PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Mro z jakiej części Polski jesteś? Jak mazowieckie to bierz od pierwszego lepszego lekarza skierowanie na amnio i dzwoń do Instytutu Matki i Dziecka. Tam nawet bez skierowania ponoć zapisują na amnio i wizytę u genetyka. Ja miałam wynik w 3 dni robocze.
-
Ninia wrote:Mro z jakiej części Polski jesteś? Jak mazowieckie to bierz od pierwszego lepszego lekarza skierowanie na amnio i dzwoń do Instytutu Matki i Dziecka. Tam nawet bez skierowania ponoć zapisują na amnio i wizytę u genetyka. Ja miałam wynik w 3 dni robocze.
Jestem z Wielkopolski, ale jak będzie trzeba to do województwa mazowieckiego pojadę -
Mro ,a czy na USG lekarz coś mówił,że są jakieś nieprawidłowości lub coś sugerował? Wiem,że nie był skłonny co do testu nipt. Może coś widział,ale zataił przed Tobą? Przepraszam nie chce Cię urazić czy cos ale mój gin w poprzedniej ciąży mnie klamał,że z ciaza jest wszystko ok i dlatego mam takie przemyślenia.
kleopatr4 lubi tę wiadomość
-
Mro, przykro mi, że to badanie zamiast Cię uspokoić to przyniosło więcej obaw. Trzymam mocno kciuki, żeby ryzyko to się nie potwierdziło 🍀
Na pewno warto skonsultować się z dobry genetykiem.
Trzymaj się kochana 🫂 -
Ani lekarz na prenatalnych, ani lekarz prowadzący nic nie mówili o nieprawidłowym USG.
Tak naprawdę nie wiem, gdzie szukać dobrego genetyka, a przy tym żeby to nie były jakieś odległe terminy. Chciałabym wszystko mieć na już, badania i w ogóle -
Przykro mi. Z tego co czytam to jeszcze nie oznacza chorego dziecka, nieprawidłowość może być z łożyska. Pewność da tylko amniopunkcja.Mro_22 wrote:Mam wyniki SANCO. Wyniki chromosomów 21, 18 i 13 prawidłowe. Chromosom płci - nieprawidłowy, monosomia X w 60% frakcji, pozostałe autosomy prawidłowe, relacje/duplikacje- nieprawidłowyz stwierdzono dup(9),(p23, 3q13).
Nie wiem co mam o tym wszystkim sądzić. W sobotę idę do prowadzącego, będę się upierać, że ma mi dać skierowanie na amniopunkcję
Ala87 lubi tę wiadomość
02/26 Naturals Beta 1979, 4205
Cudzie trwaj 😍 Dziewczynka?🩷

Synek 29.04.2025 🩵 (38+1tc)
26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB
Synek 26.07.2021 💙 (36+4tc)
21dpt USG- 2,5mm szczęścia
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
Córeczka 13.12.2019 🩷 (40+1tc)
23dpt jest serduszko
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
Niedrożne jajowody ❌ -
Mro, nie umiem niestety doradzić, ale mocno trzymam kciuki za znalezienie odpowiedniego genetyka i szybkie przeprowadzenie amniopunkcji. Mam nadzieję, że jej wynik po tym całym stresie będzie mógł Cię uspokoić 🫂
-
Mro, przykro mi i tulę, żadna z nas nie potrzebuje takiego stresu 🫂
NIPT to jednak tylko statystyka. A u Ciebie w przychodni od prenatalnych nie mają genetyka? U mnie od razu mówili, że jak PAPPA będzie niepokojąca, to będzie się ze mną kontaktować genetyk, może u Ciebie też będzie? -
Mro nie zawsze jestem na biezaco, jakie miałaś Momy i ryzyka na prenatalnych? Posrednie i dlatego sanco? Ja u genetyka bylam w Lublinie, na pewno w Wielkopolsce sa dobrzy lekarze, moze prowadzacy Cie pokieruje do jakiegos? Albo miejsce w ktorym robilas prenatalne-Skieruja na amniopunkcje?👩🏻86’ 👱🏻♂️79’
2011 👦🏻
1cs
11.02 ⏸️ 5dni przed 🐒
13.02 BHCG 102 prog 24,6
17.02 BHCG 595 tsh 0,912
03.03 pierwsza wizyta (6+1)❤️?
26.03 łyżeczkowanie po poronieniu zatrzymanym, serduszko się nie pojawiło
21.06 blada druga kreska w 14dpo
3.07 BHCG 953
05.07 ciąża pozamaciczna, metotreksat
Pol roku przerwy po cp
31.01.2026 słaba druga kreska 1cs
05.02 BHCG 163
07.02 BHCG 394
11.02 BHCG 2158
13.02 usg lokalizacyjne pęcherzyk w macicy👍🏻
27.02 wizyta serduszkowa? 7+2 tak jest ❤️ crl 1,08cm fhr 146

-
Mro jak masz blisko do Poznania zadzwoń do centrum diagnostyki prenetanej na Polnej i już się zapisz na amnio. Ja się spytają czy masz skierowanie to powiedz że tak, nic nie powinni więcej chcieć. A już będziesz miała jakiś termin. Ja miałam skierowanie na biopsję kosmówki a chciałam też mieć a amnio i poszłam do pierwszego lepszego gina i jak zobaczył mój wynik to mi dał od ręki. Pamiętaj że amnio jest na NFZ, mnie chcieli naciągnąć wpierw na 2800 zł jak byłam w szoku ale potem inny lekarz mi powiedział żebym na NFZ robiła. Ja czekałam bardzo krótko w czwartek się zapisywałam a w środę miałam amnio i potem w poniedziałek już wynik. Tylko ja miałam amnio nakierowane na sprawdzenie jednej wady i się od razu potwierdziła.
Możesz też się zapisać na USG prenatalne do innego lekarza. Pewnie będzie kosztowało z 450 zł ale jak znajdziesz jakiegoś spoko człowieka to Cię dalej pokieruje. -
Ninia wrote:Mro jak masz blisko do Poznania zadzwoń do centrum diagnostyki prenetanej na Polnej i już się zapisz na amnio. Ja się spytają czy masz skierowanie to powiedz że tak, nic nie powinni więcej chcieć. A już będziesz miała jakiś termin. Ja miałam skierowanie na biopsję kosmówki a chciałam też mieć a amnio i poszłam do pierwszego lepszego gina i jak zobaczył mój wynik to mi dał od ręki. Pamiętaj że amnio jest na NFZ, mnie chcieli naciągnąć wpierw na 2800 zł jak byłam w szoku ale potem inny lekarz mi powiedział żebym na NFZ robiła. Ja czekałam bardzo krótko w czwartek się zapisywałam a w środę miałam amnio i potem w poniedziałek już wynik. Tylko ja miałam amnio nakierowane na sprawdzenie jednej wady i się od razu potwierdziła.
Możesz też się zapisać na USG prenatalne do innego lekarza. Pewnie będzie kosztowało z 450 zł ale jak znajdziesz jakiegoś spoko człowieka to Cię dalej pokieruje.
Super, bardzo Ci dziękuję ❤️ -
Zapomniałam się do tego odnieść. Tak właśnie kojarzę Ciebie, Black i mnie jako idące łeb w łebPaulinKA wrote:Oo to masz dzidzie doslownie o 3 mm mniejszą i kolejną wizytę mamy tak samo!! Moze i na porodówce wylądujemy w ten sam dzien 😂🌞🌸 u nas dzis byla czkawka na usg, takze widze ze bobasy tam nieźle dokazują sobie
))
O tak, trzeba się nastawiać na ciekawe elementy jak w prenatalnym życiu tak czortują
Chyba się skuszę na te legginsy z mybasic. Mam kilka ciuchów od nich i są fajnej jakości, więc odżałuję te 150 zł
Z dobrych wiadomości: moja bliska kuzynka urodziła dziś syneczka. Już nie mogę się doczekać aż wrócą do domu 🥹🫶🏻
aganieszkam lubi tę wiadomość
-
Mro, nie odniosę się bo nie mam wiedzy w tym temacie, ale jestem z Tobą myślami i wstawię się za Wami w zdrowaśce. Widzę że dziewczyny super doradzają, więc jestem pewna że znajdziesz odpowiedniego specjalistę który dalej pokieruje.
Artopa, bardzo mi przykro. Mój dziadek zmarł w sylwestra, nagle. Był dla mnie ojcem. Gdy trafił przed świętami do szpitala jako jedyna mogłam z nim być i dzień w dzień o niego walczyłam. „Lekarze” sie nie popisali i wypisali go na śmierć, odszedł pare godzin po wypisie - udusił się. 2 dni później straciłam ciążę i to był bardzo samotny i trudny czas dla każdego z naszej rodziny. Mam nadzieję, że zaznasz wkrótce spokoju i chciałabym abyś skupiła się na odpoczynku i maleństwu. Wiem bardzo dobrze co stres potrafi odebrać. Trzymaj się.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia, 21:49
-
Dorka.38 wrote:Mro nie zawsze jestem na biezaco, jakie miałaś Momy i ryzyka na prenatalnych? Posrednie i dlatego sanco? Ja u genetyka bylam w Lublinie, na pewno w Wielkopolsce sa dobrzy lekarze, moze prowadzacy Cie pokieruje do jakiegos? Albo miejsce w ktorym robilas prenatalne-Skieruja na amniopunkcje?
Miałam skorygowane ryzyko trisomii 21 1:169, pozostałe ryzyka niskie. Wolne B- hCG 2,977 MoM, a PAPP- A 0,547 MoM -