X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
Odpowiedz

PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚

Oceń ten wątek:
  • Mro_22 Koleżanka

Wysłany: 18 marca, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale żeby iść na urlop po tych 33 dniach musisz iść na badania z medycyny pracy, bo teoretycznie wtedy jesteś niezdolna do pracy jako pracownik, więc nie możesz iść na urlop który Ci przysługuje. Przynajmniej tak mi mówiono jak wracałam do pracy po macierzyńskim.
    A co do pracy, planowałam pracować do końca czerwca, ale w międzyczasie wykorzystując długi urlop, żeby otrzymać pieniądze z wakacji pod gruszą.

A wracając do imion, u nas będzie na pewno na literę M, bo u mnie wszyscy mają imiona na literę M :)

preg.png

💔2.2022
    👦🏼12.2022
    ⏸️ 24.01.2026
  • PaulinKA Autorytet

Wysłany: 18 marca, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, rozmawiałam na ten temat z główna kadrowa mojej firmy zatrudniającej prawie 3 tysiące osób:) jesli urlop został zaplanowany eczesniej- ta zasada o konieczności odbycia badan MP nie obowiązuje. Jako argument pokazała mj wlasnie ten wyrok sadu ktory wkleiłam wyżej

Nie zachęcam i nie namawiam nikogo do takich kroków ale chce tylko byście wiedziały, jakie są Wasze prawa :)

Ps. Chyba nie zrobię dzis tej Panoramy :((( moja przychodnia jeszcze zamknięta, na razie nikt tam nie odbiera a zależało mi by dzis kurier odebrał próbkę:(
    Wiec chyba dopiero w poniedzialek pobiorę:((

kleopatr4 lubi tę wiadomość

⏳️1.2024
    🚺LUF, niedoczynność tarczycy, Hashi, endo i adenomioza, NK, hipoglikemia reaktywna, IO, KIR

2026🙏
    preg.png

"Zes*am się, a nie dam się."
  • kleopatr4 Autorytet

Wysłany: 18 marca, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale kiepsko z tym pobraniem PaulinKa. Mialam nadzieje ze wejde a ty juz bedziesz po:( kolejne nerwy…
    Nam dziś przyjeżdżają drzewa i będziemy sadzić. Niby jest nów i się nie powinno, ale jak nie od razu to padną.

#1 2024 – PCO i 2cs z inozytolem (+9cs bezowulacyjnych)

💔cb 01/26
    ⏸️ 30/01/26 1cs

#2 ptp 12/10/2026

preg.png
  • Weronka89 Przyjaciółka

Wysłany: 18 marca, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaulinKA wrote:
    Dziewczyny, rozmawiałam na ten temat z główna kadrowa mojej firmy zatrudniającej prawie 3 tysiące osób:) jesli urlop został zaplanowany eczesniej- ta zasada o konieczności odbycia badan MP nie obowiązuje. Jako argument pokazała mj wlasnie ten wyrok sadu ktory wkleiłam wyżej

Nie zachęcam i nie namawiam nikogo do takich kroków ale chce tylko byście wiedziały, jakie są Wasze prawa :)

A swoją drogą to ciekawy przypadek, bo w teorii na L4 idzie się na jakąś chorobę, nie na ciążę, więc na urlop też się nie powinno jechać skoro jest się chorym. Ciekawe czy ZUS tego się nie czepia potem.
    A skoro o wakacjach mowa, co myślicie o bardziej egzotycznych kierunkach w ciąży? Egipt, Tunezja, Turcja itp

PaulinKA lubi tę wiadomość

• Artopa Koleżanka

Wysłany: 18 marca, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co ciekawe np L4 od psychiatry pozwala na podróżowanie jeżeli zmiana miejsca może wpłynąć pozytywnie na zdrowie psychiczne

• snieżka Autorytet

Wysłany: 18 marca, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Artopa wrote:
    Co ciekawe np L4 od psychiatry pozwala na podróżowanie jeżeli zmiana miejsca może wpłynąć pozytywnie na zdrowie psychiczne

W praktyce myślę, że ZUS i tak by się doczepił w takiej sytuacji.

👩🏻30 lat
    MTHFR hetero, PAI‑1 homo
    ANA1 - 1:1280
    ANA3 - Centromer B ++, DFS70 +++
    Obserwacja w kierunki twardziny ograniczonej❗️

👦🏻33 lata
    OAT – Oligoasthenoteratozoospermia

12 cs💫11.2025 💔7tc
    1cs po poronieniu 🌈 02.2026 ⏸️
    06.03 - 0,59 cm 🫐 z bijącym serduszkiem 💓

preg.png
  • Karos31 Autorytet

Wysłany: 18 marca, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak byłam po ciążach nieudanych na L4 od psychiatry to ani jednej kontroli nie miałam ,w sumie jak w ciąży byłam to też nie. Teraz planuje iść w czerwcu na L4 chyba ,że lekarz stwierdzi ,że muszę iść szybciej bo zagrożona czy cos.

👱33 🧔32

02.2015 - 🩷🤱

11.2023 - 14 tydz 🩵💔 Trisomia 18

06.2024 - 23 tydz 🩷💔 Rozszczep kręgosłupa, wielowadzie.

01.2026 zaczynamy starania ♥️

4.02 - ⏸️ jasna kreska 😍
    2.03 - pierwsza wizyta usg 🤞
    Miś Haribo - 1,37cm 😍 serduszko🥹

preg.png
  • Mimblanee Autorytet

Wysłany: 18 marca, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZUS się wszystkiego czepia, jasne że można to potem wyjaśnić, że można mieć wskazania od lekarza do wyjazdu, ale to są takie nerwy i stres plus wstrzymany do czasu wyjaśnienia zasiłek nawet na kilka miesięcy, że moim zdaniem nie warto.
    Ja w tym roku odpuszczam wyjazdy ze względu na zwolnienie, z końcem kwietnia kończę macierzyński i przechodzę od razu na L4. Jest mi przykro i marzę o wakacjach, ale trudno, jest jak jest. Bądź co bądź jestem wcale nie tak dawno po cięciu cesarskim więc ten 3 trymestr będzie wysokiego ryzyka i do oszczędzania się. Odpoczniemy w tym roku na działce, trudno:(

Trzymajcie kciuki za moją wizytę, dziś o 15:30 🥰 już nie mogę się doczekać, do tej pory widziałam jedynie kropeczkę

snieżka, Karos31, Dorka.38, Niecierpliwa2, aganieszkam lubią tę wiadomość

🩵 D 1.05.2025

preg.png
  • White1 Autorytet

Wysłany: 18 marca, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weronka89 wrote:
    A swoją drogą to ciekawy przypadek, bo w teorii na L4 idzie się na jakąś chorobę, nie na ciążę, więc na urlop też się nie powinno jechać skoro jest się chorym. Ciekawe czy ZUS tego się nie czepia potem.
    A skoro o wakacjach mowa, co myślicie o bardziej egzotycznych kierunkach w ciąży? Egipt, Tunezja, Turcja itp
    My mamy w planach jakieś ciepłe kraje w maju/czerwcu, coś na last minute. Mieliśmy lecieć we wrześniu do mieszkania rodziców w Turcji, ale to będzie za późno. Na wakacje wezmę urlop, on mi się nie pokryje z czasem L4, będzie przez L4 jakimkolwiek.
    Finansowo będzie to lekkie wyzwanie - hotel droższy niż darmowe mieszkanie, do tego zdecydowaliśmy się na prowadzenie ciąży z ceną za wizytę 450zł i tam raczej będziemy chodzić do końca. Do tego trzeba będzie kupować wyprawkę, przygotować pokój. Ale skoro stać nas było na leczenie niepłodności, to poradzimy sobie też teraz 😅 swoją drogą wykupiłam ostatnie zapasy leków, więc chociaż to mi odpadnie. Dorzucam zdjęcie bobaska, rośnie jak na drożdżach, cały czas zgodnie z transferem, CRL 1.65cm i 165bpm 20260318-085437.jpg

snieżka, Karos31, Ninia, Mimblanee, Niecierpliwa2, Marty.Na, Weronka89, Blossomka, Kingus 1, aganieszkam, BlackAmericano lubią tę wiadomość

👧99' 🧑98' 🐈‍⬛ 🐈‍⬛ ⏳️05.24

🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
    ✅️ AMH 6, drożność, nasienie, DFI, HBA, MAR, witaminy, homocysteina
    ❌️01-11.25 11 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle

01.26 IVF 💉 Menopur 150
    18 🥚 -> 6 MII -> 1 ❄️ 5BB
    09.02.26 FET 🍍 cykl sztuczny
    EmbryoGlue / prog 30 ng/ml

7dpt 37.7 ▫️ 10dpt 146 ▫️ 12dpt 350 ▫️ 15dpt 1184 ▫️ 19dpt 4000 ▫️ 23dpt bijące 💕

11.03 - 0.93cm 🍤 18.03 - 1.65cm 🫘

preg.png
  • Ninia Autorytet

Wysłany: 18 marca, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My z mężem mamy dom we Włoszech i się zastanawiam jak to jest z L4 ale pobytem we własnym domu, myślę że wystarczy tylko zgłosić zmianę miejsca pobytu. Ja przy badaniach medycyny pracy miałam czynnik ryzyka na stanowisku "wysoki stres" i musiałam z tego powodu robić dodatkowe badania serca wiec myślę, że u mnie wystarczy zwolnienie na to bym nie musiała pracować w stresującym środowisku.

Urlop chciałabym zachomikować by do końca 2027 posiedzieć z dzieckiem w domu.

snieżka lubi tę wiadomość

👱🏻‍♀️ 91
    Kariotyp ✅
    👦🏻74
    Kariotyp ✅
    7.2025⏸️ 5 cs
    17.10.2025 💔🩷👼 Rita 16tc, triploidia matczyna
    12.2025 start starań o drugą ciążę 🥹
    1.2026⏸️ 2 cs

preg.png
  • snieżka Autorytet

Wysłany: 18 marca, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam kiedyś 3 miesiące na l4 od psychiatry. Dostałam listowne powiadomienie, że muszę stawić się na kontrolę do ZUSu. Skończyło się wszystko dobrze.

Mimblanee, trzymam kciuki za wizytę!

White, pięknie dzidzia rośnie <3
    Ja mam wizyty u ginekologa za 320 zł, ale najgorsze są chyba ceny badań z krwi. Dzisiaj byłam na pobraniu i wydałam prawie 500 zł, a część badań miałam zleconą przez lekarza poz.

👩🏻30 lat
    MTHFR hetero, PAI‑1 homo

👦🏻33 lata

12 cs💫11.2025 💔7tc

preg.png
  • snieżka Autorytet

Wysłany: 18 marca, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po macierzyńskim planuję pracować tylko przez kilka godzin tygodniowo. Chociaż najpierw pewnie pójdę na darmowe praktyki psychologiczne. Zależy mi, żeby być w domu z dzieckiem do póki nie pójdzie do przedszkola. Chociaż nie mam pojęcia jak my to z narzeczonym udźwigniemy finansowo, ale jakoś to będzie.

👩🏻30 lat
    MTHFR hetero, PAI‑1 homo

👦🏻33 lata

12 cs💫11.2025 💔7tc

preg.png
  • Panna_M Ekspertka

Wysłany: 18 marca, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    snieżka wrote:
    Ja po macierzyńskim planuję pracować tylko przez kilka godzin tygodniowo. Chociaż najpierw pewnie pójdę na darmowe praktyki psychologiczne. Zależy mi, żeby być w domu z dzieckiem do póki nie pójdzie do przedszkola. Chociaż nie mam pojęcia jak my to z narzeczonym udźwigniemy finansowo, ale jakoś to będzie.

Ja też chciałabym z dzieciątkiem być w domu ja najdłużej :) tego czasu nic nie wróci :) ale zobaczymy jak to będzie. Mieszkamy z mężem z dala od rodziny. Raczej będziemy radzić sobie sami.
    Ja pracowałam na bardzo wysokich obrotach. Psychicznie było czasem męcząco bo bite 8h myślenia non stop. I powiem wam, że już się odzwyczajam od kiedy jestem na l4 😂

snieżka, kleopatr4, aganieszkam lubią tę wiadomość

👧 30 👨31
    07.2025 CB 💔 1cs
    3 cs

•podejrzenie PCOS, AFC >20, pęcherzyk dojrzewa
    •macica dwurożna
    •brak lewego płata tarczycy

Wyniki:
    •AMH 9,46 ng/ml
    •TSH 1,89 -> 2,02 ~ może być lepiej!
    •Ferrytyna 58 ng/ml -> 23 ng/ml ❌
    •Prolaktyna 15,6 ng/ml ✅
    •Żelazo 196 ✅
    •Testosteron 45,3 ng/dl ❌
    •Kwas foliowy 17,90 ng/ml ✅
  • snieżka Autorytet

Wysłany: 18 marca, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Panna_M wrote:
    Ja też chciałabym z dzieciątkiem być w domu ja najdłużej :) tego czasu nic nie wróci :) ale zobaczymy jak to będzie. Mieszkamy z mężem z dala od rodziny. Raczej będziemy radzić sobie sami.
    Ja pracowałam na bardzo wysokich obrotach. Psychicznie było czasem męcząco bo bite 8h myślenia non stop. I powiem wam, że już się odzwyczajam od kiedy jestem na l4 😂

My najbliżej rodzinę mamy ok. 130 km od nas. Nie jest to bardzo daleko, bo jedzie się trochę ponad godzinę, ale jednak jakieś utrudnienie jest. Nie mamy też żadnych bliskich znajomych na miejscu, bo w Krakowie mieszkamy całkiem od niedawna i wszystkie znajomości zostały we Wrocławiu.
    Narzeczony na razie pracuje do 18, ale rozmawialiśmy o tym, że spróbuje się dogadać, żeby mógł zaczynać wcześniej i kończyć ok. 16. Wtedy mogłabym popołudniami trochę dorabiać a większość prywatnych poradni i gabinetów jest dość długo otwarta.

👩🏻30 lat
    MTHFR hetero, PAI‑1 homo

👦🏻33 lata

12 cs💫11.2025 💔7tc

preg.png
  • Weronka89 Przyjaciółka

Wysłany: 18 marca, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pierwszej ciąży byłam na L4 chyba od 7 czy 8 tyg, nie miałam żadnej kontroli. Również po 2 poronieniach nic nie było (ale w sumie to były tylko po 2 tyg zwolnienia), kiedyś z dzieckiem siedziałam 2 msc i także nic. Ja również urlop chciałabym na razie trzymać, żeby po macierzyńskim mieć jeszcze kilka msc na spokojną adaptację dziecka w żłobku. My niestety nie mamy żadnej pomocy ze strony rodziny, mimo że mieszkają blisko i powrót do pracy będzie na pewno po roku + zaległym urlopie, tak też mieliśmy poprzednim razem.

• Mro_22 Koleżanka

Wysłany: 18 marca, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie mimo, że mieszkamy praktycznie w jednym domu z rodzicami, to radzimy sobie sami. Wiemy jakby wyglądało opiekowanie się wnukami, więc podziękujemy. Bardziej ufam teściom, chociaż oni mieszkają 500 km od nas. Ale jak potrzebowaliśmy pomocy, bo żłobek miał przerwę wakacyjną to z przyjemnością przyjechali i zajęli się synkiem. Mimo tego długiego urlopu jeszcze sporo dni urlopowych mi zostanie, więc może się okazać, że wrócę dopiero po nowym roku 😉

preg.png

💔2.2022
    👦🏼12.2022
    ⏸️ 24.01.2026
  • Panna_M Ekspertka

Wysłany: 18 marca, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    snieżka wrote:
    My najbliżej rodzinę mamy ok. 130 km od nas. Nie jest to bardzo daleko, bo jedzie się trochę ponad godzinę, ale jednak jakieś utrudnienie jest. Nie mamy też żadnych bliskich znajomych na miejscu, bo w Krakowie mieszkamy całkiem od niedawna i wszystkie znajomości zostały we Wrocławiu.
    Narzeczony na razie pracuje do 18, ale rozmawialiśmy o tym, że spróbuje się dogadać, żeby mógł zaczynać wcześniej i kończyć ok. 16. Wtedy mogłabym popołudniami trochę dorabiać a większość prywatnych poradni i gabinetów jest dość długo otwarta.

Kocham Kraków, mieszkałam tam kilka lat, ale wyprowadziłam się do innego miasta :) chociaż chętnie bym wróciła. Mogę zapytać skąd decyzja o porzuceniu Wrocławia na rzec Krakowa? :)

Niecierpliwa2, snieżka lubią tę wiadomość

👧 30 👨31
    07.2025 CB 💔 1cs
    3 cs

•podejrzenie PCOS, AFC >20, pęcherzyk dojrzewa
    •macica dwurożna
    •brak lewego płata tarczycy

Wyniki:
    •AMH 9,46 ng/ml
    •TSH 1,89 -> 2,02 ~ może być lepiej!
    •Ferrytyna 58 ng/ml -> 23 ng/ml ❌
    •Prolaktyna 15,6 ng/ml ✅
    •Żelazo 196 ✅
    •Testosteron 45,3 ng/dl ❌
    •Kwas foliowy 17,90 ng/ml ✅
  • White1 Autorytet

Wysłany: 18 marca, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moi rodzice mieszkają 200km od nas, ale mama już zadeklarowała, że po porodzie przeprowadzi się do nas na początek, żeby mi we wszystkim pomóc i nauczyć 🥹

Niecierpliwa2, Weronka89, Panna_M, PaulinKA, kleopatr4, snieżka, aganieszkam lubią tę wiadomość

👧99' 🧑98' 🐈‍⬛ 🐈‍⬛ ⏳️05.24

🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
    ✅️ AMH 6, drożność, nasienie, DFI, HBA, MAR, witaminy, homocysteina
    ❌️01-11.25 11 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle

01.26 IVF 💉 Menopur 150
    18 🥚 -> 6 MII -> 1 ❄️ 5BB
    09.02.26 FET 🍍 cykl sztuczny
    EmbryoGlue / prog 30 ng/ml

7dpt 37.7 ▫️ 10dpt 146 ▫️ 12dpt 350 ▫️ 15dpt 1184 ▫️ 19dpt 4000 ▫️ 23dpt bijące 💕

11.03 - 0.93cm 🍤 18.03 - 1.65cm 🫘

preg.png
  • Artopa Koleżanka

Wysłany: 18 marca, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam pracę 12h tj zmiana dzień-noc, więc w tygodniu wychodzi że na dzionek idę ok 2 razy, przy czym w weekend mąż ma wolne a na moich nockach on jest już w domu. To wychodzi nam żłobek na 1-2 dni w tygodniu 😁

Panna_M lubi tę wiadomość

• kleopatr4 Autorytet

Wysłany: 18 marca, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja idę na wieczny urlop po tym porodzie. Wyczekany i zasłużony. Moje miejsce jest w domu przy dzieciach. Jestem bardzo wdzięczna że dzielę z mężem poglądy dotyczące rodziny i tych najważniejszych lat. Faktycznie nic tego nie wróci. Teraz rozstanie z córką bardzo źle na mnie wpłynęło, a byłyśmy przecież niby aż 15 miesięcy razem dzien w dzień i noc w noc. Jednak nadszarpnęło to naszą więź zauważalnie… dobrze że mąż ma cudowną relacje z niunia i spisuje się świetnie w domu.

Panna_M, snieżka lubią tę wiadomość

#1 2024 – PCO i 2cs z inozytolem (+9cs bezowulacyjnych)

💔cb 01/26
    ⏸️ 30/01/26 1cs

#2 ptp 12/10/2026

preg.png
‹‹ 107 108 109 110 111 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak obliczyć dni płodne?

Czy starając się zajść w ciążę powinnaś wiedzieć kiedy występuje owulacja i kiedy są dni płodne? Czy nie wystarczy zadbać o to, żeby kochać się regularnie przez cały cykl i prędzej czy później i tak zajdziesz w ciążę? Nie zawsze. Każdego cyklu masz zaledwie 20% szans na zajście w ciążę, a pary z obniżoną płodnością mają ich dużo mniej. Warto wiedzieć jak obliczyć dni płodne i poznać wady i zalety każdej z metod.  

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ