieciaczka🤯🤭❤️
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
24.07 - 1720g⚖️
08.08 - 2200g⚖️
12.08 - 2600g ⚖️
27.08 - 2800g⚖️
02.09 - 3140g⚖️
09.09 - 3600g⚖️
17.09 - szpital, 3800g⚖️
20.09 - cesarka, 3510g Szczęścia❤️
-
Hera098 wrote:A my po kąpanku❤️
Edit: To ten ręcznik z HM - jest zajebisty - dzięki Apka😘 Bo to dzięki Tobie mam ten ręcznik 😁
Jaka zadowolona, słodziak mały 😍 u nas oczka też ciemno niebieskie ale ja mam niebiesko-szare a mąż ma niebieskie więc zobaczymy czy młodej się zmienią.
To my też wrzucimy fotkę po wczorajszej kąpieli 😊
https://zapodaj.net/plik-Nn0Ic3toqMsernik_z_rodzynkami, Hera098, nutella_, strzyga , Mkm89, Katka123, Yggy, Vam, Olaura lubią tę wiadomość
-
Hera098 wrote:Nie chcę zapeszyć, ale w ciąży miałam nieładną cerę, a po ciąży mam twarz tak piękną i gładką, że nie mogę uwierzyć. Któraś z Was też tak ma?
Myślałam, że będzie w drugą stronę raczej.
Ponoć po 2-3msc od porodu zaczną wypadać włosy. Coś polecacie na to? Może już teraz zacznę stosować. Kuzynka polecała Kerabione Mama. Waszych propozycji również chętnie "posłucham"😊Hera098 lubi tę wiadomość
-
Katka123 wrote:Espoir i ms- w zasadzie "zazdroszczę" nawału 😉
U mnie średnio to wygląda. Pokarm mam ale niewystarczająco. Bardzo bym chciała żeby to młody laktację rozkręcił , ale on jest leń i jak mleko nie leci to on nie ma ochoty "ciumkać" cycka. Zasypia I nara mamuśka. Metody budzenia słabo na niego działają. W związku, tym, że słabo przybierał musieliśmy wprowadzić mm chociaż 2 porcję dziennie. I tak cały dzień schodzi mi na kp, odciąganiu, myciu u sterylizacji butelek...
Hera- tu kupiłaś ten laktator Canpol hands free. Wiem, że rezygnujesz z kpi ale możesz dać znać jak Ci się sprawdził w obsłudze? Wsadzalas do zwykłego stanika?
Kojarzę, że któraś z was ma jeszcze tego Canpol - sprawdza się na dłuższą metę? Bo jak mam odciągać, chociaż po te 40 ml na sesję to na tradycyjnym laktatorze zajadę się....
U nas była podobna sytuacja, ja co prawda pokarmu miałam sporo od początku, ale młody średnio sobie radził z jedzeniem z piersi i nie przybierał. Położna zaleciła, żeby przy każdym karmieniu próbować podawać mu pierś, a potem dokarmiać odciagnietym wcześniej mlekiem. Potem zalecenie się trochę zmieniło i mieliśmy dokarmiać 5 razy na dobę moim mlekiem i 3 razy na dobę mlekiem modyfikowanym.
Wtedy stwierdziłam, że kupię sobie ten laktator Canpol hands free, bo ten z neno, który mialam wcześniej ciągnie jak dojarka przemysłowa i zrobiło się to bardzo bolesne, a poza tym to uwiązanie do kabla zaczęło mnie męczyć. Ja ten z Canpola noszę w staniku do karmienia, nic nie przecieka, można porobić trochę w domu w czasie odciągania.
Teraz na szczęście Adaś już pije z piersi bez problemu, więc laktatora używam tylko raz dziennie, ale mimo to nie żałuję zakupu, bo zawsze to 15 minut podczas których można zrobić coś pożytecznegoWiadomość wyedytowana przez autora: 27 października, 19:55
Katka123 lubi tę wiadomość
👩 31🧔♂️33
👰🤵 2021
01.2024 🤰
5.02.2024 💓 (5+5) crl 3 mm
26.03.2024 prenatalne, wszystkie ryzyka b. niskie
10.05.2024 (19+2) badania połówkowe - 324 g, anatomicznie wszystko ok, 💙chłopiec 💙
5.07.2024 - wizyta, 1179g chłopca 💙
2.08.2024 (31+2) - prenatalne III trymestru, wszystko ok, waga 2088 g 😱
17.09.2024 (37+6) - skierowanie do szpitala, planowana indukcja porodu
18.09.2024 (38+0) synek Adaś na świecie, waga 3980 g, 10 punktów 💙
-
nutella_ wrote:Zośka ma już 3 h aktywności. Odliczam minuty do przyjazdu męża z pracy 🙈
Spędziłam 4 dni sama z trójką dzieci. Wszystkie zajęcia pozalekcyjne, nauka na sprawdziany, różaniec i kościół ze starszą, zakupy, obiady ogarnięte.. mam ochotę sama sobie medal wręczyć 🤣🫣
Słuchajcie moja Emi ma dopiero 10 dni a już ma tak w ciągu dnia 1h/1,5h aktywności rano i potem tak z 40 min wieczorem. I myślałam że to dużo, ze za dużo. -
U nas dziewczyny coraz gorzej z tym ropiejącym okiem. Dzisiaj byliśmy u pediatry mamy czyścić i robić masaż oczka ale jak po 2 dniach nie będzie poprawy to zacząć zakrapiać 🤦♀️
Ale za to z pozytywnych rzeczy to usiadłam dziś do laktatora w końcu chociaż mega mi się nie chciało i z opróżnionej piersi po karmieniu laktator ściągnął mi 50 ml.
A i dziewczyny z tym baby blues to uważam że dobrze robimy jak sobie popłaczemy. Nie ma co się tego wstydzić czy wypierać. Ja też o głupoty płaczę ale jak sobie tak porządnie popłaczę to taka ulga. Ja jestem dopiero 10 dni po porodzie więc u mnie hormony buzują bardzo.Katka123 lubi tę wiadomość
-
mewa wrote:Ale tak 3h bez żadnej drzemki czy przysypianiu na cycu?
Słuchajcie moja Emi ma dopiero 10 dni a już ma tak w ciągu dnia 1h/1,5h aktywności rano i potem tak z 40 min wieczorem. I myślałam że to dużo, ze za dużo.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października, 20:41
-
mewa wrote:U nas dziewczyny coraz gorzej z tym ropiejącym okiem. Dzisiaj byliśmy u pediatry mamy czyścić i robić masaż oczka ale jak po 2 dniach nie będzie poprawy to zacząć zakrapiać 🤦♀️
-
U nas było też z oczkiem mizernie, ale dużo masowania pomogło , kanalik się odblokował.
Jasiu to ma same okna aktywności, spał 1,5h na spacerze i godzinę po 18 , dzisiaj dużo wyje biedulek -
nutella_ wrote:Tak bez drzemki 🫣. Śpi zazwyczaj od 21 do 7/8 rano. Jak wstaje to ma aktywność tak ok.2h. W ciągu dnia później drobne aktywności po kilkanaście minut do pół godziny. I wieczorem jest najbardziej aktywna. Zazwyczaj 2.5-3 h, a dziś 3 h 50 min. Zasnęła o 19.50 przy cycku i pewnie wstanie dopiero o 2-3 na kolejnego cyca 🤷
Ilona.. lubi tę wiadomość
-
🌸Nejt, jeśli reszta wyrazi taką chęć, to nie ma problemu, tylko że nie bardzo mam głowę, żeby zebrać do kupy te informacje. Po jakiejś burzy mózgów i spisanych danych mogę to wkleić, bez problemu
Podziwiam, że wasze dzieciaki mają już jakiś rytm! Gabryśka nie bardzo taka jest. Zresztą w ogóle nie jestem w stanie cokolwiek zrobić w ciągu dnia - mała ciągle by na mnie wisiała, drzemie ewentualnie też na mnie lub w wózku na spacerze. Łóżeczko ewidentnie jest be 😅 a jak nie śpi i nie je, to jest ryk. Może raz dziennie sobie poleży sama i w spokoju sobie coś tam pogada do siebie, ale poza tym tylko na rękach jest spokojnaWiadomość wyedytowana przez autora: 27 października, 21:06
-
U nas pomimo 10 dni dopiero, również te okna aktywności są do godziny czasu już, ale nie zawsze. W nocy po mleczku już nie ma tak, że zaraz odlatuje.. leży gmera, wierci się, marudzi.. także gdzieś będzie z 40 minut. Człowiek ledwo co uśnie po takich 40 minutach, a tu zaraz trzeba budzić na kolejne karmienie, więc teraz wszystko robi się w pośpiechu, nawet picie kawy już tak nie relaksuje
My dziś też po kąpieli, ale nie było tak kolorowo, więc nawet nie było szans na takie piękne zdjęcie jak u was dziewczyny! Kacper dał czadu równo, myślę że cała wieś go słyszała.
Czytałam z ciekawości o tym całym ściąganiu skórki na siusiaku i faktycznie teraz nie każą interweniować.. także nic tam nie ruszam póki co
PS.
Hera, u męża w rodzinie mówili, że teraz będą rodzić się same dziewczynki i faktycznie tak było, ale do tej pory - Kacper jest żywym przykładem, że to nie ma reguły także różnie to bywa.. może będziesz mieć synka
Hera098 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny wiem , że żyjecie już innymi tematami niż poród, ale proszę 3mać kciuki za mnie i za Emilkę żeby jutro w szpitalu pomogli jej szybko wyjść 😁 Jak mnie tam będą trzymać na obserwacji to oszaleje 🤪
Co do tych problemów z oczkami to koleżanka mówiła, że też mieli i właśnie były zablokowane kanaliki, masaże pomogły 😊strzyga , Ilona.., Hera098, Kasia111, mewa, TynciaQ94, ms, Katka123, cynamon, Yggy, Tajlandia22, nutella_, sernik_z_rodzynkami, Vam, Mkm89, Miphuhiz, Apka, Kasiap899, Malutka 35, Neta, Maszonek, Olaura lubią tę wiadomość