PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny!
Jestem tu nowa
Mam termin porodu na 2-4 listopada 2026 
Po dość długich staraniach w końcu się udało. Za nami już testy Veragene (NIPT) - czekamy na wyniki!
W tym tygodniu kontrolne USG i w kolejnym prenatalne.
Niestety przyczepił się do mnie polip i krwawienia od 7 tygodnia, jadę na duphastanie
także raczej oszczędny tryb życia i czekamy na wyniki czy wszystko z maleństwem jest w porządku.
Miło Was poznać
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:36
Ninia, BlackAmericano, Weronka89, Niecierpliwa2, Panna_M, snieżka, Martit, Talto109_, Mro_22 lubią tę wiadomość
Sirena -
Z tego co się orientowałam wcześniej tj. czytałam na amerykańskich forach Panoramy nie można też pobierać motylkiem i też nie powinno się robić przy okazji innych badań krwi. Dużo pielęgniarek tego nie wiem bo to nie jest częste pobranie.
Zadzwoń do Alab i umów się na kolejne pobranie najlepiej pon-środa by próbka nie czekała w PL tylko od razu szła do USA. Ja poprzednio byłam bardzo mało profesjonalnie obsłużona przez Synevo bo tam nikt nie wiedział co to za badanie, moja próba też przeczekała w PL, bardzo długo nie miała żadnego statusu, dlatego teraz zdecydowałam się przepłacić i zrobić w gabinecie lekarza by w razie jakiś "przygód" on też był zaangażowany w prostowanie sytuacji.
PaulinKA, kleopatr4 lubią tę wiadomość
-
Hejka Sirena 👋🏻
Kleopatra dobry pomysł z ciuchami 😅 co do wózka to dostanę podwójny od koleżanki, ale nie wiem czy bym kupowała gdyby tego nie zaoferowała. Chociaż na pewno będzie to wygodne na początku
Ja z poprzednim synkiem zaopatrzyłam się w chustę, ale jakoś nie umieliśmy się zgrać, dopiero jak zaczął ładnie trzymać główkę to zaczęłam nosić go w tula free to grow (oczywiście z vinted) i kocham. Teraz planuję już od noworodka pakować w chustę żeby się małe przyzwyczaiło, bo to na pewno będzie zbawienie przy dwójce dzieci takie wolne ręce.
Co do wielopieluchowania to baaardzo chciałam, nawet zaopatrzyłam się w wyprawkę, ale jakoś po porodzie przerosło mnie to wszystko i nie ogarnęłam, sprzedawałam pieluszki i dałam sobie spokój. Trochę żałuję, ale z drugiej strony nie mam suszarki i to by było trudne. W sumie głównie dlatego się poddałam, to by był koszmar z tym praniem plus do tego mieszkamy na razie w małym mieszkaniu
Sirena, kleopatr4 lubią tę wiadomość
-
Paulinko, bardzo mi przykro z powodu Twojego zawodu. Jestem jednak przekonana, że to sytuacja losowa, niezwiązana z nieprawidłowościami u płodu. Ta frakcja chyba jest dość indywidualną sprawą. Przed kolejnym pobraniem skonsultuj ze swoim lekarzem branie heparyny. ❤️
Zaczęłam się zastanawiać, czy i u mnie nie za wcześnie było na pobranie 😅 Dziś mam 10+3, sugerując się pomiarami z wizyty serduszkowej. Niemniej poza suplementami nie biorę żadnych dodatkowych leków.
Jeszcze co do ubranek, też mam nadzieję dostać coś fajnego na Vinted. Już jakiś czas temu sobie przeglądałam i jest naprawdę dużo fajnych rzeczy w dobrym stanie. -
PaulinKa współczuje bardzo tego stresu. Myślę, że jednak to tylko błąd albo wpływ leków i że wszystko będzie dobrze 💜
Ja zastanawiam się czy wziąć dodatkową tabletkę Bonjesty. Lekarz powiedział, że można 2 dziennie jak będzie słabo. A ja czuję się okropnie, czuję, że zaraz zwymiotuje 🤢 -
O, znam to kontokleopatr4 wrote:Polecam na fb grupę „nosidła - baza wiedzy”. Ja akurat nie znam tego ergobaby, więc nie mogę się wypowiedzieć. Jakbyś chciała to mogę odpowiedzieć na jakieś Twoje pytania bo dużo noszę. Moja znajoma na instagramie ma też świetne konto pod nazwą @wielozmiana i tam wrzuca streści z super chustami, nosidłami i wsparciem w wielopielo. Jak lubisz różowy to się tam odnajdziesz;)
chustę też planuję, byłam nawet kiedyś na warsztatach jako organizatorka i myślę, że będę też od małego bobaska pakować w chustę, będzie nam towarzyszyć z psią siostrą na spacerach
kleopatr4 lubi tę wiadomość
-
Wzięłam jednak tą Bonjeste, bo miałam straszne odruchy wymiotne, mimo że nic ze mnie nie leciało.. Mam nadzieję, że nie przestał na mnie działać ten lek 🙏
kleopatr4 lubi tę wiadomość
-
Ja już dziewczyny nie mogę się doczekać końca objawów żołądkowych
najgorsze są chyba poranki i wymioty na pusto
ja niestety ma tak że jak zacznę do końca nie widać i bez kroplówki nie przechodzi nawet jak nie ma czym to wnętrzności mogę wypluć a wymiotować nie przestanę
czekam aż wróci apetyt i zachcianki, które nawet miałam w 6-8 tyg mimo tego ze też wymiotowałam
👧 30 👨31
07.2025 CB 💔 1cs
3 cs
•podejrzenie PCOS, AFC >20, pęcherzyk dojrzewa
•macica dwurożna
•brak lewego płata tarczycy
Wyniki:
•AMH 9,46 ng/ml
•TSH 1,89 -> 2,02 ~ może być lepiej!
•Ferrytyna 58 ng/ml -> 23 ng/ml ❌
•Prolaktyna 15,6 ng/ml ✅
•Żelazo 196 ✅
•Testosteron 45,3 ng/dl ❌
•Kwas foliowy 17,90 ng/ml ✅ -
PaulinKA współczuję Ci kochana tego stresu ale wierzę, że będzie wszystko dobrze u Twojego maluszka 😘. Teraz daj dużo miłości Twojemu maluszkowi. Musi być dobrze nie bierzemy innej opcji pod uwagę 😊🍀❤️
PaulinKA przepraszam, że zapytam czy znasz płeć dzidziusia?Starania od 01/23
AP-K- 03/2024
09/23 -IUI -❌
01/24 - FET (AZ)-❌
09/24 - FET (AZ)- ❌
10/24 - FET (AZ) - ❌
03/25 - FET (AZ) - ❌
01/26 - ET - (KD) ❤️🍀
6 komórek - 3.1.1❄️ 2.1.2❄️ mrozaczek 🤗
Ona: IO, endo, KIR Bx, amh - 0,52
cross match - 22,4%
allo mlr - 26,7%
Mikrobiom macicy - ✅
On: nasienie ✅ kariotyp ✅ -
Nie kinguś, nic nie zbadali, mam wszędzie napisane ze not applicable... zatem nie wiemy nic i tak jak @aszin napisala wynik ktory mial uspokoić tylko namieszał w głowie...
-
Lepiej wziąć śnieżko bo lepiej może nie być, a jak się rozkręci to żaden z Ciebie będzie pożytek. Ja sobie wbijam do głowy że bedzie już tylko lepiej będzie lepiej, ale czy tak faktycznie będzie… nie wiem mam tylko nadzieję. Na razie 3 dni nie było mdłości z rana i było cudownie. Warto więc wierzyć. Walcz, jeden dzień na raz💛snieżka wrote:
Ja zastanawiam się czy wziąć dodatkową tabletkę Bonjesty. Lekarz powiedział, że można 2 dziennie jak będzie słabo. A ja czuję się okropnie, czuję, że zaraz zwymiotuje 🤢
snieżka lubi tę wiadomość
-
Kochana, a czy ty dalej jesteś na oddziale? Jak się trzymasz i jakie masz wsparcie fizycznie?Panna_M wrote:Ja już dziewczyny nie mogę się doczekać końca objawów żołądkowych
najgorsze są chyba poranki i wymioty na pusto
ja niestety ma tak że jak zacznę do końca nie widać i bez kroplówki nie przechodzi nawet jak nie ma czym to wnętrzności mogę wypluć a wymiotować nie przestanę
czekam aż wróci apetyt i zachcianki, które nawet miałam w 6-8 tyg mimo tego ze też wymiotowałam -
PaulinKA wrote:Nie kinguś, nic nie zbadali, mam wszędzie napisane ze not applicable... zatem nie wiemy nic i tak jak @aszin napisala wynik ktory mial uspokoić tylko namieszał w głowie...
Przykro mi PaulinKA że zamiast poczuć się spokojnie to teraz czekasz z niecierpliwością na wizytę u lekarza. Ale mówię Ci jest wszystko dobrze i tego musimy się trzymać 😊
PaulinKA lubi tę wiadomość
Starania od 01/23
AP-K- 03/2024
09/23 -IUI -❌
01/24 - FET (AZ)-❌
09/24 - FET (AZ)- ❌
10/24 - FET (AZ) - ❌
03/25 - FET (AZ) - ❌
01/26 - ET - (KD) ❤️🍀
6 komórek - 3.1.1❄️ 2.1.2❄️ mrozaczek 🤗
Ona: IO, endo, KIR Bx, amh - 0,52
cross match - 22,4%
allo mlr - 26,7%
Mikrobiom macicy - ✅
On: nasienie ✅ kariotyp ✅ -
kleopatr4 wrote:Kochana, a czy ty dalej jesteś na oddziale? Jak się trzymasz i jakie masz wsparcie fizycznie?
Tak ja dalej na oddziale
dzidzi rośnie jak oszalałe wg mojego liczenia 10+4 a wg USG 11+0. Przyspieszyłam badania prenatalne i nam miedzy 11+5 a 12+2, myślicie ze ok? Inaczej biorąc pod uwagę usg miałabym najęłam na styk…
Paulinka, człowiek się chciał uspokoić a najada się tylko stresu
ale ja jestem pewna ze niepotrzebnie:)
👧 30 👨31
07.2025 CB 💔 1cs
3 cs
•podejrzenie PCOS, AFC >20, pęcherzyk dojrzewa
•macica dwurożna
•brak lewego płata tarczycy
Wyniki:
•AMH 9,46 ng/ml
•TSH 1,89 -> 2,02 ~ może być lepiej!
•Ferrytyna 58 ng/ml -> 23 ng/ml ❌
•Prolaktyna 15,6 ng/ml ✅
•Żelazo 196 ✅
•Testosteron 45,3 ng/dl ❌
•Kwas foliowy 17,90 ng/ml ✅ -
Strasznie współczuję, że tak przechodzisz ten pierwszy trymestr, to jakiś koszmar, ciągle w szpitalu. Oby przeszło.Panna_M wrote:Tak ja dalej na oddziale
dzidzi rośnie jak oszalałe wg mojego liczenia 10+4 a wg USG 11+0. Przyspieszyłam badania prenatalne i nam miedzy 11+5 a 12+2, myślicie ze ok? Inaczej biorąc pod uwagę usg miałabym najęłam na styk…
Paulinka, człowiek się chciał uspokoić a najada się tylko stresu
ale ja jestem pewna ze niepotrzebnie:) -
PaulinKA, bardzo współczuję stresu. Sama chciałam zrobić badania NIPT, żeby się uspokoić, a pewnie dwa razy bardziej bym przeżywała. Tak jak już pisały dziewczyny, pewnie usg będzie ok i po prostu zrobicie NIPT jeszcze raz, żeby już tylko mieć potwierdzenie. Trzymaj się ❤️
Ja od początku nie miałam dużych problemów żołądkowych, ale są dni, kiedy nie mogę otworzyć szuflady z koszami na śmieci. Wczoraj po dłuższej przerwie znowu tak było. Żartuję sobie jedynie, że przynajmniej wiem, że nadal jestem w ciąży.
W tym tygodniu dopadło mnie przeziębienie, ale dość lekkie, leżę i czytam książki. Żałowałam tylko pięknej pogody w weekend.
Dużo zdrówka dla Was i dzieciaczków.
PS albo bardziej zwracam uwagę, albo rzeczywiście baby boom, tu nas dużo, w tramwaju ostatnio dwie dziewczyny w ciąży na przeciwko mnie siedziały 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 14:54
-
Jak się jest w ciąży to się wszędzie widzi ciężarne 🤣 taka siła przyciągania 😁Niecierpliwa2 wrote:PaulinKA, bardzo współczuję stresu. Sama chciałam zrobić badania NIPT, żeby się uspokoić, a pewnie dwa razy bardziej bym przeżywała. Tak jak już pisały dziewczyny, pewnie usg będzie ok i po prostu zrobicie NIPT jeszcze raz, żeby już tylko mieć potwierdzenie. Trzymaj się ❤️
Ja od początku nie miałam dużych problemów żołądkowych, ale są dni, kiedy nie mogę otworzyć szuflady z koszami na śmieci. Wczoraj po dłuższej przerwie znowu tak było. Żartuję sobie jedynie, że przynajmniej wiem, że nadal jestem w ciąży.
W tym tygodniu dopadło mnie przeziębienie, ale dość lekkie, leżę i czytam książki. Żałowałam tylko pięknej pogody w weekend.
Dużo zdrówka dla Was i dzieciaczków.
PS albo bardziej zwracam uwagę, albo rzeczywiście baby boom, tu nas dużo, w tramwaju ostatnio dwie dziewczyny w ciąży na przeciwko mnie siedziały 😊
Ja to z kolei myślę, że mało nas, bo na majowych w tamtym roku było chyba z 90 dziewczyn, czasami nie szło nadrobić stron po jednym dniu 😁 ale ciążę majowe z uniesień wakacyjnych więc taki sprzyjający czas to był haha
Ja z perspektywy życia w małym mieście, z którego wszyscy uciekli i zamknęli porodówkę, zamykają szkoły, przedszkola to mam wrażenie, że tylko ja jedna w ciąży. Chociaż odkąd mam synka to zaczęłam dostrzegać dużo mam z wózkami, a wcześniej nie zwracałam na to uwagi. Więc może rzeczywiście nie wyginie ta nasza Polska i moje miasteczko 😁
A w ogóle przecież teraz jest trend na ciąże wśród influencerów 🤣 aby rzeczywiście nastała taka moda i niech dzieciaki się rodzą 🥰
Niecierpliwa2 lubi tę wiadomość
-
@artopa, bierzesz magnez? Nie ma co dopuszczać do intensywnych skurczy bo skoro lapie cie np w łydkach to i macica moze pracować mocniej a takie stresy są dzidziusiowi niepotrzebne....
Dawka lecznicza to 300 mg a czasem nawet zlecaja i wiecej, podzielone w ciągu doby, nie wszysto na raz. Tylko przy takich dawkach warto zeby cześć magnezu chociaz byla pure, a nie ze magnez+b6....
Martit lubi tę wiadomość