X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
Odpowiedz

PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚

Oceń ten wątek:
  • snieżka Autorytet

Wysłany: 15 marca, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj byłam na spacerze, ale myślałam, że nie dam rady wrócić. Tak okropne miałam mdłości, mimo tego że biorę Bonjeste 😥 Było 17 stopni a miałam wrażenie, że było dużo cieplej.. A mi taki gorąc zawsze pogarsza mdłości. Nie wiem jak to będzie z wielkim brzuchem przy 30 stopniach 😅

👩🏻30 lat
    MTHFR hetero, PAI‑1 homo
    ANA1 - 1:1280
    ANA3 - Centromer B ++, DFS70 +++
    Obserwacja w kierunki twardziny ograniczonej❗️

👦🏻33 lata
    OAT – Oligoasthenoteratozoospermia

12 cs💫11.2025 💔7tc
    1cs po poronieniu 🌈 02.2026 ⏸️
    06.03 - 0,59 cm 🫐 z bijącym serduszkiem 💓

preg.png
  • Ninia Autorytet

Wysłany: 15 marca, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę ja też od 3 dni czuję się gorzej jeżeli chodzi o mdłości, szczególnie pod wieczór. Dodatkowo pogoda jest piękna ale bardzo mnie męczy, po spacerze nie nadaje się już do niczego, jak nie muszę iść do pracy to śpię od 22 do 8-9 rano czyli 10-11 godzin. Dodatkowo od kilku dni od siedzenia w pracy zaczął boleć mnie dół pleców i …. pośladki, dobrze że w poniedziałek mam fizjo. Trochę nie wiem co z tym zrobić, w połowie dnia zaczęłam wychodzić z biura na 15 minutowy spacer… jak będzie się nasilało wystąpie o skrócenie dnia pracy albo częściowo zdalnie . Zaczęłam wczoraj ćwiczyć z Kasią Bigos i czuję jakbym nie miałam zupełnie formy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca, 18:28

👱🏻‍♀️ 91
    Kariotypy ✅
    17.10.2025 💔🩷👼 Rita 16tc, triploidia matczyna
    12.2025 start starań o drugą ciążę 🥹
    1.2026⏸️ 2 cs
    03.2026 Panorama ok, czekamy na zdrowego 🩵

preg.png
  • BlackAmericano Ekspertka

Wysłany: 15 marca, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, proszę o radę 😅 mam naprawdę ogromny problem z zaparciami. Myślę, że w moim jedzeniu jest dość sporo błonnika, jem dużo warzyw i dużo piję, ale nic nie pomaga.
    Na ostatniej wizycie ginekolog polecił mi zastosowanie czopków glicerynowych, ale mimo że już je kupiłam to coś mnie wstrzymuje przed skorzystaniem z nich 😅
    Znacie może jakieś naturalne sposoby żeby sobie z tym poradzić?
    Już na jutro przygotowuje mi się żelek z siemienia lnianego 😂 ale czy dam radę to wypić nie wiem :D

05.02.26 r. - B-hcg: 3715, progesteron: 26,6
    07.02.26 r. - B-hcg: 7965,4, progesteron: 22,92

20.02. - CRL: 9,2 mm + ❤️ 🥹
    03.26 r. - Test Panorama: ryzyka niskie - zdrowa dziewczynka 💖
    27.03 - I prenatalne ok ✔️CRL: 51,8 mm; FHR: 162

preg.png
  • PaulinKA Autorytet

Wysłany: 15 marca, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @blackamericano, moja pani dr powiedziała ze zaparcia to są wtedy jak 4 dni sie nie robi kupy xD a ja sobie mysle ze po 4 dniach to bym chyba pękła 😅 bardzo współczuję, gówniana sprawa....

Jesli nie dasz rady wypić glutka- syp siemię do wszystkiego. Do zupy, sałatki, dodaj do puree, koktajlu owsianki. Ważne tylko by wtedy pić duzo wody(co pewnie i tak robisz). Ja siemię jadłam kilogramami w staraniach na ponoć plodny sluz 🤣 ale wlasnie nie pite jako glut tylko w innych daniach zmielone jako dodatek.

Prócz tego mozesz spróbować oczywiście suszonych śliwek, mnie ostatnio super "ruszyło" jablko zjedzone z rana, polecają tez ciepłą wode z cytryna... no I ruch, to brzmi prozaicznie ale grawitacja czasem pomaga 😅

Życzę owocnych posiedzen kochana i nie spinaj sie przede wszystkim choc wiem ze to nie latwe... :/

BlackAmericano, kleopatr4 lubią tę wiadomość

⏳️1.2024
    🚺LUF, niedoczynność tarczycy, Hashi, endo i adenomioza, NK, hipoglikemia reaktywna, IO, KIR

2026🙏
    preg.png

"Zes*am się, a nie dam się."
  • Paulina1106 Autorytet

Wysłany: 15 marca, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackAmericano wrote:
    Dziewczyny, proszę o radę 😅 mam naprawdę ogromny problem z zaparciami. Myślę, że w moim jedzeniu jest dość sporo błonnika, jem dużo warzyw i dużo piję, ale nic nie pomaga.
    Na ostatniej wizycie ginekolog polecił mi zastosowanie czopków glicerynowych, ale mimo że już je kupiłam to coś mnie wstrzymuje przed skorzystaniem z nich 😅
    Znacie może jakieś naturalne sposoby żeby sobie z tym poradzić?
    Już na jutro przygotowuje mi się żelek z siemienia lnianego 😂 ale czy dam radę to wypić nie wiem :D

Z naturalnych sposobów to chyba śliwki suszone kiwi itd, ale o ile te czopki może nie wyglądają zachęcająco to na prawdę pomagają, ja po porodzie używałam, bo niestety byłam tak sponiewierana od środka że nie czułam żadnych potrzeb, super pomagały.

Jeszcze któraś dziewczyna martwiła się infekcją- ja w obu ciążach miałam non stop infekcje od początku do końca 2 trymestru, cały czas brałam jakieś leki, taka moja uroda, ale dzieciom nie zaszkodziły;)

Generalnie to mega ciężko mi was nadrabiać bo fatalnie się czuję, plus moja 2 mnie nie oszczędza.

Jestem z małopolski, a mi się zawsze jeszcze Lidka marzyła, ale mąż ma w rodzinie kuzynkę która ma bardzo przykre życie i no powiedział że absolutnie nie, pewnie znów będziemy czekać do porodu żeby zobaczyć bobasa i się zdecydować;)

Co do książek bo jeszcze był ten temat- ja w pierwszej ciąży czytałam rodzic można lepiej i fajnie nastawiala na poród SN:) teraz już na nic nie ma czasu,
    Ale do porodu przy drugiej córce miałam prywatną położną i teraz biję się z myślami czy wziąć ją kolejny raz, czułam się przy niej super bezpiecznie ale no,… najdroższe 40 minut w życiu🫣😅

BlackAmericano, snieżka lubią tę wiadomość

👩‍💼 37
    👨‍💼 41

08.2020 💔
    03.2022 7+5 Lilka 👼
    01.2026 cb

MTFR hetero😿 PAI homo😿
    KIR BX nieobecny: 2DS3
    Cross match -25% ➡️ 2% 🎉
    Allo mlr- 37%➡️ 55,2🎉

14.11.2022 ⏸️ 🙏🏻
    03.08.2023 👶🏻 Izabela
    3920g, 57cm💪🏻

age.png

22.06.2024 ⏸️ 🙏🏻
    20.02.2025 👶🏼 Patrycja
    3120g, 55cm🍬

age.png

13.02.2026 ⏸️ 🙏🏻

preg.png

Wysłany: 15 marca, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny 😁 popróbuje więc z tym siemieniem w różnych kombinacjach, a jak się nie uda to najwyżej zaaplikuję tego czopka 😅
    Mam nadzieję, że ten problem niedługo się skończy, bo czuję się ciężka, a dodatkowo brzuch mnie mega boli przez to.

preg.png
  • kleopatr4 Autorytet

Wysłany: 15 marca, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ninia wrote:
    Kurczę ja też od 3 dni czuję się gorzej jeżeli chodzi o mdłości, szczególnie pod wieczór. Dodatkowo pogoda jest piękna ale bardzo mnie męczy, po spacerze nie nadaje się już do niczego, jak nie muszę iść do pracy to śpię od 22 do 8-9 rano czyli 10-11 godzin. Dodatkowo od kilku dni od siedzenia w pracy zaczął boleć mnie dół pleców i …. pośladki, dobrze że w poniedziałek mam fizjo. Trochę nie wiem co z tym zrobić, w połowie dnia zaczęłam wychodzić z biura na 15 minutowy spacer… jak będzie się nasilało wystąpie o skrócenie dnia pracy albo częściowo zdalnie . Zaczęłam wczoraj ćwiczyć z Kasią Bigos i czuję jakbym nie miałam zupełnie formy.
    Też mnie mdłości teraz po południu łapią. Dzis dzień tragedia, jak 3 tyg temu mimo leku. I też zaczęłam chodzić w pracy na przechadzki bo dupa mi odpadała już.

#1 2024 – poród domowy🪷

💔cb 01/26

#2 2026⏳

preg.png
  • CaroShell Koleżanka

Wysłany: 15 marca, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadal nie mogę uwierzyć że w październikowej grupie jest tyle dziewczyn ❤️
    Może ta Polska nie zginie jak zapowiadają i odwróci się trend na posiadanie malej (lub wcale) rodziny 😍

Gratuluję wszystkich Misiów Haribo widocznych na zdjęciach USG.

Byłam na wizycie w piątek - 3,64 cm i termin przesuwa się na 4-5.10 - ale ostatecznie będą korygować na prenatalnych I i II.

@BlackAmericano - dużo wody, skorzystaj z tych czopków naprawdę pomagają ( nabawiłam się szczeliny odbytu przez zaparcia i leczyłam 3 tygodnie 😔) - ginekolog zalecił spożycie większej ilości zup i suszone morele - od 3 tygodni mam spokój 😉

Karos31, Niecierpliwa2, BlackAmericano, Mimblanee lubią tę wiadomość

Ona 91` On 89`
    Niedrożne jajowody, Niedoczynność tarczycy + Hashi, podejrzenie endometriozy

Starania od 4 lat
    2023 biochemiczna :(
    2024 Ciąża bliźniacza heterotopowa - macica + jajowód - strata jajowodu.

IVF Artemida Olsztyn
    I procedura 🥚🥚🥚🥚
    03.2025 I ET - ❌
    08.2025 II FET - Biochem 💔
    01.2026 III FET
    5 dpt ⏸️ / 6 dpt 25,9 / 9 dpt 143 / 12 dpt 692/ 14 dpt 2094 🚀
    11.02 CRL 6 mm z ❤️
    26.02 - CRL 19.2 mm, FHR 141u/min

preg.png
  • CaroShell Koleżanka

Wysłany: 15 marca, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z I ciążami - kiedy myślicie żeby zacząć kompletować jakiekolwiek wyprawki i urządzać pokoik?

Mój mąż na cały czerwiec idzie na poligon więc malowanie/tapety przypadłyby na lipiec czyli 7 miesiąc, nie wiem jak się będę czuła wtedy i czy będę miała do tego siłę 😅
    Nastawiacie się na rzeczy nowe czy raczej drugi obieg?

Ona 91` On 89`
    Niedrożne jajowody, Niedoczynność tarczycy + Hashi, podejrzenie endometriozy

Starania od 4 lat
    2023 biochemiczna :(
    2024 Ciąża bliźniacza heterotopowa - macica + jajowód - strata jajowodu.

IVF Artemida Olsztyn
    I procedura 🥚🥚🥚🥚
    03.2025 I ET - ❌
    08.2025 II FET - Biochem 💔
    01.2026 III FET
    5 dpt ⏸️ / 6 dpt 25,9 / 9 dpt 143 / 12 dpt 692/ 14 dpt 2094 🚀
    11.02 CRL 6 mm z ❤️
    26.02 - CRL 19.2 mm, FHR 141u/min

preg.png
  • Artopa Koleżanka

Wysłany: 15 marca, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja większość wyprawki mam poskładanej po rodzinie i znajomych 😁 ale dopiero w maju podłączą nam prąd do domu, więc wykończenie i ogarnianie pokoju to tak przewiduję na lipiec właśnie

CaroShell, BlackAmericano lubią tę wiadomość

• aszin Autorytet

Wysłany: 15 marca, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pierwsze ubranko planuję kupić symbolicznie po prenatalnych 🥹 A reszte wyprawki to pewnie po połówkowych, zwłaszcza, że na wózki np trochę się czeka zazwyczaj 😁

CaroShell, BlackAmericano lubią tę wiadomość

Starania od 08.2023
    Trombofilia, Hashi, OAT

03.2024 💔💔 8tc

IVF 01.2026:
    1) ET 5.1.1 ➝ 💔 12tc (8+4) T21

❄️ 4.1.1 ❄️ 3.2.2
  • Ninia Autorytet

Wysłany: 15 marca, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś

@BlackAmericano - dużo wody, skorzystaj z tych czopków naprawdę pomagają ( nabawiłam się szczeliny odbytu przez zaparcia i leczyłam 3 tygodnie 😔) - ginekolog zalecił spożycie większej ilości zup i suszone morele - od 3 tygodni mam spokój 😉[/QUOTE]

Ja też mam dobre doświadczenie z czopkami. Jako młoda dziewczyna miałam epizod z zaparciami takimi co trwały 5-7 dni. Aplikacja czopka okazała się łatwa i zupełnie bezbolesna. Polecam spróbować, w stosunku do tego co człowiek przeżywa mając zaparcie, użycie czopka to pestka.
    Mnie na szczęście w ciąży zaparcia jeszcze nie dopadły ale też mam ogromne pragnienie więc piję 2,5 litrową wody dziennie.

BlackAmericano lubi tę wiadomość

👱🏻‍♀️ 91
    Kariotypy ✅
    1.2026⏸️ 2 cs

preg.png

Wysłany: 16 marca, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba odczarowałyście mi te czopki. Ból, który dziś czułam też się do tego przyczynił. Pobiegłam szybko po nie i już miałam wyjmować, ale się udało. Niemniej na pewno następnym razem nie będę tak zwlekać. Ból był przeogromny.

Co do wyprawki marzy mi się na razie kupić takie jedno symboliczne ubranko, ale poczekam na prenatalne. Jakoś mi się nie spieszy. Na pewno też sporo dostane od rodziny :)

Melduję też, że oddalam już krew na panoramę :)

Ninia, CaroShell lubią tę wiadomość

preg.png
  • Ninia Autorytet

Wysłany: 16 marca, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo liczę, że pod koniec tygodnia moja Panorama już będzie bo aż mi się nawet śniło, że odbieram wynik. Czytalam że najlepiej oddać krew pon-środa bo wtedy jest natychmiastowa wysyłka, z czwartkiem różnie bywa , a z piątku często dopiero idą w poniedziałek. Moja była w środę wieczorem pobrana więc zapewne cokolwiek zaczęło się z nią dziać w czwartek,jednak mam nadzieję że już dotarła na miejsce.
    W sumie jak ostatnio pobierałam Veragene to też mi na infolinii mówili, żebym oddała na początku tygodnia z uwagi na kuriera międzynarodowego ale tam próbki szyły chyba na Cypr a nie do USA.

BlackAmericano lubi tę wiadomość

👱🏻‍♀️ 91
    Kariotypy ✅
    1.2026⏸️ 2 cs

preg.png
  • aszin Autorytet

Wysłany: 16 marca, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pobieram krew na Felie w piątek, bo tak mi pasowało z pracą, ale pani nic nie mówiła, więc najwyżej poczekam trochę dłużej na wynik 🙈

Starania od 08.2023
    Trombofilia, Hashi, OAT

03.2024 💔💔 8tc

IVF 01.2026:

❄️ 4.1.1 ❄️ 3.2.2
  • PaulinKA Autorytet

Wysłany: 16 marca, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @caroshell, ja chyba tez pierwsze ubranko po prenatalnych:) chyba ze przyjdą do jutra wyniki Panoramy to przywieziemy z wyjazdu bobusiowi pierwsze słodkie body ;)

I ubranka to pewnie bede powolutku gromadzić co sie spodoba, a grubsze ogarnianie wyprawki planuje od czerwca, lipca. Tak samo z remontem...

Jakos "boje sie" wcześniej... przyjaciele kupili wózek chwile po zakonczeniu 1 trymestru zatem rozne sa pomysly jak te wydatki rozłożyć w czasie :)

U nas nowy na pewno bedzie fotelik, materacyki, reszta to zobaczymy, jak bedzie spoko cena wózka , dostawki na olx to nie mam oporow, ale jak bedzie różnica 200 czy 300 zl vs nowy to pewnie zdecydujemy sie na nowy... nie bede sie wzbraniac przed rzeczami od zaprzyjaźnionych mam, tych wydatków i tak bedzie tyle ze glowa mala 😅

Na razie oglądam inspiracje na pinterescie:)💕

aszin lubi tę wiadomość

⏳️1.2024
    🚺LUF, niedoczynność tarczycy, Hashi, endo i adenomioza, NK, hipoglikemia reaktywna, IO, KIR

2026🙏
    preg.png

"Zes*am się, a nie dam się."
  • aszin Autorytet

Wysłany: 16 marca, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moi rodzice uparli się, że chcą nam zafundować wózek 😁 Wiec u nas wózek będzie nowy. Ubranka w większości chce kupować na Vinted.

PaulinKA lubi tę wiadomość

Starania od 08.2023
    Trombofilia, Hashi, OAT

03.2024 💔💔 8tc

IVF 01.2026:

❄️ 4.1.1 ❄️ 3.2.2
  • Blossomka Ekspertka

Wysłany: 16 marca, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też będę myśleć po prenatalnych. Chociaż wczoraj wyświetliła mi się przeurocza reklama ubranka z napisem “my sibling has paws” i możliwością dodania naklejki z podobizną i imieniem pieska 🥹, przeurocze!

Na razie czekam niecierpliwie na jutrzejszą wizytę, mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku. Przez weekend wróciło mi bardzo słabe samopoczucie i nasilone mdłości, dzisiaj czuję, że jest tak samo. Najchętniej wróciłabym do łóżka, ale praca nie pozwala.

Dobrego dnia i tygodnia!

nick, babajagapatrzy, goska318 lubią tę wiadomość

Starania od 10.2024 🦸‍♀️🦸

8.02 🟰
    10.02 beta hcg 433, prog 41.77
    12.02 beta hcg 1137, próg 44,6 🥹

preg.png
  • White1 Autorytet

Wysłany: 16 marca, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My nie myśleliśmy jeszcze ani nad imionami ani nad zakupami. Chociaż jak w przyszłości zabiorę się do jakiś zakupów, to bardzo bym chciała body z napisem born in 2026 🥰 wczoraj wzięłam pierwszą tabletkę Xonvei i niestety, ale poza redukcją mdłości daje też efekt jakbym wzięła jakieś mocne leki nasenne, zaraz zasnę przy kompie w biurze, nie mówiąc już o pracy i skupieniu 😴

👧99' 🧑98' 🐈‍⬛ 🐈‍⬛ ⏳️05.24

🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
    ✅️ AMH 6, drożność, nasienie
    ❌️01-11.25 11 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle

01.26 IVF 💉 Menopur 150
    18 🥚 -> 6 MII -> 1 ❄️ 5BB
    09.02.26 FET 🍍 cykl sztuczny | EmbryoGlue

7dpt 37.7 ▫️ 10dpt 146 ▫️ 12dpt 350 ▫️ 15dpt 1184 ▫️ 19dpt 4000 ▫️ 23dpt bijące 💕

7+0 0.93cm 🍤 8+0 1.65cm 🫘 10+0 2.7cm 🧸

preg.png
  • snieżka Autorytet

Wysłany: 16 marca, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White1 wrote:
    My nie myśleliśmy jeszcze ani nad imionami ani nad zakupami. Chociaż jak w przyszłości zabiorę się do jakiś zakupów, to bardzo bym chciała body z napisem born in 2026 🥰 wczoraj wzięłam pierwszą tabletkę Xonvei i niestety, ale poza redukcją mdłości daje też efekt jakbym wzięła jakieś mocne leki nasenne, zaraz zasnę przy kompie w biurze, nie mówiąc już o pracy i skupieniu 😴

A bierzesz rano czy wieczorem? Bo ja biorę Bonjeste wieczorem i rano nie czuję zmęczenia.

kleopatr4 lubi tę wiadomość

👩🏻30 lat
    MTHFR hetero, PAI‑1 homo
    ANA1 - 1:1280
    ANA3 - Centromer B ++, DFS70 +++
    Obserwacja w kierunki twardziny ograniczonej❗️

👦🏻33 lata
    OAT – Oligoasthenoteratozoospermia

12 cs💫11.2025 💔7tc
    1cs po poronieniu 🌈 02.2026 ⏸️
    06.03 - 0,59 cm 🫐 z bijącym serduszkiem 💓

preg.png
‹‹ 100 101 102 103 104 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jakie suplementy i witaminy warto przyjmować w ciąży? Poradnik dla przyszłych mam

Ciąża to czas szczególnych potrzeb organizmu, w którym odpowiednia podaż witamin i minerałów odgrywa kluczową rolę dla zdrowia mamy i prawidłowego rozwoju dziecka. Jakich składników nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy i kiedy warto sięgnąć po suplementy? W artykule wyjaśniamy, które witaminy i minerały są najważniejsze w ciąży, jak wybierać bezpieczne preparaty oraz jak zaplanować suplementację zgodnie z aktualnymi rekomendacjami specjalistów.

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odparzenia u niemowlaka - jak sobie z nimi radzić?

Odparzenia to częsta dolegliwość u niemowląt. Mogą pojawić się na pupie, szyi, fałdkach, pod pachami czy w pachwinach. Nie są oznaką zaniedbania – zdarzają się niemal u każdego dziecka, a ich pojawienie się nie świadczy o braku higieny. Skóra malucha jest cienka i wrażliwa, dlatego potrzebuje delikatnej pielęgnacji oraz bezpiecznych, wysokiej jakości kosmetyków, które ją ochronią i będą wspierały regenerację.

CZYTAJ WIĘCEJ