X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październik 2024
Odpowiedz

Październik 2024

Oceń ten wątek:
  • Katka123 Autorytet

Wysłany: 27 października 2024, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle jakiś baby bluesanie zaczyna chwytać.
    Najpierw płakałam, że przez to że ja mam mało mleka to np dy nie chce ssać i się nie najada. Że skoro nie mam wystarczająco pokarmu to złą matką jestem. Trochę to przerobiłam w głowie i niby rozumiem racjonalne argumenty, ale emocje robią swoje.

Dziś np ryczę bo chciałabym zapewnić tak ogólnie mojemu dziecku najlepszy start i już go przepraszam za błędy, za to że jestem niewystarczająco dobrą mamą i to że byłam zła na niego, że taki leniuszek przy cycku. I tak kilka razy dziennie popłaczę sobie z tego powodu 😥

• Zaczarowan Autorytet

Wysłany: 27 października 2024, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Strzyga na szkole rodzenia pani polozna też powiedziała, by nic tam nie grzebać u synka. Można zrobić więcej szkód niż pożytku.

strzyga lubi tę wiadomość

Starania od 12.2022
    PCOS, cykle stymulowane.
    HSG- styczeń 2024 ✅
    10.02 ⏸️
    💙

age.png
  • sernik_z_rodzynkami Autorytet

Wysłany: 27 października 2024, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    strzyga wrote:
    Dziewczyny, które mają synków, czy jak kąpiecie, to ściągacie już skórkę na siusiaku podczas kąpieli żeby tam umyć? :D
    Położna mi nic nie wspomniała..

Ja też nie grzebię, ani u starszego ani u młodszego

👩‍💼 31
    👨 31
    👦 12.05.2021 💙

2cs o drugiego maluszka
    13.02.2024 cień na teście
    14.02.2024 beta HCG 49,67 mlU/ml
    17.02.2024 beta HCG 344,60 mlU/ml 🤞

age.png

age.png
  • Hera098 Autorytet

Wysłany: 27 października 2024, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my po kąpanku❤️

87b44ef5beb00.jpg

Edit: To ten ręcznik z HM - jest zajebisty - dzięki Apka😘 Bo to dzięki Tobie mam ten ręcznik 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2024, 18:49

strzyga , Zaczarowan, Katka123, Kasiap899, nutella_, Malutka 35, Nejt, sernik_z_rodzynkami, Mkm89, Neta, Kasia111, merry_merry, ms, Yggy, Vam, Miphuhiz, Olaura lubią tę wiadomość

Ja 26, On 34
    PCOS, lekka IO,
    MTHFR A1298C - A/C hetero
    PAI - 4G/4G homo

26.01 - Beta 9,9😍
    07.02 - USG (2,5tyg leżeć, bo pęcherzyk nisko ułożony)
    24.02 - CRL 8,3mm bobasa + mikroserduszko❤️
    11.03 - CRL 2,75cm i serce 175😍

Wyniki Nifty, niskie ryzyka, córcia Laura👶🏻🩷

04.04 - CRL 7,27cm
    Łożysko przednia ściana
    19.04 - CRL 9,5cm, ⚖️160g
    02.05 - wyczułam pierwsze ruchy👣❤️
    16.05 - 340g⚖️
    Połówkowe ok, 32cm 😊
    02.07 - 1kg⚖️
    echo serca dobre
    17.09 - szpital, 3800g⚖️

20.09 - cesarka, 3530g Szczęścia❤️

event.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 27 października 2024, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to ja akurat ściągałam każdemu podczas kąpieli (teraz najstarsza 4 sama na moją prośbę to robi podczas kąpieli) i to jest ta rzecz której zawsze byłam pewna i nikt mnie nie byłby w stanie przekonać, żeby tego nie robić...

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • nutella_ Autorytet

Wysłany: 27 października 2024, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zośka ma już 3 h aktywności. Odliczam minuty do przyjazdu męża z pracy 🙈
    Spędziłam 4 dni sama z trójką dzieci. Wszystkie zajęcia pozalekcyjne, nauka na sprawdziany, różaniec i kościół ze starszą, zakupy, obiady ogarnięte.. mam ochotę sama sobie medal wręczyć 🤣🫣

Hera098, Kasiap899, Nejt, sernik_z_rodzynkami, mewa, strzyga , TynciaQ94, Mkm89, Neta, ms, Vam, Olaura lubią tę wiadomość

👩31 lat 👨‍🦱 35 lata
    2015 💔
    👶 Julia 9 lat
    👶Antoni 7 lat
    👶Zosia
    age.png
  • Hera098 Autorytet

Wysłany: 27 października 2024, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katka123 wrote:
    Espoir i ms- w zasadzie "zazdroszczę" nawału 😉
    U mnie średnio to wygląda. Pokarm mam ale niewystarczająco. Bardzo bym chciała żeby to młody laktację rozkręcił , ale on jest leń i jak mleko nie leci to on nie ma ochoty "ciumkać" cycka. Zasypia I nara mamuśka. Metody budzenia słabo na niego działają. W związku, tym, że słabo przybierał musieliśmy wprowadzić mm chociaż 2 porcję dziennie. I tak cały dzień schodzi mi na kp, odciąganiu, myciu u sterylizacji butelek...

Hera- tu kupiłaś ten laktator Canpol hands free. Wiem, że rezygnujesz z kpi ale możesz dać znać jak Ci się sprawdził w obsłudze? Wsadzalas do zwykłego stanika?
    Kojarzę, że któraś z was ma jeszcze tego Canpol - sprawdza się na dłuższą metę? Bo jak mam odciągać, chociaż po te 40 ml na sesję to na tradycyjnym laktatorze zajadę się....

Ja dzisiaj właśnie ściągam 40ml na sesje😵‍💫 i tak, dużo fajniej ściągać to 15min na Canpolu😊 Przy okazji mogę zarzucić bluzkę na siebie i chodzić po domu, zrobić pranie, cokolwiek😋 Więc to mi pasuje. Nie wiem jak to że zwykłymi stanikami, bo ja noszę ciągle te do karmienia, ale podejrzewam, że sprawdzi się to w każdym staniku😉

Katka123 lubi tę wiadomość

Ja 26, On 34
    PCOS, lekka IO,
    MTHFR A1298C - A/C hetero
    PAI - 4G/4G homo

26.01 - Beta 9,9😍
    07.02 - USG (2,5tyg leżeć, bo pęcherzyk nisko ułożony)
    24.02 - CRL 8,3mm bobasa + mikroserduszko❤️
    11.03 - CRL 2,75cm i serce 175😍

Wyniki Nifty, niskie ryzyka, córcia Laura👶🏻🩷

04.04 - CRL 7,27cm
    Łożysko przednia ściana
    19.04 - CRL 9,5cm, ⚖️160g
    02.05 - wyczułam pierwsze ruchy👣❤️
    16.05 - 340g⚖️
    Połówkowe ok, 32cm 😊
    02.07 - 1kg⚖️
    echo serca dobre
    17.09 - szpital, 3800g⚖️

20.09 - cesarka, 3530g Szczęścia❤️

event.png
  • Kasiap899 Autorytet

Wysłany: 27 października 2024, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hera098 wrote:
    A my po kąpanku❤️

87b44ef5beb00.jpg

Edit: To ten ręcznik z HM - jest zajebisty - dzięki Apka😘 Bo to dzięki Tobie mam ten ręcznik 😁

Jaka zadowolona, słodziak mały 😍 u nas oczka też ciemno niebieskie ale ja mam niebiesko-szare a mąż ma niebieskie więc zobaczymy czy młodej się zmienią.
    To my też wrzucimy fotkę po wczorajszej kąpieli 😊
    0c9d9b31316b2.jpghttps://zapodaj.net/plik-Nn0Ic3toqM

sernik_z_rodzynkami, Hera098, nutella_, strzyga , Mkm89, Katka123, Yggy, Vam, Olaura lubią tę wiadomość

age.png
  • mewa Autorytet

Wysłany: 27 października 2024, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hera098 wrote:
    Nie chcę zapeszyć, ale w ciąży miałam nieładną cerę, a po ciąży mam twarz tak piękną i gładką, że nie mogę uwierzyć. Któraś z Was też tak ma?
    Myślałam, że będzie w drugą stronę raczej.
    Ponoć po 2-3msc od porodu zaczną wypadać włosy. Coś polecacie na to? Może już teraz zacznę stosować. Kuzynka polecała Kerabione Mama. Waszych propozycji również chętnie "posłucham"😊
    Ja tak miałam po porodzie pierwszej ale niestety Hera to przemija z czasem 😂 mi się urogulowaly miesiączki i zrobiły mniej bolesne, poprawiła cera i zjechałam z wagi gdzie nigdy nie mogłam, ogólnie jak patrzę na swoje zdjęcia to właśnie najlepiej wyglądałam w tym okresie do roku/2 lat pierwszej córki. A co do wypadania włosów czytałam na pań tabletka że to kerabione mama ma spoko skład więc zamierzam używać ale pamiętaj też że wypadają te włosy które nie wypadały w ciąży więc to jest nieuniknione ale marketing na tym łatwo zrobić i sprzedawać witaminy na wypadanie włosów które coś tam pomogą może ale niewiele.

Hera098 lubi tę wiadomość

• eevee_93 Ekspertka

Wysłany: 27 października 2024, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katka123 wrote:
    Espoir i ms- w zasadzie "zazdroszczę" nawału 😉
    U mnie średnio to wygląda. Pokarm mam ale niewystarczająco. Bardzo bym chciała żeby to młody laktację rozkręcił , ale on jest leń i jak mleko nie leci to on nie ma ochoty "ciumkać" cycka. Zasypia I nara mamuśka. Metody budzenia słabo na niego działają. W związku, tym, że słabo przybierał musieliśmy wprowadzić mm chociaż 2 porcję dziennie. I tak cały dzień schodzi mi na kp, odciąganiu, myciu u sterylizacji butelek...

Hera- tu kupiłaś ten laktator Canpol hands free. Wiem, że rezygnujesz z kpi ale możesz dać znać jak Ci się sprawdził w obsłudze? Wsadzalas do zwykłego stanika?
    Kojarzę, że któraś z was ma jeszcze tego Canpol - sprawdza się na dłuższą metę? Bo jak mam odciągać, chociaż po te 40 ml na sesję to na tradycyjnym laktatorze zajadę się....

U nas była podobna sytuacja, ja co prawda pokarmu miałam sporo od początku, ale młody średnio sobie radził z jedzeniem z piersi i nie przybierał. Położna zaleciła, żeby przy każdym karmieniu próbować podawać mu pierś, a potem dokarmiać odciagnietym wcześniej mlekiem. Potem zalecenie się trochę zmieniło i mieliśmy dokarmiać 5 razy na dobę moim mlekiem i 3 razy na dobę mlekiem modyfikowanym.

Wtedy stwierdziłam, że kupię sobie ten laktator Canpol hands free, bo ten z neno, który mialam wcześniej ciągnie jak dojarka przemysłowa i zrobiło się to bardzo bolesne, a poza tym to uwiązanie do kabla zaczęło mnie męczyć. Ja ten z Canpola noszę w staniku do karmienia, nic nie przecieka, można porobić trochę w domu w czasie odciągania.

Teraz na szczęście Adaś już pije z piersi bez problemu, więc laktatora używam tylko raz dziennie, ale mimo to nie żałuję zakupu, bo zawsze to 15 minut podczas których można zrobić coś pożytecznego :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2024, 19:55

👩 31🧔‍♂️33
    👰🤵 2021
    01.2024 🤰
    5.02.2024 💓 (5+5) crl 3 mm
    26.03.2024 prenatalne, wszystkie ryzyka b. niskie
    10.05.2024 (19+2) badania połówkowe - 324 g, anatomicznie wszystko ok, 💙chłopiec 💙
    5.07.2024 - wizyta, 1179g chłopca 💙
    2.08.2024 (31+2) - prenatalne III trymestru, wszystko ok, waga 2088 g 😱
    17.09.2024 (37+6) - skierowanie do szpitala, planowana indukcja porodu
    18.09.2024 (38+0) synek Adaś na świecie, waga 3980 g, 10 punktów 💙

age.png
  • mewa Autorytet

Wysłany: 27 października 2024, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nutella_ wrote:
    Zośka ma już 3 h aktywności. Odliczam minuty do przyjazdu męża z pracy 🙈
    Spędziłam 4 dni sama z trójką dzieci. Wszystkie zajęcia pozalekcyjne, nauka na sprawdziany, różaniec i kościół ze starszą, zakupy, obiady ogarnięte.. mam ochotę sama sobie medal wręczyć 🤣🫣
    Ale tak 3h bez żadnej drzemki czy przysypianiu na cycu?

Słuchajcie moja Emi ma dopiero 10 dni a już ma tak w ciągu dnia 1h/1,5h aktywności rano i potem tak z 40 min wieczorem. I myślałam że to dużo, ze za dużo.

• mewa Autorytet

Wysłany: 27 października 2024, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dziewczyny coraz gorzej z tym ropiejącym okiem. Dzisiaj byliśmy u pediatry mamy czyścić i robić masaż oczka ale jak po 2 dniach nie będzie poprawy to zacząć zakrapiać 🤦‍♀️

Ale za to z pozytywnych rzeczy to usiadłam dziś do laktatora w końcu chociaż mega mi się nie chciało i z opróżnionej piersi po karmieniu laktator ściągnął mi 50 ml.

A i dziewczyny z tym baby blues to uważam że dobrze robimy jak sobie popłaczemy. Nie ma co się tego wstydzić czy wypierać. Ja też o głupoty płaczę ale jak sobie tak porządnie popłaczę to taka ulga. Ja jestem dopiero 10 dni po porodzie więc u mnie hormony buzują bardzo.

• nutella_ Autorytet

Wysłany: 27 października 2024, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mewa wrote:
    Ale tak 3h bez żadnej drzemki czy przysypianiu na cycu?

Słuchajcie moja Emi ma dopiero 10 dni a już ma tak w ciągu dnia 1h/1,5h aktywności rano i potem tak z 40 min wieczorem. I myślałam że to dużo, ze za dużo.
    Tak bez drzemki 🫣. Śpi zazwyczaj od 21 do 7/8 rano. Jak wstaje to ma aktywność tak ok.2h. W ciągu dnia później drobne aktywności po kilkanaście minut do pół godziny. I wieczorem jest najbardziej aktywna. Zazwyczaj 2.5-3 h, a dziś 3 h 50 min. Zasnęła o 19.50 przy cycku i pewnie wstanie dopiero o 2-3 na kolejnego cyca 🤷

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2024, 20:41

👩31 lat 👨‍🦱 35 lata
    2015 💔
    👶 Julia 9 lat
    👶Antoni 7 lat
    👶Zosia
    age.png
  • nutella_ Autorytet

Wysłany: 27 października 2024, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mewa wrote:
    U nas dziewczyny coraz gorzej z tym ropiejącym okiem. Dzisiaj byliśmy u pediatry mamy czyścić i robić masaż oczka ale jak po 2 dniach nie będzie poprawy to zacząć zakrapiać 🤦‍♀️
    My też przerabialiśmy zakrapianie. Po kilku dniach od "skończonej kuracji" zakrapianiem wróciło. Od kilku dni regularnie masuje oczko i widzę, że mniej ropieje 😉

👩31 lat 👨‍🦱 35 lata
    2015 💔
    👶 Julia 9 lat
    👶Antoni 7 lat
    👶Zosia
    age.png
  • Mkm89 Autorytet

Wysłany: 27 października 2024, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas było też z oczkiem mizernie, ale dużo masowania pomogło , kanalik się odblokował.

Jasiu to ma same okna aktywności, spał 1,5h na spacerze i godzinę po 18 , dzisiaj dużo wyje biedulek

20.01 punkcja , 6 komórek, 5 zapłodnionych, 3 zarodki
    25.01 transfer 5dniowej blastki
    5dpt cień na teście
    6dpt beta 45,9
    8 dpt -129,2
    11 dpt- 482,2
    18 dpt - 10355,3

NIFTY - zdrowy chłopak

age.png
  • mewa Autorytet

Wysłany: 27 października 2024, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nutella_ wrote:
    Tak bez drzemki 🫣. Śpi zazwyczaj od 21 do 7/8 rano. Jak wstaje to ma aktywność tak ok.2h. W ciągu dnia później drobne aktywności po kilkanaście minut do pół godziny. I wieczorem jest najbardziej aktywna. Zazwyczaj 2.5-3 h, a dziś 3 h 50 min. Zasnęła o 19.50 przy cycku i pewnie wstanie dopiero o 2-3 na kolejnego cyca 🤷
    W sumie to nie jest źle macie praktycznie nocki przespane. Tylko w dzień trzeba być mega kreatywnym 😂

Ilona.. lubi tę wiadomość

• Tajlandia22 Autorytet

Wysłany: 27 października 2024, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    🌸Nejt, jeśli reszta wyrazi taką chęć, to nie ma problemu, tylko że nie bardzo mam głowę, żeby zebrać do kupy te informacje. Po jakiejś burzy mózgów i spisanych danych mogę to wkleić, bez problemu ;)

Podziwiam, że wasze dzieciaki mają już jakiś rytm! Gabryśka nie bardzo taka jest. Zresztą w ogóle nie jestem w stanie cokolwiek zrobić w ciągu dnia - mała ciągle by na mnie wisiała, drzemie ewentualnie też na mnie lub w wózku na spacerze. Łóżeczko ewidentnie jest be 😅 a jak nie śpi i nie je, to jest ryk. Może raz dziennie sobie poleży sama i w spokoju sobie coś tam pogada do siebie, ale poza tym tylko na rękach jest spokojna

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2024, 21:06

👩🏻27 👱🏼‍♂️26
    👰🏻‍♀️🤵🏼 04.2023

30.01.2024 - ⏸️🤞🏼
    14.02.2024 - wizyta u ginekologa ❤️ CRL 0,22
    27.03.2024 - prenatalne ❤️ CRL 5,43 cm, wszystko dobrze!
    22.05.2024 - połówkowe, 343 g 🩷
    05.10.2024 - Gabrysia na świecie! 3960g 💪🏼🌸♎️

age.png
  • strzyga Autorytet

Wysłany: 27 października 2024, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas pomimo 10 dni dopiero, również te okna aktywności są do godziny czasu już, ale nie zawsze. W nocy po mleczku już nie ma tak, że zaraz odlatuje.. leży gmera, wierci się, marudzi.. także gdzieś będzie z 40 minut. Człowiek ledwo co uśnie po takich 40 minutach, a tu zaraz trzeba budzić na kolejne karmienie, więc teraz wszystko robi się w pośpiechu, nawet picie kawy już tak nie relaksuje :)

My dziś też po kąpieli, ale nie było tak kolorowo, więc nawet nie było szans na takie piękne zdjęcie jak u was dziewczyny! :D Kacper dał czadu równo, myślę że cała wieś go słyszała.

Czytałam z ciekawości o tym całym ściąganiu skórki na siusiaku i faktycznie teraz nie każą interweniować.. także nic tam nie ruszam póki co :)

PS.
    Hera, u męża w rodzinie mówili, że teraz będą rodzić się same dziewczynki i faktycznie tak było, ale do tej pory - Kacper jest żywym przykładem, że to nie ma reguły :D także różnie to bywa.. może będziesz mieć synka :D

Hera098 lubi tę wiadomość

age.png
  • Anna_bella Autorytet

Wysłany: 27 października 2024, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wiem , że żyjecie już innymi tematami niż poród, ale proszę 3mać kciuki za mnie i za Emilkę żeby jutro w szpitalu pomogli jej szybko wyjść 😁 Jak mnie tam będą trzymać na obserwacji to oszaleje 🤪

Co do tych problemów z oczkami to koleżanka mówiła, że też mieli i właśnie były zablokowane kanaliki, masaże pomogły 😊

strzyga , Ilona.., Hera098, Kasia111, mewa, TynciaQ94, ms, Katka123, cynamon, Yggy, Tajlandia22, nutella_, sernik_z_rodzynkami, Vam, Mkm89, Miphuhiz, Apka, Kasiap899, Malutka 35, Neta, Maszonek, Olaura lubią tę wiadomość

🙋🏼‍♀️91 💁🏻‍♂️88
    💪🏻 starania od 2022r.
    🦋 Hashimoto
    🧬 KIR AA, zaburzone cytokiny

14.02.2024 ⏸️ 🥰

euthyrox, encorton, acard, accofil, utrogestan

age.png
  • strzyga Autorytet

Wysłany: 27 października 2024, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna_bella, trzymam MOCNE, MOCNE kciuki! <3 Masz już wrócić do nas tylko z opowieścią cudownego porodu i cudowną Emilką! <3

age.png
‹‹ 962 963 964 965 966 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ