Październik 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Anna_bella też życzę Ci udanego porodu, pozytywnego zakończenia ciąży, czekamy na wieści od Ciebie i trzymam kciuki na całego 😘❤️
U nas Laura ma dużo okien aktywności. Dzisiaj np 5h nie spala pod rząd teraz na wieczór 😬 Aż na 1h poszła do babci, bo już człowiek miał dosc😂 W tym czasie zjedlismy sobie kolację na spokojnie i przygotowaliśmy kąpiel dla niej.
Ogólnie zazwyczaj Laura z rana jest aktywna 1,5h-3h i wieczorem też tak.
Raz nawet miała system, że po nocy wstawała na 1,5h, potem drzemka 1,5h i tak w kółko aż do wieczora😂
Niestety biedulka dzisiaj kupki nie zrobiła.
Były masaże brzuszka, był masaż "I Love You" pokazany przez fizjoterapeutkę na zrobienie kupy (i u fizjo tą kupkę wtedy zrobiła, a dzisiaj jak ja robiłam to nie...:c), i masaż odbytu co Mkm89 pisała, i 15ml przegotowanej wystudzonej wody... jakbym miała jeszcze ten termofor z pestek wiśni to bym też dorzuciła- no próbowałam wszystkiego 😅Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
MTHFR A1298C - A/C hetero
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
07.02 - USG (2,5tyg leżeć, bo pęcherzyk nisko ułożony)
24.02 - CRL 8,3mm bobasa + mikroserduszko❤️
11.03 - CRL 2,75cm i serce 175😍
Wyniki Nifty, niskie ryzyka, córcia Laura👶🏻🩷
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
19.04 - CRL 9,5cm, ⚖️160g
02.05 - wyczułam pierwsze ruchy👣❤️
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
04.06 - 513g⚖️
13.06 - 714g ⚖️
17.06 - 40cm dłuugiego dzieciaczka🤯🤭❤️
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
24.07 - 1720g⚖️
08.08 - 2200g⚖️
12.08 - 2600g ⚖️
27.08 - 2800g⚖️
02.09 - 3140g⚖️
09.09 - 3600g⚖️
17.09 - szpital, 3800g⚖️
20.09 - cesarka, 3510g Szczęścia❤️
-
Kompletnie nie umiem się poruszać po tej aplikacji, ale chyba odnalazłam co trzeba i akceptowałam zaproszenia, + wysłałam też do Ciebie😁Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
04.06 - 513g⚖️
13.06 - 714g ⚖️
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
24.07 - 1720g⚖️
08.08 - 2200g⚖️
12.08 - 2600g ⚖️
27.08 - 2800g⚖️
02.09 - 3140g⚖️
09.09 - 3600g⚖️
17.09 - szpital, 3800g⚖️
-
cynamon wrote:Jasne:)1 IVF 2009,☀️ córka, poród SN, o czasie, KP;
7 IVF, 14 FET 2024
6 dniowa blastocysta:
5 dpt cień II bhcg 12,7
7 dpt słabe II a bhcg 101
9 dpt bhcg 305
13 dpt bhcg 1505
Nifty: prawidłowy, dziewczynka
☀️jest z nami córcia, 55 cm, 3240 g, 10 pkt, 38+4, poród SN po indukcji, KP -
Dzień dobry, jak poziom wyspania? 🤣 Młody mnie wybudził o 6 stękaniem, pewnie bączki, przewinęłam, ale on dalej śpi, zatem czekając az się wybudzi na cyca, staram się nadrobić.
Nejt nam Bruno też się łuszczył, nie jakoś strasznie, głównie twarz, główka, stópki i nadgarstki. Nadgarstki i stopy smarowałam lanolina z ziaji, za porada położnej. Buzke przemywałam woda przegotowana, a kąpiel robimy co 2 dni z odrobiną Musteli. Po około 3cim tygodniu juz nic się nie łuszczy, a trądzik niemowląt też juz zszedł.
W siusiaku mówili nie grzebać, po kąpieli przemyć tylko końcówkę woda przegotowana i wacikiem, delikatnie odchylając sam koniuszek. To zadanie TZ 🤪
W oknach aktywności staram się wprowadzać zabawy rączkami, nóżkami,pokazywać język i gadam mnóstwo głupot patrząc synkowi w oczy, ale odnoszę wrażenie, ze Bruna interesują bardziej ściany, sufity, okna, szafy etc... Więc tak sobie spędzamy dni...
Aaaa co do baby blues to przez pierwszy miesiąc płakałam, bo brak pokarmu, bo za mało pokarmu, mm to zuoooo, bo cc, a chciałam inaczej, ale jednak dobrze, bo byl owinięty i mogłoby być niebezpiecznie... 😵💫😵💫😵💫 Oszalec moznaKatka123, Hera098, strzyga , eevee_93, Vam lubią tę wiadomość
-
Ja już od 5.20 nie śpię 😕 dzisiaj w nocy, jak nie młodszy to starszy i tak kursowaliśmy z mężem między jednym a drugim
Alek też jest bardzo rączkowy w dzień, w łóżeczku raczej nie śpi, od razu jak go odłożymy to się budzi. Ale w środę mamy konsultacje z chustonoszenia i mam nadzieję, że to będzie na niego sposób, bo będzie blisko, a ja będę miała wolne ręce, żeby coś zrobić 🙂
Właśnie dzwonię do przychodni, bo potrzebuje leki dla starszaka i jestem 55 w kolejce 🤡Hera098, Yggy, Mkm89 lubią tę wiadomość
-
Anna_bella trzymam kciuki mega mocno 💪😘
Zuzia też jest mało odkładalna. Ma podobny tryb życia jak w brzuchu, wtedy też więcej była aktywna z rana i wieczorami. Wtedy z nią rozmawiam, bawimy się, ale staram się żeby nie była na rękach chyba że krzyczy 🤭 często na tak, że zasypia a po odłożeniu zaraz jest ryk albo leży sobie koło mnie nie spiąć s jak wstanę i ktoś inny jej pilnuje wtedy też już jej nie w smak i krzyczy także ten 😚
Wyprawiłam już dzieci do szkoły i spróbuję ją odłożyć żeby zrobić sobie śniadanie a jak księżniczka pozwoli to nawet prawnie wstawię 🤣 dziś wizyta położnej. -
Anna_bella wrote:Dziewczyny wiem , że żyjecie już innymi tematami niż poród, ale proszę 3mać kciuki za mnie i za Emilkę żeby jutro w szpitalu pomogli jej szybko wyjść 😁 Jak mnie tam będą trzymać na obserwacji to oszaleje 🤪
Co do tych problemów z oczkami to koleżanka mówiła, że też mieli i właśnie były zablokowane kanaliki, masaże pomogły 😊
Kciuki trzymam mocno 🍀🙏❤️ -
sernik_z_rodzynkami wrote:Ja już od 5.20 nie śpię 😕 dzisiaj w nocy, jak nie młodszy to starszy i tak kursowaliśmy z mężem między jednym a drugim
Alek też jest bardzo rączkowy w dzień, w łóżeczku raczej nie śpi, od razu jak go odłożymy to się budzi. Ale w środę mamy konsultacje z chustonoszenia i mam nadzieję, że to będzie na niego sposób, bo będzie blisko, a ja będę miała wolne ręce, żeby coś zrobić 🙂
Właśnie dzwonię do przychodni, bo potrzebuje leki dla starszaka i jestem 55 w kolejce 🤡
55?😵💫
Ja ostatnio byłam 6sta i myślałam, że przesada😂
Współczuję nieprzespanej nocki!
Ja na nogach od 6ej bo Laura znów próbowała zrobić kupkę. Przed chwilą wyszedł mały bobek, ale taki zbity, twardy :cJa 26, On 34
PCOS, lekka IO,
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
04.06 - 513g⚖️
13.06 - 714g ⚖️
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
24.07 - 1720g⚖️
08.08 - 2200g⚖️
12.08 - 2600g ⚖️
27.08 - 2800g⚖️
02.09 - 3140g⚖️
09.09 - 3600g⚖️
17.09 - szpital, 3800g⚖️
-
Hera098 wrote:55?😵💫
Ja ostatnio byłam 6sta i myślałam, że przesada😂
Współczuję nieprzespanej nocki!
Ja na nogach od 6ej bo Laura znów próbowała zrobić kupkę. Przed chwilą wyszedł mały bobek, ale taki zbity, twardy :c -
A u nas po wczorajszym całym popołudniu i wieczorze wycia Jasia wniebogłosy noc była jedna z lepszych, spał od 00:30 do 4:30 i od 5 do 7.30 . Teraz zjadł i usnął mi w łóżku . Jeny jaka ja jestem w nim zakochana 🥰.
W oknach aktywności ja też gadam Jasiowi głupoty, gilgocxe go, on mnie łapie za twarz i za włosy i sobie ogólnie patrzy i wywija. Karty kontrastowe to dla niego chyba jeszcze za dużo, bo woli sobie patrzeć np na lampę 😅🤣
Anna bella trzymamy kciuki i już bardzo czekamy na Twoje rozpakowanie ! Pięknego porodu życzę
Z zabawnych rzeczy to wczoraj mąż gadał z kolegą, który ma trójkę dzieci , w tym też miesięcznego noworodka i sam jest lekarzem kardiologiem dziecięcym i mówił, że oni z żoną w domu chodzą w słuchawkach wyciszających, bo inaczej by zwariowali 🤣🤣🤣🤣. I że przy pierwszym dziecku też się wieloma rzeczami przejmowali niepotrzebnie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października, 08:24
strzyga , Vam, Hera098 lubią tę wiadomość
-
@Hera nam polozna powiedziała, ze gdyby kupa zaczela wyglądać w taki sposob, to jest to zatwardzenie i trzeba dopajac. Podajesz jeszcze swoje mleko? Zatwardzenia podobno sie zdarzają przy mm. Konsultujesz sie dziś z jakims pediatra?
Dziewczyny mam dziś smutna rozkminę, otóż właśnie sobie uświadomiłam, ze dziela mnie dosłownie dni do powrotu okresu 😵💫😵💫😵💫Hera098 lubi tę wiadomość
-
Yggy wrote:@Hera nam polozna powiedziała, ze gdyby kupa zaczela wyglądać w taki sposob, to jest to zatwardzenie i trzeba dopajac. Podajesz jeszcze swoje mleko? Zatwardzenia podobno sie zdarzają przy mm. Konsultujesz sie dziś z jakims pediatra?
Dziewczyny mam dziś smutna rozkminę, otóż właśnie sobie uświadomiłam, ze dziela mnie dosłownie dni do powrotu okresu 😵💫😵💫😵💫
Jak to okresu?😃
Mi ginekolog powiedziała, że okres dostanę dopiero za 3 miesiące minimum, a też myślałam, że to nastąpi po połogu.
Ogólnie wczoraj dostałam lekkiego plamienia i czułam się tak jak na miesiączkę, ale nie wiem szczerze czy to jest już to.
Yggy, jak to wygląda? Kiedy się dostaje?
No właśnie całe szczęście, że w piątek wystraszyłam się "kaszelku" Laury i na dziś Umówiłam pediatrę ok południa😅 Kaszelek minął ale jest zatwardzenie i ciemieniucha na brwiach, więc przynajmniej z czymś konkretnym przyjdę😂
Zrobiłam dzisiaj jeszcze ten masaż brzucha "I Love You" ale dużo mocniej niż wczoraj wieczorem i kupa sama zaczęła wychodzić, ale w mękach, bo Laura w krzyk. Twarde, zwarte boby.
Nie wszystko raczej nam wyszło, ale chociaż odrobinę jej ulżyło. Była tym tak zmęczona, że od razu zasnęła.
Edit: Mewa, niestety mam coraz mniej swojego mleka i Laura dostaje coraz więcej mm i myślę, że to jest główny powód. Wczoraj podałam jej 15ml wody, dzisiaj 30ml, ale średnio to pomaga. Może powinnam więcej, ale boję się i wolę skonsultować to wszystko z pediatrą. Jak tak patrzę na nią jak się męczy to mam ochotę wrócić do KP, ale problem leży w tym, że odkąd podjęłam decyzję o wyciszaniu laktacji to Laura nagle chce ciągle wisieć na cycku a ja mimo tego mam coraz mniej mleka😳🥴 Zastanawiające🤔 No zobaczymy, ja narazie jestem obojętna. Mam wywalone co będzie - ile czasu moje mleko będzie lecieć to tyle Laura go otrzyma, a jak się skończy to pełen luz, a jak się przypadkiem rozkręci i będzie nawał to też luz. Po prostu niech się dzieje co chce😂 Ważne, że ja mam czystą głowę i zero parcia na cokolwiek i tyle.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października, 09:56
mewa, Vam, Katka123, Yggy lubią tę wiadomość
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
04.06 - 513g⚖️
13.06 - 714g ⚖️
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
24.07 - 1720g⚖️
08.08 - 2200g⚖️
12.08 - 2600g ⚖️
27.08 - 2800g⚖️
02.09 - 3140g⚖️
09.09 - 3600g⚖️
17.09 - szpital, 3800g⚖️
-
Jeju dziewczyny ja naprawdę nie spodziewałam się, że bycie mamą JEST AŻ TAKIE TRUDNE!!
Fizycznie padam i mam milion strachów w głowie o małą. Powiedzcie, że to wkrótce minie, prawda?strzyga , Vam, Mkm89, TynciaQ94, Katka123, nutella_ lubią tę wiadomość
-
Ja dołączam do tych, które dziś walczą/ walczyły od 5 rano.. mały mega marudny, myślę że powoli męczy go kupa, bo robił trzy dni temu. Gazy są na szczęście.. Dopiero co usnął, a ja mogę w końcu wypić kawę.
Yggy, mojego synka też bardziej interesuje firanka, oparcie kanapy czy ściany, a ja się wydurniam śpiewając mu i czytając, położna mówiła żeby mimo wszystko nie rezygnować z tego, bo maluch słyszy nasz głos i to też dużo daje..
Mewa, u mnie Kacperek robi takie bobki, ale wielkości orzecha większego, takie ciasto lepkie i dwie położne mówią, że jest ok
_ine, ja też jeszcze stracham o małego, ale stopniowo już mija - ciężko tak wytłumaczyć pisząc
Dziś wizyta położnej, proszę o kciuki żeby było wszystko dobrze z Kacperkiem
Trzymam kciuki za dzisiejsze porody!Kasiap899, Katka123, Yggy, Neta lubią tę wiadomość
-
Hera098 dzięki, w mojej okolicy jest sporo jezior i lasów jak tak pisałaś, że nie wyobrażałaś sobie mieć dziewczynki i marzyłaś o chłopcu, a teraz nie widzisz się jako mama chłopca, to u mnie jest dokładnie ta sama sytuacja tylko odwrotnie z płcią 😀 co do koloru oczu, to chyba dłużej się stabilizuje, chyba do 2 r.ż.
Anna_bellamocne kciuki!🍀✊️
U nas w tym oknie aktywności też dużo mówię, śpiewam, robię głupie miny chyba wjechał nam pierwszy skok rozwojowy, bo Wojtek od wczoraj jest strasznie marudny, sam nie wie czego chce...Hera098, Yggy lubią tę wiadomość
-
_ine wrote:Jeju dziewczyny ja naprawdę nie spodziewałam się, że bycie mamą JEST AŻ TAKIE TRUDNE!!
Fizycznie padam i mam milion strachów w głowie o małą. Powiedzcie, że to wkrótce minie, prawda?
Zmęczenie czy senność to pikuś przy tych ulotnych chwilach. W te pierwsze 3 mieś nie rób nic. Dbaj o dzidzie i siebie jak możesz śpij i jedz tak jak noworodek;) ja właśnie próbuje złapać trochę snu bo dziś dopadła nas pierwsza trudna noc._ine, Vam, Zaczarowan lubią tę wiadomość