X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
Odpowiedz

PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚

Oceń ten wątek:
  • CaroShell Koleżanka

Wysłany: 17 marca, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @blossomka Ja chciałam powiedzieć po prenatalnych, ale sytuacja w pracy mnie zmusiła i przełożonego już poinformowałam, reszta zespołu po świętach 😉

Chciałabym żeby zaczęli już szukać na moje miejsce, chciałam pracować do końca czerwca, ale nie wiem czy tyle wydole 😅

Ona 91` On 89`
    Niedrożne jajowody, Niedoczynność tarczycy + Hashi, podejrzenie endometriozy

Starania od 4 lat
    2023 biochemiczna :(
    2024 Ciąża bliźniacza heterotopowa - macica + jajowód - strata jajowodu.

IVF Artemida Olsztyn
    I procedura 🥚🥚🥚🥚
    03.2025 I ET - ❌
    08.2025 II FET - Biochem 💔
    01.2026 III FET
    5 dpt ⏸️ / 6 dpt 25,9 / 9 dpt 143 / 12 dpt 692/ 14 dpt 2094 🚀
    11.02 CRL 6 mm z ❤️
    26.02 - CRL 19.2 mm, FHR 141u/min

preg.png
  • babajagapatrzy Ekspertka

Wysłany: 17 marca, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja miałam dziś mega intensywny dzień i padam na twarz. Rano byłam na pobraniu krwi i najlepszą wiadomością dla mnie jest TSH 1,053 🥹 a było ponad 2,8, na szczęście dawka 0,25 załatwiła problem.

Cieszę się z pozytywnych informacji, super Paulinko, że już masz się lepiej!

Ja z kolei w ogóle nie umiem „zajmować się” ciążą: mam dwa duże projekty do skończenia, właśnie siedzę nad dokumentacją z jednego. Tak myślę, że serio będę chciała w czerwcu iść już na zwolnienie żeby trochę odpocząć po tym maratonie tegorocznym.

Niecierpliwa2 lubi tę wiadomość

• aganieszkam Autorytet

Wysłany: 17 marca, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj w końcu umówiłam się na prenatalne na 14 kwietnia. Chciałam na 20stego ale powiedzieli, że jak ciąża okaże się starsza to nie wykonają mi badania. Rozumiem, więc już niech będzie ten 14,szkoda bo chciałam, żeby mąż był.

Ja jeszcze jestem na macierzyńskim, więc teoretycznie nie pracuje, ale jestem i tak wykończona, sama zajmuje się dziećmi, wszystko na mojej głowie, mąż za granicą i szczerze mam dość...
    Dzisiaj dopadła mnie migrena z wymiotami 😭 napisałam do męża, czy wróci wcześniej z pracy, bo ja nie mam siły zajmować się dziećmi 😭😥 jest mi z tym tak źle...
    Jak słyszę, że ciąża to nie choroba...ja czuję się jak chora przez kilka miesięcy. Jeszcze mam stan podgorączkowy, wzięłam paracetamol ale zwymiotowałam. Mały chory, w nocy płakał 😭 ech, wyżaliłam się, może już będzie lepiej...

Kasia0504 lubi tę wiadomość

02/26 Naturals Beta 1979, 4205
    Cudzie trwaj 😍
    preg.png

age.png

Synek 29.04.2025 🩵 (38+1tc)
    26dpt USG jest serduszko
    20dpt-2mm zarodek
    Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
    24.08.2024- transfer 4BB

Synek 26.07.2021 💙 (36+4tc)
    21dpt USG- 2,5mm szczęścia
    Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
    02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA

Córeczka 13.12.2019 🩷 (40+1tc)
    23dpt jest serduszko
    Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
    26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
    21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
    Niedrożne jajowody ❌
  • White1 Autorytet

Wysłany: 17 marca, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planuję pójść na zwolnienie może na początku sierpnia, ale nie stawiam tego jako sztywnej granicy ani w jedną ani w drugą stronę. Najważniejsze, że mnie nie stresuje, rozwija i jedynym dyskomfortem jest długie siedzenie 😊 niedługo czeka mnie też ocena okresowa, ale tym też się nie martwię. Swoją drogą ostatnią sporą podwyżkę miałam we wrześniu, więc im dłużej przepracuję, tym więcej później dostanę na L4 🤭
    Nie mówiłam jeszcze o ciąży, planuję po prenatalnych o ile tyle wytrzymam w tajemnicy, bo to dopiero za 4 tygodnie 🫠

👧99' 🧑98' 🐈‍⬛ 🐈‍⬛ ⏳️05.24

🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
    ✅️ AMH 6, drożność, nasienie
    ❌️01-11.25 11 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle

01.26 IVF 💉 Menopur 150
    18 🥚 -> 6 MII -> 1 ❄️ 5BB
    09.02.26 FET 🍍 cykl sztuczny | EmbryoGlue

7dpt 37.7 ▫️ 10dpt 146 ▫️ 12dpt 350 ▫️ 15dpt 1184 ▫️ 19dpt 4000 ▫️ 23dpt bijące 💕

7+0 0.93cm 🍤 8+0 1.65cm 🫘 10+0 2.7cm 🧸

preg.png
  • Mimblanee Autorytet

Wysłany: 17 marca, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam jutro wizytę. Na prenatalne to nawet jeszcze skierowania nie mam :P jestem nieogarnięta :P
    Ale poprzednio nie miałam w sumie żadnych problemów z umówieniem terminu na NFZ więc myślę, że zdążę na spokojnie. Ale to jest wszystko takie wyzwanie z maluchem, za każdym razem załatwianie opieki i cała logistyka. Nie mogę się doczekać jutrzejszego USG 🥰

aganieszkam, Karos31 lubią tę wiadomość

🩵 D 1.05.2025

preg.png
  • kleopatr4 Autorytet

Wysłany: 17 marca, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się głowię jak ugrać u mnie z informacją o ciąży. Odliczam każdy dzień, bo bardzo się męczę z nudnościami i zawrotami głowy, z sennością, wzdęciami, wykręcaniem kiszek😣 Powtarzam “byle do Wielkanocy”.

Najpewniej po prostu fakt ciąży pominę… powiem może, że ze względu na sytuację zdrowotną muszę skorzystać z dłuższego zwolnienia i w takim przypadku najlepiej byłoby znaleźć osobę na moje miejsce, aby nie zaburzać funkcjonowania działu.
    W mojej sytuacji cokolwiek zrobię nie będę do końca fair, ale muszę myśleć o sobie. Odchoruję to oczywiście moralnie, ale czasu już nie cofnę, nie przywrócę poprzedniej ciąży (byłabym teraz w 16tc i pewnie od miesiąca na l4), ani nie zrezygnuje z przedłużenia umowy (za 2 tygodnie) w imię bycia fair.
    Czekam do przedłużenia i… no jeśli dam radę to może kolejny tydzień wytrzymam, ale szczerze chce mi się rzygać jak słyszę wkoło problemy pierwszego świata które są tak inne od moich wartości. Gdybym w ciąży nie była to zmieniłabym tą firmę, bo po prostu nie czuję się dobrze w takiej atmosferze jaką tworzą osoby z biura.

#1 2024 – poród domowy🪷

💔cb 01/26

#2 2026⏳

preg.png
  • Blossomka Ekspertka

Wysłany: 18 marca, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wstępnie myślę o pracy do końca czerwca, później urlop i l4, ale to na razie takie gdybanie, jeszcze daleka droga ☺️.

Dzisiaj z rana znów czuję się bardzo dobrze, ale już wiem z poprzednich dni, że to tylko chwila i max 2-3h 🙈. Z plusów udało się zjeść całkiem normalne śniadanie ❤️.

Dobrego dnia!

Niecierpliwa2, Weronka89 lubią tę wiadomość

Starania od 10.2024 🦸‍♀️🦸

8.02 🟰
    10.02 beta hcg 433, prog 41.77
    12.02 beta hcg 1137, próg 44,6 🥹

preg.png
  • babajagapatrzy Ekspertka

Wysłany: 18 marca, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chcę urlop zostawić na później żeby jak najdłużej zostać z maluchem po macierzyńskim. W tym celu też wzięłam te dwa projekty: to taki zastrzyk finansowy, który mi pozwoli jeszcze na spokojne pół roku siedzenia w domu :)

PaulinKA, CaroShell lubią tę wiadomość

• Artopa Koleżanka

Wysłany: 18 marca, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiejsza noc to dramat 😭 spać nie mogłam, kręciłam się, jak nie toaleta to mdłości. Rano ból głowy i pierwsze wymioty

• Kasia0504 Ekspertka

Wysłany: 18 marca, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aganieszkam wrote:
    Ja dzisiaj w końcu umówiłam się na prenatalne na 14 kwietnia. Chciałam na 20stego ale powiedzieli, że jak ciąża okaże się starsza to nie wykonają mi badania. Rozumiem, więc już niech będzie ten 14,szkoda bo chciałam, żeby mąż był.

Ja jeszcze jestem na macierzyńskim, więc teoretycznie nie pracuje, ale jestem i tak wykończona, sama zajmuje się dziećmi, wszystko na mojej głowie, mąż za granicą i szczerze mam dość...
    Dzisiaj dopadła mnie migrena z wymiotami 😭 napisałam do męża, czy wróci wcześniej z pracy, bo ja nie mam siły zajmować się dziećmi 😭😥 jest mi z tym tak źle...
    Jak słyszę, że ciąża to nie choroba...ja czuję się jak chora przez kilka miesięcy. Jeszcze mam stan podgorączkowy, wzięłam paracetamol ale zwymiotowałam. Mały chory, w nocy płakał 😭 ech, wyżaliłam się, może już będzie lepiej...

Przytulam mocno. Ja w niedzielę miałam też migrenę z wymiotami i przez cały dzień każdy łyk wody zwracałam :( w poniedziałek rano też wymiotowałam, ale na szczęście było lepiej + dodatkowo zdobyłam receptę na leki przeciwwymiotne. Też mam w domu 10 miesięczne dziecko i gdyby nie mój mąż, to ja nie wiem jakbym się nim zajęła... Dlatego bardzo Ci współczuję i mam nadzieję, że poczujesz się lepiej.

Ja potrzebowałam z 2 dni, ale dzisiaj to naprawdę mam już sporo energii i aż odżyłam po tym weekendzie. Człowiek docenia od razu bardziej jak nie jest tak chory i ma siły cokolwiek robić

• Blossomka Ekspertka

Wysłany: 18 marca, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    babajagapatrzy wrote:
    Ja chcę urlop zostawić na później żeby jak najdłużej zostać z maluchem po macierzyńskim. W tym celu też wzięłam te dwa projekty: to taki zastrzyk finansowy, który mi pozwoli jeszcze na spokojne pół roku siedzenia w domu :)

Ja myślę o urlopie z tego względu, że chciałabym pojechać na wakacje. Nie orientowałam się jeszcze jak to jest z takimi wyjazdami na l4 ciążowym.

Urlopu na szczęście mam sporo nazbieranego jeszcze z tamtego roku, po cichu liczyłam, że w końcu nam się uda 🥹.

Niecierpliwa2 lubi tę wiadomość

Starania od 10.2024 🦸‍♀️🦸

8.02 🟰
    10.02 beta hcg 433, prog 41.77
    12.02 beta hcg 1137, próg 44,6 🥹

preg.png
  • Panna_M Ekspertka

Wysłany: 18 marca, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blossomka wrote:
    Ja myślę o urlopie z tego względu, że chciałabym pojechać na wakacje. Nie orientowałam się jeszcze jak to jest z takimi wyjazdami na l4 ciążowym.

Urlopu na szczęście mam sporo nazbieranego jeszcze z tamtego roku, po cichu liczyłam, że w końcu nam się uda 🥹.

Z tego co się orientuję to na żadnym l4 nie można jechać na wakacje :/ teraz jeszcze strasznie trąbią o wzmożonych kontrolach ciężarnych :/

White1, snieżka, Niecierpliwa2, Blossomka, aganieszkam lubią tę wiadomość

👧 30 👨31
    07.2025 CB 💔 1cs
    3 cs

•podejrzenie PCOS, AFC >20, pęcherzyk dojrzewa
    •macica dwurożna
    •brak lewego płata tarczycy

Wyniki:
    •AMH 9,46 ng/ml
    •TSH 1,89 -> 2,02 ~ może być lepiej!
    •Ferrytyna 58 ng/ml -> 23 ng/ml ❌
    •Prolaktyna 15,6 ng/ml ✅
    •Żelazo 196 ✅
    •Testosteron 45,3 ng/dl ❌
    •Kwas foliowy 17,90 ng/ml ✅
  • PaulinKA Autorytet

Wysłany: 18 marca, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli urlop jest zaplanowany i zaakceptowany zawczasu (typu planujesz teraz na czerwiec) a potem powiedzmy od kwietnia przechodzisz na l4, to jak weźmiesz przerwę w l4 na te no 2 tygodnie- nie jest to żadnym wykroczeniem czy złamaniem prawa.

To pisze tylko tak dla Waszej wiedzy;)

⏳️1.2024
    🚺LUF, niedoczynność tarczycy, Hashi, endo i adenomioza, NK, hipoglikemia reaktywna, IO, KIR

2026🙏
    preg.png

"Zes*am się, a nie dam się."
  • snieżka Autorytet

Wysłany: 18 marca, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaulinKA wrote:
    Jesli urlop jest zaplanowany i zaakceptowany zawczasu (typu planujesz teraz na czerwiec) a potem powiedzmy od kwietnia przechodzisz na l4, to jak weźmiesz przerwę w l4 na te no 2 tygodnie- nie jest to żadnym wykroczeniem czy złamaniem prawa.

Tylko jest taki problem, że po 33 dniach L4 trzeba iść na badania z medycyny pracy. Nie wiem czy bez tego można iść na urlop. Ja jednak wolę nie ryzykować. A za niewykorzystany urlop chyba muszą mi zapłacić, bo będę miała przedłużoną umowę do dnia porodu. Chociaż moje miejsce pracy wtedy już nie będzie istniało, ale na szczęście pracodawca ma jeszcze inne placówki.

👩🏻30 lat
    MTHFR hetero, PAI‑1 homo
    ANA1 - 1:1280
    ANA3 - Centromer B ++, DFS70 +++
    Obserwacja w kierunki twardziny ograniczonej❗️

👦🏻33 lata
    OAT – Oligoasthenoteratozoospermia

12 cs💫11.2025 💔7tc
    1cs po poronieniu 🌈 02.2026 ⏸️
    06.03 - 0,59 cm 🫐 z bijącym serduszkiem 💓

preg.png
  • snieżka Autorytet

Wysłany: 18 marca, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chociaż nas i tak nie będzie stać na żadne wakacje 😅 Planujemy na pierwszą dalszą podróż pojechać za kilka lat jak spłacimy kredyt :)

PaulinKA lubi tę wiadomość

👩🏻30 lat
    MTHFR hetero, PAI‑1 homo
    ANA1 - 1:1280
    ANA3 - Centromer B ++, DFS70 +++
    Obserwacja w kierunki twardziny ograniczonej❗️

👦🏻33 lata
    OAT – Oligoasthenoteratozoospermia

12 cs💫11.2025 💔7tc
    1cs po poronieniu 🌈 02.2026 ⏸️
    06.03 - 0,59 cm 🫐 z bijącym serduszkiem 💓

preg.png
  • Panna_M Ekspertka

Wysłany: 18 marca, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaulinKA wrote:

Oczywiście:) mi chodziło o sytuacje gdy wyjazd przypadłby na czas l4 :)

👧 30 👨31
    07.2025 CB 💔 1cs
    3 cs

•podejrzenie PCOS, AFC >20, pęcherzyk dojrzewa
    •macica dwurożna
    •brak lewego płata tarczycy

Wyniki:
    •AMH 9,46 ng/ml
    •TSH 1,89 -> 2,02 ~ może być lepiej!
    •Ferrytyna 58 ng/ml -> 23 ng/ml ❌
    •Prolaktyna 15,6 ng/ml ✅
    •Żelazo 196 ✅
    •Testosteron 45,3 ng/dl ❌
    •Kwas foliowy 17,90 ng/ml ✅
  • PaulinKA Autorytet

Wysłany: 18 marca, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    snieżka wrote:
    Tylko jest taki problem, że po 33 dniach L4 trzeba iść na badania z medycyny pracy. Nie wiem czy bez tego można iść na urlop. Ja jednak wolę nie ryzykować. A za niewykorzystany urlop chyba muszą mi zapłacić, bo będę miała przedłużoną umowę do dnia porodu. Chociaż moje miejsce pracy wtedy już nie będzie istniało, ale na szczęście pracodawca ma jeszcze inne placówki.

Jeśli urlop jest zaplanowany wczesniej (czyli przed wystapieniem l4) - nie trzeba isc na medycynę pracy - tu jest orzecznictwo w tej sprawie.

ii pk 214-07-1.pdf https://share.google/DWDe5kNQoK4ujbRHU

Natomiast totalnie rozumiem ze tego typu praktyki wzbudzają niepokoj, nie są przeciez bardzo powszechne i faktycznie mogą dla niektorych wiązać się z jakims ryzykiem, stresem na co nie warto narażać sie w czasie ciąży:)

@sniezko, to bardzo rozsądne podejscie z tym kredytem :) ovy wam szybciutko zleciało a w międzyczasie udalo sie jakies male lokalne wycieczki dla złapania oddechu uskuteczniac:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca, 10:04

snieżka lubi tę wiadomość

⏳️1.2024
    🚺LUF, niedoczynność tarczycy, Hashi, endo i adenomioza, NK, hipoglikemia reaktywna, IO, KIR

2026🙏
    preg.png

• Mro_22 Koleżanka

Wysłany: 18 marca, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale żeby iść na urlop po tych 33 dniach musisz iść na badania z medycyny pracy, bo teoretycznie wtedy jesteś niezdolna do pracy jako pracownik, więc nie możesz iść na urlop który Ci przysługuje. Przynajmniej tak mi mówiono jak wracałam do pracy po macierzyńskim.
    A co do pracy, planowałam pracować do końca czerwca, ale w międzyczasie wykorzystując długi urlop, żeby otrzymać pieniądze z wakacji pod gruszą.

A wracając do imion, u nas będzie na pewno na literę M, bo u mnie wszyscy mają imiona na literę M :)

preg.png

💔2.2022
    👦🏼12.2022
    ⏸️ 24.01.2026
    09.02.2026 TSH 4,69
    20.03.2026 TSH 1,16
  • PaulinKA Autorytet

Wysłany: 18 marca, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, rozmawiałam na ten temat z główna kadrowa mojej firmy zatrudniającej prawie 3 tysiące osób:) jesli urlop został zaplanowany eczesniej- ta zasada o konieczności odbycia badan MP nie obowiązuje. Jako argument pokazała mj wlasnie ten wyrok sadu ktory wkleiłam wyżej

Nie zachęcam i nie namawiam nikogo do takich kroków ale chce tylko byście wiedziały, jakie są Wasze prawa :)

Ps. Chyba nie zrobię dzis tej Panoramy :((( moja przychodnia jeszcze zamknięta, na razie nikt tam nie odbiera a zależało mi by dzis kurier odebrał próbkę:(
    Wiec chyba dopiero w poniedzialek pobiorę:((

kleopatr4 lubi tę wiadomość

⏳️1.2024

2026🙏
    preg.png

• kleopatr4 Autorytet

Wysłany: 18 marca, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale kiepsko z tym pobraniem PaulinKa. Mialam nadzieje ze wejde a ty juz bedziesz po:( kolejne nerwy…
    Nam dziś przyjeżdżają drzewa i będziemy sadzić. Niby jest nów i się nie powinno, ale jak nie od razu to padną.

#1 2024 – poród domowy🪷

💔cb 01/26

#2 2026⏳

preg.png
‹‹ 106 107 108 109 110 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ